STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăNoua Medicină 2020 - Introducere (7)


A venit vremea să discutăm de medicină la modul general (cu referire la ultimul material introductiv ale acestei serii „despre medicină”)...

Obiectivul principal va fi reprezentat de echilibrul sau dezechilibrul ce se naşte atunci când se abordează o formă de medicină, când nu „trăim” un stil de viaţă care corelează „repere” deduse anterior (trup-minte-suflet) şi se ajunge la dezechilibrul mai mult sau mai puţin major care ne face să căutăm o intervenţie corectivă.

„În ce constă acesta?”, ar fi un prim pas logic. Este vorba despre Dumneavoastră şi despre „Altcineva”. Nimeni nu se naşte învăţat. Ba, mai rău, suntem copii şi asimilăm totul de la părinţii noştri, de la mediul în care evoluăm. Deci, şansele ca ceva nativ să existe, o învăţătură nativă să fie prezentă, sunt anulate de acest contact, de fapt, de această necesitate de adaptare la care suntem supuşi. Asta, din punct de vedere al „părţii materiale”. Dacă mai luăm în calcul şi partea spirituală, că este datorie de soartă, că este necesitate de „studiu”, că este orice altceva, lucrurile se complică şi mai mult.

Deci, orice pas în o intervenţie corectivă este reprezentat, obligatoriu, de contactul cu „altcineva”, cu „altceva”. Acest „altcineva”/ „altceva” poate fi mediul, experienţele, gradul de cunoaştere, etc şi, nu în ultimul rând, un specialist. Că luăm contact cu acest specialist prin intermediul unor materiale publicate de el, că stăm de vorbă cu el, că ne conformăm algoritmilor lui de vindecare, ceea ce este esenţial de reţinut este acest contact ţine de ceva în afara noastră.

Abordând materialist problema, acest „specialist” este mama, tata, bunica, etc care au avut unele tangenţe la ceva similar şi au aplicat ceva similar, se adaptează la cerinţele noastre şi reacţionează într-un fel anume, corect sau incorect (nu analizăm asta acum). Dacă intervenţia nu dă rezultate, asemenea oricărui „adult”, procedăm la schimbarea „medicului” (sau o face cineva dintre cei care ne „deţin” tutela sau acceptarea).

Aşadar, indiferent de care ar fi particularizarea, obiectivă de altfel, se merge la cineva din ce în ce mai specialist, astfel devenind chiar noi nişte mici specialişti într-o „problemă” dată. De aici și percepția că, a fi medic (chiar și altă formă de specialist/ calificat în domeniul medical) este un privilegiu, pacientul permițând împărțirea necazului, succesului, etc cu medicul, având maxim de încredere în judecata și abilitățile acestuia.

Deci, iată că ajungem la ultima concluzie "trasă" (în postarea anterioară)! Cea în care, practicarea medicinii combină ştiinţa cu arta.

Plecând de la aceasta, primul lucru care se remarcă este... Ştiinţa. Rolul ştiinţei în medicină este clar, evident, fiind elementul care "promovează" medicina clasică deasupra tuturor celorlalte forme de medicină. Forme care nu beneficiază de acest „suport ştiinţific” (zic ei), de cele mai multe ori fiind şi factorul principal cu ajutorul căruia sunt blamate celelalte părţi, devenite secundare, "ajutătoare", „vrăjitoreşti” (escrocherii)...

Apoi, în secolul 21, rolul și responsabilitățile profesionale se schimbă rapid, astfel încât definirea a ceea ce înseamnă să fii medic (cadrul medical) este din ce în ce mai dificilă. Mai mult, asistența medicală tinde să fie asigurată de echipe, nu de indivizi, precum și de alți profesioniști în domeniul sănătății care îndeplinesc acum sarcini în evaluarea și gestionarea pacienților ce, anterior, erau îndeplinite exclusiv de medici.

Intervine și avansul masiv în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale care folosește seturi din ce în ce mai largi de de date mai mult sau mai puțin sortate, reprezentate de date clinice, științifice, de diagnosticare/ selecție precoce (înainte de vizita la medic), de generare de algoritmi de diagnostic și tratament, etc. Cert este că nu se pierde nimic din rolul crucial al medicului (personalului medical), acesta fiind provocat să accepte colaborarea cu noile eforturi.

Și asta nu numai din punct de vedere al colaborării cu inteligența artificială, cum ar fi asistarea operatorie, procesul de diagnostic din ce în ce mai augmentat de inteligența artificială, etc ci și din punct de vedere al abordării tuturor formelor de medicină dovedite științific de-a lungul timpului, completând cunoașterea ansamblului astfel format (om-mașină, din care definitoriu este și va fi omul).

Astfel, „tehnologia” bazată pe ştiinţă este fundamentul soluţiei multor probleme clinice, uluitoarele progrese din metodologia biochimică şi din tehnologiile biofizice imagistice, care permit accesul la cele mai îndepărtate străfunduri ale corpului, fiind rezultate ale progresului ştiinţei şi suport pentru autoritatea medicinii practicate pe aceste baze. Tot ştiinţa stă la baza ascensiunii manevrelor terapeutice care, din ce în ce mai mult, constituie o componentă majoră a practicii medicale actuale (alopate).

Şi, cu toate acestea, numai îndemânarea în utilizarea celor mai sofisticate tehnologii de laborator, de intervenţie, de monitorizare (sau altele) sau folosirea celor mai noi mijloace terapeutice, luate singure, nu definesc un medic bun.

Un medic bun trebuie să beneficieze de abilităţi care nu mai ţin de ştiinţă, chiar dacă pot fi puse majoritar în „cârca” acesteia... Abilitatea de a extrage dintre o mulţime de semne fizice contradictorii şi dintr-o aglomerare de date de laborator scoase din afişajul sau imprimanta computerului acele repere care au o semnificaţie crucială, de a şti într-un caz mai mult sau mai puţin dificil dacă să "tratezi" sau să "supraveghezi", de a stabili dacă un semn clinic trebuie luat în seamă sau dacă trebuie ignorat pentru că duce pe o „pistă falsă” şi de a estima la fiecare pacient luat în parte dacă tratamentul propus implică un risc mai mare decât boala, toate aceste lucruri intervin în deciziile pe care medicul, experimentat sau nu în practica medicinii, trebuie să le ia în fiecare zi. La toate acestea se adaugă şi capacitatea pacientului de a descrie ceea ce simte, ceea ce se întâmplă în interiorul lui şi cu starea sa de sănătate...

Deci, iată o primă piedică reală în echilibrul cu „Altcineva”. Este vorba de un fel de necesitate de colaborare reală, de o simbioză între specialist şi persoana (şi persoanele din jurul acesteia, persoane care aceasta le creditează cu un anumit nivel de cunoaştere şi acceptă intervenţia acestora) care solicită ajutorul.

Apoi apare capacitatea medicului de a colabora sau a putea colabora cu pacientul care este supus propriei sale interpretări asupra medicului sau efortului medical... În îngrijirea celor suferinzi, medicul are nevoie de îndemânare tehnică, de cunoştinţe adecvate şi de înţelegere umană. Şi multe, multe altele...

Această combinaţie dintre cunoştinţele medicale, intuiţie şi raţionament constituie ceea ce poate fi denumit ca fiind "Arta medicală". O artă care depinde de tehnologie, de farmacie, de normative şi legi, de fonduri, etc ce se constituie ca alte piedici în drumul colaborării între pacient şi medic, între pacient şi specialist.

Tactul, compasiunea şi înţelegerea sunt de aşteptat de la un medic, pentru care pacientul nu este o oarecare înmănunchere de simptome, semne, funcţii alterate, organe lezate şi tulburări emoţionale. Pacientul este o fiinţă umană pe cât de plină de teamă (de seamă ce a ajuns la a cere ajutorul) pe atât de plină de speranţă, căutând alinare, ajutor şi încurajări.

Acesta necesită compasiune, empatie, încredere, respect și umor, trăsături care stabilesc o relație între ființele umane și nu o relație între medic și pacient. Mai mult, se poate lua în discuție și un cod etic dezvoltat pentru a se asigura că marea putere a cunoașterii medicale este folosită la maxim posibil pentru binele pacientului și nu neapărat al medicului și al societății în ansamblu.

Mizantropul poate deveni un bun diagnostician, mai ales dacă dispune de tehnologie "avansată", dar nu poate spera să aibă succes ca medic pentru că el nu poate avea un orizont de cuprindere complet, nu poate fi medic şi pentru deştepţi şi pentru proşti, şi pentru vanitoşi şi pentru umili, şi pentru eroii stoici şi pentru vagabonzii plângăreţi... Lui nu îi pasă de oameni...

Lui îi pasă doar de plasarea într-o elită a societăţii, de avantajele materiale atrase de practica meseriei lor şi, funcţie de rezultatele acestor deziderate strict personale, se va pregăti rece, matematic, pentru a-şi creşte numărul cifrelor din cont şi nu numărul pacienţilor vindecaţi, va respecta strict "normativele" medicale chiar și dacă știe că acesta nu este un bine real pentru pacient ci doar un compromis, etc... Sau va migra în altă ţară „rănit” de incapacitatea sa de acţiune asupra propriului cont bancar…

Ori, de cele mai multe ori, pacientul fie este pe aceeaşi lungime de undă şi se întâlnesc persoane de acelaşi sens de gândire, trăire etc, fie va simţi interesul personal al medicului şi/ sau indiferenţa acestuia şi va renunţa (norocul nostru că marea majoritate nu prea avem banii solicitaţi de astfel de specialişti).

Aici este important ca pacientul să perceapă rapid şi complet toate acestea şi să se salveze. Apropos, aici este cazul celor bolnavi şi nu al celor care au probleme acute pe care, cu siguranţă, indiferent de cât de usturător ar fi pentru buzunar, astfel de medici pot rezolva ceva. Pe „distanţe scurte” aceşti „specialişti” rezistă să fie „plăcuţi şi utili”.

Revenind la cursul logic, medicul trebuie să abordeze pacienţii nu drept "cazuri" sau "boli", ci ca individualităţi ale căror probleme, în totalitatea lor, foarte des depăşesc motivele care i-au adus "la doctor"...

Deci, odată stabilit diagnosticul, sarcinile umane continuă. Medicii își vor adapta explicațiile la nevoile și înțelegerea pacienților lor. Negociază o strategie de tratament și împărtășește luarea deciziilor clinice cu persoana aflată sub îngrijirea lor.

Oricum va evolua medicina în viitor, în centrul a tot ceea ce facem. rămâne privilegiul uriaș și plăcerea de a îngriji, de a sprijini, de a responsabiliza și de a ajuta oamenii astfel încât nevoile lor de sănătate și sociale să fie optim îndeplinite.

Majoritatea pacienţilor sunt anxioşi şi speriaţi, deseori făcând mari eforturi în a se autoconvinge că boala nu există sau, în mod inconştient, pun la punct apărări elaborate pentru a-şi îndepărta atenţia de la adevărata problemă, pe care ei o percep ca fiind serioasă sau cu risc vital. Alţi pacienţi se folosesc de boală pentru a atrage atenţia, sau pentru a ieşi dintr-o situaţie emoţională stresantă, unii ajungând până la a simula boli somatice.

Oricare ar fi atitudinea pacientului, medicul trebuie să ia în considerare terenul pe care apare o boală, în termeni care nu ţin numai de pacienţi ci, de asemenea, de familiile lor şi de condiţiile sociale. Mult prea des, studiile şi dosarele medicale nu reuşesc să includă informaţii esenţiale despre originea pacientului, gradul de şcolarizare, slujbă, casă şi familie, speranţe şi temeri (aşa cum, până ca medicina alopată de tip vestic să se generalizeze, se proceda sub impunerea legilor şi normativelor).

Fără aceste date este dificil pentru medic să stabilească un raport corect şi real cu pacientul său, să pătrundă în „interiorul maladiei pacientului”. Astfel că, relaţia medic-pacient ajunge să fie necesar a fi considerată ca bazată pe o cunoaştere aprofundată a pacientului, pe încrederea reciprocă şi pe capacitatea de a comunica unul cu altul.

Dar, în zilele noastre, relaţia directă, de la om la om, între pacient şi medic, care exista înainte de supertehnologizarea medicinii (actuală şi viitoare), este în schimbare, în special datorită condiţiilor în care a ajuns să fie practicată medicina.

Deseori, tratamentul unui pacient necesită participarea activă a unui personal numeros, instruit, cât şi mai multor medici care să acţioneze în acelaşi spirit, lucru care solicită permanent ca fiecare din ei să aibă o vedere de ansamblu asupra problemelor pacientului şi care să fie familiarizat cu reacţia pacientului faţă de boală, faţă de medicamentele administrate şi cu încercările prin care trece pacientul.

Pentru a răspunde acestei cerinţe de dificultate crescândă, medicul trebuie să fie familiarizat cu tehnicile, experienţa şi obiectivele celorlalţi medici şi, în aceeaşi măsură, cu cele ale colegilor din domeniile adiacente medicinii. Ori, asta, evident, nu se va întâmpla…

Nu trebuie uitat de faptul că, practicarea medicinii în "unităţi speciale de îngrijire" conferă un stres în plus relaţiei clasice medic-pacient. Mulţi medici se află ei înşişi în cadrul unui timp limitat de discuţie cu pacientul, al unui acces limitat la un medic specialist şi al unor ghiduri medicale organizatorice, care pot, în timp, să compromită abilitatea lor de a-şi exercita judecata medicală optimă.

Aceste circumstanţe constituie o solicitare importantă pentru medic, care trebuie să realizeze un act medical de calitate, conformându-se în acelaşi timp, cadrului organizatoric în care practică medicina. Oricât de dificile ar fi aceste restricţii, cea mai importantă responsabilitate a medicului este de a determina ce este mai bine pentru pacienţi, această responsabilitate neputând fi abandonată în numele respectării cadrului organizatoric (ceea ce se întâmplă în masă în zilele noastre când şi cea mai mică structură medicală este o componentă a unei „industrii” de tip financiar/ afacere şi mai puţin medical).

Ori, este oare posibil?!? Un medic care „simte” un tratament bun se poate expune (acuzaţii de malpraxis, pierderea anilor de studiu, rezidențiat, despăgubiri, libertate, etc) „bolnavilor” aplicându-l dacă acesta nu există în procedurile colegiilor, caselor etc de medici, de practicanţi etc?!?

În plus, dilemele de diagnostic şi tratament ale practicienilor consultaţi anterior trebuie respectate (sau nu?!?), diferenţele de opinie care apar în ceea ce priveşte tratamentul pacientului fiind cel mai bine să fie rezolvate departe de pacient.

Toate acestea duc ireversibil spre o concluzie „rece”. Specialiştii la care apelăm devin de-a dreptul obligaţi să se conformeze la orice altceva mai puţin sau în foarte mică măsură nouă, celor care apelăm la ei.

Nu cred că este necesar să mai subliniez că, multe influenţe din lumea contemporană au puterea să ducă la depersonalizarea îngrijirii medicale. Cele mai serioase (pe lângă cele prezentate deja) sunt: eforturile intense de a reduce costurile îngrijirii sănătăţii, încrederea tot mai mare acordată progreselor tehnologice şi computerizării în multe aspecte ale diagnosticului şi tratamentului, mobilitatea geografică crescută atât a pacienţilor, cât şi a medicilor, numărul tot mai mare al organizaţiilor de îngrijire a sănătăţii, în care pacientul are puţine opţiuni de alegere a medicului şi în final, dar nu în ultimul rând, există o tendinţă în creştere a pacienţilor de a-şi exprima nemulţumirile faţă de sistemul de îngrijire a sănătăţii, prin mijloace legale (în speţă prin litigiile profesionale de practică defectuoasă - malpraxis).

De aceea, acum este mai important ca oricând ca medicul să considere fiecare pacient ca fiind o individualitate unică, ce merită să fie tratat uman, fără discriminarea dată de circumstanţele personale sau financiare.

În concluzie, această "artă medicală" este necesară în practica medicală în aceeaşi măsură ca şi principiile ştiinţifice fundamentale.

Cel care se foloseşte de cunoştinţele sale medicale cu modestie, curaj şi înţelepciune va oferi semenului său un sprijin fără egal şi va construi un edificiu durabil în interiorul său. Medicul nu trebuie să ceară destinului mai mult decât atât dar nici nu trebuie să se mulţumească cu mai puţin...

În final, care ar fi soluţia, atât timp cât medicii (specialiştii, practicanţii, etc) au drumurile lor, din ce în ce mai departe de noi sau, cel puţin, din ce în ce mai neutre la persoana pacientului (mai ales a celor dificili sau „săraci”)?!?

Prima soluţie ar fi găsirea unui medic care să fie dedicat persoanei noastre, problemei noastre. Chiar credeţi că mame sau taţi veţi găsi pe toate drumurile (şi aici totul devine din ce în ce mai îndoielnic odată cu trecerea timpului)?!? Deci, nu aceasta este soluţia.

Şi, din punctul meu de vedere, soluţia este reprezentată de accesul Dumneavoastră la cunoaştere. Da, aţi citit bine, Dumneavoastră trebuie să cunoaşteţi din ce în ce mai multe! În lumea medicală există, cu rost, un fel de zicală: "În cabinetul medical se întâlnesc aproape întotdeauna doi experți: medicul și pacientul". Şi, iată de ce…

Medicul, oricât de bun ar fi el, oricât de strânsă ar fi legătura lui cu Dumneavoastră nu vă poate înlocui. Nu vă va lua boala, nu vă va face să urmaţi un tratament, o cale de viaţă, etc. Persoana care face asta, conştient sau nu, voluntar sau nu, sunteţi Dumneavoastră. Deci, ce ar fi dacă Dumneavoastră sunteţi cel care ştie exact ce are de făcut şi, în anumite cazuri, că nu suntem dumnezei, să apelăm şi la un specialist. Ce ar fi?!?

Bineînţeles cu referire numai şi numai la cazurile acute de tip „accident”. Pentru că doar asta ar mai rămâne odată ce aveţi cunoaşterea. Iniţial ar fi o restrângere masivă a „nevoilor” de ajutor. Şi, asta deoarece, în primul rând aţi ajunge foarte greu să constataţi existenţa vreunei boli, pur şi simplu datorită inexistenţei acesteia şi, în al doilea rând, pentru că aţi şti ce aveţi, ce boală aveţi (şi n-ar mai fi nevoie de specialist), corecţiile urmând a fi aplicate de Dumneavoastră şi, în caz de „necunoaştere” să ajungeţi să vă informaţi de la specialist cu noutăţile la care nu aţi avut acces.

Oricum ar fi, aţi înţeles ideea acestei postări. În orice „ecuaţie” veţi introduce necunoscutele Dumneavoastră este foarte important să cunoaşteţi măcar una, cea mai importantă, Dumneavoastră. Asta va urma în întregul abordării mele, să vă ofer posibilitatea de a vă cunoaşte cât mai bine, eventual de a cunoaşte cât mai multe despre problema ce o aveţi.

Şi, încetul cu încetul ne apropiem de o concluzie clară, indubitabilă, legată de necesitatea de a aborda ansamblul persoanei şi nu, rând pe rând, componentele ce pot apare în procesul de menţinere şi/ sau recâştigare a stării de sănătate, eventual de randament optim, maxim, etc a ansamblului somatic-mintal-spiritual al unui singur individ reper…

Da, este ceva similar cu „botezul” ideii de bază a întregii noastre abordări (sau numai a mea): ansamblul… Şi, în nici un caz particularul…

Dar, până atunci mai avem ani şi ani de acumulat „moleculele” ce vor constitui ansamblul cunoaşterii ce va sta la baza concluziilor noastre şi, de ce nu, a viitoarelor noastre gesturi, permise sau nu de capacităţile, disponibilităţile, etc ale ansamblului ce ni s-a pus la dispoziţie pentru acest timp şi această dimensiune…

Pe data viitoare (când va fi)!!!

La mulţi ani tuturor Ionilor şi Ioanelor!

Bibliografie:

1. Harrison - Tratat de medicină internă (Principiile medicinei interne), ediția XIV, Editura Teora, 2010;

2. Kumar și Clark Medicină Internă - Adam Feather, David Randall, Mona Waterhouse, ediția X, Editura Hipocrate, 2021.

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro