|Home Study Page|   |Home Economics|   |Home "Sistemul Monetar"|


|Inapoi la "Convertibilitatea - Scurt istoric"|


            Sistemul monetar inainte de Bretton Woods.

            Dinamica sustinuta a schimburilor monetare din secolul al XIX-lea a determinat in mod obiectiv separarea din randul etaloanelor monetare folosite (etalonul argint, bimetalismul aur-argint, etalonul aur) a unuia care sa asigure o masurare cat mai exacta a volumelor tranzactionate de state a carui valoare sa se deprecieze cat mai putin. Bineinteles ca etalonul ales a fost aurul, dar stabilirea acestuia s-a facut in urma unui proces de selectie si validare de partea pietei internationale.
            Etalonul aur, numit si "Gold Specie Standard" a fost prima forma de manifestare a aurului ca etalon (bineinteles in cadrul acestui sistem). Regulile de functionare erau simple, fiecare moneda fiind definita printr-un continut (cantitate) fixa de aur, convertibilitatea dintre monede (si, deci, si stabilirea raportului dintre acestea) realizandu-se prin raportarea continutului lor in aur, aurul circuland liber atat in interiorul statelor, cat si intre state.
            In teorie, sistemul permitea mentinerea in permanenta a echilibrului datorita mecanismelor de ajustare a dezechilibrelor: mentinerea ratelor de schimb ale monedelor in apropierea paritatii oficiale calculate prin intermediul continutului in aur si prin egalizarea platilor si incasarilor unui stat prin apelarea unor fluxuri de capitaluri. De exemplu, atunci cand un stat inregistra un dezechilibru, adica platile la extern depaseau incasarile externe, moneda nationala avea tendinta de depreciere, iar aurul era expediat in strainatate, unde se convertea in alte devize. Procesul era insotit la nivel intern de o depreciere a masei monetare care, la randul ei, determina o reducere a preturilor la intern si, deci, o refacere a competitivitatii produselor nationale, cale sigura atat pentru cresterea exporturilor, cat si a incasarilor externe in viitor.
            In practica, sistemul a avut mai multe carente grave: costul ajustarilor era ridicat, pentru ca scaderea preturilor interne (deflatie) era insotita si de scaderea salariilor, iar raritatea aurului, data de diminuarea exploatarilor aurifere, impunea o permanenta reducere a volumului de lichiditati in relatie inversa cu dezvoltarea relatiilor comerciale si a cerintei de lichiditate, avand un caracter de franare a dezvoltarii "pe toate liniile".
            Momentul primului razboi mondial a insemnat si momentul zdruncinarii etalonului aur, costurile acestuia si inflatia care i-a urmat afectand si pozitia monedei dominante a sistemului, lira sterlina. Razboiul a determinat cresterea datoriilor statelor implicate, stocul de aur concentradu-se asimetric, in special in tarile creditoare, iar majoritatea monedelor nationale s-a departat de paritatile oficiale. Astfel, cele mai multe dintre tari au fost nevoite sa suprime convertibilitatea monedelor de hartie in aur adoptandu-se ceea ce se numeste "curs fortat".
            Inertia de sistem a dus la crearea etalonului de schimb-aur ("Gold Exchange Standard") care este, de fapt, o evolutie a vechiului etalon-aur, care a fost cea de a doua varianta a sistemului monetar. Monedele statelor au ajuns sa fie garantate prin aur si prin rezerve de devize, care erau convertibile in aur. Astfel, monedele statelor se vor imparti in doua categorii: "devize cheie", de prima categorie, care sunt convertibile direct in aur si devize "periferice", ale unor tari care nu pot raporta moneda lor in aur.
            De retinut ca, pentru o scurta perioada imediat dupa razboi, a functionat si etalonul aur-lingouri ("Gold Bullion Standard") care era de fapt o limitare a etalonului aur, caracterizat prin restrangerea din circulatie a aurului moneda si care era depozitat sub forma de lingouri la banca emitenta a monedei de hartie, sistemul avand specific ca limita convertibilitatea in aur a monedei de hartie.
            De asemeni, apare o particularitate a utilizarii etalonului de schimb-aur, reprezentata de faptul ca SUA, datorita pozitie sale de stat creditor in timpul primului razboi mondial (concentrase o mare parte din rezervele mondiale de aur), in timpul "Marii depresiuni economice", a avut capacitatea de a suspenda etalonul datorita capacitatii de acoperire in aur a monedei de hartie (situatia se va repeta intr-o oarecare masura si dupa cel de-al doilea razboi mondial).
            Particularitatea de evolutie din SUA a prefigurat faptul ca adoptarea unor echilibre anterioare, in special a unor paritati de schimb legate de aur, insemna, in realitate, o supraevaluare evidenta a monedelor nationale si imposibilitatea raportarii la avantul economic postbelic. Astfel, in 1931, cand Marea Britanie abandoneaza etalonul aur, a inceput un proces de devalorizare succesiva a monedelor nationale si prabusirea definitiva a etalonului-aur, marcandu-se "victoria" formarii blocurilor monetare (blocurile lirei sterline, francului francez si dolarului american).
            Acest lucru a dus la grave dezechilibre si recesiune economica, fara a mai lua in calcul lupta economica dintre state pentru castigarea unor pozitii dominante, fapt ce a dus pana la urma la esuarea oricarei incercari de a pune ordine in relatiile monetare internationale si, de ce nu, la declansarea celui de-al doilea razboi mondial.
            Reprezentativ pentru aceasta perioada ar fi faptul ca, pentru a evita prabusirea totala a schimburilor dintre state, in 1936, Marea Britanie, SUA si Franta (tarile reprezentative ale celor trei blocuri monetare) au semnat un acord care facea posibile transferurile financiare pe termene foarte scurte, pentru a se preveni devalorizarile succesive datorate deficitelor inregistrate in schimburile externe.
            Ce s-a piedut din vedere, sau a fost o urmare "punitiva" a razboinicilor europeni (cu referire la primul razboi mondial si fuga resurselor catre SUA si, implicit, sustinerea economiei acesteia), a fost faptul ca toate evolutiile monetare au dus la consacrarea puterii dolarului care va invinge definitiv dupa noua manifestare "inteligenta" a europenilor, intrupata in cel de-al doilea razboi mondial, odata cu Sistemul monetar de la Bretton Woods.


Powered by Medow....................................
Ultima modificare: 28.aprilie.2003