To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

O

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Oaie” ... ”Overdraft”


 
13161.    Oaie – Înseamnă orice femelă din specia ovină care a fătat cel puţin o dată sau care are o vârstă de cel puţin un an (Reg. CEE 73/ 2009).
13162.    Obicei – Normă de drept formată prin tradiţie şi acceptată de societate.
13163.    Obiect – Prestaţie asupra căreia se referă un drept, o obligaţie, un contract, o cerere în justiţie.
13164.    Obiecte de aurărie sau de argintărie – Obiecte din metale preţioase şi din aliaje ale acestora, destinate serviciilor de masă, de toaletă, garniturilor de birou, pentru decoraţiuni interioare, pentru fumători, pentru uz gospodăresc, uz religios, de artă şi altele (OUG 190/ 2000).
13165.    Obiectiv turistic – Element al resursei turistice, individualizat şi introdus în circuitul turistic (O.G. nr. 58/ 1998).
13166.    Obiectul acţiunii civile – Constă în tragerea la răspunderea civilă a inculpatului şi a părţii responsabile civilmente. Tragerea la răspunderea civilă a acestora se concretizează în obligarea lor la repararea pagubei pricinuite prin infracţiune (art. 14 C.Proc.Pen.).
13167.    Obiectul acţiunii penale – Reprezintă tragerea la răspunderea penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni (autor şi ceilalţi participanţi la săvârşirea faptei prevăzute de lege (art. 9 C.Proc.Pen.).
13168.    Obiectul constatării existenţei creanţelor bugetare – Este constituit din stabilirea neregulilor, prejudiciilor şi/ sau a persoanelor juridice ori fizice debitoare, ca urmare a nerespectării legalităţii, conformităţii şi regularităţii utilizării şi administrării fondurilor comunitare şi a fondurilor de cofinanţare aferente (OG 79/ 2003).
13169.    Obiectul infracţiunii – Este format din relaţiile sociale care sunt vătămate sau puse în pericol prin actul de conduită (acţiunea, inacţiunea) al făptuitorului.
13170.    Obiectul judecăţii – Se limitează la faptă şi la persoană (persoanele) arătate în actul de sesizare a instanţei, chiar şi în cazul de extindere a procesului penal. Potrivit legii judecata se mărgineşte la fapta şi persoana arătată în rechizitoriul procurorului sau în plângerea prealabilă a persoanei vătămate adresată direct instanţei de judecată (art. 317 C.Proc.Pen.).
13171.    Obiectul probaţiunii – Este alcătuit din totalitatea faptelor şi împrejurărilor care trebuie dovedite, în scopul rezolvării cauzei penale. Obiect al probaţiunii nu pot fi decât numai faptele lumii reale.
13172.    Obiectul urmăririi penale – Sarcinile care urmăresc în cadrul urmăririi penale. Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.
13173.    Obiectiv de mediu – Înseamnă un obiectiv general de mediu, care decurge din politica de mediu, pe care o organizaţie şi-l stabileşte pentru a-l îndeplini şi care este cuantificabil atunci când este posibil (Reg. CE 1221/ 2009).
13174.    Obiectiv ecologic general – Înseamnă un obiectiv ecologic global, care decurge din politica de mediu, pe care o organizaţie şi-l stabileşte şi care este cuantificat acolo unde este posibil (Reg. CE 761/ 2001).
13175.    Obiectiv ecologic specific – Înseamnă o cerinţă detaliată de rezultat, cuantificată acolo unde este posibil, aplicabilă organizaţiei sau anumitor componente ale acesteia, care derivă din obiectivele ecologice generale şi care trebuie definită şi respectată pentru atingerea acestor obiective (Reg. CE 761/ 2001).
13176.    Obligarea de a nu părăsi localitatea – Este măsura restrictivă de libertate, făptuitorul neavând posibilitatea să părăsească localitatea în care locuieşte decât cu încuviinţarea organului judiciar care a dispus-o.
13177.    Obligarea la tratament medical – Măsură de siguranţă ce constă în obligaţia făptuitorului de a se prezenta în mod regulat la tratament medical dacă din cauza unei boli ori a intoxicaţiei cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substanţe, aceasta prezintă pericol pentru societate (art. 113 C.Pen.).
13178.    Obligatar – Deţinător de obligaţiuni.
13179.    Obligator – Posesorul unei obligaţii (ordinare, cu primă sau cu loturi emise de o societate pe acţiuni).
13180.    Obligaţia condamnaţilor – Este reprezentată de a presta o muncă utilă dacă sunt apţi pentru aceasta şi dacă au vârsta până la 60 de ani bărbaţii şi 55 ani femeile, muncă ce este remunerată. De asemenea, sunt obligatorii pentru condamnaţi muncile cu caracter gospodăresc necesare locului de detenţie (art. 56 C.Pen.).
13181.    Obligaţia de întreţinere – Mijloc procesual prin care persoana îndreptăţită poate cere instanţei să impună persoanei obligate de lege să plătească întreţinerea. Potrivit legii obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, părinţi şi copii, adoptat şi adoptaţi, bunici şi nepoţi, străbunici şi strănepoţi, fraţi şi surori şi alte persoane; ea ia naştere ca efect al căsătoriei, rudeniei şi adopţiei (art. 86 C.Fam.).
13182.    Obligaţie – Raport juridic în temeiul căruia o persoană numită creditor poate cere unei alte persoane numite debitor, o prestaţie determinată.
Un angajament sau o responsabilitate de a acţiona într-un anumit fel. Legea poate impune respectarea obligaţiilor apărute drept consecinţă a unui contract sau a unei cerinţe legale. De asemenea, obligaţiile apar şi din activitatea normală, din dorinţa de a menţine bune relaţii de afaceri sau de a se comporta într-o manieră echitabilă (F 60).
13183.    Obligaţie alternativă – Obligaţie ce are un obiect una sau mai multe prestaţii din care una singură este obligatorie, alegerea acesteia fiind lăsată debitorului, numai dacă acest drept n-a fost concedat creditorului.
13184.    Obligaţie comercială – Raport juridic comercial ce dă expresie liantului de drept stabilit între debitor şi creditor şi în virtutea căruia cel dintâi se îndatorează la o prestaţie pozitivă de a da sau de a face, ori la o prestaţie negativă de a nu face ceva în beneficiul celui de-al doilea care, la rându-i, dobândeşte astfel facultatea de a pretinde executarea acelei prestaţii şi, totodată, posibilitatea să recurgă la constrângerea de stat, în caz de nevoie, pentru satisfacerea intereselor sale prin executarea ei silită; titlu de valoare emis de guvern (obligaţie emisă de stat) sau de o societate pe acţiuni (obligaţiune) ca instrument pentru obţinerea unui împrumut public.
13185.    Obligaţie conjunctă – Obligaţie ce are mai mulţi debitori sau mai mulţi creditori, dar fiecare debitor nu poate fi urmărit decât pentru partea sa de datorie (ţinut la executare pentru partea sa) şi fiecare creditor nu poate cere decât partea ce i se cuvine din creanţă.
13186.    Obligaţie contractuală – Denumire generică dată îndatoririlor izvorâte dintr-un contract.
13187.    Obligaţie cu loturi – Varietate a obligaţiilor emise de societatea pe acţiuni, de specificul căreia se leagă faptul că îl îndreptăţeşte pe obligatoriu să primească o sumă (de bani sau echivalent stabilit) suplimentară, reprezentând lotul, cu ocazia amortizării prin tragerea la sorţi.
13188.    Obligaţie cu primă – Varietate o obligaţiunilor emise de societatea pe acţiuni în virtutea căreia obligatorul dobândeşte dreptul să pretindă valoarea minimală a titlului său, chiar dacă suma efectiv vărsată de el a fost mai mică.
13189.    Obligaţie de aport social – Element definitoriu al contractului de societate concretizat în îndatorirea asociaţilor înscrisă în acel contract de a contribui la formarea capitalului social care este instrumentul ce serveşte societăţii la atingerea scopului ei.
13190.    Obligaţie de asigurare – Obligaţii contractuale nete ale asiguratorului conform unui contract de asigurare (IFRS 4.A).
13191.    Obligaţie de educaţie – Datorie ce incumbă părinţilor de a forma intelectual şi moral copiii, obligaţie ce implică dreptul de supraveghere şi corecţie înscris în legile civile.
13192.    Obligaţie de mijloace – Obligaţie ce îndatorează pe debitor să depună toate diligenţele pentru atingerea unui scop, indiferent dacă acesta a fost sau nu realizat (ex. pledoaria unui proces, operaţia unui bolnav).
13193.    Obligaţie de regres – Obligaţie în care debitorul este îndatorat să plătească creditorului ceea ce acesta a plătit pentru debitor sau alături de el.
13194.    Obligaţie de rezultat – Obligaţie în care debitorul este eliberat dacă a obţinut rezultatul cerut de creditor (ex. contractul de transport).
13195.    Obligaţie facultativă – Obligaţie în care prestaţia principală poate fi înlocuită de către debitor printr-o alta.
13196.    Obligaţie financiară garantată – Obligaţii care constau în plata unei sume de bani şi/ sau transmiterea proprietăţii asupra instrumentelor financiare şi a căror executare este garantată printr-un contract de garanţie financiară (O.G. nr. 9/ 2004).
13197.    Obligaţie fiscală – Prin obligaţii fiscale, în sensul codului de procedură fiscală, se înţelege: a. obligaţia de a declara bunurile şi veniturile impozabile sau, după caz, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat; b. obligaţia de a calcula şi de a înregistra în evidenţele contabile şi fiscale impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat; c. obligaţia de a plăti la termenele legale impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat; d. obligaţia de a plăti majorări de întârziere, aferente impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat, denumite obligaţii de plată accesorii; e. obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a înregistra în evidenţele contabile şi de plată, la termenele legale, impozitele şi contribuţiile care se realizează prin stopaj la sursă; f. orice obligaţii care revin contribuabililor, persoane fizice sau juridice, în aplicarea legilor fiscale (OG 92/ 2009).
13198.    Obligaţie implicită – Obligaţia care rezultă din acţiunile unei entităţi în cazul în care: a. prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisă a firmei sau dintr-o declaraţie suficient de specifică, entitatea a indicat partenerilor săi că îşi asumă anumite responsabilităţi şi b. ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea că îşi va onora acele responsabilităţi (IAS 37.10).
13199.    Obligaţie indivizibilă – Obligaţie a cărei obiect nu poate fi împărţit nici activ, între creditori, nici pasiv, între debitori, fie datorită stipulaţiei contractuale, fie datorită indivizibilităţii obiectului.
13200.    Obligaţie legală – Obligaţia care rezultă: a. dintr-un contract (în mod explicit sau implicit), b. din legislaţie sau c. din alt efect al legii (IAS 37.10).
13201.    Obligaţie naturală – Obligaţie a cărei debitor nu poate fi constrâns de lege la executare, dar dacă a executat în mod voluntar prestaţia nu poate cere restituirea acesteia.
13202.    Obligaţie ordinară – Varietate a obligaţiunilor emise de societatea anonimă pe acţiuni, caracterizată prin aceea că îl îndreptăţeşte pe obligatoriu să pretindă numai restituirea sumei şi plata dobânzilor aferente acesteia.
13203.    Obligaţie referitoare la energia regenerabilă – Înseamnă o schemă de sprijin naţională care impune producătorilor de energie să includă în producţia lor o anumită proporţie de energie din surse regenerabile, care impune furnizorilor de energie să includă în furnizarea de energie o anumită proporţie de energie din surse regenerabile sau care impune consumatorilor de energie să includă în consumul lor o anumită proporţie de energie din surse regenerabile. Sunt incluse scheme în cadrul cărora astfel de cerinţe pot fi îndeplinite prin utilizarea certificatelor verzi.
13204.    Obligaţie solidară – Obligaţie în care debitorii sunt îndatoraţi la aceeaşi prestaţie, dar fiecare din ei poate fi silit la o plată integrală, plată ce eliberează pe ceilalţi debitori faţă de creditor.
13205.    Obligaţii emise de societatea pe acţiuni – Titlurile de credit a căror punere în circulaţie nu modifică nici structura nici capitalul societăţii emitente, ci implică doar transformarea patrimoniului acesteia printr-o creştere a disponibilităţii şi printr-o mărire de debite.
13206.    Obligaţii reciproce – Expresie ce desemnează actele formale născute din contracte sau din lege, exprimând drepturi şi obligaţii ale părţilor, reguli comune şi proceduri standardizate cu privire la plăţile cu carduri.
13207.    Obligaţiile cumpărătorului – Îndatoririle asumate de cumpărător faţă de vânzător prin contractul de vânzare comercială.
13208.    Obligaţiile vânzătorului – Îndatoririle ce revin vânzătorului în temeiul contractului de vânzare comercială.
13209.    Obligaţiune convertibilă – Tip de obligaţiune ce se caracterizează prin faptul că poate fi preschimbată, la opţiunea deţinătorului, cu acţiuni preferenţiale, la un anumit raport de schimb prestabilit.
13210.    Obligaţiune cu colateral – Specie de obligaţiune caracterizată prin faptul că creanţa încorporată în titlu este garantată cu hârtii de valoare provenite de la alte corporaţii şi plasate de către firma emitentă în depozit la un terţ.
13211.    Obligaţiune cu fond de răscumpărare – Specie de obligaţiune presupunând un angajament asumat de societate de a prevala periodic din veniturile realizate anumite sume de bani şi de a le include într-un fond constituit anume pentru a servi la răscumpărarea titlurilor ajunse la scadenţă.
13212.    Obligaţiune executabilă – Tip de obligaţiune de specificul căreia este că poate fi plătită înainte de scadenţă, în orice moment convenabil firmei emitente.
13213.    Obligaţiune generală – Varietate de obligaţiune care concretizează o creanţă a deţinătorului faţă de firma emitentă a ei fără ca recuperarea acelei creanţe să fie garantată cu un activ particular de către respectiva firmă.
13214.    Obligaţiune ipotecară – Varietate de obligaţiune de specificul căreia este că datoria firmei emitente a titlului este garantată cu o ipotecă pe activele societăţii comerciale respective.
13215.    Obligaţiune murdară – Denumire generică dată în cadrul operaţiunilor de bursă obligaţiunilor având un cupon ridicat, dar şi un grad înalt de risc, fiind frecvent utilizată în preluări de firme.
13216.    Obligaţiune serială – Varietate de obligaţiune presupunând răscumpărarea de către societatea emitentă a titlului când ajunge la maturitate.
13217.    Obligaţiuni – Titluri de credit pe termen lung şi mediu, emise de o entitate, a căror rambursare este garantată din veniturile proprii ale entităţii (L 273/ 2006).
Titlu de valoare ce încorporează creanţa deţinătorului său împotriva emitentului ei (care poate fi statul, o agenţie publică sau o companie de tipul societăţii comerciale pe acţiuni) provenită dintr-un împrumut pentru care emitentul plăteşte creditorului periodic o dobândă, de regulă fixă, şi se angajează să răscumpere titlul la îndeplinirea unui anumit termen prestabilit cu ocazia emisiunii lui (a titlului); titlu financiar, instrument de datorie, reprezentând o creanţă a deţinătorului titlului asupra emitentului; dă dreptul la încasarea unei dobânzi (exprimată prin cupon) şi urmează să fie răscumpărat la scadenţă de către emitent. Emisiunea de obligaţiuni este o modalitate de mobilizare a capitalului de împrumut de către firme sau organisme de stat; titlu financiar negociabil de împrumut (datorie) pe termen mediu şi lung ce conţine un drept de creanţă asupra firmei emiţătoare. Obligaţiunile sunt valori mobiliare negociabile, care conferă deţinătorului calitatea de creditor; este emisă cu o rată fixă a dobânzii sau, ocazional, cu o dobândă variabilă şi, în general, pentru o durată fixă.
13218.    Obligaţiuni carter – Denumire pentru recunoaşterea datoriei (notes) emisă în străinătate de către trezoreria americană, pentru a-şi procura din străinătate devize să susţină cursul dolarului.
13219.    Obligaţiuni cec cu câştiguri – Instrument de economisire la purtător pus în circulaţie de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pe care se pot păstra economiile băneşti ale populaţiei.
13220.    Obligaţiuni convertibile – Obligaţiune care poate fi schimbată în anumite condiţii, cu un titlu şi în general, cu o acţiune sau un bon de participare.
13221.    Obligaţiuni cooperatiste – Titluri negociabile emise, în condiţiile legii, de societăţile cooperative, în formă materială, nominative şi purtătoare de dobânzi (L 1/ 2005).
13222.    Obligaţiuni cu cupon zero – Titlu de împrumut emis pe bază de scont, fără cupon anual.
13223.    Obligaţiuni cu opţiune – Obligaţiune însoţită de un drept de a subscrie, într-o perioadă dată şi la un preţ fixat dinainte, o acţiune, un bon de participare, etc. al societăţii care emite împrumutul sau al unei societăţi înrudite. După ce certificatul de opţiune (warrant) a fost detaşat, titlul îşi conservă caracterul de obligaţiune, spre deosebire de obligaţiunea convertibilă.
13224.    Obligaţiuni de casă – Recunoaştere a unei datorii pe termen mediu (3 – 8 ani) emisă de o bancă în funcţie de nevoile sale (în unele ţări, băncile îşi finanţează în acest mod plasamentele ipotecare şi creditele pentru export).
13225.    Obligaţiuni de rang posterior – Obligaţiune asupra căreia creditorii nu îşi pot exercita drepturile în cazul falimentului debitorului decât după satisfacerea altor creditori.
13226.    Obligaţiuni de stat – Valori mobiliare emise de autoritatea publică şi reprezentând creanţe asupra statului.
13227.    Obligaţiuni din poliţe – Obligaţie rezultată din adăugarea unei semnături pe o cambie.
13228.    Obligaţiuni emise de stat – Titlu de valoare emis de guvern cu scopul de a mobiliza economiile populaţiei pentru reducerea deficitului bugetar.
13229.    Obligaţiuni indexate – Împrumut obligatar a cărui mărime plus dobânzile aferente sunt legate de un indice al evoluţiei preţurilor sau de o valoare reală în scopul protejării deţinătorului faţă de evoluţia inflaţiei.
13230.    Obligaţiuni interne – Obligaţiune emisă de un debitor domiciliat în ţara de unde se face emisiunea.
13231.    Obligaţiuni samurai – Titluri de împrumut nominalizat în yeni şi emis pe piaţa japoneză.
13232.    Obligaţiuni warrant – Obligaţiune cu opţiune.
13233.    Obligaţiuni yankee – Titlu de împrumut nominalizat în dolari şi emis pe piaţa americană.
13234.    Observare – Constă în a urmări un proces sau o procedură care este efectuată de către alte persoane, de exemplu, observarea de către auditor a numărării stocurilor efectuată de personalul entităţii sau realizărilor activităţilor de control.
13235.    Obstacole netarifare – Expresie ce desemnează în mod generic ansamblul de reglementări şi de măsuri de politici comerciale care împiedică, limitează sau alterează desfăşurarea normală a fluxului internaţional de bunuri şi servicii cu finalitatea de a proteja piaţa internă de concurenţa străină şi de a se realiza echilibrarea balanţei de plăţi.
13236.    Obstacole tarifare – Expresie ce desemnează în mod generic setul de reglementări legale adoptate de diverse state prin care se stabileşte regimul juridic al intrării în ţară sau cel al ieşirii di ţară a mărfurilor.
13237.    Obstacole tehnice – Expresie ce desemnează în mod generic complexul de norme şi standarde tehnice privind poluarea, aspectele fitosanitare, cele de securitate a utilizării mărfurilor şi acelea de ambalare şi etichetare a mărfii, norme ce admit la import numai produsele ce corespund specificaţiilor astfel consacrate.
13238.    Obtemperandum legibus – Trebuie să ne supunem legilor.
13239.    Ocol silvic – Unitatea construită în scopul administrării pădurilor şi/ sau asigurării serviciilor silvice, indiferent de forma de proprietate asupra fondului forestier, având suprafaţa minimă de construire după cum urmează: a. în regiune de câmpie de 3.000 ha fond forestier; b. în regiune de deal de 5.000 ha fond forestier şi c. în regiune de munte de 7.000 ha fond forestier (L 46/ 2008).
13240.    Ocrotirea personalităţii umane – Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
13241.    Ocupare temporară a terenului – Schimbarea temporară a folosinţei unui teren cu destinaţie forestieră în scopuri şi pe perioade stabilite în condiţiile legii (L 46/ 2008).
13242.    Ocuparea integrală a forţei de muncă – Ocuparea tuturor persoanelor apte de muncă cu excepţia celor care se află în şomaj fricţional sau structural.
13243.    Ocupaţie – Este activitatea utilă, aducătoare de venit (în bani sau natură), pe care o desfăşoară o persoană în mod obişnuit, într-o unitate economico-socială şi care constituie pentru aceasta sursă de existenţă. Ocupaţia este, deci, proprie persoanelor active, care practică o activitate recunoscută de societate ca utilă pentru sine şi semenii săi. Ocupaţia unei persoane poate fi exprimată prin: funcţia sau meseria exercitată de acesta (OMMPS nr. 138/ 1995).
Mod de dobândire a proprietăţii prin luarea în stăpânire a unui lucru fără stăpân.
13244.    Ocupaţie pacifică – În dreptul internaţional reprezintă ocupaţie momentană în timp de pace a unui teritoriu străin de către o armată, fapt care nu duce la luare în stăpânire a respectivului teritoriu.
13245.    Odd lot – Ordin de cumpărare sau de vânzare fracţionat, pentru un număr de acţiuni mai mic decât un număr standard considerat a fi un lot, brokerul colectând ordine fracţionare până la limita maximă a unui lot minus o acţiune.
13246.    Ofensă adusă autorităţii – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra autorităţii şi constă în fapta unei persoane care aduce atingere onoarei sau ameninţă, în public, o altă persoană, care îndeplineşte o activitate importantă de stat sau o altă activitate publică importantă, în legătură cu activitatea acesteia şi de natură a aduce atingere autorităţii (art. 238 C.Pen.).
13247.    Ofensă adusă unor însemne – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra autorităţii şi constă în orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României (art. 236 C.Pen.).
13248.    Oferta agregată – Valoarea totală a bunurilor de schimb şi serviciilor nou create într-o economie într-o perioadă determinată. Se determină ca diferenţă între valoarea producţiei şi consumul intermediar (cheltuieli cu materii prime, materiale, servicii utilizate în procesul de producţie).
13249.    Oferta anuală de certificat verzi – Numărul de certificate verzi emise în cursul unui an de către operatorul de transport şi de sistem (OANAF 62/ 2009).
13250.    Oferta publică – Punerea în vânzare, în condiţiile legii, către un număr nedeterminat de investitori, de noi titluri financiare, de regulă prin mijlocirea unei societăţi financiare (public offering). Oferta publică poate fi primară şi secundară. Vânzarea de titluri prin ofertă publică constituie un plasament public.
13251.    Oferta turistică – Totalitatea serviciilor prin care este pus în valoare patrimoniul turistic, prin utilizarea de personal specializat (O.G. nr. 58/ 1998).
13252.    Ofertant – Orice operator economic care a depus ofertă în termenul de depunere a ofertelor indicat în anunţul/ invitaţia de participare (O.U.G. nr. 34/ 2006).
13253.    Ofertant sau persoană care iniţiază o ofertă – Persoana juridică sau fizică ce oferă valori mobiliare publicului sau se oferă să cumpere valori mobiliare (L 297/ 2004).
13254.    Ofertă – Cantitatea dintr-un bun sau serviciu pe care producătorii vor şi sunt capabili să o vândă la un anumit preţ, într-o anumită perioadă de timp; propunere; propunere făcută de către o persoană alteia de a încheia un contract, şi care dă expresie unei manifestări de voinţă ce, prin natura şi finalitatea sa, îşi poate produce efectele specifice numai în măsura aducerii sale la cunoştinţa destinatarului; declaraţie de piaţă făcută de ofertant unor participanţi direcţi sau potenţiali, poate fi expresă sau tacită; curs de vânzare (la bursă).
Manifestarea fermă de a contracta, materializată printr-o instrucţiune de vânzare sau de cumpărare în care sunt consemnate cel puţin marfa, preţul în forma determinată sau în formă determinabilă şi modalitatea de negociere a ofertei pe o piaţă administrată de o bursă de mărfuri (L 357/ 2005).
Actul juridic prin care operatorul economic îşi manifestă voinţa de a se angaja din punct de vedere juridic într-un contract de achiziţie publică. Oferta cuprinde propunerea financiară şi propunerea tehnică (O.U.G. nr. 34/ 2006).
13255.    Ofertă comună de mărfuri – Formă de cooperare între doi sau mai mulţi participanţi la raporturile de comerţ internaţional presupunând vânzarea de către aceştia sub o singură marcă de comerţ a produselor realizate în întreprinderi comune sau de către fiecare dintre ei în întreprindere proprie.
13256.    Ofertă de preluare – Denumire generică dată operaţiunii prin care o persoană fizică sau juridică aduce la cunoştinţa publicului că intenţionează să achiziţioneze acţiuni ale unei firme în scopul preluării acesteia (poate fi amicală când se face cu acordul companiei vizate sau ostilă când firma vizată nu îşi dă acordul sau nu i se solicită acest acord).
13257.    Ofertă de referinţă – Oferta comercială, realizată în condiţiile legii, prin intermediul căreia un operator îşi asumă obligaţia de a include în orice acord de acces sau interconectare un set minim de obligaţii în sarcina sa, anume determinate în cuprinsul acesteia (OG 34/ 2002).
13258.    Ofertă publică de cumpărare – Acţiune prin care o persoană fizică sau juridică aduce la cunoştinţa acţionarilor unei firme (pe care doreşte să o controleze) cu caracter public faptul că intenţionează să cumpere, în totalitate sau în parte, acţiunile lor, într-o perioadă şi la un preţ determinat, de regulă cu o primă peste preţul pieţei (tender offer).
Oferta unei persoane de a cumpăra valori mobiliare sau drepturi aferente acestora, difuzată prin mijloace de informare în masă sau comunicată pe alte căi, dar sub condiţia posibilităţii egale de receptare din partea proprietarilor respectivelor valori mobiliare.
13259.    Ofertă publică de preluare – Oferta publică de cumpărare care are ca rezultat, pentru cel care o promovează, dobândirea a mai mult de 33 % din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale (L 297/ 2004).
Este o ofertă publică de cumpărare de valori mobiliare făcută de o persoană fizică sau juridică în vederea preluării unei societăţi comerciale deţinută public.
13260.    Ofertă publică de schimb – Procedură asemănătoare cu oferta publică de cumpărare dar propunând acţionarilor societăţii căreia i se face oferta să schimbe acţiunile lor pe cele ale societăţii care a lansat oferta publică de cumpărare.
13261.    Ofertă publică de valori mobiliare – Înseamnă comunicarea adresată unor persoane. Făcută sub orice formă şi prin orice mijloace, care prezintă informaţii suficiente despre termenii ofertei şi despre valorile mobiliare oferite, astfel încât să permită investitorului să adopte o decizie cu privire la vânzarea, cumpărarea sau subscrierea respectivelor valori mobiliare. Această definiţie se va aplica şi în situaţia plasamentului de valori mobiliare prin intermediari financiari (L 297/ 2004).
13262.    Ofertă publică de vânzare – Operaţiune în virtutea căreia unul sau mai mulţi acţionari ai unei societăţi comerciale se angajează public să înstrăineze, la un preţ determinat, o cantitate de titluri (acţiuni).
Oferta unei persoane de a vinde valori mobiliare sau alte drepturi aferente acestora, difuzată prin mijloace de informare în masă sau comunicată pe alte căi, sub condiţia posibilităţii egale de receptare din partea a minimum 100 de persoane nedeterminate în vreun fel de către iniţiatorul ofertei.
13263.    Ofertă publică iniţială de vânzare de valori mobiliare – Este prima ofertă publică de vânzare de acţiuni ale unei societăţi închise, în urma căreia societatea respectivă devine societate deschisă.
13264.    Ofertă publică primară – Oferta publică având ca obiect valori mobiliare propuse de emitent spre a fi subscrise la data emisiunii, cu scopul de a fi plasate pe piaţă.
13265.    Ofertă publică secundară – Oferta publică subsecventă emisiunii, având ca obiect un pachet de valori mobiliare emise în prealabil.
13266.    Ofertă reală – Procedură prin care debitorul se eliberează de obligaţie silind pe creditor să primească plata, depunând lucrul ce formează obiectul contractului la casa de depuneri sau la o instituţie similară.
13267.    Ofertă totală – Valorile pe care le poate înregistra producţia (PIB real) oferită pe piaţă în funcţie de nivelul preţurilor; pe termen lung PIB real rămâne constant, indiferent de nivelul preţurilor, pentru că se produce la capacitatea maximă la care forţa de muncă este utilizată integral; pe termen scurt PIB real înregistrează diferite valori, în funcţie de schimbările care intervin la nivelul preţurilor.
13268.    Ofertant de valori mobiliare – Orice emitent sau proprietar de valori mobiliare care oferă spre subscriere sau vânzare valorile mobiliare respective prin ofertă publică.
13269.    Ofertant sau persoană care iniţiază oferta – Persoana juridică sau fizică ce oferă valori mobiliare publicului sau se oferă să cumpere valori mobiliare (L 297/ 2004).
13270.    Off-shore – Termen ce desemnează în mod generic noile centre financiare (precum Singapore, Bahamas, Hong Kong, etc.) spre a le deosebi de centrele financiare tradiţionale (cum ar fi New York, Londra, Paris, Tokio etc.); instituţiile care nu se află sub incidenţa unor legi aplicabile pe teritoriul ţării de reşedinţă; termen ce în transportul maritim are semnificaţia de „localizat sau operând la distanţă de ţărm, în larg”; denumire generică dată unui segment al industriei petroliere, care cuprinde prospectarea, forarea şi exploatarea zăcămintelor situate în largul mării.
13271.    Offset – Termen prin care se desemnează o varietate a operaţiunii în contrapartidă (compensaţie), practicată pe scară largă în raporturile juridice comerciale între firme din ţările dezvoltate.
13272.    Offshore fund – Expresie desemnând un fond de plasament domiciliat într-un centru off-shore.
13273.    Oficialitatea procesului penal – Principiu de bază al procesului penal, prevăzut în toate legislaţiile moderne, potrivit căruia actele necesare desfăşurării procesului penal se îndeplinesc din oficiu, afară de cazul când prin lege se dispune altfel (art. 2 C.Proc.Pen.).
13274.    Oficios – Caracteristica unui act care, deşi nu are un caracter oficial, emană totuşi de la o autoritate publică.
13275.    Oficiul de Evidenţa Valorilor Mobiliare (OEVM) – Departament din cadrul CNVM specializat în înregistrarea valorilor mobiliare.
13276.    Ofiţer al stării civile – Salariat al unei primării însărcinat cu încheierea actelor de stare civilă.
13277.    Ofiţer de serviciu – Lucrătorul din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, cu atribuţii în constatarea existenţei elementelor căsătoriei de convenienţă (OUG nr. 194/ 2002).
13278.    Oligopol – Existenţa pe piaţă a unui număr de ofertanţi ai unui produs/ serviciu, care au astfel posibilitatea de a influenţa preţul. Tip de piaţă în care câteva firme, relativ mari, asigură producţia şi vânzarea unui anumit bun sau serviciu, unde există bariere ridicate pentru noile firme tentate să intre în competiţie; unele oligopoluri produc bunuri omogene, altele produc bunuri eterogene.
13279.    Oligopson – Existenţa pe piaţă a unui număr redus de solicitanţi (cumpărători/ consumatori) ai unui produs/ serviciu, care au astfel posibilitatea să-i influenţeze preţul.
13280.    Om autoritar – Care impune ascultare, care nu admite replică.
13281.    Om de afaceri – Afacerist, cel ce întreprinde (antreprenor).
13282.    Omisiune – Neîndeplinirea de către o persoană a ceea ce aceasta era obligată să facă potrivit legii (ex. funcţionarul care omite să sesizeze organele competente despre săvârşirea unei infracţiuni legată de serviciul său).
13283.    Omisiune înşelătoare – Este practica comercială în care, în contextul prezentării de fapt, ţinând cont de toate caracteristicile şi circumstanţele acesteia, precum şi de limitele mijloacelor de comunicare utilizate pentru transmiterea informaţiei omite o informaţie esenţială necesară consumatorului mediu, ţinând cont de context, pentru luarea unei decizii de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi, prin urmare, determină sau este susceptibilă să determine luarea de către consumator a unei decizii de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. O practică comercială este, de asemenea, considerată ca fiind omisiune înşelătoare atunci când, ţinând cont de aspectele prevăzute de lege, un comerciant ascunde sau oferă în mod neclar, neinteligibil, ambiguu ori în contratimp o informaţie esenţială sau nu indică intenţia comercială a practicii, în cazul în care aceasta nu rezultă deja din context, şi când, în oricare dintre cazuri, consumatorul mediu este determinat sau este susceptibil a fi determinat să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o (L 363/ 2007).
13284.    Omisiunea de a încunoştinţa organele judiciare – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în fapta de a nu aduce la cunoştinţa organelor judiciare a unor împrejurări care, dacă ar fi cunoscute, ar duce la stabilirea nevinovăţiei unei persoane trimise în judecată sau condamnată pe nedrept ori la eliberarea unei persoane ţinute în arest preventiv pe nedrept (art. 265 C.Pen.).
13285.    Omisiunea sesizării organelor judiciare – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală (art. 263 C.Pen.).
13286.    Omisiuni vădite – Reprezintă omisiunile evidente asupra cărora nu s-au pronunţat organele de urmărire penală sau instanţa cum ar fi: sumele pretinse de martori, experţi, interpreţi, apărători, cele care privesc restituirea lucrurilor sau ridicarea măsurilor asigurătorii etc.
13287.    Omne agens agit inquantum est actu – Orice agent acţionează în măsura în care se află în act (nu în potenţă).
13288.    Omne agens agit propter finem – Orice agent acţionează în vederea unui scop.
13289.    Omne finitum est excessum – Tot ceea ce este delimitat este depăşit.
13290.    Omne initium difficile – Orice început este greu.
13291.    Omne nimium nocet – Tot ceea ce este prea mult dăunează.
13292.    Omne peccatum voluntarium – Orice păcat este săvârşit din proprie voinţă.
13293.    Omne quod fit habet causam – Tot ceea ce devine are o cauză.
13294.    Omne quod manifestatur lumen est – Tot ceea ce se arată limpede înseamnă lumină.
13295.    Omne quod movetur ab alio movetur – Tot ceea ce se mişcă este mişcat de altceva (din afara sa).
13296.    Omne simile claudicat – Tot ceea ce este asemănător şchioapătă; asemănarea dintre două lucruri nu indică o identitate de esenţă.
13297.    Omne solum forti patria est ut piscibus aequor – Orice pământ este o patrie pentru cel puternic, precum marea pentru peşti.
13298.    Omne vitium semper habet patrocinium suum – Orice viciu îşi are întotdeauna o scuză.
13299.    Omnes artes cognatione quandam inter se continentur – Toate ştiinţele se leagă între ele printr-un fel de înrudire.
13300.    Omnes homines, qui se dubiis rebus consultant ab odio, amicitia, ira atque misericordia vacuos esse decet – Toţi oamenii care chibzuiesc asupra unor probleme îndoielnice, trebuie să nu se lase cuprinşi de ură, de prietenie, de mânie sau de milă.
13301.    Omnia casu fiunt – Toate se petrec din întâmplare.
13302.    Omnia conanda docilis sollertia vincit – Toate sarcinile le biruie o agerime silitoare.
13303.    Omnia in rebus humanis dubia, incerta suspensa magisque omnia verisimilia quam vera – În privinţa lucrurilor omeneşti toate sunt îndoielnice, nesigure, nehotărâte şi mai mult verosimile decât adevărate.
13304.    Omnia perversas possunt corrumpere mentes – Orice poate corupe nişte minţi perverse.
13305.    Omnia quae dicunt homines tu credere noli – Fereşte-te să crezi toate cele pe care le spun oamenii.
13306.    Omnis determinatio negatio est – Orice determinare reprezintă o negare.
13307.    Omologare – Verificarea şi întărirea unui înscris prin organele prevăzute de lege.
Procedură administrativă prin care autoritatea competentă certifică, conform legislaţiei în vigoare, că un tip de vehicul, un sistem sau o componentă ori o entitate tehnică independentă satisface cerinţele tehnice prevăzute de reglementările în vigoare (OUG 109/ 2005).
13308.    Omologare comunitară (CE) de tip – Procedura administrativă prin care un stat membru al Uniunii Europene certifică faptul că un tip de vehicul, sistem, componentă sau entitate tehnică îndeplineşte condiţiile tehnice corespunzătoare unei directive specifice (OMLPTL 211/ 2003).
13309.    Omologare comunitară (CE) de tip a întregului vehicul – Procedura administrativă prin care un stat membru al Uniunii Europene certifică faptul că un tip de vehicul complet îndeplineşte condiţiile tehnice corespunzătoare unei directive-cadru în vederea înmatriculării sau înregistrării acestuia (OMLPTL 211/ 2003).
13310.    Omologare comunitară (CE) de tip în mai multe etape a întregului vehicul – Procedura administrativă prin care unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene certifică faptul că un tip de vehicul de bază, incomplet sau completat conform stării sale constructive, îndeplineşte condiţiile tehnice corespunzătoare unei directive-cadru în vederea înmatriculării sau înregistrării acestuia. Poate fi acordată pentru vehiculul completat, vehiculul de bază (de exemplu şasiu echipat) sau pentru alte trepte intermediare de montaj ale vehiculului (OMLPTL 211/ 2003).
13311.    Omologare internaţională (CEE-ONU) de tip – Procedura administrativă prin care o parte contractantă a acordurilor de la Geneva certifică faptul că un tip de vehicul, echipament, componentă sau piesă îndeplineşte condiţiile tehnice corespunzătoare unui regulament CEE-ONU specific (OMLPTL 211/ 2003).
13312.    Omologare naţională de tip – Procedura administrativă prin care RAR certifică faptul că un tip de vehicul sau produs îndeplineşte condiţiile tehnice specifice aplicabile conform reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
13313.    Omologare naţională de tip a întregului vehicul – Procedura administrativă prin care RAR certifică faptul că un tip de vehicul complet îndeplineşte condiţiile tehnice aplicabile conform reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
13314.    Omologare naţională de tip în mai multe etape a întregului vehicul – Procedura administrativă prin care RAR certifică faptul că un vehicul rutier de bază, incomplet sau completat, îndeplineşte condiţiile tehnice aplicabile conform reglementărilor în vigoare în vederea înmatriculării sau înregistrării acestuia. Poate fi acordată pentru vehiculul completat, vehiculul de bază (de exemplu, şasiu echipat) sau pentru alte trepte intermediare de montaj ale vehiculului (OMLPTL 211/ 2003).
13315.    Omorul – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra vieţii şi constă în uciderea unei persoane (art. 174 C.Pen.).
13316.    Omorul calificat – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra vieţii şi reprezintă omorul săvârşit în vreuna din următoarele împrejurări: cu premeditare, din interes material, asupra soţului sau unei rude apropiate, profitând de starea de neputinţă a victimei de a se apăra, prin mijloace ce pun în pericol viaţa mai multor persoane, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei, pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmărire, arestare ori de la exercitarea unei pedepse, pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni, în public (art. 175 C.Pen.).
13317.    Omorul deosebit de grav – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra vieţii şi reprezintă omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări: prin cruzimi, asupra a două sau mai multe persoane, de către o persoană care a mai săvârşit un omor, pentru a comite sau a ascunde săvârşirea unei tâlhării sau piraterii, asupra unei femei gravide, asupra unui magistrat, poliţist, jandarm ori alt militar, în timpul sau în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora (art. 176 C.Pen.).
13318.    Omucidere – Diverse infracţiuni ce au ca rezultat uciderea unei persoane (omor calificat, omor deosebit de grav, omor din culpă).
13319.    Oneros – Împovărător; trăsătură importantă a unui contract care are ca obiect obţinerea de către părţile semnatare a unui anumit avantaj material sau bănesc, un folos patrimonial (ex. în contractul de vânzare cumpărătorul obţine lucrul iar vânzătorul obţine preţul).
13320.    Onorariu – Contravaloarea unei munci prestate de o persoană fizică în favoarea beneficiarului, în afara unui raport juridic de muncă, pe o perioadă determinată, care nu presupune subordonare faţă de beneficiar, precum şi contravaloarea muncii prestate în cazul profesiunilor liberale (OMMFPS 2170/ 2010).
13321.    Onus probandi incubit actori – Expresie potrivit căreia sarcina dovedirii pretenţiilor formulate într-o acţiune civilă cu care a fost sesizat un organ de jurisdicţie revine reclamantului.
13322.    Onus probandi incubit eius qui dicit no eius qui negat – Expresie ce descrie o regulă importantă din materia probei potrivit căreia sarcina dovezii incumbă celui care afirmă ceva şi nu celui care neagă ceva.
13323.    Open end fund – Fond deschis.
13324.    Open market – “Piaţă deschisă”; la care au acces toţi producătorii şi toţi clienţii; denumire generică dată intervenţiei băncii centrale a unui stat pe piaţa monetară pentru a vinde sau cumpăra titluri de credit, demers presupunând furnizare de monedă pe piaţă, respectiv prelevare de monedă de pe piaţă.
13325.    Operarea aeronavei – Folosirea aeronavei pentru scopuri de navigaţie aeriană care include navigarea aeronavei. Orice persoană fizică sau juridică care efectuează operaţiuni cu aeronave, cu sau fără drept legal de comandă asupra aeronavei, va fi considerată angajată în operarea aeronavei în înţelesul codului aerian (Codul aerian 1997).
13326.    Operari sequitur esse – Acţiunea urmează după fiinţare.
13327.    Operator – Orice persoană care desfăşoară o activitate ce implică depozitarea, lucrul, transformarea, vânzarea sau achiziţionarea de mărfuri într-o zonă liberă sau într-un antrepozit liber (Reg. CEE 2454/ 92).
Înseamnă o persoană fizică sau juridică care introduce pe piaţă un produs sau care primeşte un produs care a fost introdus pe piaţă în Comunitate, fie dintr-un stat membru, fie dintr-o ţară terţă, în orice etapă din lanţul de producţie şi de distribuţie, dar nu include şi consumatorul final (Reg. CE 1830/ 2003).
Orice persoană fizică sau juridică care activează pe o piaţă.
O persoană care instalează, operează, controlează sau pune la dispoziţia terţilor o reţea publică de comunicaţii sau elemente ale infrastructurii asociate ori o persoană care este autorizată să instaleze, să opereze, să controleze sau să pună la dispoziţie terţilor o reţea publică de comunicaţii (OG 34/ 2002).
13328.    Operator aerian – Persoana fizică sau juridică angajată sau care îşi propune să se angajeze în operarea aeronavelor (Codul aerian 1997).
13329.    Operator de comunicaţie – Orice persoană fizică sau juridică, publică sau privată a cărei activitate profesională constă în a pune la dispoziţie comerciantului una sau mai multe tehnici de comunicaţie la distanţă (O.G. 130/ 2000; OG nr. 85/ 2004).
13330.    Operator de distribuţie – Persoană care deţine, sub orice titlu, o reţea electrică de distribuţie şi este titulară a unei licenţe de distribuţie prin care răspunde de operarea, asigurarea întreţinerii şi, dacă este necesar, dezvoltarea reţelei de distribuţie într-o anumită zonă şi, acolo unde este aplicabil, interconectarea acesteia cu alte sisteme, precum şi de asigurarea capacităţii pe termen lung a sistemului de a răspunde cererilor rezonabile privind distribuţia energiei electrice (L 220/ 2008).
Distribuitor; persoana juridică titulară a licenţei de distribuţie, în condiţiile legii, care are specific activitatea de distribuţie a gazelor naturale în una sau mai multe zone delimitate (Legea nr. 351/ 2004).
13331.    Operator de înmagazinare – Persoana juridică titulară a licenţei de înmagazinare (Legea nr. 351/ 2004).
13332.    Operator de reţea – Operatorul de transport şi de sistem sau un operator de distribuţie (OANAF 62/ 2009).
13333.    Operator de transport – Transportor; persoana juridică titulară a licenţei de transport, în condiţiile legii, având ca obiect de activitate transportul gazelor naturale (Legea nr. 351/ 2004).
13334.    Operator de transport rutier – Orice întreprindere care deţine certificat unic de înregistrare, având ca obiect de activitate activitatea de transport rutier, deţinătoare a unei licenţe de transport şi care efectuează transport rutier public cu vehicule rutiere deţinute cu orice titlu, cu excepţia comodatului, denumite în continuare vehicule deţinute (OUG 109/ 2005).
13335.    Operator de transport rutier român – Operator de transport rutier cu sediul sau domiciliul în România.
13336.    Operator de transport rutier străin – Operator de transport rutier cu sediul sau cu domiciliul în străinătate, autorizat să efectueze transporturi rutiere internaţionale (OUG 109/ 2005).
13337.    Operator de transport şi sistem – Persoana care deţine, sub orice titlu, o reţea electrică de transport şi este titulară a unei licenţe de transport prin care răspunde de operarea, asigurarea întreţinerii şi, dacă este necesar, dezvoltarea reţelei de transport într-o anumită zonă şi, acolo unde este aplicabilă, interconectarea acesteia cu alte sisteme electroenergetice, precum şi de asigurarea capacităţii pe termen lung a sistemului pentru a acoperi cererile rezonabile pentru transportul energiei electrice (L 220/ 2008).
13338.    Operator din sectorul hranei pentru animale – Înseamnă orice persoană fizică sau juridică răspunzătoare de garantarea respectării cerinţelor legale în întreprinderea din sectorul hranei pentru animale pe care o controlează (Reg. CE 767/ 2009).
13339.    Operator economic – Persoană fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activităţii sale profesionale fabrică, importă, transportă sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii  (OG 21/ 1992, L 296/ 2004).
Persoana definită la „operator”, adică orice persoană fizică sau juridică sau orice altă entitate care beneficiază de o finanţare, cu excepţia statelor membre care îşi exercită prerogativele de autoritate publică, care primeşte o asistenţă de acest tip sau care trebuie să plătească un venit transferat (Reg. CEE 2454/ 93, Reg. CEE 1848/ 2006, Norme tehnice ANAF ANV din 18 iunie 2009).
Oricare furnizor de produse, prestator de servicii ori executant de lucrări, persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, ori grup de astfel de persoane cu activitate în domeniul care oferă în mod licit pe piaţă produse, servicii şi/ sau execuţie de lucrări (O.U.G. nr. 34/ 2006).
13340.    Operator pentru activităţi conexe transportului rutier – Orice întreprindere care desfăşoară activităţi conexe transportului rutier şi care a obţinut în prealabil licenţa pentru activităţi conexe transportului rutier (OUG 109/ 2005).
13341.    Operator SNIIA – Persoana juridică căreia i s-au încredinţat, în condiţiile legii, activităţile legate de proiectarea, construirea, implementarea, operarea şi întreţinerea sistemului privind identificarea şi înregistrarea animalelor (OANSVSA 40/ 2010).
13342.    Operatorul de certificate verzi – Persoană juridică ce asigură tranzacţionarea certificatelor verzi şi care determină preţurile pe piaţa centralizată a certificatelor verzi, îndeplinind funcţiile prevăzute de procedurile legale (OANAF 62/ 2009).
13343.    Operatorul sistemului electronic de achiziţii publice – Persoana juridică de drept public care asigură autorităţilor contractante suportul tehnic destinat aplicării, prin mijloace electronice, a procedurilor de atribuire (O.U.G. nr. 34/ 2006).
13344.    Operatori de reţea – Operatorii de distribuţie şi operatorul de transport şi sistem (L 220/ 2008).
13345.    Operaţie – Activitate ce urmăreşte un anumit scop.
13346.    Operaţie call – La bursa de mărfuri, dă dreptul cumpărătorului să achiziţioneze bunul respectiv, la acelaşi preţ între data contractării operaţiunii speculative şi data expirării.
13347.    Operaţie de casă – Primirea sau eliberarea de bani în numerar.
13348.    Operaţie double – Cele două operaţiuni speculative, la bursa de mărfuri, call şi put, se desfăşoară concomitent.
13349.    Operaţie put – La bursa de mărfuri, dă dreptul vânzătorului să contracteze un produs la acelaşi preţ în intervalul de timp cât s-a convenit cu cumpărătorul.
13350.    Operaţii de bancă – Acte juridice încheiate în comerţul bancar.
13351.    Operaţii de bursă – Acte de vânzare şi cumpărare de mărfuri sau de valori mobiliare efectuate la bursă.
13352.    Operaţii în lohn – Operaţii speciale în afacerile internaţionale având ca obiect principal transferul de manoperă încorporate în produse finite de la exportator la importator în schimbul unui preţ pe care acesta din urmă se obligă să-l plătească celui dintâi.
13353.    Operaţiune – Un proiect, un contract, un aranjament sau o altă acţiune, selectate conform criteriilor stabilite pentru programul de dezvoltare rurală în cauză şi puse în aplicare de unul sau mia mulţi beneficiari pentru a îndeplini obiectivele prevăzute (Reg. CEE 1698/ 2005).
Un proiect sau un grup de proiecte selecţionat de către autoritatea de gestionare a programului operaţional în cauză sau sub responsabilitatea acesteia din urmă în conformitate cu criteriile stabilite de comitetul de supraveghere şi aplicată de unul sau mai mulţi beneficiari în vederea realizării obiectivelor axei prioritare de care aparţine (Reg. CE 1083/ 2006).
Un proiect, un contract, o acțiune sau un grup de proiecte selectate de autoritățile de management ale programelor în cauză sau sub responsabilitatea acestora, care contribuie la realizarea obiectivelor unei priorități sau unor priorități aferente. În contextul instrumentelor financiare, o operațiune este constituită de contribuțiile financiare dintr-un program la instrumentele financiare și la sprijinul financiar ulterior oferit de respectivele instrumente financiare (Reg. UE 1303/ 2013).
Orice acțiune cu efect financiar pe baza fondurilor publice sau a patrimoniului public, indiferent de natura acesteia (O.G. nr. 119/ 1999).
13354.    Operaţiune cu primă – Tranzacţie bursieră în cadrul căreia una dintre părţi îşi rezervă dreptul de a abandona piaţa în schimbul plăţii unei sume fixe achitate în avans, denumită primă.
13355.    Operaţiune de acoperire – Operaţiune care constă în compensarea voluntară sau la cerere de către o bancă a unei poziţii prin cumpărarea sau vânzarea de titluri, devize, mărfuri.
13356.    Operaţiune de compensare bilaterală – Netting; presupune realizarea, în legătură cu unul sau mai multe contracte financiare calificate, a uneia sau a mai multora dintre următoarele operaţiuni: a. încetarea unui contract calificat şi/ sau accelerarea oricărei plăţi sau îndepliniri a unei obligaţii ori a realizări a unui drept în baza unuia sau a mai multor contracte financiare calificate având ca temei un acord de compensare bilaterală (netting); b. calcularea sau estimarea unei valori de compensare, valori de piaţă, valori de lichidare ori valori de înlocuire a oricăreia dintre obligaţiile sau drepturile la care se referă legea; c. conversia într-o singură monedă a oricărei valori, calculată conform legii; d. compensarea, până la obţinerea unei sume nete (off-set), a oricăror valori calculate şi convertite potrivit legii (L 85/ 2006).
13357.    Operaţiune de plată – Acţiunea iniţiată de plătitor sau de beneficiarul plăţii de a plasa, transfera sau retrage fonduri, indiferent de eventualele obligaţii subiacente existente între plătitor şi beneficiarul plăţii (Directiva 2007/64/CE).
13358.    Operaţiune din străinătate – O entitate care este o filială, o entitate asociată, o asociere în participaţiune sau o sucursală a unei entităţi raportoare, ale cărei activităţi sunt localizate sau se desfăşoară într-o altă ţară decât cea a entităţii raportoare (IAS 21.8).
13359.    Operaţiune fiduciară – În cadrul acestei operaţiuni un mandatar denumit fiduciar primeşte mandat de la un terţ mandant să achiziţioneze obiecte, valori sau creanţe, să le păstreze şi să le administreze în num e propriu. Mandatarul acţionează desigur în nume propriu dar pe riscul mandantului. Operaţiunile fiduciare ale unei bănci sub formă de plasamente pe termen scurt în străinătate sau de împrumuturi fiduciare, sunt plasamente şi împrumuturi pe care banca le efectuează în nume propriu, dar pe riscul clientului. Acesta din urmă îşi asumă riscurile monetare, de transfer şi de insolvabilitate. Operaţiunile fiduciare sunt operaţiuni pe bază de comision, care nu apar în bilanţ, dar care pot fi contabilizate separat.
13360.    Operațiune finalizată – O operațiune care a fost încheiată în mod fizic sau implementată integral și pentru care toate plățile aferente au fost efectuate de beneficiari, iar contribuția publică relevantă a fost plătită beneficiarilor (Reg. UE 1303/ 2013).
13361.    Operaţiune la bursă – Cumpărare sau vânzare de titluri la bursă.
13362.    Operaţiune la termen – Tranzacţie bursieră de schimb, în cadrul căreia livrarea sau plata valorilor sau devizelor nu are loc în ziua în care este încheiată tranzacţia, ci la o dată ulterioară, fixată dinainte.
13363.    Operaţiune la vedere – Afacere încheiată pe baza unei plăţi imediate (cumpărare şi vânzare de titluri, devize sau mărfuri cotate la bursă).
13364.    Operațiune PPP – O operațiune care este pusă în aplicare sau urmează să fie pusă în aplicare în cadrul unei structuri de parteneriat public-privat (Reg. UE 1303/ 2013).
13365.    Operaţiuni ce par a avea o legătură între ele – Operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract comercial sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi şi a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 15.000 euro (plafon precizat prin elemente exprese de lege) ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare, în scopul evitării cerinţelor legale  (L 656/ 2002).
13366.    Operaţiuni cu comision – Operaţiuni bancare care nu influenţează structura bilanţului, deoarece nu sunt legate nici de operaţiunile de depozit, nici de cele de credit. Banca încasează numai comisioanele pentru serviciile prestate (operaţiuni de bursă, de schimb, de depozite de titluri, etc.).
13367.    Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital – Operaţiuni cu acţiuni sau alte titluri în natură participativă, cu obligaţiuni, alte titluri de credit şi instrumente financiare derivate, cu scadenţă iniţială, de regulă, mai mare de un an (Reg. BNR 1/ 2004).
13368.    Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetară – Operaţiuni cu titluri de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit şi alte asemenea instrumente specifice pieţei monetare, cu scadenţă iniţială, de regulă, mai mică de un an (Reg. BNR 1/ 2004).
13369.    Operaţiuni cu metale preţioase, cu aliaje ale acestora şi cu pietre preţioase – Reprezintă operaţiunile ce au ca obiect: a. fabricarea şi producerea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase; categoriile de subproduse cu conţinut de metale preţioase care se supun prevederilor legale vor fi stabilite prin reglementări legale; b. prelucrarea metalelor preţioase, aliajelor lor şi pietrelor preţioase, inclusiv producerea de obiecte, bijuterii şi lucrări dentare din acestea; c. vânzarea, cumpărarea, tranzacţionarea, păstrarea în depozit a metalelor preţioase, Aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, bijuteriilor, obiectelor de aurărie sau de argintărie, precum şi mijlocirea acestor operaţiuni; d. introducerea în ţară, scoaterea din ţară sau tranzitul prin Românie de metale preţioase şi de aliaje ale acestora, bijuteriilor, obiectelor de aurărie sau de argintărie, precum şi de pietre preţioase; e. marcarea bijuteriilor şi obiectelor de metale preţioase şi din aliajele acestora; f. prestarea de servicii care au ca obiect metale preţioase, aliaje ale acestora, pietre preţioase, bijuterii, obiecte de aurărie sau de argintărie; g. utilizarea în interes industrial a metalelor preţioase şi a aliajelor acestora; h. vânzarea, cumpărarea, tranzacţionarea, precum şi intermedierea unor astfel de operaţiuni cu monede din metale preţioase şi aliaje ale acestora, dacă acestea se desfăşoară ca activităţi permanente; i. orice activităţi conexe operaţiunilor de mai sus, dacă acestea au ca obiect metale preţioase, aliaje ale acestora sau pietre preţioase (OUG 190/ 2000).
13370.    Operaţiuni cu unităţi ale organismelor de plasament colectiv – Operaţiuni cu titluri de natură participativă la fonduri de investiţii, fonduri mutuale sau la orice alte entităţi, constituite în scopul realizării de investiţii colective în: a) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital; b) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetară; c) alte active (Reg. BNR 1/ 2004).
13371.    Operaţiuni de barter – Varietate a contrapartidei presupunând schimb de marfă contra marfă fără intervenţia plăţilor prin monedă.
13372.    Operaţiuni de compensaţie – Formă de contrapartidă care în mod frecvent se practică în activităţile de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică şi care, de regulă, implică valori mari precum şi o strânsă legătură între produsele livrate şi cele preluate de exportator.
13373.    Operaţiuni de contrapartidă – Formă specifică de concretizare a contrapartidei care se distinge prin aceea că are la bază o pluralitate de contracte cu perioada de executare prelungită în timp (pe mai mulţi ani) precum şi prin faptul că obligaţiile părţilor nu sunt sincronizate sub aspectul executării.
13374.    Operaţiuni de lungă durată – Intervenţiile de stingere a incendiilor şi eliminarea efectelor negative ale acestora cu o durată mai mare de 4 ore (L 307/ 2006).
13375.    Operaţiuni de masă – Prestaţii bancare standardizate şi adresate publicului larg.
13376.    Operaţiuni de schimb valutar – Tranzacţii constând în cumpărarea şi vânzarea de valută contra monedei naţionale sau contra altei valute (Reg. BNR 1/ 2004).
13377.    Operaţiuni în activ – Operaţiuni înregistrate în activul bilanţului unei bănci: împrumuturi, avansuri, credite, plasamente de ipotecă, scontare a efectelor de comerţ, etc.
13378.    Operaţiuni în pasiv – Operaţiuni înregistrate în pasivul din bilanţul unei bănci şi care reprezintă aranjamente (acceptarea de depozite de economii, acordarea de împrumuturi şi emisiunea de obligaţiuni de casă, etc.).
13379.    Operaţiuni legate – Operaţiuni de compensaţie.
13380.    Operaţiuni neutre – Operaţiuni care nu aparţin băncilor (administrarea de titluri, operaţiuni financiare, etc.) dar care influenţează rezultatele financiare.
13381.    Operaţiuni triunghiulare – Operaţiuni de compensaţie care se derulează între trei sau mai multe întreprinderi, persoane fizice sau juridice.
13382.    Operaţiuni valutare – Încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi orice tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de plată sau prin orice alte modalităţi de plată practicate de instituţiile de credit în funcţie de natura operaţiunii respective. Operaţiunile valutare pot fi operaţiuni valutare între rezidenţi şi nerezidenţi (curente şi de capital) şi operaţiuni între rezidenţi (Reg. BNR 1/ 2004).
13383.    Operaţiuni valutare curente – Sunt operaţiunile valutare efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi, care decurg, fără a se limita la acestea din: a) tranzacţii de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii şi alte asemenea tranzacţii care presupun o contraprestaţie imediată, inclusiv operaţiunile efectuate în scopul acoperirii riscurilor (de exemplu, de preţ, valutar) rezultate din tranzacţiile de comerţ internaţional; b) alte operaţiuni care sunt de natura operaţiunilor valutare de capital cum ar fi: plăţi/ încasări legate de impozite şi taxe (cu excepţia taxelor succesorale), comisioane, onorarii, amenzi, plăţi legate de cheltuieli de judecată, asistenţă tehnică, plăţi de sume decurgând din drepturile de asigurări sociale, inclusiv pensii, într-un sistem public sau privat, câştiguri din jocuri de noroc, prime şi indemnizaţii decurgând din contracte de asigurare/ reasigurare (cu excepţia asigurărilor de viaţă şi de credite), leasing operaţional, cheltuieli cu întreţinerea proprietăţilor deţinute în străinătate, cheltuieli de reprezentare, cheltuieli guvernamentale, abonamente la publicaţii, participare la organizaţii, cluburi; c) repatrierea veniturilor nete sub formă de dividende, dobânzi, chirii etc. provenind din operaţiuni valutare curente şi de capital; d) remiteri de sume reprezentând cheltuieli curente ce decurg din obligaţii legale de întreţinere a membrilor familiei (soţ, soţie, copii ori alte persoane în întreţinere; e) cheltuielile care nu sun t de natura operaţiunilor valutare de capital făcute de rezidenţi deplasaţi în străinătate în scop educaţional sau religios, de recreere, vacanţă, sport, afaceri, vizite la rude sau la prieteni, misiuni, întâlniri, conferinţe, îngrijirea sănătăţii, etc. (Reg. BNR 1/ 2004; Reg. BNR 4/ 2005).
13384.    Operaţiuni valutare de acoperire normală – Varietate de operaţiuni valutare ce rezultă din activitatea comercială sau bancară curentă şi care se efectuează în vederea respectării unor scadenţe de plată într-o anumită valută.
13385.    Operaţiuni valutare de arbitraj – Varietate de operaţiuni valutare efectuate în scop de obţinere a unui câştig din diferenţele de curs ori de dobândă ale uneia sau mai multor valute pe o piaţă sau pe mai multe pieţe, simultan ori succesiv, după scurgerea unei anumite perioade de timp.
13386.    Operaţiuni valutare la termen – Varietate de operaţiuni valutare care se distinge prin aceea că virarea sumelor în valută are loc la o dată ulterioară aceleia la care au fost perfectate tranzacţiile de vânzare-cumpărare a respectivei valute.
13387.    Operaţiuni valutare la vedere – Varietate de operaţiuni valutare de specificul cărora este că virarea dintr-un cont în alt cont a sumelor în valută tranzacţionate se execută în cel mult două zile lucrătoare de la perfectarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a valutei.
13388.    Operaţiuni valutare speculative – Denumire generică dată operaţiunilor valutare care sunt efectuate exclusiv în scop de câştig.
13389.    Operaţiunile aeriene civile – Acestea sunt reprezentate de: operaţiuni de transport aerian, operaţiuni de lucru aerian şi operaţiuni de aviaţie generală (Codul aerian 1997).
13390.    Opinie – Părere, judecată, idee.
Raportul auditorului conţine o exprimare clară, în scris, a opiniei asupra situaţiilor financiare. O opinie fără rezerve este exprimată atunci când auditorul ajunge la concluzia că situaţiile financiare oferă o imagine fidelă şi reală sau sunt prezentate cu fidelitate, în toate aspectele semnificative, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabilă.
13391.    Opinie contrară – (aspecte care afectează opinia auditorului) O opinie contrară este exprimată atunci când efectul unui dezacord este atât de semnificativ şi de cuprinzător pentru situaţiile financiare încât auditorul ajunge la concluzia că o opinie cu rezerve nu este adecvată pentru a evidenţia natura înşelătoare sau incompletă a situaţiilor financiare.
13392.    Opinie cu rezerve – (aspecte care afectează opinia auditorului) O opinie cu rezerve este exprimată atunci când auditorul ajunge la concluzia că nu poate exprima o concluzie fără rezerve, dar că efectul oricărui dezacord cu conducerea sau al limitării ariei de aplicabilitate nu este atât de semnificativ şi cuprinzător încât să necesite exprimarea unei opinii contrare sau o imposibilitate a exprimării unei opinii.
13393.    Opinie publică – Manifestare a conştiinţei sociale cu privire la fapte şi acţiuni.
13394.    Opinie separată – Părerea unui membru al completului de judecată în opoziţie cu decizia celorlalţi membri din acelaşi complet.
13395.    Oportunitate – Caracteristica unei operațiuni de a servi în mod adecvat, în circumstanțe date, realizării unor obiective ale politicilor asumate (O.G. nr. 119/ 1999).
13396.    Opozabilitate – Calitatea unui act juridic, a unui drept subiectiv sau a unui mijloc de apărare de a produce efecte atât între părţi cât şi faţă de terţi.
13397.    Opoziţie – Manifestare de voinţă care are ca scop să împiedice îndeplinirea unui act juridic sau să impună anumite condiţii acestei îndepliniri.
13398.    Opposition – Modalitate de cotare a valorilor mobiliare în care ordinele de cumpărare şi de vânzare au cursuri limitate, fiind grupate într-un caiet (registru) ţinut de cotator. Cotaţia în sine se realizează prin intermediul unui specialist care echilibrează piaţa în funcţie de forţele existente pentru valoarea pe care este însărcinat să o coteze.
13399.    Opresiune – Violare continuă a drepturilor omului de către puterea publică sau de către un regim dictatorial.
13400.    Opţiune – Facultatea de a alege între mai multe situaţii juridice; act prin care persoana are posibilitatea de a alege între mai multe situaţii juridice îşi manifestă această alegere; drept contractual de a cumpăra sau de vinde, într-o perioadă determinată şi la un preţ dinainte fixat, un anumit volum de devize, o anumită cantitate de material preţios, un anumit număr de acţiuni sau loturi de mărfuri (opţiunile call şi put se disting de opţiunile negociate la bursă); dreptul unui deţinător al obligaţiunilor de a-şi schimba obligaţiunile convertibile sau certificatele de opţiuni pe titluri de valoare (acţiuni, bonuri de participare), pe aur, etc. în timpul unei anumite perioade şi în condiţiile stabilite anticipat; pentru o emisiune de valori mobiliare reprezintă drept al băncilor participante şi care nu au preluat decât un anumit număr de obligaţiuni sau acţiuni pentru a-şi mări cota parte; în cadrul operaţiunilor la termen cu mărfuri, dreptul cumpărătorului de a determina în limitele contractuale, calitatea mărfii de recepţionat, ca şi data şi locul preluării ei.
Contract standardizat care, în schimbul plăţii unei prime, creează pentru cumpărătorul opţiunii dreptul, dar nu şi obligaţia, de a cumpăra sau de a vinde un anumit activ determinat format din marfă sau titluri la un preţ de exercitare prestabilit până sau la data expirării (prestabilită). Opţiunea poate avea de regulă caracter negociabil şi doar în mod excepţional (excepţie) un caracter nenegociabil.
13401.    Opţiune americană – Opţiune care se distinge prin aceea că poate fi exercitată oricând de-a lungul duratei existenţei sale.
13402.    Opţiune call – Opţiune în virtutea căreia cumpărătorul acesteia (adică a opţiunii) dobândeşte dreptul să cumpere, la o anumită scadenţă, un anumit activ, format din marfă, valută sau titluri de valoare, la un preţ de exercitare determinat.
13403.    Opţiune de cumpărare – Opţiune call.
13404.    Opţiune de vânzare – Opţiune put.
13405.    Opţiune de reîncărcare – O nouă opţiune pe acţiuni acordată când o acţiune este utilizată pentru a satisface preţul de exerciţiu al unei opţiuni pe acţiuni anterioare (IFRS 2.A).
13406.    Opţiune de schimb – Drept acordat unui deţinător de obligaţiuni de a încasa dobânzile şi capitalul într-una din monedele prevăzute în modalităţile de acordare a împrumuturilor. Aceasta se aplică în special euroobligaţiunilor nominalizate în unităţi de cont europene.
13407.    Opţiune europeană – Denumire generică dată opţiunii a cărei exercitare poate avea loc numai la expirare.
13408.    Opţiune geografică – Expresie prin care se desemnează clauza contractuală dintr-un charter-party în virtutea căreia navlositorul dobândeşte dreptul de a da ordin navei ce efectuează transportul de marfă să se îndrepte, la opţiunea sa, spre un alt port decât portul bază.
13409.    Opţiune pe acţiuni – Un contract care dă deţinătorului dreptul, dar nu şi obligaţia, de a subscrie la acţiunile entităţii la un preţ fix sau determinabil pentru o perioadă specificată de timp (IFRS 2.A).
13410.    Opţiune pe cursul de schimb – Tranzacţie care conferă cumpărătorului, în schimbul unei prime, dreptul, dar nu şi obligaţia, de a cumpăra (opţiune de tip call) sau de a vinde (opţiune de tip put) la termen (opţiuni europene) sau în orice moment până la expirare (în cazul celor americane) o anumită valută la un curs prestabilit.
13411.    Opţiune put – Opţiunea în virtutea căreia cumpărătorul acesteia (adică al opţiunii) dobândeşte dreptul de a vinde la o anumită scadenţă, vânzătorului opţiunii, un anumit activ format din marfă, titluri de valoare sau valută, la un preţ de exercitare determinat.
13412.    Opţiune put (pe acţiuni ordinare) – Contracte ce îi dau acţionarului dreptul de a vinde acţiuni ordinare la un preţ specificat pentru o anumită perioadă (IAS 33.5).
13413.    Opţiune put şi call – Operaţiune bursieră cu primă prin care cumpărătorul poate, la dorinţa sa, să reţină sau să transmită titlul la scadenţa stabilită, renunţând la primă.
13414.    Opţiuni, warrante şi echivalente ale acestora – Instrumentele financiare care îi conferă deţinătorului dreptul de a achiziţiona acţiuni ordinare (IAS 33.5).
13415.    Opţiuni futures – Contracte la termen, standardizate, încheiate pe bază de titluri cu venit fix, dobânzi, devize, metale preţioase, indici bursieri. Contractele care dau dreptul cumpărătorilor să cumpere sau să vândă la o dată precisă şi la un preţ fixat instrumente financiare determinate, se negociază la bursele de opţiuni.
13416.    Opinio est actus confusus affirmationis, eo quod affirmatio assertiva non supponit eam – Părerea este un act confuz al afirmaţiei, deoarece o afirmaţie asertivă nu o susţine.
13417.    Opinione regitur mundus – Lumea este condusă potrivit părerii subiective.
13418.    Opţiune – Titlu financiar care dă deţinătorului său dreptul, dar nu şi obligaţia, de a cumpăra sau vinde un anumit activ, într-o perioadă determinată, la un preţ prestabilit; poate fi de cumpărare (call) şi de vânzare (put).
13419.    Oralitate – Regulă specifică fazei de judecată în temeiul căreia părţile (inculpatul, partea vătămată, partea civilă, partea responsabilă, partea civilă, partea responsabilă civilmente) precum şi ceilalţi participanţi în procesul penal, fac declaraţii, îşi formulează susţinerile şi apărările în faţa instanţei de judecată în formă morală (art. 289 C.Proc.Pen.).
13420.    Oratio pro domo – Discurs în legătură cu propriul interes.
13421.    Ordalii – Mijloc de probă folosit în trecut care constă în folosirea faţă de învinuit a unor metode pline de cruzime spre a ajunge la relevarea adevărului cu ajutorul intervenţiei divine.
13422.    Order form – “Formular de comandă”; solicitare tipărită de producător/ vânzător pe care o primeşte un client potenţial.
13423.    Ordin – Instrucţiunea de a cumpăra sau a vinde un anumit instrument financiar.
13424.    Ordin anulat – Un ordin de cumpărare/ vânzare anulat înaintea executării. Un ordin poate fi anulat oricând înaintea executării.
13425.    Ordin day – Un ordin pentru vânzarea/ cumpărarea de valori mobiliare care expiră dacă nu a fost executat sau anulat în ziua în care a fost plasat. Dacă un ordin day este plasat după închiderea bursei, ordinul este valabil pentru următoarea zi de tranzacţionare.
13426.    Ordin de autorizare – Document emis de MCSI care atestă că un  centru de date îndeplineşte toate condiţiile cerute de legislaţia în vigoare în vederea desfăşurării operaţiunilor de arhivare electronică (OMCSI 15.06.2009).
13427.    Ordin de bursă – Instrucţiune dată de un client unei societăţi de bursă de a cumpăra sau vinde titluri financiare/ titluri de valoare (order); instrucţiune fermă care consemnează modalitatea de negociere a unei cereri sau oferte pe pieţele la disponibil sau a instrumentelor financiare derivate.
13428.    Ordin de imbarco – Denumire generică dată documentului pe care, de regulă, îl întocmeşte încărcătorul în vederea asigurării controlului cu privire la fiecare partidă de marfă spre încărcare pe o anumită navă.
13429.    Ordin de închidere – Denumire generică dată ordinului de vânzare (în cazul unei poziţii long) sau de cumpărare (în cazul unei poziţii short) dat pe piaţa futures sau cu opţiuni care în raport cu situaţia deţinută de client este simetric (aceeaşi cantitate şi preţ).
13430.    Ordin de plată – Modalitate de plată simplă, prin care un titular de cont bancar dispune (mandatează) ca banca să plătească o anumită sumă unui beneficiar (terţ).
Instrument de plată concretizat în dispoziţia dată de titularul unui cont bancar băncii la care este deschis acel cont ca aceasta să achite din disponibilul contului respectiv o anumită sumă unui beneficiar. Acesta poate fi simplu (necondiţionat), documentar (condiţionat) letric, telegrafic, prin telex şi telefonic.
13431.    Ordin de plată documentar – Varietate de ordin de plată a cărui aducere la îndeplinire comportă următoarele condiţii: chitanţa de plată şi prezentarea documentelor referitoare la expedierea mărfii. Banca plătitoare are obligaţia de a face controlul cantitativ al sumei de plată şi de a verifica identitatea beneficiarului ea nefiind obligată să facă şi verificarea de fond a componentelor documentaţiei prezentate ca şi în cazul acreditivului.
13432.    Ordin de plată letric – Ordinul de plată transmis printr-un înscris.
13433.    Ordin de plată simplu – Varietate de ordin de plată care se distinge prin aceea că în cuprinsul documentului nu se dau explicaţii cu privire la scopul plăţii, ordinul fiind plătibil contra unei chitanţe simple. Este sinonim cu ordinul de plată necondiţionat.
13434.    Ordin de transfer – Reprezintă: a. a instrucţiune dată de un participant de a se pune la dispoziţia unui destinatar o sumă de bani, prin înscrierea acesteia în conturile unei instituţii de credit, ale unei bănci centrale sau ale unui agent de decontare, sau orice instrucţiune care antrenează asumarea sau executarea unei obligaţii de plată, aşa cum este definită de regulile de funcţionare ale sistemului; sau b. o instrucţiune dată de un participant de a se transfera proprietatea asupra unuia sau mai multor instrumente financiare sau orice alt drept asupra unuia sau mai multor instrumente financiare, prin înscrierea în registrul de evidenţă a acestora sau prin orice altă modalitate (L 253/ 2004).
13435.    Ordin de tranzacţionare – Ofertă de vânzare sau de cumpărare de valori mobiliare pe o piaţă organizată de valori mobiliare; în prezent sunt reglementate trei tipuri de ordine: ordine la piaţă, ordine limită şi ordine “tot sau deloc”.
13436.    Ordin global – Formulă în care sunt grupate mai multe ordine de virament.
13437.    Ordin la piaţă – Ordin de tranzacţionare care presupune executarea imediată, înaintea ordinelor limită şi în ordinea înregistrării lor, la cel mai bun preţ al pieţei.
13438.    Ordin legat – Expresie bursieră ce desemnează un ordin de cumpărare de titluri, executabil prin utilizarea produsului vânzării de titluri determinate. Cele două operaţiuni trebuie să aibă loc în aceeaşi zi. Este posibilă indicarea unei limite, atât pentru cursul titlului de vânzare, cât şi pentru cel al titlului de cumpărare.
13439.    Ordin limită – Ordin de bursă privind vânzarea/ cumpărarea unui titlu financiar la un preţ determinat sau la unul mai bun şi într-o cantitate specificată (limit order).
13440.    Ordin permanent – În circuitul plăţilor, ordin de plată dat de către un client băncii sale, care îl va executa cu regularitate la datele fixate (plata chiriei, a primelor de asigurare, etc.).
13441.    Ordin respins – Un ordin care nu este acceptabil sau valid.
13442.    Ordin stop – Ordin de bursă privind vânzarea/ cumpărarea unui titlu financiar “la piaţă” (în sensul că acel ordin trebuie executat imediat, la cel mai bun curs obtenabil în momentul intrării în tranzacţii) când cursul curent al bursei atinge nivelul indicat în ordin (limit order).
13443.    Ordin “tot sau deloc” (all or none) – Ordin de tranzacţionare, care trebuie executat într-o singură tranzacţie, dar nu neapărat imediat; acesta poate să fie un ordin la piaţă sau un ordin limită.
13444.    Ordine de drept – Stare a relaţiilor care se statorniceşte ca urmare a respectării stricte a prevederilor legale de către toţi cetăţenii şi organele statului şi este asigurată de lege.
13445.    Ordine publică – Norme şi măsuri obligatorii în temeiul cărora statul asigură atât funcţionarea normală a organelor sale cât şi interesele legitime ale cetăţenilor; expresie ce desemnează totalitatea dispoziţiilor legale imperative de drept public şi de drept privat ce urmăresc ca finalitate apărarea instituţiilor şi valorilor fundamentale ale societăţii, ocrotirea socială a tuturor persoanelor, a drepturilor şi libertăţilor omului, precum şi promovarea şi dezvoltarea economiei de piaţă.
13446.    Ordinea şedinţei de judecată – potrivit legii preşedintele completului de judecată veghează asupra menţinerii ordinii şi solemnităţii şedinţei putând lua măsurile necesare în acest scop.
13447.    Ordonanţarea cheltuielilor – Faza în procesul execuţiei bugetare în care se confirmă că livrările de bunuri şi de servicii au fost efectuate sau alte creanţe au fost verificate şi că plata poate fi realizată (L 500/ 2002).
13448.    Ordonanţă – Decizie judiciară dată în litigiile urgente; act normativ dat de un organ al administraţiei de stat; act dat de organele de urmărire penală prin care se iau măsuri în cadrul atribuţiilor pe care aceste organe le au.
13449.    Ordonanţă de adjudecare – Act prin care u imobil ce a format obiectul unei executări silite este atribuit, după licitaţie, ofertantului care a oferit cel mai mare preţ.
13450.    Ordonanţă de poprire – Dispoziţia dată unui terţ de a nu plăti debitorului, până la valoarea popririi, suma datorată, ci să o păstreze la dispoziţia instanţei.
13451.    Ordonanţă prezidenţială – Dispoziţie luată în temeiul unor normative speciale pentru conservarea unor drepturi sau prevenirea unor daune.
13452.    Ordonarea cheltuielilor – Faza din procesul execuţiei bugetare, în care se confirmă că livrările de bunuri şi servicii au fost efectuate sau alte creanţe au fost verificate şi că plata poate fi realizată (L 273/ 2006).
13453.    Ordonator de credite – Persoana împuternicită prin lege sau prin delegare, potrivit legii, să dispună și să aprobe operațiuni (O.G. nr. 119/ 1999).
13454.    Ordre environ – Ordin de bursă limitat, ce lasă o anumită marjă de manevră agentului de schimb pentru execuţia sa.
13455.    Organ – Colectiv însărcinat cu funcţionarea unei categorii determinate de servicii; persoană sau grup de persoane ce exprimă direct voinţa unei persoane juridice colective.
13456.    Organ de cercetare penală – Persoană cu funcţie publică care face, sub controlul parchetului, cercetări în cadrul urmăririi penale.
13457.    Organ de constatare – Persoană competentă în a constata comiterea unei infracţiuni.
13458.    Organ de executare – Instanţe de executare; instanţe care pun în executare hotărârea penală rămasă definitivă.
13459.    Organ fiscal competent – Organul fiscal teritorial în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe (L 9/ 2012).
13460.    Organe de urmărire penală – Sunt reprezentate de procuror şi organele de cercetare penală, potrivit legii urmărirea penală se efectuează de către procuror şi de către organele de cercetare penală.
13461.    Organe din afara aparatului judiciar – Organe care, conform legii, pot încheia acte de constatare a infracţiunilor ce se săvârşesc în domeniul în care acestea îşi desfăşoară activitatea.
13462.    Organism – Înseamnă orice entitate biologică capabilă de reproducere sau de transferare a materialului genetic (Directiva 2001/ 18/ CE).
13463.    Organism de acreditare – Înseamnă un organism naţional de acreditare numit în temeiul reglementărilor în vigoare, care este responsabil cu acreditarea şi supravegherea activităţii verificatorilor de mediu (Reg. CE 1221/ 2009).
13464.    Organism de autorizare – Înseamnă un organism numit în temeiul reglementărilor în vigoare, care este responsabil de emiterea de autorizaţii pentru verificatorii de mediu şi de supraveghere a activităţii acestora (Reg. CE 1221/ 2009).
13465.    Organism intermediar – Orice organism sau serviciu public sau privat care acţionează sub supravegherea unei autorităţi de gestionare sau de certificare şi care îndeplineşte atribuţii pentru acestea faţă de beneficiarii care aplică operaţiunile (Reg. CE 1083/ 2006).
Orice organism public sau privat care acționează sub responsabilitatea unei autorități de management sau de certificare sau care îndeplinește sarcini în numele unei astfel de autorități în raport cu operațiunile implementate de beneficiari (Reg. UE 1303/ 2013).
13466.    Organism modificat genetic – OMG,  înseamnă orice organism, cu excepţia fiinţelor umane, în care materialul genetic a fost modificat printr-o modalitate ce nu se produce natural prin împerechere şi/ sau recombinare naturală. Modificarea genetică se produce cel puţin prin utilizarea următoarelor tehnici, inter alia: a. tehnici de recombinare a acidului nucleic care implică formarea unor combinaţii noi de material genetic prin inserarea moleculelor de acid nucleic, prin orice mijloace în afara unui organism, în orice virus, plasmide bacteriale sau alte sisteme vectoriale şi prin încorporarea lor într-un organism gazdă în care nu se manifestă, în mod natural, dar în care sunt capabile de propagare continuă; b. tehnici care implică introducerea directă, într-un organism, a materialului ereditar pregătit în afara organismului, inclusiv microinjecţie, macroinjecţie şi microîncapsulare; c. fuziunea celulelor (inclusiv fuziunea protoplastelor) sau tehnici de hibridizare în care celulele vii cu noi combinaţii de material genetic ereditar se formează prin fuziunea a două sau mai multe celule prin procedee ce nu se produc în mod natural. Tehnicile menţionate în continuare nu se consideră ca ducând la modificări genetice, cu condiţia ca acestea să nu implice utilizarea moleculelor de acid ribonucleic recombinat sau a organismelor modificate genetic obţinute prin alte tehnici/ metode decât cele menţionate pri actele normative: a. fertilizarea in vitro; b. procesele naturale, cum ar fi: conjugarea, transducţia, transformarea; c. inducţia poliploidală (Directiva 2001/ 18/ CE).
13467.    Organism modificat genetic destinat utilizării în alimente – Înseamnă un organism modificat genetic care poate fi utilizat ca produs alimentar sau ca material sursă pentru producţia de produse alimentare (Reg. CE 1829/ 2003).
13468.    Organism modificat genetic destinat utilizării în furaje – Înseamnă un organism modificat genetic care poate fi utilizat ca furaj sau ca material sursă pentru producţia de furaje (Reg. CE 1829/ 2003).
13469.    Organisme de formare profesională – Entităţile care pot fi atestate de CNVM să desfăşoare cursuri de pregătire profesională pentru operatorii şi specialiştii pentru piaţa de capital şi care includ, fără a se limita la acestea: asociaţii profesionale, instituţii de învăţământ superior şi operatori de piaţă.
13470.    Organisme de plasament colectiv – Entităţi organizate, cu sau fără personalitate juridică, care atrag în mod public sau privat resursele financiare ale persoanelor fizice şi/ sau juridice, în scopul investirii acestora, în conformitate cu reglementările în vigoare.
13471.    Organisme prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean – Denumire generică ce include: 1. Instituţii publice şi servicii publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, denumite în continuare instituţii şi servicii publice de interes local sau judeţean, 2. Societăţi comerciale şi regii autonome înfiinţate sau reorganizate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, denumite în continuare societăţi comerciale şi regii autonome de interes local sau judeţean, 3. Asociaţii de dezvoltare intercomunitară, 4. Furnizori de servicii sociale, de drept public ori privat, care acordă servicii sociale în condiţiile prevăzute de lege, 5. Asociaţii, fundaţii şi federaţii recunoscute ca fiind de utilitate publică, în condiţiile legii, 6. Operatori de servicii comunitare publice locale sau judeţene (Legea nr. 215/ 2001).
13472.    Organisme sociale interesate – Structuri neguvernamentale, sindicate, asociaţii, fundaţii şi altele asemenea, care au ca obiect de activitate protecţia diferitelor categorii de cetăţeni sau, după caz, buna funcţionare a serviciilor publice administrative (L 554/ 2004).
13473.    Organizare a intervenţiei în caz de incendiu – Ansamblul măsurilor tehnico-organizatorice necesare stabilirii forţelor, responsabilităţilor, sarcinilor, mijloacelor, metodelor şi procedeelor ce pot fi utilizate pentru evacuarea şi salvarea persoanelor şi animalelor, protecţia bunurilor şi vecinătăţilor, precum şi stingerea incendiilor (L 307/ 2006).
13474.    Organizaţie – Înseamnă o societate comercială, o corporaţie, o firmă, o întreprindere, o autoritate sau o instituţie, situată în interiorul sau în exteriorul Comunităţii, sau o parte sau o combinaţie a acestora, având sau nu personalitate juridică, de drept public sau privat, care îşi are propria structură de funcţionare şi administrativă (Reg. CE 1221/ 2009).
13475.    Organizaţie nonprofit – Orice asociaţie, fundaţie sau federaţie înfiinţată în România, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar numai dacă veniturile şi activele societăţii/ asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nepatrimonial.
13476.    Organizaţie patronală – Organizaţia patronilor, autonomă, fără caracter politic, înfiinţată în baza principiului liberei asocieri, ca persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, constituită în scopul apărării şi promovării drepturilor şi intereselor comune ale membrilor săi, prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare, pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, precum şi de statutele proprii (L 62/ 2011).
13477.    Organizaţie sindicală – Denumire generică pentru sindicat, federaţie sau confederaţie sindicală. Se constituie pe baza dreptului de liberă asociere, în scopul apărării drepturilor prevăzute în legislaţia naţională, în contractele colective şi individuale de muncă, precum şi în pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, pentru promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor săi (L 62/ 2011).
13478.    Organizaţii cooperatiste – Cooperative de consum, cooperative meşteşugăreşti, societăţi cooperative meşteşugăreşti, societăţi cooperative pe acţiuni meşteşugăreşti, cooperative mici meşteşugăreşti şi asociaţiile acestora (L 1/ 2005).
13479.    Organizaţii mici – Înseamnă: a. microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite de reglementările în vigoare privind definirea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii sau b. autorităţi locale care administrează localităţi cu mai puţin de 10000 de locuitori sau alte autorităţi publice cu mai puţin de 250 de angajaţi şi cu buget anual de cel mult 50 milioane de euro sau cu un bilanţ anual de maximum 43 milioane de euro, inclusiv următoarele: i. guvern sau alt organ al administraţiei publice sau organisme publice consultative la nivel naţional, regional sau local, ii. Persoane fizice sau juridice cu funcţii în administraţia publică în temeiul legislaţiei naţionale, care includ sarcini, activităţi sau servicii specifice legate de mediu şi iii. Persoane fizice sau juridice cu responsabilităţi sau funcţii publice sau care prestează servicii publice legate de mediu şi care se află sub controlul unui organism sau al unei persoane indicate de prevederile în vigoare (Reg. CE 1221/ 2009).
13480.    Orez albit – Reprezintă orezul nedecorticat care a fost separat de pleavă, de toate straturile exterioare şi interioare ale pericarpului, de totalitatea germenilor, în cazul orezului cu bobul lung şi a orezului cu bobul mijlociu, şi de cel puţin o parte, în cazul orezului cu bobul rotund, dar pe care mai pot exista striuri albe longitudinale pe maxim 10 % din cantitatea de boabe (Reg. CEE 1234/ 2007).
13481.    Orez cu bobul lung – Reprezintă: a. orez cu bobul lung de categoria A, orezul cu lungimea bobului mai mare de 6 mm şi cu raportul lungime/ lăţime mai mare de 2 şi mai mic de 3, b. orez cu bobul lung de categoria B, orezul cu lungimea bobului mai mare de 6 mm şi cu raportul lungime/ lăţime mai mare sau egal cu 3 (Reg. CEE 1234/ 2007).
13482.    Orez cu bobul mijlociu – Reprezintă orezul cu lungimea bobului mai mare de 5,2 mm, dar mai mică sau egală cu 6 mm şi cu raportul lungime/ lăţime mai mic de 3 (Reg. CEE 1234/ 2007).
13483.    Orez cu bobul rotund – Reprezintă orezul cu lungimea bobului mai mică sau egală cu 5,2 mm şi cu raportul lungime/ lăţime mai mic de 2 (Reg. CEE 1234/ 2007).
13484.    Orez decorticat – Reprezintă orezul nedecorticat care a fost separat doar de pleavă. Exemple de orez care se încadrează în această definiţie sunt cele cu descrierea comercială „orez brun”, „orez cargo”, „orez loonzain” şi „orez sbramato”.
13485.    Orez nedecorticat – Reprezintă orezul cu pleavă după treierat (Reg. CEE 1234/ 2007).
13486.    Orez semialbit – Reprezintă orezul nedecorticat care a fost separat de pleavă, de o parte din germeni şi de o parte sau de toate straturile exterioare ale pericarpului, dar nu şi de straturile interioare (Reg. CEE 1234/ 2007).
13487.    Organigrama – Reprezentarea schematică a structurii unei firme; structura poate fi liniară, identică şi de alt tip “staff and line” (îmbinare a primelor două tipuri).
13488.    Organism de autoreglementare – Organizaţie profesională care activează pe piaţa de capital în baza unor reguli şi competenţe recunoscute de CNVM şi care are ca obiectiv respectarea de către membrii săi a regulamentelor şi reglementărilor în vigoare.
13489.    Organism de compensare – Entitate care acordă despăgubiri persoanelor păgubite ca urmare a unui accident survenit pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel de reşedinţă al persoanei păgubite, provocat de un autoturism înregistrat şi asigurat pe teritoriul unui stat membru (L 32/ 2000).
13490.    Organism plătitor – Reprezintă organismul sau organismele desemnate de către un stat membru în conformitate cu normativele în vigoare (Reg. CEE 1234/ 2007).
13491.    Organisme de plasament colectiv – Entităţi organizate, cu sau fără personalitate juridică, care atrag în mod public sau privat resurse financiare ale persoanelor fizice şi/ sau juridice, în scopul investirii acestora, în conformitate cu prevederile legale şi reglementările C.N.V.M. (L 297/ 2004).
13492.    Organizaţie nonprofit – Orice asociaţie, fundaţie sau federaţie înfiinţată în România, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar numai dacă veniturile şi activele asociaţiei, fundaţiei sau federaţiei sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial (L 571/ 2003).
13493.    Organizaţii membre – Firmă de brokeraj care deţine cel puţin un loc la bursă, chiar dacă locul este proprietatea unui acţionar sau angajat şi nu al firmei ca atare.
13494.    Original – Înscris ce constată un act juridic semnat de partea sau părţile respective sau de împuternicitul acestora în opoziţie cu copia ce reproduce respectivul înscris.
13495.    Origine a mărfii – Expresie ce, în raporturile de comerţ internaţional, desemnează ţara unde este produsă marfa în întregime sau în care este obţinută marfa respectivă prin prelucrarea unor produse importate.
13496.    Ouă cu coajă – Înseamnă ouă de păsări de curte în coajă, proaspete, conservate sau gătite, altele decât ouăle pentru incubaţie (Reg. CEE 1234/ 2007).
13497.    Ouă pentru incubaţie – Înseamnă ouăle de păsări de curte pentru incubaţie (Reg. CEE 1234/ 2007).
13498.    Out right – Tranzacţie valutară care se efectuează anterior perfectării condiţiilor ei de realizare.
13499.    Over night – Denumire generică dată operaţiunilor de împrumut de pe o zi pe alta (peste noapte), respectiv depozitelor plasate de pe o zi pe alta pe piaţa interbancară.
13500.    Overdraft – Descoperire de cont; facilitate acordată de bancă clienţilor săi persoane fizice sau juridice, în baza căreia aceştia pot primi permisiunea din partea băncii de a utiliza sume de bani într-o anumită limită peste soldul existent în cont.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018