To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

N

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Nafta” ... ”NYSE”


 
13007.    Nafta – Este o materie primă atât pentru industria petrochimică (de exemplu producerea de etilenă sau de compuşi aromatici), cât şi pentru producerea de benzină prin  reformare sau izomerizare în rafinării. Nafta include materialele care au o temperatură de distilare între 300C şi 2100C sau un interval între aceste valori (Reg. CE 1.099/ 2008).
13008.    NASD (National Association of Securities Dealers) – Asociaţie nonprofit a societăţilor de bursă (firmelor de brokeraj) din SUA, care lucrează pe piaţa “la ghişeu” (OTC – Over the counter) şi care urmăreşte protejarea intereselor investitorilor de pe piaţa respectivă.
13009.    NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automatic Quotations) – O reţea computerizată de comunicaţii prin care membrii NASD prezintă continuu preţurile lor de vânzare (ask) şi cumpărare (bid) pentru titlurile tranzacţionate “la ghişeu” (OTC).
13010.    Natura nihil facit frustra – Natura nu face nimic în mod inutil.
13011.    Natura semper eadem – Natura rămâne mereu aceeaşi.
13012.    Naturalizare – Act prin care organul competent acordă unui străin cetăţenia, cu îndeplinirea condiţiilor cerute de lege.
13013.    Naţionalism – Concept ce consistă în aprecierea şi soluţionarea problemelor economice, politice şi sociale în funcţie de interesele permanente ale patriei.
13014.    Naţionalitate – Apartenenţa unei persoane fizice sau a unui lucru (ex. un vas/ corabie) la un stat determinat.
13015.    Naţionalizare – Act prin care organele competente trec în proprietatea statului, în conformitate cu legea, bunuri ce aparţin altor persoane private.
13016.    Naţiune – Element uman al statului ce rezidă într-o grupare de persoane stabilite pe un anumit teritoriu şi supuse suveranităţii respectivului stat.
13017.    Navă – Vehicul special amenajat pentru navigaţia maritimă sau fluvială.
Sunt nave: a. navele maritime şi de navigaţie interioară de orice tip, propulsate sau nepropulsate, care navighează la suprafaţă ori în imersie, destinate transportului de mărfuri şi/ sau persoane, pescuitului, remorcajului ori împingerii; b. instalaţiile plutitoare, cum ar fi: drage, elevatoare plutitoare, macarale plutitoare, graifere plutitoare şi altele asemenea, cu sau fără propulsie; c. construcţii plutitoare care, în mod normal, nu sunt destinate deplasării, cum ar fi: docuri plutitoare, debarcadere plutitoare, pontoane, hangare plutitoare pentru nave, platforme de foraj şi altele asemenea, faruri plutitoare; d. ambarcaţiuni de agrement. Fac parte din nave instalaţiile, maşinile şi motoarele care asigură propulsia navei sau produc o altă acţiune mecanică, împreună cu mecanismele şi mijloacele necesare transmiterii acestei acţiuni, toate echipamentele necesare navigaţiei, diferitelor manevre, siguranţei navei, salvării vieţii omeneşti, prevenirii poluării, comunicaţiilor, igienei şi exploatării potrivit destinaţiei navei, precum şi proviziile (O.G. 42/ 1997).
13018.    Navă auxiliară de pescuit – Orice navă sau ambarcaţiune care nu este implicată direct în activitatea de pescuit, dar serveşte navele de pescuit, instalaţiile de acvacultură sau instalaţiile de pescuit staţionar (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13019.    Navă de pescuit – Orice navă de pescuit sau ambarcaţiune echipată pentru pescuit comercial (O.U.G. nr. 23/ 2008).
13020.    Navă de pescuit comunitară – O navă înmatriculată şi înregistrată într-o parte a teritoriului unui stat membru care face parte din teritoriul vamal comunitar, arborează pavilionul unui stat membru, capturează produse de pescuit maritim şi care, după caz, le prelucrează la bord (Reg. CEE 2454/ 92).
13021.    Navă fabrică comunitară – O navă înmatriculată şi înregistrată într-o parte a teritoriului unui stat membru care face parte din teritoriul vamal comunitar, arborează pavilionul unui stat membru şi care nu capturează produse de pescuit maritim, dar prelucrează astfel de produse la bord (Reg. CEE 2454/ 92).
13022.    Navigabilitate – Caracteristica aeronavei pregătite pentru zbor, constând în conformarea acesteia la prevederile reglementărilor de admisibilitate la zbor a unei aeronave (Codul aerian 1997).
13023.    Navigaţie – Călătorie sau transport cu o navă.
13024.    Navigaţie fluvială – Navigaţie ce se face pe cursurile de apă sau pe fluvii.
13025.    Navigaţie internă – Navigaţia desfăşurată pe mare, pe lacuri şi căi navigabile interioare şi în apele de coastă între porturi de aceeaşi naţionalitate (Reg. CE 1099/ 2008).
13026.    Navigaţie maritimă – Navigaţie ce se face pe mări sau oceane.
13027.    Navigaţie internaţională – Navigaţia desfăşurată pe mare, pe lacuri şi căi navigabile interioare şi în apele de coastă între porturi diferite ca naţionalitate. Distincţia între navigaţia internă şi cea internaţională trebuie stabilită în funcţie de portul de plecare şi portul de sosire, şi nu în funcţie de pavilionul sau de naţionalitatea navei (Reg. CE 1099/ 2008).
13028.    Navlosant – Armator; denumire generică dată cărăuşului maritim al mărfurilor.
13029.    Navlosire – Operaţiune juridică de închiriere a unui anumit spaţiu ori a întregului spaţiu ce aparţine unei nave cu scopul executării unui contract de transport de mărfuri sau de pasageri, pe apă, pe baza unui contract scris intervenit între navlosant (armator) şi navlositor; închirierea unei nave pentru transport de mărfuri.
13030.    Navlositor – Denumire generică dată persoanei fizice sau juridice care are de transportat sau care face să se transporte anumite mărfuri, scop în care închiriază întregul spaţiu al unei nave maritime sau numai o parte din el, asumându-şi obligaţia de a plăti chiria convenită cu navlosantul.
13031.    Navlu – Chirie sau preţ perceput de navlosant (armator) de la navlositor, prin efectul contractului de navlosire, în schimbul punerii la dispoziţia acestuia din urmă a navei sale sau a unei anumite capacităţi de încărcare a ei în vederea transportului de mărfuri pe apă.
13032.    Ne longius abeam – Ca să nu mă îndepărtez prea mult (de subiectul discuţiei).
13033.    Ne nata contra torrentem – Să nu înoţi contra curentului.
13034.    Ne puero gladium – Să nu dai copilului sabie (este periculos să pui lucrurile primejdioase la dispoziţia celor lipsiţi de discernământ).
13035.    Ne sutor supra crepidam – Cizmarul să nu îşi dea cu părerea asupra lucrurilor ce depăşesc sandala.
13036.    Ne varietur – „Cu condiţia ca nimic să nu se fi schimbat”, expresie ce se utilizează în dreptul internaţional ca menţiune în textul unui tratat ce încă înainte de a intra în vigoare a primit o redactare definitivă pentru ca statele părţi să poată decide încheierea tratatului respectiv.
13037.    Neagresiune – Principiu de drept internaţional public ce condamnă agresiunea ca mod de soluţionare a diferendelor statale.
13038.    Nec condemneris, damnato non socieri – Ca să nu fii condamnat nu te întovărăşi cu un condamnat.
13039.    Nec mora, nec requies – Nici zăbavă, nici odihnă.
13040.    Nec plus ultra – Nu mai departe.
13041.    Nec scire fas est omnia – Nu este permis să cunoşti totul.
13042.    Necesitate – Situaţie excepţională ce îngăduie statului să nu aplice unele legi sau unei persoane fizice de a se bucura de impunitate pentru un fapt pe care l-a comis încălcând legea penală.
13043.    Necessitas ante rationem est – Necesitatea se află înaintea raţiunii.
13044.    Necessitas non habet legem – Nevoia nu cunoaşte lege.
13045.    Necessitati sapiens nihil unquam negat – Înţeleptul nu-i refuză niciodată nimic necesităţii.
13046.    Nedemnitate succesorală – Decăderea unui moştenitor legal din dreptul de a veni la o succesiune motivată pe o faptă gravă săvârşită faţă de defunct.
13047.    Nedenunţarea – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra siguranţei statului şi constă în omisiunea de a denunţa de îndată săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile contra siguranţei statului şi anume: trădarea, trădarea prin ajutarea inamicului, trădarea prin transmiterea de secrete, acţiunile duşmănoase contra siguranţei statului, atentatul contra unei colectivităţi, subminarea puterii de stat, actele de diversiune, subminarea economiei naţionale, acţiuni împotriva orânduirii constituţionale şi complotul (art. 170 C.Pen.).
13048.    Nediscriminare – Aplicarea de către autoritatea publică a aceloraşi reguli, indiferent de naţionalitatea participanţilor la procedura de atribuire a contactului de concesiune cu respectarea condiţiilor prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte (OUG 54/ 2006).
13049.    Neglijenţa – Culpă neintenţionată ce constă în a nu îndeplini ceea ce trebuia îndeplinit.
Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege şi constă în comportarea neglijentă a unei persoane care a avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie secret de stat sau care a dat prilej altei persoane să afle un asemenea secret, dacă fapta este de natură să aducă atingere intereselor statului (art. 252 C.Pen.).
13050.    Neglijenţa în păstrarea secretului de stat – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege şi constă în comportarea neglijentă a unei persoane care a avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie secret de stat sau care a dat prilej altei persoane să afle un asemenea secret, dacă fapta este de natură să aducă atingere intereselor statului (art. 252 C.Pen.).
13051.    Neglijenţa în serviciu – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care aduc atingere unor activităţi de interes public sau altor activităţi reglementate de lege şi constă în încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau instituţii de stat ori altei unităţi publice sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane (art. 249 C.Pen.).
13052.    Negociere – Proces complex de tratative/ demersuri care se desfăşoară între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, cu scopul realizării unor înţelegeri sau încheierii unor contracte (concretizare într-un act juridic obligaţional); tratative duse pentru încheierea unor convenţii; vindere-cumpărare de efecte publice; convertirea unor hârtii de valoare în monedă.
13053.    Negociere colectivă – Negocierea de către angajator sau organizaţia patronală şi sindicat ori organizaţia sindicală sau reprezentanţii angajaţilor, după caz, ce urmăreşte reglementarea relaţiilor de muncă ori de serviciu dintre cele două părţi, precum şi orice alte acorduri în probleme de interes comun (L 62/ 2011).
13054.    Negociere diplomatică – Discutarea directă între părţi a unor probleme litigioase internaţionale în vederea soluţionării lor paşnice.
13055.    Negotium abstract – Expresie prin care se desemnează una din trăsăturile specifice ale girului ca mijloc de transmitere a tuturor drepturilor inerente cambiei.
13056.    Neintervenţie – Neamestec.
13057.    Neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă – Infracţiunea face parte din grupul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi constă în neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, din culpă, de către angajaţii căilor ferate, dacă aceasta ar fi putut pune în pericol siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport ale căilor ferate (art. 273 C.Pen.).
13058.    Neîndeplinirea cu ştiinţă a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă – Este o infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate şi constă în neîndeplinirea cu ştiinţă a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă de către agenţii căilor ferate, dacă aceasta ar pune în pericol siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport ale căilor ferate (art. 274 C.Pen.).
13059.    Neluarea măsurilor necesare în operaţiile navale – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra capacităţii de apărare a României şi constă în fapta comandantului unei nave militare sau grupări de nave militare care, fără să fi fost oprit prin vreun ordin sau fără a fi fost împiedicat de misiunea specială pe care o avea, nu ia măsurile necesare să atace, să lupte împotriva duşmanului, să ajute o navă a statului român sau a unei ţări aliate urmărită de duşman ori angajată în luptă, sau să nu ia măsurile necesare pentru a distruge un convoi duşman, ori nu urmăreşte navele de război sau comerciale ale duşmanului (art. 343 C.Pen.).
13060.    Neminem nimium iudicare – Să nu judeci pe nimeni prea mult.
13061.    Nemo dat quod non habet – Nimeni nu dă ceea ce nu are.
13062.    Nemo debet esse iudex in propria causa – Nimeni nu trebuie să fie judecător în propriul proces.
13063.    Nemo miretur si taurum bos imitetur – Să nu se mire nimeni dacă boul îl imită pe taur.
13064.    Nemo omnia potest scire – Nimeni nu poate să le ştie pe toate.
13065.    Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipso habet – Expresie desemnând principiul potrivit căruia nimeni nu poate transmite altuia mai multe drepturi decât are el însuşi.
13066.    Nemo praesumitur malus nisi probetur – Nimeni nu poate fi bănuit a fi vinovat dacă nu sunt aduse probe.
13067.    Nepractician – Înseamnă orice persoană fizică ce, pentru cel puţin 3 ani înainte de implicarea sa în gestionarea sistemului de supraveghere publică, nu a efectuat audituri statutare, nu a deţinut drepturi de vot într-o firmă de audit, nu a fost membru al organului administrativ sau de gestiune al unei firme de audit şi nu a fost angajat sau asociat sub o altă formă la o firmă de audit (OUG 90/ 2008; Dir. 2006/ 43/ CE).
13068.    Neprezentarea la încorporare sau concentrare – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra capacităţii de apărare a României şi constă în fapta persoanei care nu se prezintă la încorporare sau concentrare la termenul stabilit de autoritatea militară sau în termenul prevăzut de lege, 3 zile după încunoştinţare (art. 354 C.Pen.).
13069.    Neregularitate – Înseamnă orice încălcare a unei dispoziţii a dreptului comunitar care rezultă dintr-un act sau dintr-o omisiune a unui operator economic care are sau ar putea avea efect un prejudiciu la adresa unui buget general prin imputarea unei cheltuieli necorespunzătoare acestuia (Reg. CE 1083/ 2006).
13070.    Neregulă – Orice încălcare a dreptului Uniunii sau a dreptului național în legătură cu aplicarea sa care rezultă dintr-un act sau dintr-o omisiune a unui operator economic implicat în implementarea fondurilor ESI, care are sau ar putea avea ca efect un prejudiciu la adresa bugetului Uniunii prin imputarea unor cheltuieli necorespunzătoare bugetului Uniunii (Reg. UE 1303/ 2013).
Orice abatere de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și/ sau europene, precum și cu prevederile contractelor ori a altor angajamente legal încheiate în baza acestor dispoziții, ce rezultă dintr-o acțiune sau inacțiune a beneficiarului ori a autorității cu competențe în gestionarea fondurilor europene, care a prejudiciat sau poate prejudicia (O.U.G. 66/ 2011).
13071.    Neregulă sistemică – Orice neregulă, care poate avea o natură recurentă, cu o probabilitate ridicată de apariție în tipuri de operațiuni similare, care decurge dintr-o deficiență semnificativă în funcționarea eficace a sistemelor de gestiune și control, inclusiv în neinstituirea unor proceduri adecvate în conformitate cu normele specifice fondurilor (Reg. UE 1303/ 2013).
13072.    Nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor la regimul stabilit pentru anumite activităţi comerciale şi constă în efectuarea oricăror operaţiuni de import de deşeuri ori reziduuri de orice natură sau de alte mărfuri periculoase pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediul înconjurător, precum şi introducerea, în orice mod, sau tranzitarea acestora pe teritoriul ţării, fără respectarea dispoziţiilor legale (art. 302 C.Pen.).
13073.    Nerespectarea dispoziţiilor privind operaţii de import export – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor la regimul stabilit pentru anumite activităţi economice şi constă în efectuarea fără autorizaţie a oricăror acte sau fapte care potrivit dispoziţiilor legale sunt considerate operaţiuni de import, export sau tranzit (art. 302 C.Pen.).
13074.    Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti prin ameninţare faţă de organul de executare sau prin acte de violenţă; împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă sau parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti (art. 271 C.Pen.).
13075.    Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor ce aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi constă în fapta părintelui de a reţine copilul sau minorul fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a încredinţat minorul potrivit legii (art. 307 C.Pen.).
13076.    Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor privitoare la regimul stabilit pentru unele activităţi reglementate de lege şi constă în deţinerea, portul, confecţionarea, transportul precum şi orice operaţie privind circulaţia armelor şi muniţiilor sau funcţionarea atelierelor de reparat arme, fără drept (art. 279 C.Pen.).
13077.    Nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor privitoare la regimul stabilit pentru unele activităţi reglementate de lege şi constă în înstrăinarea, ascunderea sau orice altă faptă prin care se pricinuieşte pierderea pentru patrimoniul cultural naţional sau pentru fondul arhivistic naţional a unui bun care, potrivit legii, face parte din acel patrimoniu sau fond (art. 280 C.Pen.).
13078.    Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau a altor materii radioactive – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor privitoare la regimul stabilit pentru unele activităţi reglementate de lege şi constă în primirea, deţinerea, folosirea, cedarea, modificarea, înstrăinarea, dispersarea, expunerea, transportul sau deturnarea materialelor nucleare ori a altor materii radioactive precum şi orice alte operaţii privind circulaţia acestora, fără drept (art. 279 C.Pen.).
13079.    Nerespectarea regimului materiilor explozive – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor privitoare la regimul stabilit pentru unele activităţi reglementate de lege şi constă în producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transmiterea sau folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni privind aceste materiale fără drept precum şi sustragerea materialelor enumerate mai sus (art. 280 C.Pen.).
13080.    Neregula – Reprezintă orice abatere de la legalitate, regularitate şi conformitate în raport cu dispoziţiile legale naţionale şi/ sau comunitare, precum şi cu prevederile contractelor ori ale altor angajamente legale încheiate în baza acestor dispoziţii, ca urmare a unei acţiuni sau omisiuni a unui operator economic, care prejudiciază bugetul general al Comunităţii Europene şi/ sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, precum şi bugetele din care provine cofinanţarea aferentă printr-o cheltuială necuvenită fie prin diminuarea sau pierderea veniturilor provenite din resurse proprii, fie prin cheltuieli nejustificate (OG 79/ 2003, Reg. CEE 1848/ 2006).
13081.    Nerespectare – Se referă la actul intenţionat ori neintenţionat al entităţii auditate de a face sau a nu face contrar legilor sau reglementărilor prevalente.
13082.    Neretroactivitate – Principiu în temeiul căruia actele normative, deciziile judiciare sau actele juridice nu pot avea efecte în trecut, ci numai posterior promulgării, pronunţării sau întocmirii acestora.
13083.    Neretroactivitatea legii penale – Principiu de drept privind aplicarea legii penale în timp şi constă în faptul că legea penală nu se aplică faptelor care, la data când au fost săvârşite, nu erau prevăzute ca infracţiuni (art. 11 C.Pen.).
13084.    Nerezident – Orice persoană juridică străină şi orice persoană fizică nerezidentă şi orice alte entităţi străine, inclusiv organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, fără personalitate juridică, care nu sunt înregistrate în România, potrivit legii (L 571/ 2003).
Aceştia pot fi persoane juridice (persoane juridice şi orice alte entităţi cu sediul în străinătate, care nu sunt înregistrate şi/sau autorizate să desfăşoare activităţi în România; ambasadele, consulatele sau alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale altor ţări în România, precum şi organizaţiile internaţionale sau reprezentanţe ale unor astfel de organizaţii care funcţionează în România; sucursalele, filialele, reprezentanţele, agenţiile şi birourile persoanelor juridice româneşti care desfăşoară activităţi în străinătate şi sunt înregistrate în străinătate ca persoane juridice, în mod independent, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare) şi persoane fizice (persoanele fizice, cetăţeni străini, care lucrează în cadrul ambasadelor, consulatelor şi reprezentanţelor altor ţări în România sau în cadrul unor organizaţii internaţionale sau reprezentanţe ale acestora care funcţionează în România; persoanele fizice, cetăţeni străini, precum şi persoanele fără cetăţenie (apatrizi), cu domiciliul în străinătate; persoanele fizice, cetăţeni români, străini şi apatrizi cu domiciliul în străinătate, atestat cu documente de identitate emise conform legii). (Reg. valutar nr. 3/ 1997; Reg. BNR 1/ 2004).
13085.    Nescit homo vere quid habet nisi cessat habere – Omul nu ştie ce are decât când încetează să mai aibă.
13086.    Nescit vox missa reverti – Un cuvânt odată rostit nu se mai poate întoarce.
13087.    Nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri – Faptul de a nu răspunde solicitantului în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, dacă prin lege nu se prevede alt termen (Legea nr. 554/ 2004).
13088.    Netemeinicie – Aprecierea greşită pe care o hotărâre judiciară o face cu privire la probele invocate sau asupra unor fapte aduse în discuţie, apreciere ce constituie un viciu al respectivei decizii.
13089.    Neutralitate – Situaţia unui stat de a rămâne, în mod voit, străin într-un conflict armat internaţional şi de a nu participa la convenţii sau alianţe militare.
13090.    Neutralizare – Complex de operaţiuni având ca finalitate eliminarea oricăror indicaţii (înscrise pe ambalaj sau pe produs) cu privire la originea mărfii, în vederea eliminării barierelor şi restricţiilor instituite în calea pătrunderii acelei mărfi; hotărâre luată printr-o convenţie de mai multe state de a nu transforma un anumit teritoriu în teatru de război sau bază militară.
Lipsa influenţelor din informaţiile cuprinse în situaţiile financiare (F 36).
13091.    Nevandabil – Dificil de vândut, imposibil de vândut.
13092.    Nevinovăţie – Lipsă de vinovăţie, inocenţă. Potrivit dispoziţiilor procesuale penale învinuitul sau inculpatul nu este obligat să probeze nevinovăţia sa, el are dreptul şi nu obligaţia ca atunci când există probe de vinovăţie să probeze lipsa de temeinicie a învinuirii.
13093.    News Letter – “Scrisoare nouă”; pagină informativă trimisă clienţilor proprii sau asociaţiilor de clienţi cuprinzând informaţii cât mai recente referitoare la un domeniu de activitate sau o asociaţie, organizaţie.
13094.    Nihil proficitur patientia – Răbdarea nu ajută la nimic.
13095.    Nimium boni est, cui nihil est mali – Nu există nimic bun care să nu aibă şi ceva rău.
13096.    Nitrificare – Proces de oxidare biologică a amoniului până la nitraţi de către bacteriile nitrificatoare din sol (Cod bune practici fermă 2006).
13097.    Nivel al dobânzilor – Expresie utilizată pentru a desemna ratele dobânzii percepute la toate operaţiunile de împrumut de acelaşi tip.
13098.    Nivel tarifar – Expresie ce descrie rata medie a taxelor vamale de import practicate de o anumită ţară atât cu referire la ansamblul importurilor realizate cât şi cu privire la produsele sau grupele de produse importate.
13099.    Nivele de încredere – Complementele matematice ale riscului de eşantionare.
13100.    Nivelul efectiv al rezervelor – Îl constituie soldul mediu zilnic înregistrat de instituţia de credit în contul în care se menţin rezervele obligatorii în perioada de aplicare; determinarea soldului mediu zilnic se face luându-se în calcul numărul de zile calendaristice din perioada de aplicare (Reg. BNR 6/ 2002).
13101.    Nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii – Reprezintă produsul dintre baza de calcul şi rata rezervelor minime obligatorii (Reg. BNR 6/ 2002).
13102.    Nolite iudicare, ut non iudicemini – Nu judeca (pe alţii), ca să nu fiţi judecaţi (voi înşivă).
13103.    Nomenclatură vamală – Una din nomenclaturile prevăzute de reglementările vamale (Reg. CEE 2454/ 92).
13104.    Nominal – În anumite ţări sunt create societăţi nominale în scopul facilităţii tranzacţiilor de acţiuni nominative. Aceste acţiuni, înregistrate ca acţiuni nominative sunt cedate în alb şi tratate ca fiind la purtător, sub formă de certificate de acţiuni.
13105.    Non bis punitur pro eodem delicto – Nu se pedepseşte de două ori pentru aceeaşi vină.
13106.    Non culpes actum quem non faceres meliorem – Să nu critici un lucru pe care nu l-ai face mai bine.
13107.    Non damnatio sed causa homine turpem facit – Nu condamnarea, ci crima în face pe om nedemn.
13108.    Non donum dantis, sed respice cor tribuentis – Nu fii atent la darul celui care dăruieşte, ci ia seama la inima lui.
13109.    Non liquet – „Nu e limpede”, expresie utilizată pentru a sugera că arbitrul sau judecătorul internaţional sunt insuficient informaţi în ceea ce priveşte speţa ce le este dată spre soluţionare sau că dreptul aplicabil acestui litigiu nu le furnizează elemente îndestulătoare pentru a putea decide în cauză.
13110.    Non omne licitum honest – Nu tot ceea ce este îngăduit este şi onorabil.
13111.    Non reformato in pejus – Nereformarea în rău; principiu de drept procesual potrivit căruia instanţa de judecată nu poate crea o situaţie mai grea pentru partea care a declarat apel sau recurs (art. 372 C.Proc.Pen.).
13112.    Non valoare – Titlu care şi-a pierdut întreaga valoare sau cea mai mare parte din ea.
13113.    Norma de muncă – Exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operaţiunilor sau lucrărilor de către o persoană cu calificare corespunzătoare, care lucrează cu intensitate normală, în condiţiile unor procese tehnologice şi de muncă determinate. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru întreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale în cadrul programului de muncă. Norma de muncă se exprimă, în funcţie de caracteristicile procesului de producţie sau de alte activităţi ce se normează, sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi. Normarea muncii se aplică tuturor categoriilor de salariaţi (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
13114.    Normativ – Caracteristica unui act elaborat de organele statale competente prin care se fixează reguli obligatorii de conduită (ex. act normativ).
13115.    Normă – Regulă de conduită cu caracter general şi impersonal (se adresează în general tuturor cetăţenilor) stabilită de organele de stat competente prin lege sau alte acte normative. Normele juridice au caracter obligatoriu şi, în caz de nerespectare, sunt impuse prin forţa de constrângere a statului.
13116.    Normă conflictuală – Normă juridică de drept internaţional privat care stabileşte, în cazul unui conflict între două sau mai multe legi naţionale în prezenţă, legea normal competentă să guverneze raportul juridic cu elemente de extraneitate.
13117.    Normă conflictuală uniformă – Norma conflictuală instituită printr-o convenţie internaţională multilaterală ce consacră o soluţie unitară (care se detaşează de diferenţierile de concepţie legislativă reflectate de normele dreptului internaţional privat din diferite sisteme de drept internaţional) pentru rezolvarea conflictelor de legi cu referire la o anumită categorie de raporturi juridice.
13118.    Normă contractuală – Regulă de conduită însuşită sau convenită de partenerii contractuali şi consacrată de aceştia printr-o clauză contractuală, în armonie cu dispoziţiile legii care guvernează contractul lor.
13119.    Normă de drept material – Norma juridică instituită şi sancţionată printr-o convenţie internaţională multilaterală ce reglementează, într-o concepţie legislativă unitară, anumite raporturi juridice de comerţ internaţional sau anumite aspecte ale unor astfel de raporturi juridice.
13120.    Normă juridică – Regulă generală de conduită, obligatorie şi impersonală instituită prin lege sau obicei  şi a cărei aplicare este asigurată la nevoie de forţa de constrângere a statului.
13121.    Normă uniformă – Expresie ce desemnează norma juridică de drept comercial internaţional instituită printr-o convenţie internaţională multilaterală prin care se stabileşte o reglementare legală unitară, distinctă de cea cuprinsă în legislaţiile naţionale ale statelor-părţi ale convenţiei respective, a unor raporturi juridice de comerţ internaţional.
13122.    Norme – Prin norme se înţelege norme metodologice, instrucţiuni şi ordine. Normele metodologice sunt aprobate de guvern, prin hotărâre, iar ordinele şi instrucţiunile se emit de ministrul finanţelor publice. Instituţiile publice din subordinea guvernului, altele decât Ministerul de Finanţe, nu pot elabora şi emite norme care să aibă legătură cu prevederile codului fiscal, cu excepţia celor prevăzute în codul fiscal. Anual Ministerul de finanţe colectează şi sistematizează toate normele în vigoare şi pune această colecţie oficială la dispoziţia public (L 571/ 2003).
13123.    Nota bene – Bagă bine de seamă, fii atent.
13124.    Notar public – Persoană specializată care are, potrivit legii, dreptul de a desfăşura activitatea notarială. În conformitate cu dispoziţiile Legii notarilor publici şi a activităţilor notariale nr. 36/ 1995, notarii publici îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou în care pot funcţiona unul sau mai mulţi notari publici asociaţi, cu personalul auxiliar corespunzător.
13125.    Notă – Notice; înştiinţare prin care agentul de navă îl avizează pe expeditor sau, după caz, pe destinatarul transportului de mărfuri pe apă (maritim ori fluvial) despre sosirea navei în portul convenit prin contract, şi că aceasta (nava) este pregătită pentru a fi supusă operaţiunilor de încărcare, respectiv descărcare a mărfurilor ce formează obiectul transportului; înştiinţare pe care armatorul sau comandantul navei trebuie să o facă, potrivit charter-party-ului încheiat, încărcătorului sau descărcătorului, indicând data probabilă la care nava urmează să sosească în portul de descărcare.
13126.    Notă diplomatică – Corespondenţă între organele centrale de stat şi misiunile acreditate în acest stat sau între misiunile diplomatice acreditate în aceeaşi capitală/ localitate.
13127.    Note – Notele conţin informaţii suplimentare faţă de cele prezentate în bilanţ, contul de profit şi pierdere, situaţia modificărilor prezentate în capitalurile proprii şi situaţia fluxurilor de trezorerie. Notele oferă descrieri narative sau diferenţe faţă de elementele prezentate în aceste situaţii şi informaţii privind elementele care nu se califică pentru a fi recunoscute în acele situaţii (IAS 1.11).
Termen desemnând o recunoaştere a datoriei. Acest titlu asimilabil unei obligaţiuni este un instrument de finanţare pe termen mediu şi lung.
13128.    Notes issuance facility (NIF) – Instrument financiar asemănător cu RUF, dar la plasarea căruia pot participa şi băncile comerciale care fac parte din consorţiul de garantare.
13129.    Notificare – Act prin care se aduce la cunoştinţă unei persoane un act juridic ce a fost sau urmează a fi întocmit; notă diplomatică prin care un stat face cunoscut altui stat poziţia sa într-o anumită problemă.; avizarea debitorului asupra cesionării sau amanetării unei creanţe, pe care creditorul său o deţine asupra sa; act procedural prin care debitorul este încunoştinţat despre declanşarea executării silite; avize scrise consecutive date navlositorilor, încărcătorilor, primitorilor, agentului navei şi autorităţilor portului respectiv, în armonie cu prevederile înscrise în charter-party prin care se anunţă sosirea navei.
Înaintarea/ prezentarea informaţiilor cerute/ solicitate în temeiul normelor legale către autoritatea competentă a statului membru (Directiva 2001/ 18/ CE).
Înştiinţarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prin înscrierea de către deţinătorul de animale în registrul cu privire la evenimentele care au avut loc în cadrul exploataţiei sau cu privire la aceasta (OANSVSA 40/ 2010).
13130.    Notificarea sosirii mărfurilor – Reprezintă formalitatea prin care sosirea mijlocului de transport şi a mărfurilor la biroul vamal de intrare se comunică acestuia prin notificarea de sosire, transmisă prin intermediul aplicaţiei ICS-RO în condiţiile legislaţiei în vigoare. Notificarea de sosire conţine informaţii cu privire la ENS aferente tuturor mărfurilor aflate în mijlocul de transport, indiferent dacă acestea urmează a fi descărcate sau nu la biroul vamal de intrare sau la birourile vamale de intrare ulterioare (Norme tehnice ANAF ANV 24 septembrie 2009).
13131.    Notificator – Reprezintă persoana car face o notificare (Directiva 2001/ 18/ CE).
13132.    Notify – Termen ce se înscrie în documentul de transport pentru a indica persoana care trebuie avizată în afara destinatarului.
13133.    Notorietate – Calitatea de a fi cunoscut.
13134.    Novaţie – Convenţie (cu acordul părţilor) al cărei scop este de a stinge o obligaţie existentă (veche) şi de a o înlocui printr-una nouă (substituirea unei creanţe vechi cu una nouă), ce se substituie celei vechi prin schimbarea de debitor sau creditor ori prin schimbarea obiectului, fără ca efectele primei obligaţii să înceteze, ci numai să fie încorporată în cadrul noului raport juridic convenit. În operaţiunile bancare de cont curent, aceasta se face prin închiderea (bouclement) contului şi recunoaşterea soldului.
13135.    Nud proprietar – Titularul unui drept de nudă proprietate.
13136.    Nudă proprietate – Ansamblul de prerogative rămase proprietarului unui bun cu privire la care o altă persoană are dreptul de uzufruct, uz sau habitaţie, atâta vreme cât persistă aceste desmembrăminte ale respectivului drept de proprietate.
13137.    Nula nisi inter bonos amicitia – Nu există prietenie decât între oameni buni.
13138.    Nulitate – Sancţiune prevăzută într-un contract prin care se desfiinţează retroactiv efectele produse în urma încheierii lui. Nulitatea poate fi invocată nu numai atunci când această sancţiune este prevăzută expres într-un text de lege (nulitate expresă) ci şi atunci când, fără ca legea să o prevadă expres, sancţiunea rezultă din caracterul imperativ al dispoziţiei legale încălcate sau din caracterul esenţial al condiţiei prevăzute de acea dispoziţie pentru validarea actului (nulitate virtuală). În funcţie de caracterul dispoziţiei legale încălcate la încheierea actului juridic: 1. totală/ absolută, când s-a încălcat o dispoziţie legală imperativă, edictată în vederea ocrotirii în principal a unor interese generale şi 2. relativă, atunci când s-a încălcat o dispoziţie legală edictată în scopul de a ocroti în mod precumpănitor un interes personal.
13139.    Nulitate absolută – Nulitate ce poate fi cerută de orice interesat.
13140.    Nulitate expresă – Nulitate prevăzută de lege în mod expres.
13141.    Nulitate relativă – Nulitate ce poate fi invocată de anumite persoane interesate, dar care pot renunţa la ocrotirea oferită, acoperind astfel nulitatea actului în cauză.
13142.    Nulităţi – Sancţiuni procedurale care lovesc actul juridic întocmit fără respectarea dispoziţiilor prevăzute de lege pentru validitatea sa, dacă încălcarea legii a adus o vătămare bunei desfăşurări a procesului penal, drepturilor sau intereselor participanţilor şi care nu pot fi înlăturate decât prin anularea actului nelegal (art. 197 C.Proc.Pen.).
13143.    Nulla poema sine lege – Nici o pedeapsă fără (un paragraf) de lege, nici o pedeapsă care să nu fie prevăzută de lege.
13144.    Nullus honoratur, qui paupertate gravatur – Nimeni nu este onorat dacă este împovărat de sărăcie.
13145.    Număr de abonat – (Subscriber Number - SN) Convenţie terminologică ce identifică secvenţa de cifre din numărul naţional semnificativ care urmează după indicativul de destinaţie naţională; numărul de abonat identifică în mod unic un punct terminal sau un abonat în cadrul aceluiaşi indicativ de destinaţie naţională (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13146.    Număr de înregistrare al bancnotelor şi titlurilor de valoare – Numărul de ordine al titlurilor, destinat să faciliteze identificarea şi înregistrarea lor în traficul interbancar.
13147.    Număr de înregistrare informatic – Un număr, altul decât numărul EORI, care se atribuie: 1. Persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi care nu au primit număr EORI, dar efectuează operaţiuni pentru care trebuie furnizat u număr de identificare, în conformitate cu anexa nr. 37 la Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93, cu modificările şi completările ulterioare, 2. Persoanelor care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene şi care depun pentru prima dată în România o declaraţie vamală pentru regimul de admitere temporară sau reexport din admitere temporară (Norme tehnice ANAF ANV din 18 iunie 2009).
13148.    Număr EORI (EORI-RO) – Număr de înregistrare şi identificare a operatorilor economici şi a altor persoane, definit la art. 1 pct. 16 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Unitar, cu modificările şi completările ulterioare. Autoritatea vamal atribuie număr EORI următoarelor categorii de personae: a. operatorilor economici care sunt stabiliţi în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 41 alin. 1 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93, cu modificările şi completările ulterioare, b. persoanelor, altele decât operatorii economici, care sunt stabilite în România, în condiţiile respectării prevederilor art. 41 alin. 4 lit. b şi c, precum şi alin. 5 lit. 1 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93, cu modificările şi completările ulterioare, c. operatorilor economici care nu sunt stabiliţi pe teritoriul Uniunii Europene, în condiţiile respectării prevederilor art. 41 alin. 3 din Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93, cu modificările şi completările ulterioare, d. persoanelor, altele decât operatorii economici menţionaţi la lit. c, care nu sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene, în condiţiile respectării prevederilor art. 41 alin. 4 lit. b şi c, precum şi alin. 5 lit. b din  Regulamentul (CEE) nr. 2454/ 93, cu modificările şi completările ulterioare (Norme tehnice ANAF ANV din 18 iunie 2009).
13149.    Număr mediu de salariaţi – Reprezintă numărul mediu de persoane angajate în întreprindere în cursul anului, determinat pe bază lunară. Numărul mediu de salariaţi reprezintă media aritmetică simplă rezultată din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal şi sărbătorile legale, împărţită la numărul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau sărbătoare legală se vor lua în calcul efectivele de salariaţi din ziua lucrătoare precedentă, cu excepţia persoanelor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi. În efectivele zilnice de salariaţi avute în vedere la calcularea numărului mediu anual de salariaţi se includ salariaţii angajaţi pe durată nedeterminată, salariaţii temporari care lucrează în baza unui contract de punere la dispoziţie încheiat între întreprindere şi un agent de muncă temporară, pe durata acestui contract, proprietarii-directori, partenerii care desfăşoară o activitate permanentă în întreprindere şi care beneficiază de avantaje financiare oferite de întreprindere. Salariaţii cu program de lucru corespunzător unei fracţiuni de normă vor fi incluşi în numărul mediu, proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă cu timp parţial. La calcularea numărului mediu anual de salariaţi nu se vor avea în vedere salariaţii al căror contract individual de muncă este suspendat pentru perioada luată în calcul, conform prevederilor legale, şi ucenicii şi elevii sau studenţii care urmează o formă de pregătire profesională pe bază de contract de ucenicie sau de formare profesională. Nu vor fi introduse/ introduşi în numărul mediu anual de salariaţi salariatele/ salariaţii aflate/ aflaţi în concediu de maternitate sau paternal. Numărul mediu anual de salariaţi se determină pe baza registrului general de evidenţă a salariaţilor, întocmit şi completat conform prevederilor legale în vigoare. Datele utilizate pentru calculul numărului mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri netă anuală şi activele totale sunt cele raportate în situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar precedent, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor (L 346/ 2004).
13150.    Nume – Denumire ce individualizează şi identifică o persoană.
13151.    Numerar – Termen generic care regrupează moneda fiduciară şi moneda divizionară, bani lichizi; mijloace de plată formate din monede şi bancnote.
Disponibilităţile băneşti şi depozitele la vedere (IAS 7.6.).
13152.    Numerar de pe o zi pe alta – Operaţiune de credit interbancar pe termen foarte scurt (banii împrumutaţi pot fi retraşi sau rambursaţi în fiecare zi, fără termen de rambursare).
13153.    Numere de acces gratuit pentru apelant – Numere nongeografice a căror apelare nu presupune plata unui tarif de către apelant, indiferent de reţeaua din care este originat apelul (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13154.    Numere de acces universal – Numere nongeografice care permit abonaţilor să recepţioneze apeluri prin intermediul unui număr unic la diferite puncte terminale ale aceleiaşi reţele de comunicaţii electronice, conform indicaţiilor de rutare furnizate de abonat (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13155.    Numere pentru servicii cu trafic atipic – Numere nongeografice care asigură accesul la servicii care presupun originarea unui număr mare de apeluri în intervale scurte de timp (de exemplu, televotare) (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13156.    Numere pentru servicii cu tarif special – Numere nongeografice care asigură accesul la servicii de conţinut, la tarife mai mari decât cele aferente apelurilor naţionale, iar tariful perceput este partajat între furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi un terţ care furnizează direct sau indirect serviciul de conţinut, indiferent de modalitatea de plată (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13157.    Numere personale – Numere nongeografice care permit abonaţilor să origineze şi să recepţioneze apeluri la puncte terminale aparţinând unor reţele de comunicaţii electronice diferite, prin intermediul unui număr unic, conform indicaţiilor de rutare furnizate de abonat (Dec. ANRCTI 2895/ 1997).
13158.    Numismatică – Ştiinţă care se ocupă cu studiul monedelor metalice şi medaliilor.
13159.    Nuntă de aur – Aniversarea a 50 de ani de la data celebrării unei căsătorii.
13160.    NYSE (New York Stock Exchange) – Bursa de valori din New York, cea mai veche (1792) şi cea mai mare bursă de valori din SUA, situată pe Wall Street, în zona financiară a metropolei americane; mai este numită şi “Big Board” sau “The Board”. Este o asociaţie guvernată de un Consiliu de direcţie condus de un preşedinte şi cuprinzând 27 de persoane care reprezintă pe investitorii şi pe membrii bursei; are 1366 locuri de membru, care sunt deţinute de persoane fizice, de regulă parteneri sau membri în conducerea unei societăţi financiare.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018