To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

R

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Rabat comercial” ... ”Ruscititas maxima est turpia verba loqui”


 
14406.    Rabat comercial – Element structural al preţului cu amănuntul menit să acopere cheltuielile de circulaţie a mărfii şi realizarea profitului comercial.
14407.    Rabat de reinvestire – Reducere a preţului de emisiune a părţilor sociale ale unui fond de plasament acordat deţinătorilor de părţi sociale dacă reinvestesc imediat beneficiul anual în noi părţi sociale.
14408.    Rabat tarifar – Mijloc de stimulare a exportului de mărfuri presupunând introducerea, cu caracter temporar, sau în mod condiţionat, a unor scutiri de plată a taxelor vamale pentru anumite importuri de mărfuri.
14409.    Rack jobber – “Angrosist cu plasă”; vânzător independent.
14410.    Racord – Conducta de legătură între o ramură principală (conductă din amonte, conductă de transport, conductă de distribuţie a gazelor naturale) şi o staţie de măsurare sau o staţie de reglare, măsurare, predare a gazelor naturale, care alimentează un sistem de distribuţie, un consumator sau un grup de consumatori (Legea nr. 351/ 2004).
14411.    Radă – Denumire dată unui segment al acvatoriului unui port, segment destinat să servească la staţionarea navelor la ancoră, în aşteptarea eliberării danei la care sunt programate, ori în vederea îndeplinirii unor formalităţi portuare sau a operaţiunilor de încărcare-descărcare.
14412.    Radiere (ipotecară) – Suprimarea totală sau parţială a unei inscripţii ipotecare în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive sau în temeiul consimţământului părţilor interesate.
14413.    Radiodifuzare – Reprezintă: a. emiterea unei opere de către un organism de radiodifuziune ori de televiziune, prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, ori a reprezentării acestora, inclusiv comunicarea ei publică prin satelit, în scopul recepţionării de către public; b. transmiterea unei opere sau a reprezentării acesteia, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, în scopul recepţionării ei de către public (L 8/ 1996).
14414.    Rafinărie cu activitate permanentă – Înseamnă o unitate de producţie al cărei singur domeniu de activitate îl constituie rafinarea zahărului brut din trestie importat sau care a rafinat, într-un an de comercializare, o cantitate de cel puţin 15.000 tone de zahăr brut (Reg. CEE 1234/ 2007).
14415.    RAFTD – Revised American Foreign Trade Definitions, definiţiile revizuite de comerţ american exterior. Sub această denumire sunt grupate uzanţele comerciale uniforme cu largă aplicabilitate în materia vânzării comerciale internaţionale ce reprezintă corespondentul regulilor INCOTERMS şi care primesc o utilizare extinsă pe continentul nord-american. Acest sistem se aplică începând cu 1941.
14416.    Raliu – Creştere semnificativă a cursurilor titlurilor după o perioadă de scădere cu stagnare (rally).
14417.    Ramasaj bursier – Operaţiune concretizată în cumpărarea progresivă în bursă a unei cantităţi importante dintr-un anumit titlu.
14418.    Ramburs – Sumă de bani situată, din punct de vedere valoric, în limita valorii mărfurilor predate spre transport, cu care expeditorul acestora grevează transportul şi pe care calea ferată este obligată să o recupereze de la destinatar înainte de eliberarea mărfurilor şi să o remită înapoi predătorului.
14419.    Rambursarea creditului – Denumire dată restituirii de către beneficiarul unui credit la banca creditoare a sumelor ce i-au fost acordate de aceasta cu titlu de credit.
14420.    Randament – Profitul raportat la valoarea capitalului investit; în cazul obligaţiunilor, randament direct este cuponul raportat la preţul curent al titlului; în cazul acţiunilor, dividendul anual raportat la cursul curent al titlului (yield); venit obţinut din capitalul investit exprimat în procente (acesta este un  criteriu de apreciere a unui titlu, în vederea plasării acestuia; raportul dintre venitul anual pe care îl aduce un plasament şi valoarea imediată a acestui plasament.
14421.    Randament brut – Rezultat al plasamentelor (imobiliare, în valori mobiliare, etc.) calculat fără să se ţină cont de unele plăţi (cheltuieli şi taxe).
14422.    Randament brut anualizat – Randamentul obligaţiunii dorit de cumpărător, anualizat, corespunzător perioadei până la prima dată cupon.
14423.    Randament convenabil – Expresie prin care în tranzacţiile bursiere se descrie venitul ce rezultă din simpla deţinere sau păstrare a mărfii.
14424.    Randament net – Rezultat al plasamentelor de titluri de valoare luându-se în considerare şi cheltuielile ocazionale (taxe, alte cheltuieli).
14425.    Randament net anualizat – Randamentul anualizat brut al obligaţiunii minus comision.
14426.    Randamentul activelor – Raportul dintre profitul net şi activul total al entităţii; acest indicator reflectă eficienţa cu care activele societăţii au fost folosite pentru a genera profit. Randamentul activelor prezintă interes mai ales când societatea în cauză este o bancă şi se consideră, în acest caz, că o valoare supraunitară (>100%) este o dovadă a unei performanţe financiare deosebite.
14427.    Randamentul curent – După emisiune, obligaţiunile apar pe piaţa secundară, iar tranzacţionarea lor încetează a se mai face la valoarea nominală. Evoluţia ratelor dobânzii, cererea şi tendinţa pieţei vor determina fluctuaţii ale preţului, cât vor putea fi foarte diferite faţă de valoarea nominală. Randamentul curent se calculează prin împărţirea valorii cuponului la preţul curent al obligaţiunii. Este un indicator foarte folosit de către analiştii pieţelor de obligaţiuni.
14428.    Randamentul profitului net – Raportul (exprimat procentual) dintre profitul net al societăţii şi cifra de afaceri aferentă aceleiaşi perioade; o creştere a randamentului profitului net indică fie o diminuare a costurilor, fie obţinerea de profituri semnificative din alte activităţi decât cea de bază (curentă, normală), adică profit financiar sau excepţional (a se vedea şi profitul financiar şi profitul excepţional).
14429.    Rang – Al înregistrarea unei ipoteci imobiliare în registrul funciar i se atribuie o poziţie în clasamentul ipotecilor care-l plasează pe primul, al doilea, al treilea lor, etc.
14430.    Rang liber – Rang devenit vacant al unei ipoteci grevând asupra unui imobil prin radierea ipotecii anterioare. Creditorul ipotecar posterior nu are dreptul să avanseze la un rang liber decât dacă părţile (creditorul şi proprietarul) au convenit printr-o clauză opozabilă de drept de a profita de rangurile libere.
14431.    Raport – Operaţie prealabilă partajului ce constă în restituirea la masa succesorală a unor bunuri sau sume de bani; raport scris sau oral într-o anumită problema.
14432.    Raport al auditorului întocmit cu scop special – Un raport emis în legătură cu auditul independent al informaţiilor financiare, altul decât raportul auditorului asupra situaţiilor financiare, care include: a. un set complet de situaţii financiare întocmite în conformitate cu o altă bază completă contabilă de referinţă; b. o componentă a unui set complet de situaţii financiare cu scop general sau cu scop special, cum ar fi o singură situaţie financiară, conturi specifice, elemente ale conturilor sau anumite posturi din situaţia financiară; c. respectarea clauzelor contractuale şi; d. situaţii financiare simplificate.
14433.    Raport anual – Document oficial elaborat anual de o societate cu caracter public şi remis acţionarilor săi reprezentând un raport privind activitatea desfăşurată la care sunt anexate bilanţul şi contul de profit şi pierderi, raportul în urma controlului cenzorilor şi propunerile consiliului de administraţie referitoare la distribuţia profitului net; prezintă o serie de date economico-financiare (activele, pasivele, capitalul propriu, veniturile, cheltuielile, ş.a.), reflectând situaţia firmei la sfârşitul anului financiar, ca şi rezultatele operaţiunilor efectuate în acel an (annual report).
Un document publicat de o entitate, de obicei anual, care include situaţiile sale financiare, împreună cu raportul auditorului asupra acestora.
14434.    Raport cost beneficiu – Raport pe baza căruia se poate aprecia dacă o acţiune este scumpă sau ieftină. Cursul acţiunii se împarte la beneficiul realizat de societatea care a emis acţiunea respectivă.
14435.    Raport de audit – Reprezintă un raport al auditorilor financiari care cuprinde următoarele elemente: a. o introducere, care include cel puţin identificarea conturilor anuale care au făcut obiectul auditului financiar, precum şi cadrul de prezentare care a fost aplicat la întocmirea acestora; b. o descriere a domeniului de aplicare a auditului financiar, care conţine cel puţin indicarea standardelor de audit în conformitate cu care s-a efectuat auditul financiar; c. o opinie de audit care exprimă clar opinia auditorilor financiari în privinţa conformităţii acestor conturi cu cadrul de prezentare reţinut şi, după caz, în privinţa respectării cerinţelor legale aplicabile. Aceasta poate lua forma unei opinii de audit fără rezerve, unei opinii de audit cu rezerve sau unei opinii de audit contrare, sau, în cazul în care auditorii financiari s-au aflat în imposibilitatea de a exprima o opinie de audit, imposibilitatea exprimării unei opinii de audit; d. o trimitere la orice aspecte asupra cărora auditorii financiari atrag în mod special atenţia, fără ca opinia de audit să fie cu rezerve; e. o opinie care să indice dacă raportul de gestiune este sau nu în concordanţă cu conturile anuale pentru acelaşi exerciţiu financiar (Reg. 78/660/CEE).
14436.    Raport de avarii – Denumire dată documentului întocmit de experţii desemnaţi pentru evaluarea avariei suferită de navă sau de marfa aflată pe navă în timpul transportului sau cu prilejul operaţiunilor de transbordare ori a celor de încărcare-descărcare a mărfii şi prin care se stabileşte în detaliu distribuirea răspunderii între persoanele implicate în producerea avariei.
14437.    Raport de expertiză – Este un mijloc de probă, raport scris în care sunt consemnate punctele de vedere ale expertului cu privire la obiectul expertizei.
14438.    Raport de intervenţie – Documentul operativ de informare şi analiză statistică în care se scriu datele esenţiale constatate la locul intervenţiei privind amploarea şi intensitatea incendiului, cauza probabilă a acestuia, efectele produse, desfăşurarea intervenţiei, forţele participante şi timpii operativi realizaţi (L 307/ 2006).
14439.    Raport de schimb – Indicator economic/ raport stabilit între indicii importurilor şi exporturilor unei ţări, cunoscut şi sub numele de grad de acoperire a importurilor. Cu cât acest grad este mai ridicat, cu atât ţara respectivă trebuie să exporte mai puţin pentru a-şi plăti importurile.
14440.    Raport de transferuri externe – Documentul al cărui conţinut şi formă se stabilesc prin decizie a Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi prin care persoanele prevăzute de reglementările legale transmit oficiului informaţiile privind transferurile externe în şi din conturi, a căror sumă minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro  (HG 594/ 2008).
14441.    Raport de tranzacţie – Document/ înscris întocmit de agentul de bursă pe care sunt consemnate toate tranzacţiile efectuate într-o şedinţă de negocieri (trade, report sheet).
14442.    Raport de tranzacţii cu numerar – Documentul al cărui conţinut şi formă este stabilit prin decizie a Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi prin care persoanele prevăzute de reglementările legale transmit oficiului informaţiile privind tranzacţiile cu sume în numerar, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro (plafon stabilit de reglementări exprese) (HG 594/ 2008).
14443.    Raport de tranzacţii suspecte – Documentul al cărui document şi formă este stabilit prin decizie a Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor prin care persoanele prevăzute de reglementările în vigoare transmit oficiului informaţiile privind tranzacţiile suspecte de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism (HG 594/ 2008).
14444.    Raport financiar interimar – Raportul financiar care conţine un set complet de situaţii financiare (aşa cum se arată în IAS 1) sau un set condensat de situaţii financiare (aşa cum se arată în IAS 34) pentru o perioadă interimară (IAS 34.4.).
14445.    Raport juridic de comerţ internaţional – raport patrimonial reglementat prin normele dreptului comerţului internaţional care se stabileşte între participanţii la comerţul internaţional (persoane fizice şi/sau juridice), subiecţi de drept aflaţi într-o deplină egalitate juridică, în cadrul colaborării economice internaţionale şi al schimbului mondial de valori şi cunoştinţe.
14446.    Raport modificat al auditorului – Un raport al auditorului este considerat a fi modificat dacă sunt adăugate în raport unul sau mai multe paragrafe de evidenţiere a anumitor aspecte sau dacă opinia este alta decât fără rezerve.
14447.    Raport preţ profit – PER, Price Earning Ratio.
14448.    Raport privind mediul înconjurător – Un raport, separat de situaţiile financiare, în care o entitate oferă unei terţe părţi informaţii de calitate privind angajamentul entităţii în ceea ce priveşte aspectele de mediu care au legătură cu întreprinderea, politicile şi obiectivele sale în acest domeniu, realizările sale în administrarea relaţiilor dintre procesele întreprinderii şi riscul legat de mediul înconjurător, precum şi informaţiile cantitative asupra performanţei sale în legătură cu protejarea mediului înconjurător.
14449.    Raport zilnic de descărcare – Document în care se consemnează momentele principale ale activităţii de descărcare a navei în portul de destinaţie.
14450.    Raportare financiară frauduloasă – Implică denaturări intenţionate, inclusiv omiteri de valori sau nepublicarea în situaţiile financiare, pentru a induce în eroare utilizatorii situaţiilor financiare.
14451.    Raportarea neregulilor – Toate activitățile care conduc la informarea Comisiei Europene – Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau a donatorilor publici internaționali, conform obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene ori de parte a unui acord/ memorandum semnat de România cu un donator public internațional, cu privire la constatarea unei nereguli, care are la bază actul de constatare primară administrativă (O.U.G. 66/ 2011).
14452.    Raportul juridic penal – Este relaţia de apărare socială reglementată prin normă de drept penal. Pentru a putea apare un raport juridic este necesară şi existenţa împrejurărilor de fapt arătate în ipoteza normei, adică săvârşirea unei infracţiuni. Raportul juridic de conflict se naşte ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni.
14453.    Raporturi juridice procesuale penale – Sunt raporturi juridice ce apar în cursul desfăşurării procesului penal şi sunt reglementate de norme procesuale penale. Ca orice raport juridic şi raportul juridic procesual penal are subiecţi (participanţi la procesul penal), conţinut (drepturile şi obligaţiile conferite prin norma juridică participanţilor), obiect (conduita cerută subiecţilor de norma juridică). Raportul juridic procesual penal este raport de putere, ia naştere de regulă în afara voinţei părţilor şi unul din subiecţi este organ al statului.
14454.    Raportul lichidităţii – Raport periodic pe care o bancă îl întocmeşte şi prin care dovedeşte acoperirea pasivelor de către disponibilităţi.
14455.    Raritate – Limitarea resurselor.
14456.    Rata acumulării – Raportul folosit dintre fondul de acumulare şi venitul pe baza căruia se formează.
14457.    Rata cuponului – Rata cuponului este stabilită atunci când se emite obligaţiunea şi reprezintă dobânda oferită de respectiva obligaţiune, exprimată ca un procent din valoarea nominală. Procentul reprezintă o sumă fixă care nu va suferi nici o modificare de-a lungul vieţii obligaţiunii. Cuponul reprezintă suma de bani ce se plăteşte deţinătorului obligaţiunii, anual sau semianual, şi se determină prin înmulţirea ratei cuponului cu valoarea nominală a obligaţiunii.
14458.    Rata de bază a dobânzii – Rata dobânzii anuale fixată de o bancă, ce serveşte ca termen de referinţă la calculul dobânzilor practicate de bancă în relaţie cu clienţii săi.
14459.    Rata de capitalizare – Coeficient calculat ca raport curs/ profit cu care trebuie să se înmulţească profitul net al unei societăţi pentru a se obţine capitalizarea sa bursieră.
14460.    Rata de dependenţă de pieţele externe – Indicator economic având valoare relativă utilizat în analize micro şi macroeconomice pentru a exprima importanţa schimburilor comerciale cu străinătatea ca mijloc de asigurare a producţiei cu materii prime, materiale, semifabricate, combustibili, sau de asigurare a desfacerii unei părţi a producţiei pe piaţa externă.
14461.    Rata de leasing – Reprezintă: în cazul leasingului financiar, cota parte din valoarea de intrare a bunului şi dobânda de leasing, care se stabileşte în baza ratei dobânzii convenite prin acordul părţilor; în cazul leasingului operaţional, chiria care se stabileşte prin acordul părţilor (OG nr. 51/ 1997).
14462.    Rata de rentabilitate a unui fond de pensii – Logaritm natural din raportul dintre valoarea unităţii de fond din ultima zi lucrătoare a perioadei şi valoarea unităţii de fond din ultima zi lucrătoare ce precedă perioada respectivă; randamentul zilnic al unui fond de pensii reprezintă diferenţa dintre valoarea unităţii de fond din ziua respectivă şi valoarea unităţii de fond din ziua precedentă, totul raportat la valoarea unităţii de fond din ziua respectivă (L 411/ 2004).
14463.    Rata de schimb – Preţul/ valoarea la care o monedă este schimbată pentru o altă monedă; paritate.
14464.    Rata de schimb fixă – Valoare de schimb a unei monede, stabilită oficial şi menţinută, dacă este necesar, în cadrul marjei de fluctuaţie autorizată prin investiţiile băncilor centrale.
14465.    Rata de schimb flotantă – Valoare de schimb a unei monede în altă monedă care rezultă din jocul ofertei şi cererii pe piaţa valutară.
14466.    Rata dobânzii – Expresie ce descrie procentul fix sau variabil care se aplică asupra valorii împrumuturilor şi prin care se stabileşte nivelul de recuperare a capitalului împrumutat; valoarea ratei dobânzii în cazul dobânzii fixe, respectiv formula de calcul în cazul dobânzii flotante; dobânda anuală exprimată în procente.
14467.    Rata dobânzii aferente creditului – Rata dobânzii, exprimată ca procent fix sau variabil aplicat anual sumei trase din credit (OUG 50/ 2010).
14468.    Rata dobânzii de politică monetară – Rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR. Principalele operaţiuni de piaţă monetară sunt actualmente operaţiunile derulate prin licitaţie. În prezent acestea se efectuează la rata fixă de dobândă şi au scadenţa de o săptămână.
14469.    Rata dobânzii implicită – Rata implicită a dobânzii poate fi cel mai clar determinată utilizând una dintre următoarele posibilităţi: a. rata predominantă pentru un instrument similar al unui emitent cu acelaşi rating de credite sau b. o rată a dobânzii care actualizează valoarea nominală a instrumentului la preţul curent de vânzare în numerar al bunurilor şi serviciilor (IAS 18.11).
14470.    Rata dobânzii marginale a locatarului – Rata dobânzii pe care locatarul ar trebui să o plătească pentru un leasing similar sau, dacă aceasta nu este determinabilă, rata pe care la începutul contractului de leasing, locatarul ar trebui să o suporte pentru a împrumuta, pentru aceeaşi perioadă şi cu o garanţie similară, fondurile necesare pentru achiziţionarea bunului (IAS 17.4).
14471.    Rata dobânzii variabile – Împreună cu rata dobânzii aferente unui credit sau unei obligaţiuni poate varia pe perioada cât durează un credit sau un împrumut, în funcţie de rata de pe piaţă, rata LIBOR, etc. şi, pentru obligaţiuni, chiar în funcţie de dividendele atribuite acţionarilor. De regulă se garantează o rată minimală.
14472.    Rata fixă a dobânzii aferente creditului – Convenirea de către părţi în contractul de credit asupra unei singure rate a dobânzii aferente creditului pentru întreaga durată a contractului de credit sau asupra mai multor rate ale dobânzii aferente creditului pentru termene parţiale aplicând exclusiv un procentaj fix specific. În cazul în care nu sunt stabilite toate ratele dobânzii aferente creditului în contractul de credit, se consideră că rata dobânzii aferente creditului este fixă numai pentru termenele parţiale pentru care ratele dobânzii aferente creditului sunt stabilite exclusiv printr-un procentaj fix specific convenit în momentul încheierii contractului de credit (OUG 50/ 2010).
14473.    Rata implicită a dobânzii din contractul de leasing – Rata de actualizare care, la începutul contractului de leasing, determină că valoarea actualizată cumulată (a) a plăţilor minime de leasing şi (b) a valorii reziduale negarantate să fie egală cu suma (i) a valorii juste a bunului dat în leasing (ii) oricărui cost direct iniţial al locatorului (IAS 17.4).
14474.    Rata lombardă – Rată a dobânzii pe care băncile centrale o acordă băncilor de credit pe baza amanetării de titluri.
14475.    Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor – Suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecărui fond pe o perioadă şi ponderea medie a fondului din totalul fondurilor de pensii pe aceeaşi perioadă (L 411/ 2004).
14476.    Rata nominală a dobânzii – Rată a dobânzii la care este acordat un împrumut. Aceasta nu constituie altceva decât unul din elementele de calcul a rentabilităţii.
14477.    Rata normală a profitului – Profitul normal.
14478.    Rata pivot – Paritatea unei monede legate de Sistemul Monetar European, în raport cu ECU. Există şi rate pivot bilaterale între două monezi calculate de băncile centrale pentru cele două monezi, dar întotdeauna în raport cu ECU.
14479.    Rata profitului – Potenţialul unei firme de a crea profit, exprimă gradul de rentabilitate al unei firme.
14480.    Rata reală a dobânzii – rata nominală a dobânzii corectată cu modificarea preţurilor în cursul perioadei de timp considerate. Ea exprimă astfel un randament real, respectiv un câştig evaluat în termeni de bunuri şi servicii. În forma ex-post, rata reală vizează o perioadă de timp anterioară, fiind determinată pe baza inflaţiei înregistrată în acea perioadă. În forma ex-ante, rata reală vizează o perioadă de timp viitoare şi se determină pe baza aşteptărilor inflaţioniste formate în prezent pentru perioada respectivă. Deoarece vizează orizonturi de timp viitoare, deciziile agenţilor economici de a plasa fonduri şi de a realiza investiţii depind de rata reală ex-ante şi nu de rata reală ex-post (interest rate).
14481.    Rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare 1 – Raportul dintre expunerea neajustată aferentă creditelor bancare, nebancare, a plasamentelor interbancare şi a dobânzilor clasificate în „îndoielnic” şi „pierdere” în total credite, plasamente interbancare şi dobânzi aferente.
14482.    Rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare 2 – Raportul dintre expunerea neajustată aferentă creditelor bancare, nebancare, a plasamentelor interbancare şi a dobânzilor clasificate în „substandard”, „îndoielnic” şi „pierdere” în total credite, plasamente interbancare şi dobânzi aferente.
14483.    Rata şomajului – Procentul pe care îl reprezintă forţa de muncă neocupată.
14484.    Rată a scontului – Procent fix (sau variabil) care se aplică asupra valorii cambiilor prezentate spre scontare şi prin care se stabileşte atât nivelul de recuperare a numerarului prevăzut în titlu, cât şi nivelul profitului obţinut de banca ce efectuează scontul.
14485.    Ratificare – Act juridic unilateral prin care o persoană confirmă cu efect retroactiv un act încheiat în numele său; mijloc juridic prin care cel reprezentat face ca actele juridice îndeplinite de reprezentant fără împuternicire sau prin depăşirea puterilor ce i-au fost conferite să producă efecte în patrimoniul său; conformarea de către organele competente de stat care o dau tratativelor internaţionale încheiate de respectivul stat.
14486.    Rating service – Agenţie care stabileşte gradul de popularitate al unui produs sau firme.
14487.    Ratio – Instrument de lucru al analiştilor economici, raport, proporţie expresivă între două valori ce caracterizează activitatea unei firme.
14488.    Răspundere – A obliga pe cineva să dea socoteală de faptele sale ca urmare a răspunderii (responsabilităţii) asumate. Ea intervine în cazul încălcării unor reguli de muncă, a dispoziţiilor legale administrative, disciplinare, civile, penale etc. Răspunderea poate fi penală, civilă delictuală, civilă contractuală etc.
14489.    Răspundere civilă – Obligaţia de a repara o daună pricinuită unei persoane printr-o infracţiune.
14490.    Răspundere civilă profesională – Obligaţia asiguratului de reparare a prejudiciului cauzat unui client al său, din culpa sa, prin comiterea unor acte de imprudenţă sau neglijenţă, în desfăşurarea activităţii sale profesionale.
14491.    Răspundere contractuală – Răspunderea debitorului care nu execută sau execută cu întârziere sau incomplet obligaţia pe care a contractat-o; formă a răspunderii civile decurgând din neexecutarea întocmai a unor obligaţii asumate contractual şi care constă în repararea de către debitor, în natură sau în echivalent, a prejudiciului cauzat astfel creditorului.
14492.    Răspundere disciplinară – Răspundere ce rezidă în sancţionarea persoanei ce încalcă normele de comportament inerente slujbei pe care o exercită.
14493.    Răspundere juridică – Răspundere pe care normele juridice o prevăd în cazul în care sunt încălcate.
14494.    Răspundere materială – Constă în repararea unui prejudiciu material.
14495.    Răspunderea penală – Una din instituţiile fundamentale ale dreptului penal, alături de instituţia infracţiunii şi a pedepsei, reglementată în diferite dispoziţii din Codul penal. Ea obligă persoana care a săvârşit o infracţiune să răspundă pentru aceasta în faţa organelor judiciare, să suporte sancţiunile prevăzute de lege şi să execute pedeapsa aplicată.
14496.    Răspunderea pentru fapta altuia – Răspunderea anumitor persoane (ex. părinte, învăţător) în temeiul daunelor pricinuite prin fapta altor persoane ce le sunt încredinţate în pază sau care sunt prepuşii lor.
14497.    Răspunsul la operaţiuni cu primă – În ziua scadenţei, cumpărătorul care ia parte într-o operaţiune cu primă, trebuie să decidă dacă vrea să ridice titlurile sau să abandoneze prima.
14498.    Râu – Masă de apă care curge în cea mai mare parte la suprafaţă în lungul unei albii (Cod bune practici fermă 2006).
14499.    Rea credinţa – Fapta unei persoane ce încalcă legea conştientă fiind de caracterul ilicit al acesteia.
14500.    Reabilitarea – Reprezintă cauza care înlătură consecinţele condamnării şi care dă dreptul persoanei condamnate de a fi repusă în folosinţa drepturilor de care a fost lipsită. Potrivit legii reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile precum şi incapacităţile rezultate din condamnare (art. 133 C.Pen.).
14501.    Reactivitate – Capacitatea unei firme de a răspunde rapid la oportunitate şi/ sau turbulenţele mediului.
14502.    Realitatea legii penale – Principiu de aplicare a legii penale în spaţiu, în raport cu teritoriul. În temeiul acestui principiu legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării, contra siguranţei naţionale a statului român sau contra vieţii unui cetăţean român, ori prin care s-a adus o vătămare gravă integrităţii corporale sau sănătăţii unui cetăţean român, când sunt săvârşite de către un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie (art. 5 C.Pen.).
14503.    Reasigurare – Contract prin care o societate comercială de asigurări transferă parţial unei alte asemenea societăţi riscul pe care iniţial l-a asigurat, plătind o primă specială de reasigurare.
Opţiunea de asigurare a unui asigurător sau reasigurător de către un reasigurător (L 32/ 2000).
14504.    Reasigurator – Societatea de asigurare ce încheie cu altă asemenea societate un contract de reasigurare, asumându-şi obligaţia faţă de aceasta din urmă (asiguratorul reasigurat) să plătească în întregime sau în parte sumele pe care ea ar trebui să le achite unui asigurat sau beneficiar în temeiul unui contract de asigurare preexistent.
Partea care are obligaţia, conform unui contract de reasigurare, de a compensa un cedent dacă are loc un eveniment asigurat (IFRS 4.A).
Persoana juridică română autorizată în condiţiile legislaţiei în vigoare să exercite activităţi de asigurare, precum şi sucursala unei societăţi ori a unui holding de asigurare sau a unui holding mixt de asigurare dintr-un stat membru care a primit o autorizaţie de la autoritatea competentă a unui stat membru de origine, care practică în general activitate de reasigurare (L 32/ 2000).
14505.    Realizarea de opere derivate – Traducerea, publicarea în culegeri, adaptarea, precum şi orice altă transformare a unei opere preexistente, dacă aceasta constituie creaţie intelectuală (L 8/ 1996).
14506.    Recalculare – Constă în verificarea acurateţei matematice a documentelor sau înregistrărilor.
14507.    Recepţie calitativă – Operaţie cu caracter tehnic prevăzută contractual pentru a putea fi efectuată de către cumpărător sau, după caz, de către beneficiarul unei lucrări sau a unui serviciu ori de către reprezentantul abilitat al acestuia, concretizată în verificarea corespondenţei sub aspect calitativ dintre marfa care se predă de către vânzător (respectiv lucrarea sau serviciul prestat) şi condiţiile de calitate precizate în contract cu referire la acea prestaţie.
14508.    Recepţie cantitativă – Operaţie cu caracter tehnic prevăzută contractual şi concretizată în verificarea de către cumpărător împreună cu vânzătorul a concordanţei sub aspect cantitativ a mărfii predate de acesta din urmă în executarea prestaţiei asumată prin contract.
14509.    Recesiune – Declinul activităţii economice determinat, de obicei, ca diminuare a PIB real constatată în cel puţin două trimestre consecutive (6 luni).
14510.    Rechiziţie – Act de stat intervenit în împrejurări excepţionale prin care se pun la dispoziţia unor organe de stat (Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, etc.) bunuri mobile sau imobile luate de la populaţie în folosinţă temporară şi în schimbul unei despăgubiri, în condiţiile prevăzute de lege. În timp de război rechiziţia se face de organele militare.
14511.    Rechizitoriu – Act procedural prin care procurorul pune în mişcare acţiunea penală împotriva învinuitului dacă aceasta nu a avut loc şi dispune trimiterea acestuia (devenit inculpat) în judecată. Rechizitoriul constituie actul legal de sesizare a instanţei de judecată cât şi actul de inculpare.
14512.    Recidiva – Formă a pluralităţii de infracţiuni care constă din săvârşirea din nou a unei infracţiuni de către o persoană care a fost condamnată definitiv pentru o alta sau alte infracţiuni.
14513.    Recipisa de depozit – Document eliberat de către depozitar prin care acesta din urmă îi confirmă deponentului primirea mărfurilor menţionate în cuprinsul lui, consfinţind astfel contractul comercial de depozit intervenit între părţi; document pe care sunt înscrise/ atestă mărfurile aflate în păstrare într-un depozit; poate fi utilizată pentru transferul proprietăţii asupra mărfii de la un titular (vânzătorul) la altul (cumpărătorul) (warehouse receipt) (nu este vorba despre un titlu ci numai despre un mijloc de a face dovada existenţei mărfurilor).
14514.    Recipisa de expediţie (transport) – Dovadă a recepţionării mărfii de către un cărăuş (transportator). Nu este vorba despre un titlu, deşi acest document este cel mai adesea indispensabil pentru a pune în mişcare mecanismul de funcţionare al unui acreditiv.
14515.    Recipisă a secundului – Ordin de imbarco.
14516.    Reclamaţie de calitate – Denumire dată înscrisului prin care cumpărătorul îi aduce la cunoştinţă vânzătorului constatările sale privind deficienţele calitative ale mărfii livrate de acesta.
14517.    Reclamă – Totalitatea modalităţilor utilizate pentru a capta atenţia şi a influenţa consumatorii în direcţia achiziţionării şi folosirii unui produs/ serviciu.
14518.    Reclamă comercială – Formă de publicitate comercială ce cuprinde activităţi publicitare plătite şi care au cea mai mare pondere în ansamblul activităţilor publicitare făcute de un comerciant sau la cererea acestuia.
14519.    Recoltă – Separarea producţiei dintr-un activ biologic sau încetarea vieţii activului biologic (IAS 41.5).
14520.    Recondiţionare – Repararea unui produs nou anterior punerii pe piaţă, pentru a corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile de garanţie sau în publicitatea aferentă, la specificaţiile prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare pentru un produs nou şi nereparat (L 296/ 2004).
14521.    Reconstituirea – Procedeu folosit de organele juridice în scopul aflării adevărului într-o cauză şi constă în reproducerea sau parţială a modului şi condiţiilor în care a fost săvârşită infracţiunea (art. 130 C.Proc.Pen.).
14522.    Recunoaşterea şi executarea silită a sentinţelor arbitrale străine – Operaţie juridică completă necesară pentru aducerea de îndeplinire prin constrângere, chiar şi în străinătate (adică în alte ţări decât aceea în care a fost pronunţată) a unei hotărâri prin care organul arbitral soluţionează litigiul atunci când partea obligată prin acea hotărâre nu achiesează benevol la satisfacerea drepturilor părţii ce a obţinut câştig de cauză.
14523.    Recta linea este brevissima, recta via tutissima – Linia dreaptă este cea mai scurtă, drumul drept este cel mai sigur.
14524.    Recte faciendo neminem timeas – Dacă acţionezi corect să nu te temi de nimeni.
14525.    Recti apud nos locum tenet error, ubi publicus factum est – Când a devenit cunoscută de toată lumea, greşeala ţine pentru noi locul a ceea ce este corect.
14526.    Rectificare bugetară locală – Operaţiunea prin care se modifică, în cursul exerciţiului bugetar, bugetele prevăzute legal, cu obligativitatea menţinerii echilibrului bugetar (L 273/ 2006).
14527.    Recunoaştere – Procesul încorporării în bilanţ sau în contul de profit şi pierdere a unui element care corespunde definiţiei unui element care îndeplineşte următoarele criterii de recunoaştere: a. este probabil ca orice beneficiu economic viitor asociat să intre sau să iasă în sau din entitate şi b. elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluat(ă) în mod credibil (F 82, F 83).
14528.    Recunoaştere reciprocă – Acordul voluntar prin care partenerii îşi recunosc unul altuia legitimitatea în vederea stabilirii unui demers comun (L 62/ 2011).
14529.    Recunoaşterea datoriei – Înscris semnat, prin care un debitor recunoaşte că datorează o sumă determinată. Recunoaşterea datoriei este variabilă chiar dacă nu se menţionează cauza obligaţiei.
14530.    Recunoaşterea hotărârilor penale străine – Procedură specială prin care hotărârile penale definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti din străinătate pot fi recunoscute dacă sunt de natură să producă, potrivit legii penale române, efecte juridice (art. 519 C.Proc.Pen.).
14531.    Recurs – Drept al deţinătorului unui efect de comerţ de a se adresa împotriva persoanelor solidar responsabile dacă trasul nu-şi respectă obligaţiile. Responsabilitatea acestor persoane este strict condiţionată de întocmirea strictă a formalităţilor stabilite de legea cambială.
Cale de atac ordinară, modalitate prin care la cererea procurorului şi a părţilor interesate se asigură repararea erorilor din hotărârile judecătoreşti pronunţate în fond, constituind al treilea grad de jurisdicţie.
14532.    Recursul administrativ – Recursul înaintat unei autorităţi administrative pentru a obţine reformarea sau anularea unui act administrativ.
14533.    Recursul extraordinar – Cale de atac extraordinară ce urmăreşte un control general privind hotărârile definitive, civile sau penale, pronunţate de instanţele judiciare.
14534.    Recursul în anulare – Cale extraordinară de atac prin care poate fi atacată orice hotărâre judecătorească definitivă indiferent de instanţa care a pronunţat-o. Recursul în anulare poate fi exercitat numai de procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei (art. 409 C.Proc.Pen.).
14535.    Recursul în interesul legii – Reprezintă modalitatea procesuală prin care procurorul general pentru a asigura interpretarea şi aplicare unitară a legilor penale şi procedura penală pe întreg teritoriul României, cere Curţii Supreme de Justiţie să se pronunţe asupra cheltuielilor de drept care au primit o soluţionare diferită din partea instanţelor de recurs (art. 414 C.Proc.Pen.).
14536.    Recuzare – Remediul procesual folosit de partea interesată pentru a îndepărta din activitatea procesuală persoanele incompatibile. Legea prevede că, în cazul în care persoana incompatibilă nu a făcut declaraţie de abţinere, poate fi recuzată atât în cursul urmăririi penale cât şi în cursul judecăţii, de oricare dintre părţi, de îndată ce partea a aflat de existenţa cazului de incompatibilitate (art. 51 C.Proc.Pen.).
Mijloc procedural prin intermediul căruia părţile pot solicita, în anumite situaţii, îndepărtarea oricărui arbitru din alcătuirea completului de arbitrare, ca şi îndepărtarea arbitrului unic (dacă soluţionarea litigiului se face de către arbitrul unic).
14537.    Redeschiderea urmăririi penale – Caz de reluare a urmăririi penale în situaţia în care se constată că, după încetarea urmăririi penale în situaţia în care se constată că, după încetarea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală, nu a existat în fapt cazul care a determinat luarea acestor măsuri sau că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia încetarea sau scoaterea de sub urmărire. Redeschiderea urmăririi penale se dispune de procuror prin ordonanţă (art. 273 C.Proc.Pen.).
14538.    Redevenţă – Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori dreptul de folosinţă al oricăruia dintre următoarele: a. drept de autor asupra unei lucrări literare, artistice ori ştiinţifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile radio sau de televiziune, precum şi efectuarea de înregistrări audio, video; b. orice brevet, invenţie, inovaţie, licenţă, marcă de comerţ sau de fabrică, franciză, proiect, desen, model, plan, schiţă, formulă secretă sau procedeu de fabricaţie ori software (nu se consideră redevenţă remuneraţia în bani sau în natură plătită pentru achiziţiile de software destinate exclusiv operării respectivului software, fără alte modificări decât cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea şi utilizarea acestuia; de asemenea, nu va fi considerată redevenţă remuneraţia plătită în bani sau în natură plătită pentru achiziţia în întregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator); c. orice transmisiuni, inclusiv către public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare; d. orice echipament industrial, comercial sau ştiinţific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container; e. orice know-how; f. numele sau imaginea oricărei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoană fizică. În plus, redevenţa cuprinde orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru dreptul de a înregistra sau transmite sub orice formă spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activităţi similare (L 571/ 2003).
14539.    Reducere – O reducere are loc atunci când o entitate: a. fie este angajată, în mod demonstrabil, în efectuarea unei reduceri semnificative a numărului de angajaţi acoperiţi pe plan; fie b. amendează termenii unui plan de beneficii determinate astfel încât un element important al serviciului viitor al angajaţilor curenţi nu va mai avea dreptul la beneficii sau va avea dreptul doar la beneficii reduse (IAS 19.111).
14540.    Reducere comercială – Reprezintă o scădere a costului de achiziţie al unui bun sau serviciu. Reducerile comerciale pot fi, de exemplu: a. rabaturile care se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare; b. remizele care se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial şi c. risturnele care sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate (OMFP 3055/ 2009).
14541.    Reducere de preţ – Demers făcut de exportator şi concretizat într-o diminuare acordată sau acceptată de el a preţului pe care importatorul trebuie să-l plătească efectiv pentru marfa livrată, faţă de preţul stabilit contractual.
14542.    Reducere financiară – Reprezintă o scădere a valorii totale a unei datorii financiare. Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate (OMFP 3055/ 2009).
14543.    Reducerea capitalului – Operaţiune ce constă în diminuarea capitalului; acţiune a unei societăţi în cadrul unei stabilizări.
14544.    Reducţie succesorală – Diminuarea sau suprimarea totală a liberalităţilor făcute de decuius, când acestea depăşesc cotitatea disponibilă.
14545.    Redundanţă – Introducere de dispozitive suplimentare faţă de cel de bază, care să asigure funcţionarea unui sistem în cazul în care unul dintre dispozitivele cu aceeaşi funcţie a ieşit întâmplător din uz (OMCSI 15.06.2009).
14546.    Reefectuare – Efectuarea independentă de către auditor a procedurilor sau controalelor care au fost efectuate iniţial ca parte a controalelor interne ale entităţii, fie manual, fie prin utilizarea tehnicilor de audit asistate de calculator.
14547.    Reescont – Remiterea unui efect de comerţ către Banca Naţională, de către o bancă comercială ce l-a scontat în vederea aprovizionării cu mijloace băneşti lichide (în general, reescontul se face pentru a depăşi o criză de lichiditate înainte de scadenţa lunară a respectivului efect).
14548.    Reeşalonarea datoriilor – Stabilirea unor condiţii noi pentru rambursarea creanţelor de către o întreprindere sau o ţară; stabilirea de noi termene de scadenţă pentru rambursarea de către debitor a creditului primit sau pentru executarea altor obligaţii de plată în cazul în care scadenţele iniţiale nu au putut fi respectate.
14549.    Reevaluare – Într-un sistem de parităţi fixe, ridicare a valorii exterioare a unei monede naţionale, de către autorităţile unei ţări (aceasta se poate face prin sporirea conţinutului său, în aur, sau prin modificarea ratei de schimb în raport cu o monedă de referinţă în cadrul unui sistem monetar; într-un sistem de rate de schimb flotante, nu se vorbeşte de reevaluare, ci de revalorizare.
Retratare a activelor şi datoriilor (F 81).
14550.    Reevaluare monetară – Expresie ce desemnează operaţiune de modificare oficială a valorii monedei naţionale faţă de etalonul la care este reportată.
14551.    Reevaluarea bilanţurilor – Operaţiune ce constă în luarea în considerare a deprecierii monetare, la evaluarea imobilizărilor.
14552.    Reexaminarea sentinţei arbitrale – Calea extraordinară de atac prevăzută de regulamentul Curţii de Arbitraj care poate fi exercitată împotriva sentinţelor arbitrale numai în cazuri limitativ determinate şi specificate.
14553.    Reexpediere – Operaţiune concretizată în reluarea unei expediţii de marfă şi dirijarea acesteia către destinaţia finală.
14554.    Reexport – Operaţiune de comerţ internaţional presupunând cumpărarea unei mărfi în regim de import şi vânzarea ei în regim de export în scopul obţinerii unui profit (rezultat din diferenţa de preţ) sau al promovării relaţiilor comerciale cu diverse ţări.
14555.    Refacţie – Denumire dată reducerii tarifului de transport feroviar ce se acordă expeditorului în cazul în care acesta predă cărăuşului, într-un interval de timp sau pentru o anumită destinaţie, o cantitate minimală de marfă.
14556.    Referatul organului de cercetare penală – Act procedural ce se întocmeşte în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare şi se consideră că cercetarea penală este completă şi terminată, iar inculpatul urmează să fie trimis în judecată. Referatul este o apreciere de valoare şi o sinteză asupra cauzei, cuprinzând în rezumat şi într-o formă concisă principalele aspecte ale dosarului (art. 258 C.Proc.Pen.).
14557.    Referinţă – Grupare de standarde, criterii şi modalităţi de verificare a criteriilor, având toate semnificaţiile şi finalitate comună (OMS 972/ 2010).
14558.    Referinţe bancare – Informaţii cu privire la situaţia financiară a unui terţ (persoană fizică sau juridică) pe care le furnizează o bancă, la cererea unui client ori a altei bănci.
14559.    Refinanţare – Operaţiune cu caracter financiar prin care un creditor (care este de regulă o bancă comercială) îşi completează fondurile băneşti utilizate la acordarea de împrumuturi obţinând un credit în acest sens (numit credit de refinanţare) de la un alt creditor (care de regulă este o bancă centrală).
14560.    Refuzul nejustificat de a soluţiona o cerere – Exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinţei de a nu rezolva cererea unei persoane; este asimilată refuzului nejustificat şi nepunerea în executare a actului administrativ emis ca urmare a soluţionării favorabile a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile (Legea nr. 554/ 2004).
14561.    Regie autonomă – Agent economic, persoană juridică al cărei patrimoniu este format din active ce aparţin integral sau în majoritate domeniului public de interes naţional sau local ori domeniului proprietăţii private a statului.
14562.    Regie fixă de producţie – Acele costuri indirecte de producţie care rămân relativ constante, indiferent de volumul producţiei, cum ar amortizarea, întreţinerea secţiilor şi utilajelor, precum şi costurile cu conducerea şi administrarea secţiilor (IAS 12.2; OMFP 3055/ 2009.
14563.    Regie variabilă de producţie – Acele costuri indirecte de producţie care variază direct proporţional sau aproape direct proporţional cu volumul producţiei, cum sunt materii prime şi forţa de muncă (IAS 2.12).
14564.    Regim – Formă de guvernământ.
O procedură vamală cu impact economic (Reg. CEE 2454/ 92).
14565.    Regim censitar – Sistem electoral bazat pe starea materială a alegătorilor.
14566.    Regim de acces la document – Gradul în care se acordă drept de acces la document de către titularul dreptului de dispoziţie asupra documentului (OMCSI 15.06.2009, L 135/ 2007).
14567.    Regim hidrologic – Variaţie în timp a unei cantităţi de apă care trece printr-o secţiune a unui râu.
14568.    Regim juridic – Reglementare ce se referă la anumite categorii de persoane sau bunuri.
14569.    Regim matrimonial – Ansamblu de reguli privind relaţiile patrimoniale dintre soţi în timpul căsătoriei sau dintre aceştia şi terţele persoane cu care contractează.
Viitorii soţi îşi pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională. Indiferent de regimul matrimonial ales, nu se pot deroga de la dispoziţiile codului civil, dacă prin lege nu se prevede altfel. Între soţi, regimul matrimonial produce efecte numai din ziua încheierii căsătoriei. Faţă de terţi, regimul matrimonial este opozabil de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate prevăzute de lege, afară de cazul când aceştia l-au cunoscut pe altă cale. Neîndeplinirea formalităţilor de publicitate face ca soţii să fie consideraţi, în raport cu terţii de bună-credinţă, ca fiind căsătoriţi sub regimul matrimonial al comunităţii legale (Legea nr. 287/ 2009 - Codul civil).
14570.    Regim parlamentar – Regim în care conducerea de stat se întemeiază pe colaborarea dintre parlament şi şeful statului.
14571.    Regim reprezentativ – Regim în care poporul încredinţează exerciţiul guvernării unuia sau mai multor persoane sau unei adunări alese şi care vor acţiona în numele lui.
14572.    Regim valutar – ansamblu normativ format din reguli juridice, principii, norme de procedură instituite şi sancţionate de stat cu referire la: plăţile în valută pentru operaţiunile de comerţ internaţional şi pentru operaţiunile necomerciale.
14573.    Regim vamal – Ansamblu de norme ce reglementează activitatea vamală şi dau expresie în plan juridic politicii vamale a unui stat.
Reprezintă punerea în liberă circulaţie, tranzitul, antrepozitul vamal (antrepozitarea vamală), perfecţionarea activă, transformarea sub control vamal, admiterea temporară, perfecţionarea pasivă sau exportul (L 86/ 2006, Reg. CEE 2913/ 92).
14574.    Regimul codrului – Modul general de gospodărire a unei păduri, bazat pe regenerarea din sămânţă (L 46/ 2008).
14575.    Regimul crângului – Modul general de gospodărire a unei păduri, bazat pe regenerarea vegetativă (L 46/ 2008).
14576.    Regimul juridic al terenurilor – Totalitatea prevederilor legale prin care se definesc drepturile şi obligaţiile legate de deţinerea sau exploatarea terenurilor (Legea nr. 350/ 2001).
14577.    Regimul silvic – Sistemul unitar de norme tehnice silvice, economice şi juridice privind amenajarea, cultura, exploatarea, protecţia şi paza fondului forestier, în scopul asigurării gestionării durabile (L 46/ 2008).
14578.    Registered stock – Acţiune nominativă.
14579.    Registratar – Firmă specializată care ţine evidenţa emisiunilor de titluri, precum şi a deţinătorilor acestora.
14580.    Registru – Condică în care se înscriu diferite date şi acte.
14581.    Registru al creditorilor – Registru anexă al registrului funciar în care se pot înscrie toţi creditorii în legătură cu ipotecile imobiliare.
14582.    Registru al datoriei publice locale – Documentul care evidenţiază situaţia datoriei publice locale contractate direct, în ordine cronologică, şi care are două componente: subregistrul datoriei publice interne locale şi subregistrul datoriei publice externe locale (L 273/ 2006).
14583.    Registru al garanţiilor locale – Documentul care evidenţiază situaţia garanţiilor locale acordate de autorităţile administraţiei publice locale, în ordine cronologică, şi care are două componente: subregistrul garanţiilor interne locale şi subregistrul garanţiilor externe locale (L 273/ 2006).
14584.    Registru de acţiuni – Listă a deţinătorilor de acţiuni nominative ale unei societăţi, în care se menţionează numele şi domiciliul acţionarilor. Potrivit legii, numai persoanele înscrise în registrul de acţiuni sunt considerate acţionari nominativi ai societăţii.
14585.    Registru de cadastru – Registru cadastral, registru în care sunt trecute datele de identificare a proprietăţilor funciare pe un anumit teritoriu şi care serveşte la aşezarea impozitelor, la planificarea producţiei agricole, etc.; registru în care sunt trecute datele de identificare a tuturor imobilelor aflate pe un anumit teritoriu.
14586.    Registru de casă – Registru în care se trec sumele încasate şi cele plătite.
14587.    Registru de comerţ – Registru oficial al întreprinderilor care desfăşoară activitate de comerţ, de producţie, sau exercită în formă comercială, orice altă activitate industrială.
14588.    Registru de evidenţă – Registru în care grefierul unei instanţe indică litigiile discutate şi rezumativ deciziile pronunţate cu numele magistraţilor participanţi.
14589.    Registru de evidenţă a zilierilor – Registru cu regim special întocmit de către beneficiar pentru a ţine evidenţa zilnică a zilierilor (Legea 52/ 2011).
14590.    Registru de valori – Listă de titluri menţionată în ordine numerică, ţinută de o instituţie specializată.
14591.    Registru independent privat – Persoana juridică autorizată de CNVM să ţină evidenţa drepturilor de proprietate ale deţinătorilor de valori mobiliare, pentru emitenţii ale căror valori mobiliare sunt tranzacţionate pe o piaţă organizată de valori mobiliare.
14592.    Registru naţional al exploataţiilor (RNE) – Colecţia de date în format electronic care cuprinde informaţiile de identificare a fiecărei exploataţii din România (OANSVSA 40/ 2010).
14593.    Registru naval – Structură organizatorică având caracter tehnic-comercial şi ca obiect de activitate supravegherea construcţiei navelor şi a stării tehnice a acestora în armonie cu normele şi standardele internaţionale referitoare la condiţiile navigaţiei în marea liberă.
14594.    Registrul certificatelor verzi – Registru întocmit şi ţinut la zi de operatorul pieţei de certificate verzi, în care sunt înregistrate: a. tranzacţiile înregistrate lunar pe piaţa de certificate verzi, cererile şi ofertele lunare de certificate verzi; b. lista producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, a furnizorilor de electrică, precum şi a certificatelor verzi deţinute, consumate de producători, respectiv de furnizorii de energie electrică; c. alte informaţii necesare în procesul de validare a ofertelor de certificate verzi (OANAF 62/ 2009).
14595.    Registrul comerţului – Structură organizatorică (reglementată de legislaţia naţională din fiecare stat) menită ă constate calitatea de comerciant a celor care îndeplinesc condiţiile cerute de lege în acest sens, să asigure publicitatea acestei calităţi faţă de terţi, să ofere posibilităţi de documentare pentru cei interesaţi cu referire la activitatea economico-financiară a comercianţilor astfel înregistraţi.
14596.    Registrul de stare civilă – Registru oficial în care se trec acte şi fapte de stare civilă; naşteri, căsătorii, divorţuri şi decese.
14597.    Registrul exploataţiei – Colecţia de date în format de hârtie şi/ sau format electronic care cuprinde informaţii despre animalele identificate din exploataţia respectivă şi despre mişcarea acestora. La exploataţiile nonprofesionale, registrul exploataţiei este reprezentat de colecţia exemplarelor documentelor care se remit proprietarului exploataţiei la consemnarea mişcării animalelor, inclusiv la identificarea iniţială, prin arhivarea respectivelor exemplare, în ordine cronologică, îndosariate în mod corespunzător şi păstrate prin grija proprietarului, pentru o perioadă de minim 3 ani de la data închiderii exploataţiei (OANSVSA 40/ 2010).
14598.    Registrul jurnal de încasări şi plăţi – Este documentul contabil care serveşte la înregistrarea încasărilor şi plăţilor aferente activităţii persoanelor care conduc evidenţa contabilă pe baza regulilor contabilităţii în partidă simplă (Legea 82/ 1991).
14599.    Registrul indicaţiilor geografice – Colecţia de date, administrată de OSIM, care cuprinde indicaţiile geografice înregistrate în România, precum şi toate datele înscrise referitoare la aceste înregistrări, indiferent de suportul pe care sunt păstrate aceste date (Legea nr. 84/ 1998).
14600.    Registrul mărcilor – Baza de date, administrată de OSIM, care cuprinde mărcile înregistrate în România, precum şi toate datele înscrise referitoare la aceste înregistrări, indiferent de suportul pe care sunt păstrate aceste date (Legea nr. 84/ 1998).
14601.    Registrul societăţilor bancare – Instrument de evidenţă al societăţilor comerciale bancare.
14602.    Regiune – Înseamnă un stat membru sau o regiune (unitate teritorială) din cadrul unui stat membru, la alegerea statului membru în cauză (Reg. CEE 73/ 2009).
Acea parte a teritoriului României care are o suprafaţă de cel puţin 2000 kmp care este supusă inspecţiei de către autorităţile competente de judeţ(OANSVSA 61/ 2006).
14603.    Regiune frontalieră – Regiune care include arii situate la frontieră, delimitată în scopul aplicării unei strategii comune de dezvoltare de o parte şi de alta a frontierelor şi al realizării unor programe, proiecte şi acţiuni de cooperare (Legea nr. 350/ 2001).
14604.    Reglementări aeronautice – Norme, proceduri sau standarde specifice activităţilor aeronautice civile (Codul aerian 1997).
14605.    Regres – Mijloc prin care cel care s-a obligat pentru un terţ sau împreună cu el cere acestuia din urmă să restituie datoria pe care a plătit-o în locul lui.
14606.    Regres cambial – Mijloc juridic prin care posesorul unei cambii îşi poate realiza dreptul de creanţă la împlinirea scadenţei sau, în anumite cazuri prevăzute de lege, chiar numai înainte de scadenţă, atunci când debitorul principal (trasul) refuză plata, urmărindu-i, după o procedură specială, pe debitori de regres (trăgătorul, giranţii şi avaliştii lor).
14607.    Regruparea acţiunilor – Restructurare a capitalului unei societăţi sub formă de acţiuni, prin fuzionarea mai multor acţiuni într-una singură de o valoare nominală mai mare, sau prin reunirea acţiunilor preferenţiale şi a acţiunilor obişnuite într-o singură categorie.
14608.    Regula certitudinii – Principiul potrivit căruia menţiunile înscrise pe titlul cambial trebuie astfel formulat şi explicitate încât indicaţiile prin care acestea se concretizează să excludă orice incertitudine cu referire la suma de plată, identitatea obligaţilor, locul plăţii, cadenţa, etc.
14609.    Regula de aur a lichidităţilor bancare – Principiu al concordanţei scadenţelor elementelor de activ cu cele de pasiv.
14610.    Regula suficienţei – Principiu potrivit căruia menţiunile înscrise pe titlul cambial să fie astfel formulate încât din ele să rezulte toate informaţiile necesare cu referire la suma de plată, identitatea obligaţilor, locul plăţii, scadenţa etc. pentru a putea fi corect apreciate şi evaluate obligaţiile cambiale.
14611.    Regulament – Reguli şi instrucţiuni care stabilesc şi asigură bunul mers al unei organizaţii, instituţii; norme referitoare la aplicarea unor acte normative sau la funcţionarea unor organe.
14612.    Regulamentul bursei – Document oficial al unei burse în care se prezintă în detaliu modul de funcţionare al instituţiei, în speţă cerinţele şi modalităţile de desfăşurare a tranzacţiilor cu titluri financiare (rules and regulations).
14613.    Regularitate – Caracteristica unei operațiuni de a respecta sub toate aspectele ansamblul principiilor și regulilor procedurale și metodologice care sunt aplicabile categoriei de operațiuni din care face parte (O.G. nr. 119/ 1999).
14614.    Regularizare – Totalitatea operaţiunilor de compensare, decontare şi predarea/ primirea de titluri îndeplinite în casa de cliring, brokeri şi clienţi pentru executarea unui contract bursier.
14615.    Reguli de origine – Norme/ expresii instituite şi cuprinse în schemele de preferinţe tarifare generalizate având ca finalitate aplicarea exclusivă a tratamentului preferenţial mărfurilor produse de ţările beneficiare ale regimului preferenţial.
14616.    Reguli şi uzanţe privind creditele documentare – Reguli stabilite de Camera Internaţională de Comerţ şi revizuite ulterior de mai multe ori, care reglementează regimul creditelor documentare şi stabilesc condiţiile indispensabile pentru validitatea documentelor
14617.    Reguli uniforme – Denumire generică dată condiţiilor de comercializare a diverselor grupe de mărfuri înscrise în contractele tip, contractele cadru, condiţii generale, uzanţe comerciale uniforme.
14618.    Regulile de la Haga – Norme uniforme adoptate în 1921 de Conferinţa de la Haga şi înscrise în 1924 în cuprinsul Convenţiei de la Bruxelles pentru unificarea unor reguli în materie de conosament; regulile Haga-Visby.
14619.    Regulile York-Anvers – Ansamblu de norme uniforme care definesc cazurile şi condiţiile în care este recunoscut un act de constatare a avariilor generale sau comune.
14620.    Reintegrarea soţului în locuinţa din care a fost izgonit – Repunerea în situaţia de fapt anterioară izgonirii, soţului (soţiei) din locuinţă. Este reglementată de lege şi se poate dispune numai de instanţele de judecată în cadrul unui proces penal, dacă izgonirea a constituit abandon de familie, fie pe calea acţiunii civile în celelalte cazuri.
14621.    Rejudecare – Judecarea din nou a unui litigiu a cărui decizie a fost parţial sau total desfiinţată în urma exercitării unei căi de atac.
14622.    Relativitatea lucrului judecat – Principiu juridic în temeiul căruia o hotărâre judecătorească nu produce efecte decât între părţile litigante.
14623.    Relaţie binară – Relaţie care are loc între doi termeni.
14624.    Relaţie de afaceri – Relaţia profesională sau comercială legată de activităţile profesionale ale persoanelor fizice sau juridice şi despre care, la momentul iniţierii, se consideră de a fi de o anumită durată.
14625.    Relaţii economice internaţionale – Ansamblu de raporturi economice având ca obiect schimburile comerciale, serviciile, relaţiile din sfera producţiei şi a cercetării ştiinţifice, relaţiile financiare şi de credit, precum şi orice alte operaţiuni prin care se realizează circuitul mondial de valori şi de cunoştinţe.
14626.    Relevanţă – Informaţia are calitatea de a fi relevantă atunci când influenţează deciziile economice ale utilizatorilor, ajutându-i pe aceştia să evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, să confirme sau să corecteze evaluările lor anterioare. Relevanţa informaţiei este influenţată de natura sa şi de pragul de semnificaţie. În anumite cazuri, natura informaţiei este suficientă, prin ea însăşi, pentru a determina relevanţa sa. În alte cazuri, atât natura, cât şi pragul de semnificaţie sunt importante. Pentru ca informaţia să fie relevantă şi credibilă, sunt necesare următoarele: a. informaţia să fie oportună pentru luarea deciziilor de către utilizatori; b. beneficiile de pe urma informaţiei să depăşească costul acesteia; c. să se stabilească un echilibru între caracteristicile calitative ale informaţiei financiare (OMFP 3055/ 2009), (F 26).
Măsura în care statisticile răspund nevoilor actuale şi potenţiale ale consumatorilor, beneficiarilor, etc.
14627.    Reluare – Redresarea cotaţiei unei acţiuni după o scădere; termen folosit la reînceperea tranzacţionării sau la revenirea pe trend a cursului unei acţiuni.
14628.    Reluarea urmăririi penale – Instituţie procesuală de reluare a activităţii de urmărire penală în cazurile prevăzute de lege. Potrivit dispoziţiilor procesual penale, reluarea urmăririi penale are loc în caz de: încetare a cauzei de suspendare; restituire a cauzei de către instanţa de judecată în vederea refacerii sau completării urmăririi, ori ca urmare a extinderii acţiunii penale sau a procesului penal; redeschidere a urmăririi penale.
14629.    Remitere – Expedierea de bancă a titlurilor, în special a efectelor de comerţ pentru a le încasa sau a le sconta.
14630.    Remitere de datorie – Renunţarea voluntară şi în general gratuită a unui creditor la crearea sa cu acordul expres sau tacit al debitorului.
14631.    Remiză – Reducere de preţ.
14632.    Remizier – Auxiliar având calitatea de comerciant ca şi pe aceea de comisionar „del credere” care poate interveni în operaţiile de bursă în sensul de a-i procura agentului de schimb afaceri fără să fie legat de acesta printr-un contract.
14633.    Rentabilitate – Randament al unei întreprinderi, calculat prin raportul beneficiu/ capital investit; capacitate a unui capital plasat sau investit de a produce un venit, exprimat în termeni financiari.
14634.    Rentabilitatea activelor planului (ale unui plan de beneficii al angajaţilor) – Dobânda, dividendele şi orice alt venit ce derivă din activele planului, împreună cu câştiguri şi pierderi realizate sau nerealizate generate de activele planului, mai puţin orice costuri pentru administrarea planului şi mai puţin orice impozit de plătit prin însuşi acest plan (IAS 19.7).
14635.    Rentabilitatea economică – Măsoară rata de rentabilitate a activelor instituţiilor sau companiilor. Se determină ca raport între profitul net şi activele la sfârşitul perioadei sau profit net şi media activelor (ROA).
14636.    Rentabilitatea financiară – Măsoară rata de rentabilitate a investiţiei acţionarilor. Se determină ca raport între profitul net (beneficiul net) şi capitalul propriu (fondurile proprii) la sfârşitul perioadei sau profitul net şi media capitalului propriu (ROE).
14637.    Rentă – Suma pe care asigurătorul se obligă să o plătească periodic asiguratului, la finele perioadei de asigurare, sau beneficiarului, în cazul decesului asiguratului în perioada de asigurare, conform planului de pensie stabilit în cererea de asigurare a pensiei private.
14638.    Rentă perpetuă – Împrumut de stat, neînsoţit de un termen de rambursare sau amortizare. În cazul rentei perpetue statul nu este obligat decât la plata dobânzilor şi nu la rambursarea capitalului. Statul îşi rezervă uneori dreptul de a denunţa renta sau de a răscumpăra titlurile la bursă.
14639.    Rente – Denumire sub care mai sunt cunoscute titlurile de împrumut ale statului; vezi şi titluri de stat.
14640.    Renting – Termen prin care se desemnează operaţia comercială concretizată în închirierea de către firme specializate, pe un anumit termen, a unor maşini unelte aflate în parcul propriu al acelor firme.
14641.    Renume – Activ imaterial, nematerial; reputaţie, marcă, competenţă tehnică etc. care se adaugă la totalul activelor propriu-zise ale unei întreprinderi.
14642.    Reorganizarea judiciară – Este procedura ce se aplică debitorului, persoană juridică, în vederea achitării datoriilor acestuia, conform programului de plată a creanţelor. Procedura de reorganizare presupune întocmirea, aprobarea, implementarea şi respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate să prevadă, împreună sau separat: a. restructurarea operaţională şi/ sau financiară a debitorului; b. restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social; c. restrângerea activităţii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului (L 85/ 2006).
14643.    Reorganizarea persoanei juridice – Este operaţiunea juridică în care pot fi implicate una sau mai multe persoane juridice şi care are ca efect înfiinţarea, modificarea ori încetarea acestora. Reorganizarea unei persoane juridice se realizează prin fuziune, prin divizare sau prin transformare. Reorganizarea se face cu respectarea condiţiilor prevăzute pentru dobândirea personalităţii juridice, în afară de cazurile în care prin lege, actul de constituire sau statut se dispune astfel (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
14644.    Reparare – Aducerea produsului care nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile de garanţie sau în publicitatea aferentă la specificaţiile prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare, alte documente, ori în alte dispoziţii legale (L 296/ 2004).
14645.    Repararea pagubei – Este consecinţa răspunderii civile a inculpatului precum şi a părţii responsabile civilmente, pentru prejudiciul cauzat de infracţiunea săvârşită. Repararea pagubei se face potrivit legii civile prin două modalităţi: în natură sau prin plata unei despăgubiri băneşti (art. 14 C.Proc.Pen.).
14646.    Repararea pagubei în cazul condamnării pe nedrept – Mijloc prin care persoanei, care a fost condamnată sau arestată pe nedrept i se aduce repararea pagubei pricinuite. Legea prevede că, orice persoană care a fost condamnată definitiv are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite dacă, în urma rejudecării cauzei, s-a stabilit prin hotărâre definitivă că nu na săvârşit fapta imputată ori că acea faptă nu există.
14647.    Reparaţie – Ansamblu de operaţii efectuate asupra unui lucru stricat, uzat, defect, pentru a-l menţine sau a-l readuce în starea normală de funcţionare; acoperire a unui prejudiciu de către o persoană răspunzătoare de pricinuirea lui, despăgubire a unei pagube.
14648.    Reparator – Care repară; care acoperă o pagubă.
14649.    Repartitor – Dispozitiv cu ajutorul căruia se poate face schimbarea legăturilor dintre liniile exterioare şi cele interioare ale unei centrale telefonice.
14650.    Repartiza – A împărţi, a distribui ceva (după anumite norme).
14651.    Repartizare a cheltuielilor – Distribuire a cheltuielilor indirecte de producţie asupra costurilor produselor, a lucrărilor executate şi a serviciilor prestate.
14652.    Repartizare a sarcinilor – Precizare a obligaţiilor profesionale pe persoane, secţii, ateliere, sectoare.
14653.    Repartizare în muncă – Act administrativ individual prin care o persoană este orientată şi sprijină să se încadreze în muncă, fără a fi obligată, de regulă, să încheie un contract individual de muncă. Încadrarea în muncă se face, potrivit cerinţelor pieţei muncii, prin dialog direct între angajator şi persoana care solicită un loc de muncă.
14654.    Repartizarea riscurilor – Răspândirea plasamentelor sau a creditelor cu scopul de a obţine cea mai bună garanţie posibilă asupra riscurilor de capital sau de venit. Prin intermediul unei ample repartiţii geografice, pe monede, pe sectoare economice şi pe întreprinderi, se caută obţinerea unei compensări maxime a riscurilor.
14655.    Repartizator – Distribuitor.
14656.    Repasa – A revizui ţesăturile şi tricotajele în scopul descoperirii greşelilor de ţesătură sau de tricotaj.
14657.    Repasare – Distribuire şi retuşare a ţesăturilor sau a tricoturilor efectuate cu ajutorul unui ac, al unei pensete sau a unei maşini speciale, la o masă translucidă luminată dedesubt.
14658.    Repasatoare – Muncitor care execută lucrări de repasare.
14659.    Repatria – A se înapoia sau a aduce pe cineva în patrie după o absenţă îndelungată (voită sau silită).
14660.    Repatriere – Retragerea capitalurilor investite în străinătate pentru a le plasa pe piaţa internă.
14661.    Repaus săptămânal – Formă a timpului de odihnă care constă în faptul că persoana încadrată în muncă are dreptul în fiecare săptămână, la un repaus de 2 zile calendaristice (L 83/ 1995).
14662.    Repede – Care se produce fără întârziere; iute, rapid; care se deplasează cu repeziciune, cu iuţeală; îndată, imediat, deodată, prea curând.
14663.    Repent – Care stă culcat pe pământ, târâtor.
14664.    Reper – Corp sau sistem de corpuri la care se raportează poziţia unui corp fix sau mobil; semn  sau obiect care uşurează orientarea; mecanism, aparat de orientare.
14665.    Repercusiune – Urmare, consecinţă.
14666.    Repercutat – Răsfrânt, întors, revenit.
14667.    Repeta – A spune, a face, a produce încă o dată (sau de mai multe ori) ceea ce a mai fost spus, făcut sau produs; a urma din nou cursurile clasei sau anului de studii.
14668.    Repetat – Care este pus sau făcut încă o dată, sau de mai multe ori; care se repetă.
14669.    Repetiţie – Repetare, reluare a aceloraşi vorbe, idei, acţiuni; procedeu sintactic-stilistic care constă în întrebuinţarea de două sau mai multe ori a aceluiaşi cuvânt sau a aceluiaşi grup de cuvinte, pentru a exprima durata, intensitatea, succesiunea, periodicitatea sau pentru a sublinia o idee; termen folosit pentru plata lucrului nedatorat; înapoierea unui bun sau a unei sume de bani pe care o persoană le-a primit fără drept.
14670.    Repetitor – Pedagog, mediator; pianist acompaniator al unui cântăreţ sau al unui instrument în repetiţii şi în recitaluri; corepetitor; sală de meditaţie într-un internat.
14671.    Replică – Reprezintă intervenţia orală a procurorului sau părţilor, acordată de instanţa de judecată, cu scopul de a combate o afirmaţie sau o susţinere pe care o consideră neadevărată (art. 340 C.Proc.Pen.).
14672.    Report – Creşterea cursului la termen faţă de cursul în numerar sau a cursului în numerar faţă de paritatea unei monede (în domeniul schimbului); prelungirea unei operaţiuni „la creştere” până la următoarea scadenţă, prin vânzarea titlurilor la bancă, contra plăţii unei dobânzi şi răscumpărarea lor la data viitoarei scadenţe (la bursă); diferenţa dintre suma dată şi suma încasată de reportator şi care semnifică profitul obţinut de acesta (în cazul contractului de report).
14673.    Reportare a soldului – Sold reportat dintr-o perioadă într-o nouă perioadă contabilă.
14674.    Represalii – Măsuri (prin ele însele ilicite) pe care un stat le ia împotriva altui stat pentru a-l determina să înceteze o anumită activitate ilicită şi să intre în legalitate.
14675.    Represiunea nedreaptă – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a dispune arestarea, de a trimite în judecată sau de a condamna o persoană, ştiind că este nevinovată (art. 268 C.Pen.).
14676.    Reprezentant al lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor – Persoana aleasă, selectată sau desemnată de lucrători, în conformitate cu prevederile legale, să îi reprezinte pe aceştia în ceea ce priveşte problemele referitoare la protecţia securităţii şi sănătăţii lucrătorilor în muncă (L 319/ 2006).
14677.    Reprezentant comercial – Expresie ce desemnează persoana care intermediază stabilirea unor raporturi juridice comerciale între participanţii la comerţ.
14678.    Reprezentant legal – Persoana fizică desemnată ca responsabil de proiect de către beneficiar, angajat al acestuia, având responsabilităţi şi putere decizională din punct de vedere financiar în cadrul societăţii. Acesta depune cererea de finanţare şi semnează contractul de finanţare în cazul în care cererea de finanţare este selectată (Schema ajutor de stat 25.01.2010).
14679.    Reprezentantul constructorului – Orice persoană fizică sau juridică stabilită în România sau în Uniunea Europeană, după caz, nominalizată legal de constructor pentru a-l reprezenta pe lângă autoritatea competentă şi de a acţiona în numele său sau în domeniul reglementărilor în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
14680.    Reprezentanţă – Entitate juridico-economică, formă exogenă uzuală, ce îndeplineşte o funcţie specializată, anume cea de intermediar între societatea comercială primară (adică societatea care a constituit-o) şi partenerii ei contractuali.
14681.    Reprezentanţe de despăgubiri – Unităţi desemnate în fiecare stat membru de către asigurătorii din Românie autorizaţi să practice clase, exclusiv răspunderea transportatorului, care au în sarcină administrarea şi soluţionarea cererilor de despăgubire ca urmare a unui accident de vehicul (L 32/ 2000).
14682.    Reprezentanţii salariaţilor – Reprezintă persoanele alese şi mandatate special de către salariaţi, spre a le promova interesele şi a le apăra, în cazul în care la angajator sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi dacă nici unul nu este membru de sindicat. Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor. Reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor. Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au împlinit vârsta de 21 de ani şi care au lucrat la angajator cel puţin un an fără întrerupere (nu este cazul angajatorilor nou înfiinţaţi). Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani. Reprezentanţii salariaţilor au următoarele atribuţii principale: a. să urmărească respectarea drepturilor salariaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu contractul de muncă aplicabil, cu contactele individuale de muncă şi cu regulamentul intern; b. să participe la elaborarea regulamentului intern; c. să promoveze interesele salariaţilor referitoare la salariu, condiţii de muncă, timp de muncă şi timp de odihnă, stabilitate în muncă, precum şi orice alte inte4rese profesionale, economice şi sociale legate de relaţiile de muncă; d. să sesizeze inspectoratul de muncă cu privire la nerespectarea prevederilor legale şi ale contratului colectiv de muncă aplicabil (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
Cei aleşi şi mandataţi de către angajaţi să îi reprezinte pe aceştia, potrivit legii (L 62/ 2011).
14683.    Reprezentare – Procedeu prin care o persoană numită reprezentant încheie un act juridic în numele şi pe seama altei persoane, numită reprezentat, astfel încât efectele juridice ale actului încheiat se produc în persoana reprezentantului.
14684.    Reprezentare cambială – Formă de reprezentare care se distinge prin aceea că reprezentantul îşi asumă obligaţii cambiale în numele şi pe seama reprezentatului.
14685.    Reprezentare convenţională – Reprezentare stabilită printr-o convenţie.
14686.    Reprezentare indirectă – Formă de reprezentare în temeiul căreia, în raporturile dintre reprezentant şi terţ, actul produce efecte în patrimoniul celui dintâi, iar în raporturile interne, dintre reprezentant şi reprezentat, efectele juridice ale actului încheiat de către acesta din urmă se produc în patrimoniul reprezentatului, care este adevăratul titular al acestor efecte.
14687.    Reprezentare judiciară – Îndeplinirea unor acte de către o persoană în numele şi în interesul uneia din părţile litigante.
14688.    Reprezentare legală – Îndeplinirea unor acte juridice în temeiul legii de către reprezentant în interesul reprezentatului.
14689.    Reprezentare succesorală – Dreptul unor categorii de moştenitori legali de a veni în gradul şi locul antecesorului lor la moştenirea ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă ar fi fost în viaţă la momentul deschiderii succesiunii.
14690.    Reprezentarea – Instituţie de drept constând în îndeplinirea de către o persoană a unui act juridic în numele şi pe seama altei persoane. Reprezentarea poate fi legală sau convenţională.
14691.    Reprezentativitate – Atribut al organizaţiilor sindicale sau patronale dobândit potrivit prevederilor legale, care conferă statutul de partener social abilitat să îşi reprezinte membrii în cadrul dialogului social instituţionalizat (L 62/ 2011).
14692.    Reproducere – Realizarea, integrală sau parţială, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc şi sub orice formă, inclusiv realizarea oricărei înregistrări sonore sau audiovizuale a unei opere, precum şi stocarea permanentă ori temporară a acesteia cu mijloace electronice (L 8/ 1996).
14693.    Repunere în termen – Posibilitatea unui organ jurisdicţional de a dispune în cazuri speciale judecarea unei cauze peste termenul prevăzut de lege.
14694.    Rerum omnium magester usus – Practica este îndrumătorul tuturor lucrurilor.
14695.    Rerutare – Prin rerutare se înţelege redirecţionarea ENS de la biroul vamal de intrare declarant la un alt birou de intrare, unde mijlocul de transport împreună cu mărfurile urmează să fie prezentate efectiv. Aceasta se efectuează în conformitate cu prevederile comunitare. Cererea de rerutare pentru operaţiunea identificată prin MRN-ul înscris în ENS se transmite prin intermediul aplicaţiei ICS-RO la biroul vamal de intrare declarat. În cazul prezentării mijlocului de transport şi a mărfurilor la un alt birou vamal de intrare decât cel declarat în ENS, iar dacă procedura de rerutare nu a fost îndeplinită, acest birou solicită, prin intermediul aplicaţiei ICS-RO, biroului vamal de intrare declarat în ENS rerutarea operaţiunii (Norme tehnice ANAF ANV 24 septembrie 2009).
14696.    Res est magna tacere – A tăcea este un lucru important.
14697.    Res inter alios acta, aliis necque nocere, neque prodesse potest – Un lucru încheiat sau judecat între unii nu poate nici vătăma nici folosi altora; expresie descriind principiul relativităţii efectelor contractelor.
14698.    Res iudicata pro veritate accipitur – O cauză judecată este considerată drept adevărată.
14699.    Res nulla consilio nocentior malo – Nici un lucru nu este mai dăunător decât un sfat rău.
14700.    Res perit domino – Expresie descriind regula potrivit căreia riscul pierderii fortuite a unui lucru este suportat de proprietarul acelui lucru.
14701.    Rescont – Operaţie bancară în virtutea căreia o cambie deţinută de o bancă comercială în urma scontării ei este transmisă unei bănci centrale în schimbul unei taxe (numită taxă de rescont sau taxă oficială a scontului) care, de regulă, se fixează în funcţie de cerinţele politicii economice a statului respectiv.
14702.    Resocializarea infractorului – Proces de reeducare şi de tratament aplicat persoanelor condamnate penal, care are ca scop transformarea comportamentului acestora în raport cu normele şi valorile acceptate în societate, în vederea reintegrării lor sociale.
14703.    Resortisant – Supus al unui stat străin.
14704.    Respectarea demnităţii umane – Principiu/ regulă de bază potrivit căruia orice persoană care se află în curs de urmărire penală sau de judecată trebuie tratată cu respectarea demnităţii umane.
14705.    Responsabil de cod – Orice entitate, inclusiv un comerciant sau un grup de comercianţi, responsabilă de întocmirea şi revizuirea unui cod de conduită şi/ sau cu supravegherea respectării acestui cod de către cei care s-au angajat să îl respecte (L 363/ 2007).
14706.    Responsabilitatea penală – Una din condiţiile generale pentru existenţa subiectului activ al infracţiunii este starea normală a omului matur, capacitatea fizico-psihică a acestuia de a înţelege caracterul faptelor sale, de a-şi da seama de valoarea şi urmările acţiunilor pe care le săvârşeşte precum şi de a-şi determina şi dirija în mod liber voinţa în raport cu scopurile urmărite.
14707.    Restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii – Modalitate de reparare în natură a prejudiciului adus de infracţiune (art. 170 C.Proc.Pen.).
14708.    Restanţă – Sumă încă neplătită din valoarea nominală a unei acţiuni nominative (anumite legislaţii cer ca acţionarii să semneze un angajament special în acest sens).
14709.    Restituirea dosarului pentru completarea urmăririi – Cale de reluare a urmăririi penale, act procesual prin care instanţa de judecată restituie dosarul procurorului pentru refacerea sau completarea cercetării penale (art. 333 C.Proc.Pen.).
14710.    Restituirea lucrurilor – Modalitate de reparare în natură a prejudiciului pricinuit prin infracţiune (art. 14 C.Proc.Pen.).
14711.    Restitutio in integrum – Reparaţie integrală; cale de atac care poate deschide posibilitatea repunerii părţilor în situaţia anterioară hotărârii judecătoreşti pronunţate. Restituirea în integritatea sa; restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii faptei; reconstituirea dreptului de proprietate asupra bunurilor respective etc.
14712.    Restricted securities – Titluri de valoare cu grad restrâns de negociabilitate; titluri care nu sunt înregistrate la organele de supraveghere a operaţiunilor cu titluri şi care, în consecinţă, nu sunt negociate decât într-o măsură restrânsă.
14713.    Restructurare – Un program planificat şi monitorizat de conducere şi care modifică semnificativ fie: a. aria de aplicabilitate a activităţii realizate de entitate, fie b. modalitatea în care este condusă activitatea (IAS 37.10).
14714.    Restricţii calitative – Ansamblu de norme şi standarde tehnice, elaborate de stat sau de asociaţii de producători ori consumatori cuprinzând reguli privind evitarea poluării, măsuri fitosanitare şi de securitate instituite cu referire la admiterea la import a unor categorii de mărfuri de orice provenienţă.
14715.    Restricţii cantitative – Denumire generică dată acelor obstacole comerciale netarifare care se concretizează în limitări cantitative sau valorice ale exportului sau importului anumitor mărfuri şi care urmăresc ca finalitate restrângerea schimburilor comerciale externe.
14716.    Restricţii de plată – Expresie ce desemnează măsurile limitative luate de state în ceea ce priveşte executarea unor obligaţii de plată în valută, izvorâte din contractele de comerţ internaţional (precum cele de transport, turism, asigurări, de credit, etc.).
14717.    Restricţii valutare – Măsuri limitative vizând cumpărarea şi vânzarea liberă de către rezidenţi a titlurilor de valoare străine, adoptate de către state în scopul diminuării deficitului balanţei lor de plăţi şi influenţării nivelului cursului valutar.
14718.    Resurse acvatice vii – Speciile de peşte şi de alte vieţuitoare acvatice destinate consumului uman, disponibile şi accesibile din habitatele piscicole naturale ale României (O.U.G. nr. 23/ 2008).
14719.    Resurse de apă – Ape de suprafaţă alcătuite din cursuri de apă cu deltele lor, lacuri, bălţi, ape maritime interioare şi marea teritorială, şi apele subterane în totalitatea lor (Cod bune practici fermă 2006).
14720.    Resurse de producţie – Cele trei tipuri de resurse de bază utilizate pentru a produce bunuri şi servicii: pământul şi resursele naturale, resursele umane (forţa de muncă şi antreprenoriatul) şi resursele de capital.
14721.    Resurse turistice – Componente ale mediului natural şi antropic, care prin calităţile şi specificul lor sunt recunoscute, înscrise şi valorificate prin turism, în măsura în care sunt supuse unui regim de protecţie integrală. Resursele turistice pot fi: a. naturale: elemente geologice, geomorfologice, de climă, de floră şi de faună, peisaje, zăcăminte de substanţe minerale şi alţi factori; b. antropice: monumente arheologice, situri arheologice, monumente, ansambluri memoriale, monumente tehnice şi de artă, muzee, elemente de folclor şi artă populară, etc. (O.G. nr. 58/ 1998).
14722.    Resurse umane – Cantitatea şi calitatea efortului uman disponibil pentru a produce bunuri şi servicii.
14723.    Reşedinţă – Locuinţă secundară, sediul unei autorităţi sau al unei persoane (oficiale), localitate sau clădire unde se află acest sediu, sălaş, şedere, aşezământ.
Reşedinţa persoanei fizice este locul în care îşi are locuinţa secundară. Reşedinţa va fi considerată domiciliu (prezumţie) când acesta nu este cunoscut. În lipsă de reşedinţă, persoana fizică este considerată că domiciliază la locul ultimului domiciliu, iar dacă acesta nu se cunoaşte, la locul unde acea persoană se găseşte (L 287/ 2009 – Codul Civil).
14724.    Retenţie – Drept ce îngăduie creditorului de a refuza restituirea unui lucru ce aparţine debitorului său atâta timp cât acesta nu se achită de datoria sa pe care o are cu respectivul lucru.
14725.    Retorsiune – Măsuri de prevenire şi contracarare a prejudiciilor rezultate din nerespectarea de către stat a reglementărilor incidente în domeniul comerţului, pe care le exercită un alt stat pentru protejarea propriilor interese economice.
14726.    Retractare – Act prin care o persoană fizică sau un organ revine asupra unei hotărâri sau a unui act anterior.
14727.    Retragerea acceptării ofertei – manifestare de voinţă prin care cel care a acceptat valabil o ofertă privind încheierea unui contract lipseşte de efecte acceptarea respectivă.
14728.    Retragerea mărturiei – Cauză de nepedepsire sau de reducere a pedepsei în situaţia în care martorul îşi retrage mărturia mincinoasă (art. 260 C.Pen.).
14729.    Retragerea plângerii prealabile – Cauză de înlăturare a răspunderii penale, punerea în mişcare a acţiunii penale fiind condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, retragerea acesteia având ca efect înlăturarea răspunderii penale (art. 131 C.Pen.).
14730.    Retransmitere prin cablu – Retransmiterea simultană, nealterată şi integrală, de către un operator, prin mijloacele prevăzute legal sau printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de către public, a unei transmisii iniţiale, cu sau fără fir, inclusiv prin satelit, de servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune, destinate recepţionării de către public (L 8/ 1996).
14731.    Retratare retroactivă – Corectarea recunoaşterii evaluării şi reprezentării valorilor elementelor situaţiilor financiare ca şi cum erorile perioadei anterioare nu ar fi existat (IAS 8.5).
14732.    Retroactivitate – Aplicarea în trecut a efectelor unei decizii judiciare sau a unui act juridic.
14733.    Retroactivitatea legii penale – Principiu de aplicare a legii penale în raport cu timpul, potrivit căruia legea penală nouă se va aplica retroactiv când nu mai prevede c a infracţiune fapta săvârşită sub legea veche (în caz de dezincriminare).
14734.    Retrocedare – Transferarea unei părţi din comisioanele încasate de către banca unui intermediar sau a unei alte bănci în cadrul emisiunilor sau operaţiunilor în consorţiu.
14735.    Reţea – Înseamnă o reţea complexă (o structură mai mare): a. care are drept scop cooperarea şi căreia îi aparţine un auditor statutar/ legal sau o firmă de audit şi b. care are drept scop în mod evident distribuţia profiturilor sau a costurilor ori are în comun acţionariatul, controlul sau gestionarea, politici şi proceduri de control al calităţii, o strategie de afaceri, folosirea unei mărci sau a unei părţi însemnate a resurselor profesionale (OUG 90/ 2008; Dir. 2006/ 43/ CE).
14736.    Reţea de comercializare – Denumire generică dată totalităţii reprezentanţelor societăţilor de comercializare, unităţilor operative, birourilor şi întreprinderilor specializate care acţionează pentru înfăptuirea de acte de comerţ, contribuind la realizarea transferului mărfii de la producătorul direct la consumatorul nemijlocit, respectiv la utilizatorul final.
14737.    Reţea de comunicaţii electronice – Sistemele de transmisie şi, acolo unde este cazul, echipamentele de comutare sau rutare şi alte resurse care permit transportul semnalelor prin cablu, pe cale radio, prin mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, incluzând reţelele de comunicaţii prin satelit, reţelele terestre fixe, cu comutare de circuite şi cu comutare de pachete, şi mobile, reţelele electrice, în măsura în care sunt utilizate pentru transmiterea de semnale, reţelele utilizate pentru difuzarea serviciilor de programe audiovizuale şi reţele de televiziune prin cablu, indiferent de tipul de informaţie transmisă (OG 34/ 2002).
14738.    Reţea de localităţi – Totalitatea localităţilor de pe un teritoriu (naţional, judeţean, zonă funcţională) ale căror existenţă şi dezvoltare sunt caracterizate printr-un ansamblu de relaţii desfăşurate pe multiple planuri (economice, demografice, de servicii, politico-administrative etc.). reţeaua de localităţi este constituită din localităţi urbane şi rurale (Legea nr. 350/ 2001).
14739.    Reţea de transport şi/ sau distribuţie – Ansamblul de conducte conectate între ele, inclusiv instalaţiile şi echipamentele aferente pentru vehicularea gazelor naturale în regim de presiune, conform reglementărilor tehnice specifice (Legea nr. 351/ 2004).
14740.    Reţea extinsă (WAN) – O reţea de comunicaţii care transmite informaţii pe o arie extinsă, cum ar fi între locaţii ale întreprinderii, oraşe sau ţări diferite. Reţelele extinse permit, de asemenea, accesul la aplicaţii online, efectuat de la terminalele situate la distanţă. Mai multe reţele locale LAN (Local Area Network) pot fi interconectate într-un WAN (Wide Area Network).
14741.    Reţea locală (LAN) – O reţea de comunicaţii care deserveşte utilizatorii dintr-o arie geografică definită. Reţelele locale au fost dezvoltate pentru a facilita schimbul de informaţii şi utilizarea în comun a resurselor din cadrul unei organizaţii, inclusiv date, programe informatice, depozite, imprimante şi echipamente de telecomunicaţii. Ele permit computerizarea descentralizată. Componentele de bază ale unei reţele locale (LAN – Local Area Network) sunt mijloacele de transmisie şi programe informatice, staţii de lucru pentru utilizatori şi echipamente periferice utilizate în comun.
14742.    Reţea poştală – Sistemul de organizare şi resursele de orice fel, utilizate de furnizorii de servicii poştale, în principal, pentru: colectarea trimiterilor poştale de la toate punctele de acces; transportul şi manipularea trimiterilor poştale de la punctele de acces până la centrele de distribuire; distribuirea trimiterilor poştale la adresele indicate pe acestea (OG 31/ 2002).
14743.    Reţea poştală publică – Sistemul de organizare şi resursele de orice fel, utilizate de unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal, în principal, pentru: colectarea trimiterilor poştale care fac obiectul unei obligaţii de serviciu universal de la toate punctele de acces; transportul şi manipularea trimiterilor poştale de la punctele de acces până la centrele de distribuire; distribuirea trimiterilor poştale la adresele indicate pe acestea (OG 31/ 2002).
14744.    Reţea publică de comunicaţii – O reţea de comunicaţii electronice care este utilizată, în întregime sau în principal, pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului (OG 34/ 2002).
14745.    Reţeaua carpatică de arii protejate – Este o reţea tematică de cooperare între ariile protejate din munţii Carpaţi (L 137/ 2010).
14746.    Reţeaua ecologică – Este un sistem de arii legate din punct de vedere ecologic şi fizic, constând din zone-nucleu, coridoare şi zone-tampon (L 137/ 2010).
14747.    Reţinere proprie – Partea din risc care rămâne în sarcina asigurătorului după deducerea reasigurării (L 32/ 2000).
14748.    Reţinerea – Una din măsurile preventive de privare de libertate potrivit căruia măsura reţinerii poate fi luată de organul de cercetare penală sau de către procuror faţă de învinuit, dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală; pentru fapta săvârşită legea trebuie să prevadă pedeapsa închisorii şi să existe unul din cazurile prevăzute de lege pentru luarea ei (art. 143 C.Proc.Pen.).
14749.    Reţinerea sau distrugerea de înscrisuri – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în fapta de a reţine sau de a distruge un înscris emis de un organ de urmărire penală, de o instanţă de judecată sau de un alt organ de jurisdicţie, ori împiedică în orice mod ca un înscris destinat unuia din organele sus-arătate să ajungă la acestea, când astfel de înscrisuri sunt necesare soluţionării unei cauze (art. 272 C.Pen.).
14750.    Reunirea acţiunilor – Regruparea acţiunilor.
14751.    Reus in excipiendo fit actor – Expresie care descrie regula potrivit căreia, din punct de vedere al sarcinii probei, în legătură cu excepţiile opuse de pârât, acesta din urmă dobândeşte situaţia reclamantului (devine reclamant), având obligaţia să dovedească ceea ce pretinde.
14752.    Revalorizare – Reevaluare; denumire generică dată măsurilor adoptate de autoritatea monetară dintr-un stat privind creşterea oficială a valorii paritare a monedei naţionale faţă de etalonul în care este exprimată.
14753.    Reverse split – Regruparea acţiunilor.
14754.    Revizuire – Cale extraordinară de atac menită să înlăture erorile de fapt în baza cărora instanţa de judecată a dat o soluţie greşită cauzei (art. 393 C.Proc.Pen.).
Evaluarea calităţii (în relaţie cu controlul calităţii) aferente efectuate şi concluziile la care s-a ajuns de către alte persoane.
14755.    Revizuirea controlului calităţii misiunii – Un proces menit să ofere o evaluare obiectivă, înainte ca raportul să fie emis, a raţionamentelor profesionale semnificative pe care le-a aplicat echipa misiunii şi a concluziilor la care au ajuns în formularea raportului.
14756.    Revocabil – Conform uzanţelor de bursă, un ordin limitat este valabil până la sfârşitul lunii viitoare. Acesta este revocabil, adică ordonatorul poate să-l prelungească sau să-l anuleze în orice moment.
14757.    Revocare – Încetarea prevederilor unui contract cu acordul părţilor, contractul poate fi revocat şi unilateral; desfiinţarea unei donaţii, a unui legat în conformitate cu deciziile legii.
14758.    Revocare din funcţie – Eliberare din funcţie.
14759.    Revolving – Credit cu reînnoire automată.
14760.    Revolving underwriting facility (RUF) – Euroobligaţii pentru 1, 2 sau 3 luni, emise la dorinţa clientului şi plasate de către o bancă de investiţii. Băncile comerciale pot face parte nemijlocit din consorţiul de garanţie a emisiunii.
14761.    Rezerva federală sau sistemul de rezerve federale – Cele 12 instituţii aparţinând cestui sistem constituie banca centrală a Statelor Unite.
14762.    Rezerva internaţională oficială – Denumire generică dată acelei părţi din suma mijloacelor de plată internaţională (anume stocul de aur şi creanţele exprimate în valută faţă de străinătate) ale unui stat pe care autoritatea monetară din acel stat o ţine în rezervă spre a o utiliza în echilibrarea balanţei de plăţi sau pentru cazuri de urgenţă ori imprevizibile.
14763.    Rezerva lichidă – Parte a unor active imediat disponibile şi destinate plasării în cazul apariţiei unor ocazii profitabile.
14764.    Rezerva obligatorie – Segment determinat din resursele de credit ale băncilor ce acestea sunt obligate să le păstreze în conturile lor la banca centrală.
14765.    Rezervare de capacitate – Menţinerea unei părţi din capacitatea disponibilă de transport/ distribuţie/ înmagazinare la dispoziţia utilizatorilor în vederea transportului/ distribuţiei/ înmagazinării unei cantităţi de gaze naturale determinate (Legea nr. 351/ 2004).
14766.    Rezervarea postului – Formă specifică de suspendare a contractului individual de muncă.
14767.    Rezervă – Clauză restrictivă pe care un stat o introduce într-un tratat în momentul semnării sau ratificării unui tratat.
14768.    Rezervă succesorală – Parte din succesiune de care o persoană nu poate dispune în detrimentul moştenitorilor rezervatari.
14769.    Rezerve – Suma nedistribuită din beneficiul realizat, care constituie o parte a fondurilor proprii. Constituirea de rezerve este reglementată de lege, iar pentru bănci prin dispoziţiile imperative ale legii bancare.
14770.    Rezerve aparente – Rezerve declarate.
14771.    Rezerve ascunse – Rezerve potenţiale ale bilanţului unei întreprinderi. Ele rezultă dintr-o valoare contabilă a posturilor din activul bilanţului, mai mică decât valoarea lor de piaţă. Ele întăresc solvabilitatea unei întreprinderi, care recurge la împrumut şi amortizează şocurile economice neaşteptate.
14772.    Rezerve de schimb – Rezerve monetare.
14773.    Rezerve declarate – Rezerve care, spre deosebire de cele latente, figurează în bilanţ.
14774.    Rezerve facultative – Rezerve a căror constituire nu este obligatorie conform legii. Trebuie, de asemenea, distinse rezervele statutare (care trebuie obligatoriu constituie dacă se realizează beneficiu), rezerve contractuale şi rezerve facultative create prin decizia adunării generale a acţionarilor.
14775.    Rezerve legale – Rezerve care trebuie constituite prin efectul legii.
14776.    Rezerve minimale – Fonduri care trebuie depuse de către bănci la banca centrală şi care nu sunt în general remunerate. Coeficientul de rezerve minimale este calculat în procente pentru anumite posturi de pasiv. Fixarea sa permite să acţioneze asupra masei monetare limitând creditul bancar.
14777.    Rezervele minime obligatorii – Sunt disponibilităţi băneşti ale instituţiei de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la Banca Naţională a României. Baza de calcul a rezervelor minime obligatorii se constituie din mijloace băneşti în moneda naţională şi în valută, reprezentând obligaţii ale instituţiei de credit (la nivelul reţelei cooperatiste de credit) rezultate din acceptarea depozitelor şi a altor fonduri. Din baza de calcul se exceptează: a. mijloacele băneşti atrase de la Banca Naţională a României; b. mijloacele băneşti atrase de la bănci, case centrale ale cooperativelor de credit, cooperative de credit afiliate la o casă centrală a cooperativelor de credit, care, la rândul lor, sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii la Banca Naţională a României; c. capitalurile proprii ale instituţiei de credit (la nivelul reţelei cooperatiste de credit), calculate în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României, precum şi fondul social depus de către membrii cooperatori în condiţiile prevederilor legislative în vigoare (Reg. BNR 6/ 2002).
14778.    Rezerve monetare – Mijloace de plată de care dispune o ţară pentru a-şi plăti datoriile faţă de străinătate şi de a-şi echilibra balanţa de plăţi. Ele se compun din aur, active în devize, creanţe asupra FMI, DST, etc.
14779.    Rezerve statutare – Statutul unei societăţi poate prevede că fondul de rezervă ca creşte prin vărsăminte mai mari decât a 20-a parte în beneficiu net şi va fi mai mare decât cincimea fixată prin lege a capitalului social vărsat. Statutul poate prevede şi crearea unor fonduri şi poate determina destinaţia şi utilizarea respectivelor fonduri.
14780.    Rezident – Orice persoană juridică română şi orice persoană fizică rezidentă (L 571/ 2003).
Persoanele fizice, cetăţeni români, cetăţeni străini şi apatrizi, cu domiciliul în România, atestat cu documente de identitate emise conform legii; persoanele juridice şi orice alte entităţi, cu sediul în România, precum şi persoanele fizice, cetăţeni români, cetăţeni străini şi apatrizi, cu domiciliul/ reşedinţa în România, care sunt autorizate să desfăşoare activităţi economice pe teritoriul României, în mod independent, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare; sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice, precum şi ale oricăror alte entităţi străine, înregistrate şi/ sau autorizate să funcţioneze în România; sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice, precum şi ale oricăror alte entităţi române, înregistrate şi/ sau autorizate să funcţioneze în străinătate; ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale României în străinătate (Reg. BNR 1/ 2004).
Străinul titular al unui permis de şedere temporară sau al unei cărţi de rezidenţă, acordate în condiţiile legii (OUG nr. 194/ 2002).
14781.    Rezident permanent – Străinul titular al unui permis de şedere permanentă sau al unei cărţi de rezidenţă permanentă, acordată în condiţiile legii (OUG nr. 194/ 2002).
14782.    Rezidenţi în zona de frontieră – Persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin un an, în zona de frontieră s statului unei părţi contractante. În cazuri excepţionale şi temeinic justificate (căsătorii, naşteri sau adopţii) pentru membrii de familie poate fi considerată adecvată o perioadă de reşedinţă mai mică de un an (L 10/ 2010).
14783.    Rezidenţiat – Formă de pregătire şi specializare a medicilor şi farmaciştilor.
14784.    Reziliere – Desfacere pentru viitor a unui contract cu prestaţii succesive; expresie folosită uneori pentru a desemna desfacerea unui contract prin acordul părţilor contractante.
14785.    Rezilierea contractului de vânzare comercială internaţională – Desfiinţarea pe viitor a contractului de vânzare cumpărare comercială internaţională cu executare succesivă în timp, ca urmare a neexecutării obligaţiei uneia din părţi, din cauze imputabile acesteia.
14786.    Rezilierea contractului individual de muncă – Modalitate specifică de încetare (desfacere) a contractului individual de muncă, hotărâtă unilateral, expres sau tacit de către judecătorul sindic, în cazul procedurii reorganizării şi lichidării judiciare, în vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului
14787.    Rezolutoriu – Calitatea unui act juridic sau a unei modalităţi de a desfiinţa un  raport juridic.
14788.    Rezoluţia contractului de vânzare comercială internaţională – Desfiinţarea cu efect retroactiv a unui contract de vânzare comercială internaţională, cu executare imediată, la iniţiativa uneia dintre părţi, ca urmare a neexecutării obligaţiei celeilalte părţi din cauze imputabile acesteia.
14789.    Rezoluţie – Instituţie de drept procesual penal ce constă în menţiunea scrisă prin care organul de urmărire penală dispune asupra actelor sau măsurilor procesuale, afară de cazul în care legea dispune luarea acestor măsuri prin ordonanţă.
14790.    Rezoluţie infracţională – Concept folosit în dreptul penal referitor la hotărârea de a săvârşi o infracţiune. Ea se formează în faza internă a infracţiunii ca urmare a cântăririi motivelor care vin în sprijinul sau împotriva ideii de a comite fapta prevăzută de legea penală.
14791.    Rezultat pe acţiune de bază – Valoarea profitului pentru perioada care este atribuibilă acţionarilor ordinari împărţită la numărul mediu ponderat al acţiunilor în circulaţie, ambele ajustate în scopul tuturor acţiunilor ordinare potenţiale diluante (IAS 33.31).
14792.    Rezultat pe segment – Diferenţa dintre venitul pe segment şi cheltuiala pe segment. Rezultatul pe segment se determină înainte de ajustările pentru interesul minoritar (IAS 14.16).
14793.    Rezultate obţinute în ceea ce priveşte mediul – Înseamnă rezultatele gestionării aspectelor legate de mediu de către o organizaţie (Reg. CE 761/ 2001).
14794.    Rezultativ virtual – Expresie ce desemnează diferenţa dintre un titlu primar (acţiune) sau un titlu derivat (contract futures sau opţiune) considerat la un anumit moment şi valoarea acelui titlu la momentul angajării unei poziţii (în operaţii de bursă).
14795.    Rezultatul faptei – Urmarea imediată; este unul din elementele laturii obiective ale infracţiunii şi constă în rezultatul sau schimbarea pe care o produce în lumea exterioară acţiunea sau inacţiunea.
14796.    Ridicarea de obiecte şi înscrisuri – Procedeu probatoriu efectuat de organul de urmărire penală sau instanţa de judecată cu scopul de a intra în posesia obiectelor şi înscrisurilor care constituie mijloace de probă.
14797.    Ridicarea dreptului de administrare – Reprezintă suspendarea mandatului administratorului special sau al consiliului de administraţie al debitorului. În cazul ridicării dreptului de administrare al debitorului, conducerea acestuia este preluată de administratorul judiciar sau de lichidator, după caz (L 85/ 2006).
14798.    Ring – Spaţiu circular, în incinta bursei, în jurul căruia stau agenţii de bursă, agenţii de schimb, etc. şi anunţă ordinele pe care le-au primit spre executare.
14799.    Risc – Examinarea în termeni probabilistici a posibilităţii de obţinere a rezultatelor favorabile sau nefavorabile într-o afacere; posibilitatea ca într-o tranzacţie să nu se obţină profitul aşteptat sau să se înregistreze o pierdere.
Probabilitatea ca un rezultat să nu se realizeze conform aşteptărilor. Riscul poate fi măsurat, fiind astfel diferenţiat de incertitudine. În termeni financiari, riscul se referă la probabilitatea unei pierderi financiare.
Pericol ce planează asupra oricărei relaţii contractuale şi, în general, asupra oricărei operaţii comerciale a cărei executare se prelungeşte în timp, susceptibil să genereze fortuit anumite inconveniente privind aducerea la îndeplinire de către debitor a obligaţiilor contractualmente asumate faţă de creditor şi a căror apariţie determină inevitabil anumite pierderi materiale pentru contractul a cărei prestaţie nu se poate executa.
Probabilitatea ca, în legătură cu intrarea, ieşirea, tranzitul, transferul şi destinaţia mărfurilor care circulă între teritoriul vamal al României/ Comunităţii şi ţări terţe, precum şi cu prezenţa unor măsuri care nu au statutul de mărfuri comunitare, un eveniment să survină, eveniment care: a. împiedică aplicarea corectă a dispoziţiilor comunitare sau naţionale sau b. compromite interesele financiare ale României/ Comunităţii şi ale statelor membre ale acesteia sau c. reprezintă o ameninţare pentru siguranţa şi securitatea României/ Comunităţii, pentru sănătatea publică, pentru mediu sau pentru consumatori (L 86/ 2006, Reg. CEE 2913/ 92).
14800.    Risc asigurat – Posibilitatea survenirii unui eveniment menţionat în condiţiile de asigurare; probabilitatea de manifestare a fenomenelor naturale, cu caracter aleatoriu (întâmplător), care provoacă pagube.
Eveniment care, la producerea efectului lui, obligă instituţiile sistemului public de pensii să acorde asiguraţilor prestaţii sociale, cu respectarea prevederilor prezentei lei (invaliditate, bătrâneţe şi deces) (L 263/ 2010).
14801.    Risc comercial – Varietate de risc ce se distinge prin aceea că vizează domeniul raporturilor comerciale (interne şi internaţionale).
14802.    Risc contractual – Inconveniente ce trebuie suportate de către debitorul obligaţiei devenită imposibil de executat şi care se concretizează în consecinţele patrimoniale negative ce decurg din liberarea creditului de obligaţia sa corelativă, deoarece respectiva obligaţie rămâne fără cauză juridică de vreme ce prestaţia asumată de debitor nu mai poate fi executată din motive independente de voinţa lui.
14803.    Risc de asigurare – Riscul, altul decât riscul financiar, transferat de la deţinătorul unui contract către emitent (IFRS 4.A).
14804.    Risc de audit – Riscul de audit este riscul ca auditorul să exprime o opinie de audit care nu este adecvată, atunci când situaţiile financiare sunt eronate în mod semnificativ. Riscul de audit este o funcţie a riscului unor denaturări semnificative (sau, mai simplu, riscul unor denaturări semnificative – spre exemplu, riscul ca situaţiile financiare să fie eronate în mod semnificativ înainte de efectuarea auditului) şi riscul ca auditorul să nu detecteze o astfel de denaturare (riscul de nedetectare). Riscul unor denaturări semnificative are două componente: riscul inerent şi riscul de control. Riscul de nedetectare este riscul ca procedurile aplicate de către auditor să nu conducă la detectarea unei denaturări dintr-o aserţiune, denaturare care poate fi semnificativă, fie individual, fie agregată cu alte denaturări.
14805.    Risc de control – Riscul de control este riscul de denaturare care poate fi semnificativă, fie individual, fie agregată cu alte denaturări, să nu fie prevenită sau detectată şi corectată în timp util de sistemul de control intern al entităţii.
14806.    Risc de credit – Riscul ca una dintre părţile instrumentului financiar să nu execute obligaţia asumată, cauzând celeilalte părţi o pierdere financiară (IAS 32.52).
Neplata, parţială sau integral, de către beneficiar a finanţării garantate (principalului) (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
Pentru sistemele de plăţi reprezintă riscul ca un participant la un sistem de plăţi să nu fie capabil să-şi îndeplinească integral obligaţiile financiare din sistem, nici la momentul scadenţei, nici la orice moment ulterior.
Riscul cauzat de pierderea intervenită ca urmare a falimentului debitorilor în legătură cu activele cu risc, bilanţiere şi extrabilanţiere, altele decât cele incluse în portofoliul tranzacţionabil.
14807.    Risc de eşantionare – Apare ca urmare a posibilităţii ca o concluzie a auditorului, bazată pe un eşantion, să fie diferită de concluzia la care ar ajunge dacă întreaga populaţie ar fi supusă aceleiaşi proceduri de audit.
14808.    Risc de independent de eşantionare – Apare ca rezultat al factorilor care îl determină pe auditor să ajungă la o concluzie eronată din orice motiv care nu are legătură cu mărimea eşantionului. Spre exemplu, majoritatea probelor de audit sunt mai degrabă de natură persuasivă decât conclusivă, auditorul ar putea utiliza proceduri inadecvate sau ar putea interpreta în mod greşit probele şi, prin urmare, nu ar recunoaşte o eroare.
14809.    Risc de lichiditate – Riscul ca o entitate să întâmpine dificultăţi în procurarea fondurilor necesare pentru îndeplinirea angajamentelor aferente instrumentelor financiare. Riscul de lichiditate poate rezulta din incapacitatea de a vinde repede un activ financiar la o valoare apropiată de valoarea sa justă (IAS 32.52).
Pentru sistemele de plăţi reprezintă riscul ca un participant la un sistem de plăţi să nu aibă fonduri suficiente pentru a-şi îndeplini obligaţiile sale financiare din sistem (să nu poată deconta soldul debitor), în forma şi la momentul prevăzute, deşi ar putea fi capabil să o facă la un moment ulterior (fără ca acest fapt să implice confirmarea insolvabilităţii lui); risc de neplată.
14810.    Risc de mediu – În anumite împrejurări, factorii relevanţi pentru evaluarea riscului inerent pentru dezvoltarea planului general de audit pot include riscul unor denaturări semnificative în situaţiile financiare, care se datorează unor aspecte care au legătură cu mediul înconjurător.
14811.    Risc de neplată – Denumire dată parametrilor negativi sau perturbatori pe considerarea, evaluarea şi împărţirea cărora sunt fundamentate actele şi faptele părţilor în cazul plăţilor prin card.
14812.    Risc de piaţă – Riscul de piaţă cuprinde trei tipuri de risc: riscul valutar, riscul ratei dobânzii pentru valoarea justă şi riscul de preţ. Riscul de piaţă încorporează nu numai potenţialul de pierdere dar şi cel de câştig (IAS 32.52).
Expresie ce exprimă posibilitatea ca, într-o tranzacţie în curs de desfăşurare, datorită neîndeplinirii la termenul stabilit de către o parte a obligaţiilor sale privind decontarea, o parte (solvabilă) având poziţia pe piaţă neasigurată la risc (poziţie deschisă), să fie împiedicată să obţină la timp câştigul scontat.
14813.    Risc de poziţie – Riscul asumat de SSIF intervenit ca urmare a schimbării preţurilor instrumentelor financiare din cauza unor factori legaţi de mişcările pieţei şi de situaţia emitenţilor respectivelor instrumente financiare.
14814.    Risc de preţ – Varietate de risc comercial concretizată în posibilitatea ca, într-o operaţiune de comerţ internaţional, să nu se obţină câştigul scontat sau să se înregistreze pierderi, datorită modificărilor preţurilor internaţionale în perioada dintre momentul încheierii contractului şi cel al efectuării plăţii.
Un risc de piaţă, riscul ca valoarea unui instrument financiar să fluctueze ca rezultat al modificării preţurilor pieţei, chiar dacă aceste modificări sunt cauzate de factori specifici instrumentului individual sau emitentului acestuia, sau factori care afectează toate titlurile de valori tranzacţionate pe piaţă (IAS 32.52).
14815.    Risc de transfer – Riscul legat de limitarea posibilităţilor de transfer al capitalurilor dintr-o ţară în alta.
14816.    Risc financiar – Prejudiciu pecuniar la care este expus asiguratul prin nerambursarea la scadenţă a redevenţelor şi a valorii reziduale datorate de utilizator, ca urmare a deteriorării situaţiei financiare a acestuia.
Riscul unei posibile modificări viitoare a uneia sau mai multora dintre: rata de dobândă specificată, preţul specificat al instrumentului financiar, preţul specificat al mărfurilor, rata specificată de schimb valutar, indexul specificat de preţuri sau rate, evaluarea specificată a solvabilităţii clientelei sau indexul specificat privind creditarea, ori altă variabilă, numai dacă, în cazul unei variabile nefinanciare, variabila nu este specificată unei părţi contractuale (IFRS 4.A).
14817.    Risc inerent – Riscul inerent este susceptibilitatea ca o afirmaţie să fie denaturată în mod semnificativ, fie individual, fie agregată cu alte denaturări, presupunând că nu existau controale interne aferente.
14818.    Risc nevalutar – Varietate de risc comercial constând în pericolul producerii unor modificări de conjunctură economică pe o piaţă comercială susceptibile să înrâurească prestaţia asumată de una din părţi.
14819.    Risc principal – Expresie ce descrie posibilitatea ca o parte să piardă întreaga sumă implicată într-o tranzacţie, inclusiv din cauza existenţei unui interval de timp între introducerea tranzacţiei iniţiale în sistemul de plăţi şi decontarea finală (în cazul plăţilor prin card).
14820.    Risc sistemic – Expresie ce descrie posibilitatea ca neîndeplinirea obligaţiilor asumate de un participant la decontare într-un sistem interbancar de transfer de fonduri să fie cauză a neîndeplinirii şi de către alţi participanţi la decontare a obligaţiilor lor la termenele stabilite.
14821.    Risc valutar – Varietate de risc comercial care se concretizează în modificarea cursului de schimb (împrejurare care antrenează inevitabil schimbarea părţii oficiale) a monedei de plată faţă de moneda de referinţă (sau de calcul).
Un risc de piaţă, riscul ca valoarea unui instrument financiar să fluctueze din cauza variaţiilor cursului de schimb valutar (IAS 32.52).
14822.    Riscul legal – Reprezintă riscul ca un cadru legal inadecvat, interpretabil, sau incertitudinile juridice, să cauzeze sau să accentueze riscurile de credit sau lichiditate.
14823.    Riscul misiunii de asigurare – Riscul ca practicianul să exprime o concluzie care nu este adecvată atunci când informaţiile despre un anumit subiect sunt eronate în mod semnificativ.
14824.    Riscul operaţional – Pentru sistemele de plăţi reprezintă riscul ca factorii operaţionali, precum defecţiunile tehnice sau erorile de operare, să cauzeze sau să amplifice riscurile.
14825.    Riscul ratei dobânzii fluxului de trezorerie – Riscul ca viitoarele fluxuri de trezorerie ale unui instrument monetar să fluctueze din cauza modificării ratelor dobânzii de piaţă. De exemplu, în cazul unui instrument de împrumut cu rată variabilă, astfel de fluctuaţii constau în modificarea ratei dobânzii efective a instrumentului financiar, fără o modificare corespondentă a valorii sale juste (IAS 32.52).
14826.    Riscul ratei dobânzii la valoarea justă – Un risc de piaţă, este riscul ca valoarea unui instrument financiar să fluctueze din cauza modificărilor ratei dobânzii de piaţă (IAS 32.52).
14827.    Riscul sistemic – Pentru sistemele de plăţi reprezintă riscul ca incapacitatea unui participant dintr-un sistem de plăţi sau dintr-un sistem de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare, sau, mai general, din pieţele financiare, de a-şi îndeplini obligaţiile care derivă din participarea sa la sistem sau ca o disfuncţionalitate a sistemului să cauzeze şi altor participanţi la sistem sau altor instituţii financiare din sistemul financiar, imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile la scadenţă, ceea ce poate cauza probleme semnificative de lichiditate sau de credit şi, în consecinţă, poate periclita stabilitatea sistemului respectiv sau a pieţelor financiare.
14828.    Riscuri asociate bunului în sistem de leasing – Riscurile includ posibilitatea de a se înregistra pierderi, ca urmare a unui grad scăzut de utilizare a bunului sau a uzurii morale şi a unor variaţii ale venitului datorate modificărilor condiţiilor economice (IAS 17.7).
14829.    Riscuri biometrice – Riscurile legate de deces, invaliditate şi longevitate (L 411/ 2004).
14830.    Risturna – Suma de bani reprezentând o mică fracţiune din preţ, care urmează a fi restituită cumpărătorului de către vânzător, spre a stimula creşterea volumului de mărfuri achiziţionate de către cumpărător.
14831.    RNTR – RNTR 2, reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere precum şi omologarea de tip a produselor utilizate de acestea; RNTR 7, reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere (L 9/ 2012).
14832.    Ro-ro – Denumire convenţională dată sistemului de încărcare şi descărcare pe orizontală a navelor, presupunând accesul direct de pe mal al camioanelor şi/ sau vagoanelor, ori în introducerea sau scoaterea de pe navă a containerelor, remorcilor, paletelor, etc. (prezintă avantajul că evită costurile ridicate pe care le comportă încărcarea tradiţională a navelor).
14833.    Roaming – Posibilitatea oferită utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate dintr-o reţea publică de comunicaţii de a primi şi de a transmite apeluri sau de a avea acces la servicii de comunicaţii electronice atunci când aceştia nu se află în aria de acoperire a reţelei respective, prin intermediul unei alte reţele, în baza unui acord comercial încheiat în acest sens (OG 34/ 2002).
14834.    Rol – Registrul proceselor supuse spre judecare la o instanţă; registrul fiscal pentru evidenţa impunerilor.
14835.    Roll over – Tehnică de credit bancar acordat pe termen mediu de 2 – 7 ani, cu dobândă variabilă, astfel de credit fiind utilizat în special pe piaţa eurovalutelor.
14836.    Rolul activ al organelor judiciare – În baza acestui principiu, organele de urmărire penală şi instanţa de judecată sunt obligate să aibă un rol activ în desfăşurarea întregului proces penal în vederea realizării scopului acestuia.
14837.    România – Teritoriul de stat al României, inclusiv marea sa teritorială şi spaţiul aerian de deasupra teritoriului şi mării teritoriale, asupra cărora România îşi exercită suzeranitatea, precum şi zona contiguă, platoul continental şi zona economică exclusivă, asupra cărora România îşi exercită drepturile suverane şi jurisdicţia în conformitate cu legislaţia sa şi potrivit normelor şi principiilor dreptului internaţional (L 571/ 2003).
14838.    Round lot – Ordin de cumpărare sau de vânzare a 100 (sau altă valoare socotită standard) de acţiuni, cantitate ce formează un lot. Un ordin fracţionar se numeşte odd lot.
14839.    Router – Dispozitiv hardware sau aplicaţie software care conectează două sau mai multe reţele de calculatoare (OMCSI 15.06.2009).
14840.    Royalty – Tip de redevenţă plătită de către un cumpărător de licenţă pentru exploatarea unui brevet sau unei mărci; redevenţă plătită proprietarului unui teren de către titularul unei concesiuni pentru exploatarea de zăcăminte (cărbune, petrol, etc.); procent asupra valorii globale a produselor fabricate sub licenţă şi care trebuie cedat prin contractul încheiat, deţinătorului know-how-ului respectiv (se poate calcula şi asupra preţului global al vânzărilor sau asupra preţului pe unitatea de produs).
14841.    Rude apropiate – Termen prin care se înţeleg ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin înfiere astfel de rude.
14842.    Rulaj – Totalitatea înregistrărilor cuprinse într-un cont.
14843.    Rumor publicus non omnino frustra est – Zvonul public nu este întrutotul neîntemeiat.
14844.    Rumor semper in ambiguo est – Zvonul este întotdeauna îndoielnic.
14845.    Ruperea de sigilii – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra autorităţii ce constă în înlăturarea ori distrugerea unui sigiliul legal aplicat (art. 243 C.Pen.).
14846.    Rusticitas maxima est turpia verba loqui – Să spui cuvinte murdare este cea mai mare grosolănie.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018