To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

S

"Glosar Economic"

Grup 1 - ”Sabotaj” ... ”Switch”


 
14847.    Sabotaj – Infracţiune ce constă în neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare, cu intenţie, de către un angajat, a unor obligaţii de serviciu, fapt ce duce la urmări grave în viaţa economică şi socio-politică a statului.
14848.    Sacrificare pentru consum propriu – Sacrificarea animalelor în exploataţii, carnea, produsele şi subprodusele provenite de la acestea fiind destinate exclusiv consumului propriu (OANSVSA 40/ 2010).
14849.    Sacrificium intelectus – Sacrificarea înţelegerii.
14850.    Sacrilegia minuta puniuntur, magna in triumphis feruntur – Micile ticăloşii sunt pedepsite, cele mari sunt purtate în triumf; în plasa justiţiei cade bibanul, pe când marii rechini primesc onoruri publice.
14851.    Saepe calamitas solantium est nosse sortem suam – Adesea mângâierea într-o nenorocire este să cunoşti ceea ce destinul îţi mai rezervă.
14852.    Saepe dat una dies quod totus denegat annus – Adesea o singură zi îşi aduce ceea ce un an întreg ţi-a refuzat; nu-ţi aduce anul ce-ţi aduce clipa.
14853.    Saepe fit obscenum, quod mundus fit amoenum – De multe ori, ceea ce lumea crede că este plăcut, devine respingător.
14854.    Saepe fit ut catulus dat maxima vulnera parvus – Mâţa blândă zgârie rău.
14855.    Saepe ignoscendo das iniuriae locum – Iertând prea des, laşi loc posibilităţii de a face rău.
14856.    Saepe latet vitium proximite boni – Adesea răul se ascunde în apropierea binelui.
14857.    Saepe magna virtus in pusillo corpore est – O mare virtute îşi află de multe ori sălaşul într-un corp netrebnic.
14858.    Saepe maiori fortunae locum fecit iniuria, multa ceciderunt ut altius surgerent – Nedreptatea poate face loc unui noroc mare, multe se prăbuşesc pentru ca apoi să se poată ridica mai sus.
14859.    Saepe mali florent, ut postea gaudia plorent – O înflorire prematură este riscantă.
14860.    Saepe maximum pretium est pro quo nullum datur – Lucrul pentru care nu se plăteşte nimic, poate costa uneori cel mai mult.
14861.    Saepe nocet verum cunctarum dicere rerum – Face adesea mai rău să spui adevărul despre toate lucrurile.
14862.    Saepe suma ingenia in occulto latent – Marile talente stau adesea ascunse.
14863.    Saepius in foveam cadet, mihi qui parat illam – Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.
14864.    Saevix pax quaeritur armis – Din nefericire, pacea este adusă de groaznicele arme.
14865.    Saitori – Denumire utilizată la bursa de valori din Tokyo pentru o societate de bursă care acţionează exclusiv în incinta bursei, executând ordinele plasate de membrii plini ai bursei; nu are dreptul să negocieze pe cont propriu.
14866.    Salariat – Persoana fizică, parte într-un contract individual de muncă, şi care, prin încheierea acestuia, se subordonează celeilalte părţi contractante, şi anume angajatorului, de regulă persoană juridică.
14867.    Salariat în schimburi – Reprezintă orice salariat al cărui program de lucru se înscrie în cadrul programului de muncă în schimburi (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14868.    Salariatul comparabil – Este salariatul cu normă întreaga din aceeaşi unitate, care are acelaşi tip de contract individual de muncă, prestează aceeaşi activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, avându-se în vedere şi alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă şi calificarea/ aptitudinile profesionale  (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14869.    Salariatul cu fracţiune de normă – Este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil. Angajatorul poate încadra salariaţi cu fracţiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individule de muncă cu timp parţial care se încheie numai în forma scrisă (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14870.    Salariatul de noapte – Reprezintă, după caz: a. salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru; b. salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30 % din timpul său lunar de lucru. Durata normală a timpului de lucru pentru salariatul de noapte nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal. Salariaţii care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte beneficiază fie de program de muncă redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor de salariu de minimum 15 % din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată. Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14871.    Salariatul cu munca la domiciliu – Reprezintă salariatul care îndeplineşte, la domiciliul său, atribuţiile funcţiei pe care o deţine. În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariaţii cu munca la domiciliu îşi stabilesc singuri programul de lucru. Ei se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege şi prin contractele colective de muncă aplicabile salariaţilor al căror loc de muncă este la sediul angajatorului (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14872.    Salariatul temporar – Este persoana încadrată la un angajator agent de muncă temporară, pus la dispoziţie unui utilizator pe durata necesară în vederea îndeplinirii unor anumite sarcini precise şi cu caracter temporar (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14873.    Salariaţi cu funcţie de conducere – Reprezintă administratorii-salariaţi, inclusiv preşedintele consiliului de administraţie dacă este şi salariat, directorii generali şi directorii, directorii generali adjuncţi şi directorii adjuncţi, şefii compartimentelor de muncă (divizii, departamente, secţii, ateliere, servicii, birouri) precum şi asimilaţii lor stabiliţi potrivit legii sau prin contractele colective de muncă ori, după caz, prin regulamentul intern (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14874.    Salariu – Tranzacţionarea unui bun sau serviciu contra altuia sau contra unei sume de bani.
Reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă. Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani. La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârsta, apartenenţa naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală. Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri. Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor. Salariile se stabilesc prin negocieri individuale şi/ sau colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţi ai acestora. Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii. În scopul promovării intereselor şi apărării drepturilor salariaţilor, confidenţialitatea salariilor nu poate fi opusă sindicatelor sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, în strictă legătură cu interesele acestora şi în relaţia lor directă cu angajatorul (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
14875.    Salariu de bază – Elementul principal al salariului stabilit şi modificat, de regulă, prin negociere colectivă şi/ sau individuală, iar, cu titlu de excepţie, prin act normativ (lege sau hotărâre a guvernului, în cazul salariaţilor din sectorul bugetar şi din regiile autonome cu specific deosebit, sau prin hotărâre a organului de conducere al regiei autonome sau societăţile comerciale, în situaţia conducătorilor, salariaţi, ai acestora).
14876.    Salariu de bază minim brut pe ţară – Plafonul minimal al salariului de bază sub nivelul căruia acesta nu poate fi stabilit prin negociere, prin act normativ şi nici prin decizia organului de conducere al societăţii comerciale ori al regiei autonome.
14877.    Salariu de merit – Majorare, într-un anumit procent, aplicată asupra salariului de bază lunar brut, acordată pentru rezultatele deosebite în activitatea desfăşurată de personalul salariat din sectorul bugetar şi din regiile autonome cu specific deosebit, în condiţiile speciale şi restrictive prevăzute de legislaţia salarizării categoriilor de personal.
14878.    Salariu lunar brut – Câştig salarial brut, soldă brută, veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, conform prevederilor Codului fiscal (L 263/ 2010).
14879.    Salinitate – Ansamblu de probleme ridicate de prezenţa unui conţinut de săruri solubile sau sodiu schimbabil mai mare decât în solurile obişnuite (Cod bune practici fermă 2006).
14880.    Salinizare – Acumulare de săruri hidrosolubile în sol (Cod bune practici fermă 2006).
14881.    Saltus civitatis in legibus sita est – Progresul se bazează pe respectul faţă de lege.
14882.    Salutius causa bene fit homini iniuria – Poţi face o nedreptate dacă aceasta este spre mântuirea aceluia pentru care o faci.
14883.    Salvo errore calculi (sec) – Sub rezerva unei erori de calcul.
14884.    Salvo titulo – Un titlu mai potrivit va fi găsit mai târziu.
14885.    Sanctum est preferre honori veritatem – Este sfânt să preferi adevărul onoarei.
14886.    Sancţiune – Măsură de constrângere aplicată drept urmare a neexecutării unei obligaţii; confirmarea unui act de către o autoritate superioară celei ce l-a emis; represalii; pedeapsă.
14887.    Sancţiune disciplinară – Măsură de constrângere, juridică, prevăzută expres de legislaţia muncii, având caracter precumpănitor moral sau precumpănitor patrimonial care poate fi aplicată de angajator salariatului ca urmare a săvârşirii de către acesta a unei abateri disciplinare.
14888.    Sancţiune juridică – Principalul mijloc prin care statul, unicul titular al forţei de constrângere, asigură realizarea comandamentelor dreptului.
14889.    Sancţiuni de drept penal – Instituţie a dreptului penal, reglementări juridice, prin care sunt stabilite categoriile de sancţiuni, condiţiile de aplicare şi efectele pe care le produc acestea.
14890.    Sancţiuni procedurale penale – În sens restrâns sunt nulităţile, iar în sens larg pe lângă nulităţi mai sunt cuprinse decăderea, inexistenţa şi inadmisibilitatea.
14891.    Sanguine nobilis, virtute nobilitor – Nobil prin sânge, mai nobil încă prin virtute.
14892.    Sapientem et doctrinam stulti despiciunt – Proştii dispreţuiesc pe înţelept şi învăţătura sa.
14893.    Sapienti sat – Omului competent îi sunt necesare puţine indicii pentru a înţelege.
14894.    Sapientia ars vitae est – Înţelepciunea este arta de a trăi.
14895.    Sapientia est omnium bonarum artium mater – Înţelepciunea este mama tuturor bunelor preocupări.
14896.    Sapientia prima, stultitia caruisse – Începutul înţelepciunii, înseamnă să fii despărţit de prostie.
14897.    Sapit nequicam, qui sibi ipsi non sapit – În zadar este înţelept acela care nu e înţelept pentru sine însuşi.
14898.    Sarcina maximă – Reprezintă valoarea cea mai mare a energiei electrice absorbite sau furnizate de o reţea sau de mai multe reţele combinate dintr-o ţară (Reg. CE 1.099/ 2008).
14899.    Sarcina probaţiunii – Obligaţie procesuală ce revine participanţilor în proces de a dovedi împrejurări sau fapte ce constituie obiectul probaţiunii. În procesul penal obligaţia probaţiunii, a dovedirii vinovăţiei revine acuzării, adică procurorului sau părţii vătămate în cazurile prevăzute de lege.
14900.    Sarcină bugetară – Sarcina de realizare a unui venit sau de efectuare a unor cheltuieli din cadrul unui buget.
14901.    Sare gemă – Sare de bucătărie cristalizată, extrasă ca atare dintr-o salină.
14902.    Satis senex iuvenis, si sapit satis – Dacă un tânăr pricepe destul de multe lucruri, înseamnă că este destul de bătrân.
14903.    Satius est amicum habere unum magni pretii, quam multos nihili – Mai bine să ai un prieten de preţ, decât mulţi fără valoare.
14904.    Satius ignorare est rem, quam male discere – Mai bine să nu ştii un lucru, decât să îl înveţi cu sens prost.
14905.    Saturare a consumului – Oferirea unui produs/ serviciu solicitat pe piaţă într-o asemenea cantitate, încât să acopere consumul efectiv.
14906.    Saving bonds – Titluri sub formă de efecte de comerţ pe o perioadă de 3 – 5 ani de pe piaţa monetară rezervate.
14907.    Sămânţă – Înseamnă orice material de reproducere: seminţe, fructe, material săditor, produs pri orice metode de înmulţire, destinat multiplicării sau pentru producţia de consum alimentar ori industrial (L 266/ 2002).
14908.    Sănătatea publică – Starea de sănătate a populaţiei în raport cu determinanţii stării de sănătate: socio-economici, biologici, de mediu, stil de viaţă, asigurarea cu servicii de sănătate, calitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate (L 95/ 2006).
14909.    Săvârşirea unei infracţiuni – Comiterea unei infracţiuni, prin care se înţelege săvârşirea oricăreia dintre faptele pe care legea le pedepseşte ca infracţiune consumată sau ca tentativă, precum şi participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice (art. 144 C.Pen.).
14910.    Scadenţă – Data, ziua, ora când se îndeplineşte termenul care afectează o obligaţie; data la care o obligaţie devine exigibilă prin împlinirea termenului suspensiv de care era afectată; data la care o prestaţie trebuie furnizată, de exemplu furnizarea unei datorii (dacă debitorul nu execută la data prevăzută el este ţinut la plata unor dobânzi moratorii).
14911.    Scadenţă medie – Scadenţa calculată în funcţie de diferite sume care trebuie plătite la date diferite (mai ales pentru poliţe).
14912.    Scaun – Loc.
14913.    Scenariu de securitate la incendiu – Documentul care descrie calitativ evoluţia unui incendiu în timp, identificând evenimentele-cheie care îl caracterizează şi îl diferenţiază de alte incendii posibile într-o incintă (L 307/ 2006).
14914.    Scepticism profesional – O atitudine care include o gândire dubitativă şi o evaluare critică a dovezilor.
14915.    Schema cadru de amenajare şi gospodărire a apelor – Documentaţie complexă cuprinzând reţeaua hidrografică, lucrările de gospodărire a apelor şi prelevările evacuările aferente folosinţelor, analizate în diferite scenarii şi etape privind dezvoltarea economico-socială a spaţiului hidrografic respectiv, precum şi modul de protecţie, îmbunătăţire şi păstrare a calităţii apei (Cod bune practici fermă 2006).
14916.    Schema de pensii private – Contract, acord, act fiduciar sau reguli care stipulează în ce condiţii se obţin drepturile la pensia privată (OUG 50/ 2005).
Un sistem de termene, condiţii şi reguli de bază cărora administratorul investeşte activele fondului de pensii în scopul dobândirii de către participanţi a unei pensii private (L 411/ 2004).
14917.    Schemă cu riscurile teritoriale – Documentul întocmit de inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau al municipiului Bucureşti, care cuprinde tipurile de riscuri specifice, precum şi resursele estimate pentru gestionare (L 307/ 2006).
14918.    Schemă de preferinţe tarifare generalizate – Denumire dată documentului ce conţine prevederile vizând modul în care o ţară cu potenţial economic ridicat acordă preferinţe tarifare generalizate ţărilor cu potenţial economic redus.
14919.    Schemă de sprijin – Înseamnă orice instrument, schemă sau mecanism aplicat de un stat membru sau de un grup de state membre, care promovează utilizarea energiei din surse regenerabile prin reducerea costurilor acestei energii, prin creşterea preţului la care aceasta poate fi vândută sau prin mărirea, prin intermediul unor obligaţii referitoare la energia regenerabilă sau în alt mod, a volumului achiziţionat de acest tip de energie; aceasta include, dar nu se limitează la ajutoare pentru investiţii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursări de taxe, scheme de sprijin privind obligaţia referitoare la energia din surse regenerabile, inclusiv cele care utilizează certificate verzi, şi scheme de sprijin direct al preţurilor, inclusiv tarife fixe şi bonus (Directiva 2009/ 28/ CE).
14920.    Schimb echivalent – Expresie ce descrie fluxul comercial de specificul căruia este egalitatea valorică a mărfii cedate şi a celei primite.
14921.    Schimb valutar – Operaţiune constând în schimbarea unei valute cu o alta; preţul unei valute exprimată în altă valută.
14922.    Schimbarea categoriei de folosinţă – Schimbarea folosinţei terenului cu menţinerea destinaţiei forestiere, determinată de modificarea prevederilor amenajamentului silvic în scopul executării de lucrări, instalaţii şi construcţii necesare gestionării pădurilor (L 46/ 2008).
14923.    Schimbarea încadrării juridice a faptei – Operaţiune prin care are loc schimbarea încadrării juridice iniţiale într-o alta.
14924.    Schimburi comerciale internaţionale – Denumire generică dată în doctrina juridică şi economică fluxurilor de export, import şi de cooperare economică internaţională. Sub aspect juridic aceste schimburi se analizează ca fiind operaţiuni (tranzacţii) cu titlu oneros realizate între comercianţi din ţări diferite.
14925.    Scholasticus bonus, malus politicus – Un bun literat este rău ca om politic.
14926.    Scientia est potentia – Ştiinţa înseamnă putere.
14927.    Scientia est potentia in idem coincidunt – Ştiinţa şi puterea sunt una.
14928.    Scientia nihil aliud est quam veritas imago – Ştiinţa nu este altceva decât imaginea adevărului.
14929.    Sclavia – Infracţiune care face parte din categoria infracţiunilor contra libertăţii persoanei şi constă în punerea sau ţinerea unei persoane în stare de sclavie, precum şi traficul de sclavi (art. 190, C.Pen.).
14930.    Scoatere definitivă din fondul forestier naţional – Schimbarea definitivă a destinaţiei forestiere a unui teren în altă destinaţie, în condiţiile legii (L 46/ 2008).
14931.    Scoatere din parcul auto naţional – Orice acţiune care are ca rezultat radierea autovehiculului înmatriculat, cu excepţia casării şi dezmembrării (L 9/ 2012).
14932.    Scoaterea de sub urmărirea penală – Activitatea procedurală prin care urmărirea penală este întreruptă, de regulă, definitiv dacă se constată existenţa unuia din cazurile de împiedicare a exercitării acţiunii penale (art. 249 C.Proc.Pen.).
14933.    Scont – Operaţiune bancară care constă în cumpărarea de către o bancă comercială a unui efect de comerţ de la beneficiarul acestuia înainte de ajungerea la scadenţă; banca plăteşte vânzătorului suma înscrisă pe efectul de comerţ, mai puţin dobânda (taxa scontului), socotită din momentul scontării până la scadenţă; vânzătorul efectului este de acord să plătească această dobândă pentru faptul că poate intra în posesia sumelor care i se cuvin în urma unor operaţiuni comerciale, mai rapid decât dacă ar aştepta până la scadenţa efectului comercial; operaţiunea se lichidează la scadenţa efectului de comerţ, când banca încasează de la debitor suma înscrisă pe efectul de comerţ.
14934.    Scontare – Preluarea de către o bancă comercială, contra plată, a unei cambii de la beneficiarul acesteia înainte de ajungerea titlurilor la scadenţă; banca plăteşte suma înscrisă pe cambie minus dobânda implicită până la scadenţă, calculată pe baza taxei scontului; mod de calcul a valorii prezente a unui titlu de valoare; vezi actualizare.
14935.    Scontare fără recurs – Operaţiune de credit materializată prin cumpărarea de efecte de comerţ (mai ales bilete la ordin), cumpărătorul renunţând în mod expres la dreptul de recurs faţă de vânzătorul titlurilor.
14936.    Scontul de reglementare – Denumire dată demersului făcut de exportator, concretizat într-o reducere de preţ acordată in proprie iniţiativă importatorului atunci când acesta plăteşte înainte de împlinirea scadenţei marfa contractată; reducere de preţ.
14937.    Scop nutriţional special – Înseamnă scopul satisfacerii nevoilor nutriţionale specifice ale animalelor al căror proces de asimilare, absorbţie sau metabolic este sau poate fi afectat în mod temporar sau ireversibil şi care pot beneficia, prin urmare, de ingerarea de furaje adecvate stării lor (Reg. CE 767/ 2009).
14938.    Scopul infracţiunii – Element al laturii subiective al infracţiunii ce constă în obiectivul urmărit de făptuitor prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală.
14939.    Scopul legii penale – Urmăreşte apărarea orânduirii de stat şi a ordinii sale de drept, deci de a preveni şi combate faptele antisociale considerate de lege ca infracţiuni.
14940.    Scopul pedepsei – Este apărarea împotriva infracţiunilor, respectiv prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni din partea celui ce i s-a aplicat o pedeapsă (prevenţia specială) cât şi prevenirea săvârşirii de infracţiuni din partea oricărei alte persoane (prevenţia generală).
14941.    Scopul procesului penal – Obiectiv sau finalitate care se urmăreşte prin desfăşurarea procesului penal. Potrivit dispoziţiilor procesuale penale, procesul penal are ca scop constatarea la timp şi în mod complet a faptelor care constituie infracţiuni, astfel că orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită, potrivit vinovăţiei sale şi nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală.
14942.    Scrip – Document justificativ eliberat persoanelor care au subscris acţiuni, document care nu este eliberat permanent; certificat interimar.
14943.    Scripte – Acte, registre de evidenţă, de contabilitate.
14944.    Scris – Sau în scris; Orice ansamblu de cuvinte şi cifre care pot fi citite, reproduse şi apoi comunicate. Acest ansamblu poate include şi informaţii transmise şi stocate prin mijloace electronice (O.U.G. nr. 34/ 2006).
14945.    Scris funciar – Hârtie de valoare pe care proprietarul unor bunuri o primeşte pe baza contractului de ipotecă încheiat cu banca.
14946.    Scrisoare comercială – Denumire generică dată înscrisurilor de afaceri (scrisori de intenţii, angajamente de confidenţialitate, oferte de contracte, scrisori de reclamaţii, etc.) prin care comercianţii virtuali sau potenţialii parteneri de afaceri comunică între ei intenţiile de a se angaja juridic sau de a nu-şi asuma angajamentele unul faţă de altul cu referire la o anumită operaţiune, sau prin care se înştiinţează reciproc asupra unor aspecte privind executarea obligaţiilor contractualmente asumate; corespondenţă comercială.
14947.    Scrisoare de acreditare – Documente prin care se atestă împuternicirea unui reprezentant diplomatic.
14948.    Scrisoare de credit – Înscris care autorizează purtătorul său să primească un anumit credit. Spre deosebire de acreditiv, este un document emis de o bancă la ordinul importatorului şi adresat direct exportatorului fie de către banca emitentă, fie de firma importatoare.
Varietate a creditului documentar concretizată printr-un document prin care banca emitentă îşi asumă obligaţia de a plăti, în valută sau o monedă expres precizată, fără rezerve, o sumă determinată, dacă beneficiarul respectă întocmai condiţiile de împlinirea cărora a fost legată asumarea acestor obligaţii. Scrisoarea de credit este utilizată numai prin cambii trase de către exportator asupra băncii emitente, însoţite de documentele de expediere a mărfii indicate în cuprinsul său. Cambiile la vedere sunt plătibile la data primirii lor de către banca emitentă a scrisorii de credit fără a fi necesară acceptarea lor de către această bancă. În schimb, cambiile la termen, care sunt trase la un anumit timp de la prezentare sau de la alte împrejurări, precizat expres contractual, trebuie acceptate de banca emitentă a scrisorii de credit la prezentare. Prin efectul acceptării asemenea cambii devin liber negociabile iar eliberarea lor la scadenţă este garantată de semnătura băncii acceptante şi de legislaţia cambială din ţara respectivă. Scrisoarea de credit este, fără excepţie, domiciliată în străinătate. Titlul de credit (cambia trasă) este onorat prin plată sau acceptat numai după primirea lui, împreună cu documentele însoţitoare, de către banca emitentă din ţara importatorului ori dintr-o altă ţară terţă. De regulă, scrisoarea de credit se utilizează ca modalitate de plată în raporturile de comerţ stabilite cu parteneri din ţările anglo-saxone, precum şi din ţări al căror sistem bancar a urmat modelul de organizare al acestora. La primirea scrisorii de credit acest document bancar trebuie confruntat cu conţinutul clauzelor inserate în contractul de comerţ internaţional, iar în ipoteza unor nepotriviri să se pretindă modificarea scrisorii. O atare cerinţă decurge din faptul că în practică băncile emitente iau în considerare numai prevederile scrisorii de credit. Pentru ca banca emitentă a scrisorii de credit să îşi onoreze angajamentul de plată este necesar ca beneficiarul să depună cambia însoţită de documentele comerciale înaintea expirării termenului de valabilitate şi cu stricta respectare a prevederilor conţinute în scrisoare. Scrisoarea de credit se adresează fără excepţie exportatorului fiind, de regulă, remisă direct acestuia, fie de către firma importatoare, fie de către banca emitentă a scrisorii.
14949.    Scrisoare de credit circulară – Instrument de plată utilizat de persoane care călătoresc succesiv în mai multe ţări. Titularul poate retrage fonduri de la toţi corespondenţii băncii care a emis scrisoarea de credit.
14950.    Scrisoare de credit simplă – Document emis de o bancă în beneficiul unui client, permiţându-i acestuia să efectueze plăţi, până la limita unei anumite sume, la ghişeele băncilor care figurează pe lista anexată la scrisoarea de credit simplă.
14951.    Scrisoare de gaj – Ipotecă; titlu asimilabil unei obligaţiuni şi care permite băncilor să finanţeze creditul funciar (ipotecă de rangul I). Aceste titluri sunt emise exclusiv de centrele de emisiune a scrisorilor de gaj (ipotecă). Comparativ cu obligaţiunile obişnuite, beneficiază de garanţii excepţionale. Sunt, de asemenea, negociate la majoritatea burselor.
14952.    Scrisoare de garanţie – Document prin care emitentul (firma, banca, etc.) îşi ia obligaţia ca la scadenţă să plătească o sumă de bani în condiţiile stabilite.
14953.    Scrisoare de garanţie bancară – Formă a garanţiei de participare la achiziţii publice sau alte contracte comerciale, emisă în favoarea autorităţii contractante, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Formă specifică a operaţiunilor de credit din comerţul internaţional, concretizată într-un act juridic prin care o bancă îşi asumă obligaţia să garanteze plata în favoarea clientului său, până la concurenţa unei sume determinate, pentru o anumită perioadă de timp, în eventualitatea că debitorul principal îşi va executa obligaţia sa la termenul convenit. Pe această cale pot fi garantate diverse creanţe corelative obligaţiei de a efectua un export ori un import de mărfuri, deschiderea unui acreditiv, participarea la o licitaţie, etc.
14954.    Scrisoare de intenţie – Denumire generică dată documentelor (înscrisurilor) schimbate între partenerii de negocieri în perioada sau cu ocazia desfăşurării tratativelor purtate de aceştia în vederea perfectării contractului de comerţ.
14955.    Scrisoare de misiune – Scrisoarea de misiune documentează şi confirmă acceptarea de către auditor a numirii sale, obiectivul şi aria de aplicabilitate a auditului, limitele responsabilităţilor auditorului faţă de client, precum şi forma oricăror rapoarte.
14956.    Scrisoare de reclamaţie – Scrisoare comercială prin care acea dintre părţile contractului de vânzare-cumpărare ce se consideră lezată de felul în care partenerul său contractual şi-a executat prestaţia asumată îl înştiinţează pe acesta din urmă cu privire la neregularitatea respectivă, declanşând astfel demersurile aferente soluţionării acelei reclamaţii (trebuie formulată în termenul stipulat în acest sens în contract).
14957.    Scrisoare de transport aerian internaţional – Înscris constatator al contractului de transport aerian de mărfuri cunoscut sub denumirea de Air Waybill sau Air Consignment Note care dovedeşte încheierea contractului şi primirea mărfurilor, îndeplinind astfel o funcţie prin excelenţă probatorie (în ipoteza acestui înscris, dovada contractului poate fi făcută prin mijloacele de probă specifice dreptului comun).
14958.    Scrisoare de trăsură – Document/ contract pentru transportul de mărfuri pe calea ferată (spre deosebire de conosament nu este vorba despre un titlu, neputând fi negociată), prin care se constată încheierea contractului de transport.
14959.    Scrisoare publicitară – Mijloc de realizare a publicităţii comerciale ce se utilizează pentru transmiterea directă a unor mesaje către anumiţi beneficiari selecţionaţi.
14960.    Scrutin – Operaţie electorală ce constă în depunerea de către electori a buletinelor de vot, deschiderea urnelor şi proclamarea rezultatelor.
14961.    Scutiri de taxe vamale – Facilitate vamală convenită de state în raporturile lor bilaterale sau în planul mai larg al raporturilor interstatale multilaterale constând în renunţarea reciprocă la perceperea de taxe vamale pentru importul anumitor produse sau grupe de produse.
14962.    Se damnat iudex innocentem qui opprimit – Se condamnă pe sine însuşi acel judecător care asupreşte un nevinovat.
14963.    Se iudice nemo nocens nunquam alsolviritur – Fiind el însuşi judecător, un vinovat este achitat întotdeauna.
14964.    Se morti subicit, quisquis medancia dicit – Cel care nu spune adevărul, se supune morţii.
14965.    Sechestrare a navei – Demers judiciar având caracter de măsură asiguratorie şi constituind totodată o garanţie pentru plata unor datorii de către armatori.
14966.    Sechestru – Măsură asiguratorie care se poate lua în cursul procesului penal de organele de urmărire penală sau de instanţa de judecată şi constă în indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile ale învinuitului sau inculpatului în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune precum şi pentru garantarea executării amenzii (art. 163 C.Proc.Pen.).
14967.    Sechestru asigurător – Sechestru asupra bunurilor mobile ale debitorului ordonat de justiţie pentru garantarea intereselor şi a drepturilor părţilor împricinate, pentru a preveni înstrăinarea bunurilor de către debitor.
14968.    Sechestru convenţional – Sechestru stabilit prin convenţia părţilor.
14969.    Secret bancar – Obligaţie impusă băncilor şi personalului lor, de a păstra discreţia privind afacerile clienţilor lor. Violarea secretului bancar este în unele legislaţii un delict urmărit din oficiu. Băncile trebuie întotdeauna să informeze autorităţile şi să acţioneze în justiţie cazurile pasibile de sancţiuni penale.
14970.    Secret de fabricaţie – Expresie ce descrie un set de tehnici, procedee şi elemente de know-how pe baza cărora este conceput şi fabricat un anumit produs şi pe care deţinătorul lor (producătorul) nu le dă publicităţii cu scopul de a asigura mărfurilor realizate de el o competitivitate sporită pe piaţă.
14971.    Sectoare de activitate – Sectoarele economiei naţionale care grupează domenii de activitate definite conform codului CAEN. Sectoarele de activitate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, după consultarea partenerilor sociali (L 62/ 2011).
14972.    Sectoare producătoare de bunuri cu tehnologie medie – Conform clasificării OECD sunt incluse următoarele clase CAEN: industria de maşini şi aparate electrice (31), industria mijloacelor de transport rutier (34), construcţia şi repararea materialului rulant (353), producţia altor mijloace de transport (355), fabricarea substanţelor şi produselor chimice (24, excluzând 244), industria de maşini şi echipamente (29) (high medium technology industries).
14973.    Sectoare producătoare de bunuri cu tehnologie ridicată – Conform clasificării OECD sunt incluse următoarele clase CAEN: fabricarea de medicamente, produse farmaceutice şi naturiste (244); construcţii şi reparaţii de aeronave şi nave (353); industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie (33); industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii (32); producţia de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou (300) (high technology industries).
14974.    Sectorul gazelor naturale – Ansamblul instalaţiilor şi activităţilor desfăşurate de agenţii economici pentru producţia, transportul, tranzitul, înmagazinarea, distribuţia, furnizarea şi utilizarea gazelor naturale, precum şi instalaţiile şi echipamentele folosite pentru realizarea acestor activităţi (L 351/ 2004).
14975.    Sectorul public – Guvernele naţionale, regionale (spre exemplu cele la nivel de stat, provincie sau teritoriale), administraţiile locale (spre ex. la nivel de oraş, municipiu) şi entităţile guvernamentale aferente (spre ex. agenţii, consilii, comisii şi întreprinderi).
14976.    Sectorul serviciilor cu tehnologie ridicată – Conform Eurostat sunt incluse următoarele clase CAEN: poştă şi comunicaţii (64), informatică şi activităţi conexe (72), cercetare şi dezvoltare (73) (high tech knowledge services).
14977.    Secţiune de dezvoltare – Partea complementară a unui buget local (a unui buget), cu excepţia bugetelor fondurilor externe nerambursabile, care cuprinde veniturile şi cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivel naţional, regional, judeţean, zonal sau local, după caz, precum şi cheltuielile de capital respective, pe bază de programe şi proiecte. Prin  nivel zonal se înţelege teritoriul corespunzător a două sau mai multe unităţi administrative teritoriale învecinate pe a căror rază se realizează o acţiune, o lucrare, un serviciu, un program sau orice alt obiectiv, în interesul colectivităţilor locale respective (L 273/ 2006).
14978.    Secţiune de funcţionare – Partea de bază, obligatorie, a unui buget local, cu excepţia bugetelor fondurilor externe nerambursabile şi a bugetelor împrumuturilor externe şi interne, care cuprinde veniturile necesare finanţării cheltuielilor curente pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor stabilite prin lege, specifice fiecărei unităţi administrativ teritoriale/ subdiviziuni administrativ teritoriale, precum şi cheltuielile curente respective (L 273/ 2006).
14979.    Secundum natura vivere – Trăieşte conform naturii.
14980.    Secundum quid – Potrivit cu ceva.
14981.    Secundum se – Ca atare, în sine, prin raportare la sine însuşi.
14982.    Securitas magna portio est nihil iniqui facere – O bună parte din sentimentul de siguranţă este dată de faptul de a nu săvârşi nici o ticăloşie.
14983.    Securitate – Protecţie, apărare.
14984.    Securitate aeronautică – Ansamblu de măsuri, resurse materiale şi forţe umane, coordonate, mobilizate şi utilizate în scopul protecţiei aeronauticii civile împotriva actelor de intervenţie ilicite (Codul aerian 1997).
14985.    Securitate economică – Element esenţial al securităţii oricărui stat concretizat în existenţa condiţiilor de exercitare deplină a dreptului statului respectiv de a dispune în mod absolut liber, fără nici o ingerinţă sau îngrădire din afară, în armonie cu propriile sale interese şi aspiraţii, de resursele lui naţionale, materiale, financiare şi umane.
14986.    Securitate internaţională – Asigurarea integrităţii teritoriale împotriva oricărui atac din afară şi a structurii constituţionale faţă de orice violenţă din exterior.
14987.    Securitate publică – Stare socială lipsită de primejdii referitoare la viaţa, libertatea şi la dreptul de proprietate a cetăţeanului.
14988.    Securitate şi sănătate în muncă – Ansamblu de activităţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii fizice şi psihice, sănătăţii lucrătorilor şi a altor persoane participante la procesul de muncă (L 319/ 2006).
14989.    Securitatea şi continuitatea alimentării – Totalitatea măsurilor luate de către operatorii licenţiaţi în scopul satisfacerii cererii de gaze naturale a sistemului, al diversificării surselor şi al asigurării livrărilor către clienţi în condiţii de siguranţă (L 351/ 2004).
14990.    Sede sedere decet, de sede recedere – Să te aşezi pe un scaun îţi vine bine, să te ridici de pe un scaun, îţi vine foarte greu.
14991.    Sediu – Sediul social al unui asigurător, reasigurător, intermediar în asigurări şi/ sau în reasigurări, persoană juridică, precum şi agenţia sau sucursala acestora, după caz (L 32/ 2000).
Orice loc de derulare de operațiuni unde un debitor exercită sau a exercitat în ultimele trei luni înainte de cererea de deschidere a procedurii principale de insolvență, în mod netranzitoriu, o activitate economică care presupune mijloace umane și active.
14992.    Sediu real - Reprezintă centrul principal de conducere şi de gestiune a activităţii statutare, chiar dacă hotărârile organelor respective sunt adoptate potrivit dispoziţiilor transmise de acţionari sau asociaţi din alte state (L 32/ 2000).
14993.    Sediul permanent – Este un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent. Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursală, birou, fabrică, magazin, atelier, precum şi o mină, un puţ de ţiţei sau gaze, o carieră sau alte locuri de extracţie a resurselor naturale. Sediul permanent al unei persoane fizice se consideră a fi baza fixă. Presupune un şantier de construcţii, un proiect de construcţie, ansamblu sau montaj sau activităţi de supervizare legate de acestea, numai dacă şantierul, proiectul sau activităţile durează mai mult de 6 luni. Un sediu permanent nu presupune următoarele: folosirea unei instalaţii numai în scopul depozitării sau al expunerii produselor ori bunurilor ce aparţin nerezidentului, menţinerea unui stoc de produse sau bunuri ce aparţin unui nerezident numai în scopul de a fi depozitate sau expuse, sau de a fi procesate de către o altă persoană, vânzarea de produse sau bunuri ce aparţin unui nerezident, care au fost expuse în cadrul unor expoziţii sau târguri fără caracter permanent ori ocazionale, dacă produsele ori bunurile sunt vândute nu mai târziu de o lună după încheierea târgului sau expoziţiei, păstrarea unui loc fix de activitate numai în scopul achiziţionării de produse sau bunuri ori culegerii de informaţii pentru un nerezident sau în scopul desfăşurării de activităţi cu caracter pregătitor sau auxiliar de către un nerezident sau numai pentru o combinaţie a activităţilor prevăzute ca derogare, cu condiţia ca întreaga activitate desfăşurată în locul fix să fie de natură preparatorie sau auxiliară (L 571/ 2003).
14994.    Sediul persoanei juridice – Se stabileşte conform actului de constituire sau statutului. În funcţie de obiectul de activitate, persoana juridică poate avea mai multe sedii cu caracter secundar pentru sucursalele, reprezentanţele sale teritoriale şi punctele de lucru. Persoana juridică poate să îşi schimbe denumirea sau sediul în condiţiile prevăzute de lege (Legea nr. 287/ 2009 – Codul civil).
14995.    Sediul social – Unul din atributele de identitate ale persoanei juridice, menit să o situeze în spaţiu. Ca subiect de drept în cadrul raporturilor sale, se stabileşte potrivit actului de înfiinţare sau statutului persoanei juridice.
14996.    Seducţia – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală şi constă în fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin mai mică de 18 ani, de a avea cu el un raport sexual (art. 199 C.Pen.).
14997.    Seed money – Finanţare iniţială, în afară de aceea pentru cercetare dezvoltare.
14998.    Segment de activitate – O componentă distinctă a unei entităţi ce este angajată în furnizarea unui produs individual sau a unui serviciu, sau a unui grup de produse sau servicii conexe, şi care face obiectul riscurilor şi beneficiilor ce sunt diferite de acelea din alte segmente de activitate (IAS 14.9).
14999.    Segment de piaţă – Ansamblu omogen de consumatori (pieţe individualizate), porţiune bine delimitată dintr-o piaţă (cu trăsături comune ale componentelor sale) pe care se desfăşoară un studiu de marketing sau este lansat un produs sau un serviciu.
15000.    Segment geografic – O componentă distinctă a unei entităţi, care este angajată în furnizarea de produse şi servicii într-un mediu economic specific şi care face obiectul riscurilor şi beneficiilor care sunt diferite de acelea ale componentelor care operează în alte medii economice (IAS 14.9).
15001.    Segment raportabil – Un segment de activitate sau un segment geografic care pentru standarde cere prezentarea informaţiei pe segment (IAS 14.9).
15002.    Segmentare a pieţei – Operaţiune cu caracter complex în înfăptuirea căreia se utilizează un ansamblu de tehnici şi procedee având ca finalitate împărţirea unei pieţe omogene, precis delimitate, numite segmente (în înfăptuirea acestei operaţiuni se realizează variabile grupate în funcţie de natura şi destinaţia produselor comercializate).
15003.    Seif – Compartiment ce cuprinde casa de bani.
15004.    Seller’s market – Formulă prin care, în limbaj juridic, se desemnează piaţa vânzătorului, adică ipoteza în care condiţiile pieţei permit vânzătorului (furnizorului) să-şi impună condiţiile sale clienţilor lui.
15005.    Semicarcasă – Produsul obţinut prin separarea carcasei unui animal sacrificat, după un plan de simetrie, prin mijlocul fiecărei vertebre cervicale, dorsale, lombare şi sacrale şi prin mijlocul sternului şi al simfizei ischiopubiene (Reg. CEE 1234/ 2007).
15006.    Semicocsul – Este un produs solid obţinut prin carbonizarea cărbunelui la temperatură joasă. Semicocsul este utilizat drept combustibil casnic sau direct de uzinele de transformare (Reg. CE 1.099/ 2008).
15007.    Semifabricate – Produsele al căror proces tehnologic a fost terminat într-o secţie (fază de fabricaţie) şi care trec în continuare în procesul tehnologic al altei secţii (faze de fabricaţie) sau se livrează terţilor (OMFP 1752/ 2005).
15008.    Semnătură de valoare – Expresie prin care se desemnează semnătura pusă de o persoană pe o cambie de complezenţă, pentru a face unei alte persoane un serviciu, acceptând cambia respectivă şi riscând să o plătească la scadenţă.
15009.    Semnătură socială – Individualizarea la registrul comerţului, prin grafie proprie, a persoanelor care reprezintă societatea.
15010.    Semnificativ – Omisiunile sau declaraţiile greşite ale elementelor sunt semnificative dacă ar putea, individual sau împreună, să influenţeze deciziile economice ale utilizatorilor, decizii luate pe baza situaţiilor financiare. Semnificaţia depinde de mărimea şi natura omisiunilor sau erorilor luate în considerare în funcţie de situaţie. Mărimea sau natura elementului sau o combinaţie a acestora ar putea fi factorul determinant (IAS 1.11, IAS 8.5).
15011.    Semnificaţie – Importanţa relativă a unui aspect, privită într-un anumit context. Semnificaţia unui aspect este evaluată de practician în baza raţionamentului profesional în contextul avut în vedere. Aceasta ar putea include, spre exemplu, o perspectivă rezonabilă în ceea ce priveşte modificarea sau influenţarea deciziilor utilizatorilor cărora raportul întocmit de practician se adresează; sau, ca un alt exemplu, acolo unde este contextul se referă la un raţionament privind raportarea sau neraportarea celor însărcinaţi cu guvernanţa a unui anumit aspect, indiferent dacă aspectul respectiv ar fi considerat de către aceştia ca fiind important în relaţie cu obligaţiile lor. Semnificaţia poate fi considerată în contextul unor factori cantitativi şi calitativi, cum ar fi magnitudinea relativă, natura şi efectul asupra unui subiect vizat şi interesul exprimat al utilizatorilor vizaţi, ori altor beneficiari.
15012.    Semper dicendi tibi sit modus atque silendi – Întotdeauna trebuie să ai măsură, şi atunci când vorbeşti şi atunci când taci.
15013.    Semper habeas rationem sermonum tuorum – Mereu trebuie să ai o justificare a afirmaţiilor tale.
15014.    Semper honesta faciamus – Să săvârşim mereu fapte bune.
15015.    Semper ita vivamus ut rationem reddendam nobis arbitremur – Să trăim mereu ca şi cum ar trebui să dăm socoteală de faptele noastre.
15016.    Semper iuvenes homines audaciores sunt – Oamenii tineri sunt întotdeauna mai îndrăzneţi.
15017.    Semper veneranda vetustas – Trecutul trebuie cinstit mereu.
15018.    Senat – Nume dat celei de a doua camere legislative.
15019.    Senectus apex auctoritatis – Bătrâneţea este culmea autorităţii.
15020.    Senior non sanior – Mai bătrân da, dar în toate minţile nu; bătrâneţea nu înseamnă neapărat înţelepciune.
15021.    Sens giratoriu – Sens de circulaţie la o intersecţie, într-o piaţă etc. potrivit căruia un vehicul este obligat să facă o rotaţie de la stânga la dreapta sau invers.
15022.    Sententiae abditae – Gânduri ascunse.
15023.    Sentinţă – Una din felurile hotărârilor judecătoreşti, fiind hotărârea prin care instanţa de judecată soluţionează cauza în prima instanţă ori prin care aceasta se dezinvesteşte fără a soluţiona cauza.
15024.    Sentinţă arbitrală – Denumire dată hotărârii prin care organul arbitral se pronunţă asupra litigiului cu a cărui soluţionare a fost investit.
15025.    Sentinţă prin acordul părţilor – Sentinţă arbitrală întemeiată pe acordul părţilor şi care se bucură de toate prerogativele unei sentinţe judecătoreşti, inclusiv de forţă executorie.
15026.    Senum consilia adolescentibus utilia est – Tinerilor le sunt folositoare sfaturile vârstnicilor.
15027.    Separarea puterilor în stat – Principiu potrivit căruia puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească sunt separate şi independente.
15028.    Separat – Înseamnă, spre exemplu, că o instalaţie de tubulaturi de marfă sau o instalaţie de aerisire pentru marfă nu este racordată la altă tubulatură de marfă sau instalaţie de aerisire pentru marfă. Această separare poate fi obţinută prin proiectare sau prin metodele de exploatare. În interiorul unui tanc de marfă nu trebuie folosite metodele de exploatare, ci trebuie să se utilizeze una din următoarele metode: a. să se demonteze piesele de cuplare sau valvulele şi să se obtureze capetele tubulaturilor; b. să se monteze în serie două flanşe de tip “trece-nu trece” şi să se prevadă un mijloc de detectare a scurgerilor în porţiunea de tubulatură cuprinsă între cele două flanşe de tip “trece-nu trece” (Cod BCH 1992).
15029.    Separaţie de bunuri – Regim matrimonial în care soţii îşi păstrează fiecare din ei proprietatea bunurilor lor personale.
15030.    Separaţie de domiciliu – Dispensă premergătoare divorţului prin care se acordă soţilor dreptul de a avea domicilii legale diferite.
15031.    Separaţie de patrimonii – Privilegiu acordat creditorilor unei succesiuni şi legatarilor de sume de bani pentru a fi plătiţi cu preferinţă din bunurile succesorale.
15032.    Septies enum cadet iustus, et resurget, impii autem curruent in mal – De şapte ori de ar cădea, cel drept se va ridica, nelegiuiţii însă, se vor împotmoli rău.
15033.    Sequitur victoria fortes – Victoria îi urmează pe cei puternici.
15034.    Serial bonds – Termen ce desemnează împrumuturile acordate în serie (lanţ) sau în tranşe succesive. Condiţiile pot varia de la o tranşă la alta. Astfel, serii complete pot fi rambursate prin tragere la sorţi.
15035.    Serii – Denumire dată totalităţii opţiunilor dintr-o anumită clasă, având acelaşi preţ de exercitare şi aceeaşi dată de expirare (în operaţiunile bursiere).
15036.    Sermo datur multis, animi sapientia paucis – Vorbirea este dată multora, înţelepciunea spiritului, puţinora.
15037.    Sermo dulcis frangit iram – Vorba dulce domoleşte mânia.
15038.    Sermo imago animi est, vir qualis, talis est oratio – Vorbirea este imaginea sufletului, cum e omul, aşa e şi felul său de a vorbi.
15039.    Serum est cavendi tempus in mediis malis – E inutil să te mai păzeşti la mijlocul nenorocirii.
15040.    Service – Ansamblul de servicii post-vânzare furnizate de către producător sau de alte unităţi specializate, cumpărătorului produsului respectiv.
15041.    Servicii – Activităţi realizate de persoane, firme sau instituţii publice pentru a satisface trebuinţele economice.
15042.    Servicii auxiliare – Ansamblul de activităţi şi operaţiuni desfăşurate de operatorul de transport/ operatorul de distribuţie/ operatorul de înmagazinare pentru şi în legătură cu echilibrarea sistemului de transport/ sistemului de distribuţie, după caz, dispecerizarea cantităţilor de gaze naturale notificate de utilizatori, inclusiv pentru acces (L 351/ 2004).
15043.    Servicii conexe – Cuprind proceduri convenite şi compilaţii.
15044.    Servicii de brokeraj – Termenul se referă la prestarea pe cont propriu şi pe contul clienţilor a următoarelor activităţi: 1. negocierea ofertelor şi efectuarea tranzacţiilor pe piaţa la disponibil şi/ sau pe piaţa mixtă; 2. negocierea ofertelor şi efectuarea contractelor pe piaţa creanţelor (L 357/ 2005).
15045.    Servicii de investiţii financiare – Sunt serviciile prestate de o persoană fizică sau juridică ce constau în: 1. servicii principale reprezentate de: a. preluarea şi transmiterea ordinelor primite de la investitori în legătură cu unul sau mai multe instrumente financiare; b. executarea ordinelor în legătură cu unul sau mai multe instrumente financiare, altfel decât pe cont propriu; c. tranzacţionarea instrumentelor financiare pe cont propriu; d. administrarea portofoliilor de conturi individuale ale investitorilor, pe bază discreţionară, cu respectarea mandatului dat de aceştia, atunci când aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare; e. subscrierea de instrumente financiare în baza unui angajament ferm şi/ sau plasamentul de instrumente financiare şi 2. servicii conexe reprezentate de: a. custodia şi administrarea de instrumente financiare; b. închirierea de casete de siguranţă; c. acordarea de credite sau împrumuturi de instrumente financiare unui investitor, în vederea executării unor tranzacţii cu instrumente financiare, în care respectiva societate de servicii de investiţii financiară este implicată în tranzacţii; d. consultanţă acordată societăţilor cu privire la orice probleme legate de structura de capital, strategie industrială, precum şi consultanţă şi servicii privind fuziunile şi achiziţiile de societăţi; e. alte servicii privind subscrierea de instrumente financiare în baza unui angajament ferm; f. consultanţă de investiţii cu privire la instrumentele financiare; g. servicii de schimb valutar în legătură cu activităţile de servicii de investiţii financiare prestate.
15046.    Servicii de îmbunătăţiri funciare – Livrarea apei pentru irigaţii, evacuarea apei în exces de pe terenuri, protecţia terenurilor şi a oricăror categorii de construcţii faţă de inundaţii şi alunecări de teren, protecţia lacurilor de acumulare împotriva colmatării, ameliorarea terenurilor acide, sărăturate şi nisipoase, precum şi protecţia solurilor împotriva eroziunii şi poluării (L 138/ 2004).
15047.    Servicii de preconcediere – Sunt, în principal, următoarele activităţi: a. informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională; b. plasarea la locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă; c. reorientarea profesională din cadrul unităţii sau cursuri de formare de scurtă durată; d. sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului (L 76/ 2002).
15048.    Servicii de trafic aerian – Termen generic desemnând, în mod variat, serviciul de informare a zborurilor, serviciul de alarmare, căutare şi salvare, serviciul consultativ privind traficul aerian, serviciul de coordonare, dirijare şi control, regional, serviciul controlului de apropiere sau serviciul controlului de aerodrom (Codul aerian 1997).
15049.    Servicii externe – Persoane juridice sau fizice din afara întreprinderii/ unităţii, abilitate să presteze servicii de protecţie şi prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, conform legii (L 319/ 2006).
15050.    Servicii factor – Denumire dată serviciilor factorilor de producţie.
15051.    Servicii non-factor – Comerţ invizibil.
15052.    Servicii paneuropene – Servicii furnizate la nivel european în baza unor standarde şi practici comerciale comune (OG 34/ 2002).
15053.    Servicii poştale – Serviciile destinate publicului, constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea la destinatari a trimiterilor poştale, efectuate cu caracter profesional şi în scopul obţinerii de profit (OG 31/ 2002).
15054.    Servicii silvice – Totalitatea activităţilor cu caracter tehnic, economic şi juridic desfăşurate de ocoalele silvice, de structurile de rang superior sau de Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva) în scopul asigurării gestionării durabile a pădurilor, cu respectarea regimului silvic, exceptând valorificarea masei lemnoase (L 46/ 2008).
15055.    Serviciile de medicină de familie – Serviciile furnizate de un cabinet de medicină de familie unei populaţii desemnate (L 95/ 2006).
15056.    Serviciu – Activitatea, alta decât cea din care rezultă produse, efectuată în scopul satisfacerii unor necesităţi ale consumatorilor (L 296/ 2004).
15057.    Serviciu al datoriei externe – Denumire generică dată plăţilor efectuate periodic în contul datoriei externe atât pentru achitarea ratelor scadente cât şi pentru achitarea dobânzilor aferente împrumutului respectiv.
15058.    Serviciu de alimentaţie publică – Activitatea de pregătire, preparare, prezentare şi servire a produselor şi a băuturilor pentru consumul acestora în unităţi specializate sau la domiciliul/ locul de muncă al consumatorilor (O.G. nr. 99/ 2000, L 296/ 2004).
15059.    Serviciu de asigurare a apei brute la sursă – Totalitatea activităţilor de gospodărire a apelor, care sunt desfăşurate pentru crearea de noi surse de apă şi de regularizare a debitelor de apă ale surselor existente, în vederea satisfacerii cerinţelor, şi corelate cu prevederile actelor de reglementare emise pentru folosirea resurselor de apă (Cod bune practici fermă 2006).
15060.    Serviciu de asigurare a nisipurilor şi a pietrişurilor – Totalitatea activităţilor de gospodărire a apelor desfăşurate pentru asigurarea unei scurgeri normale a apelor la suprafaţă, pentru regularizarea debitelor solide şi crearea depozitelor de nisipuri şi pietrişuri în condiţiile menţinerii stabilităţi albiilor şi malurilor cursurilor de apă (Cod bune practici fermă 2006).
15061.    Serviciu de cădere medie asigurată prin baraje – Totalitatea activităţilor de gospodărire a apelor desfăşurate pentru regularizarea debitelor cursului de apă într-o anumită secţiune în vederea asigurării folosinţei energetice (Cod bune practici fermă 2006).
15062.    Serviciu de comunicaţii electronice – Un serviciu furnizat de regulă cu titlu oneros, care constă, în întregime sau în principal, în transportul semnalelor prin reţelele de comunicaţii electronice, incluzând serviciile de telecomunicaţii şi serviciile de transmisie prin reţele utilizate pentru difuzarea serviciilor de programe audiovizuale, dar fără a include serviciile prin care se furnizează conţinutul informaţiei transmise prin intermediul reţelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice sau se exercită controlul editorial asupra acestui conţinut; de asemenea nu se includ serviciile societăţii informaţionale, definite de legea privind comerţul electronic (L 365/ 2002), care nu constau, în întregime sau în principal, în transportul semnalelor prin reţele de comunicaţii electronice (OG 34/ 2002).
15063.    Serviciu de schimb de documente – Furnizarea de mijloace, inclusiv punerea la dispoziţie de către un terţ de sedii ad-hoc şi de mijloace de transport, care permit autolivrarea prin schimb reciproc a trimiterilor poştale între utilizatorii abonaţi la acest serviciu (OG 31/ 2002).
15064.    Serviciu de piaţă – Orice acţiune sau prestaţie care face obiectul vânzării-cumpărării pe piaţă şi care nu are drept consecinţă transferul proprietăţii asupra unui bun corporal, efectuată în scopul satisfacerii unor necesităţi ale consumatorilor (O.G. nr. 99/ 2000, L 296/ 2004).
15065.    Serviciu de plată – Una din următoarele activităţi: 1. servicii care permit plasarea/ depunerea de numerar într-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea unui cont de plăţi; 2. servicii care permit retrageri de numerar dintr-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea unui cont de plăţi; 3. efectuarea/ executarea de operaţiuni de plată, inclusiv transferul de fonduri într-un cont de plăţi deschis la prestatorul serviciilor de plată al utilizatorului sau la un alt prestator de servicii de plată: a. realizarea de debitări directe, inclusiv debitări directe singulare, b. executarea operaţiunilor de plată printr-un card de plată sau un dispozitiv asemănător/ similar, c. executarea transferurilor-credit, inclusiv a ordinelor de plată programată; 4. executarea operaţiunilor de plată în cazul în care fondurile sunt acoperite printr-o linie de credit pentru un  utilizator al serviciilor de plată: a. executarea de debitări directe, inclusiv debitări directe singulare, b. executarea operaţiunilor de plată printr-un card de plată sau un dispozitiv asemănător, c. executarea transferurilor-credit, inclusiv a ordinelor de plată programată; 5. emiterea şi/ sau achiziţionarea de instrumente de plată (emiterea şi/ sau acceptarea la plată a instrumentelor de plată); 6. remiterea de bani; 7. executarea operaţiunilor de plată în cazul în care consimţământul plătitorului pentru executarea unei operaţiuni de plată este exprimat prin intermediul oricăror dispozitive de telecomunicaţie, digitale sau informatice, şi în cazul în care plata este efectuată către operatorul sistemului sau reţelei informatice sau de telecomunicaţii, acţionând exclusiv ca intermediar între utilizatorul serviciilor de plată şi furnizorul bunurilor şi serviciilor (Directiva 2007/64/CE; OUG 113/ 2009).
15066.    Serviciu de televiziune pe ecran lat – Un serviciu de televiziune care constă, în totalitate sau parţial, în programe produse şi editate pentru a fi afişate pe ecran lat; formatul 16:9 este formatul de referinţă pentru serviciile de televiziune pe ecran lat (OG 34/ 2002).
15067.    Serviciu de trimitere contra ramburs – Serviciu poştal a cărui particularitate constă în achitarea contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poştale de către destinatar expeditorului prin intermediul reţelei poştale (OG 31/ 2002).
15068.    Serviciu de trimitere cu valoare declarată – Serviciu poştal a cărui particularitate constă în asigurarea unei trimiteri poştale împotriva pierderii, furtului, distrugerii totale sau parţiale ori deteriorării, pentru o sumă egală cu valoarea declarată de expeditor (OG 31/ 2002).
15069.    Serviciu de trimitere recomandată – Serviciu poştal ale cărui particularităţi constau în oferirea de garanţii forfetare împotriva riscurilor de pierdere, furt, distrugere totală sau parţială ori deteriorare a trimiterii poştale şi în eliberarea, la cerere, a unei dovezi privind depunerea la punctul de acces sau livrarea la destinatar (OG 31/ 2002).
15070.    Serviciu financiar – Unele servicii de natură bancară, credite, asigurări, pensii private, investiţii sau plăţi (L 296/ 2004).
Orice serviciu bancar, de credit, de asigurare, pensii individuale, servicii de investiții financiare reglementate de Legea nr. 297/ 2004 privind piața de capital (1. Servicii principale: a. preluarea și transmiterea ordinelor primite de la investitori în legătură cu unul sau mai multe instrumente financiare; b. executarea ordinelor în legătură cu unul sau mai multe instrumente financiare altfel decât pe cont propriu; c. tranzacționarea instrumentelor financiare pe cont propriu; d. administrarea portofoliilor de conturi individuale ale investitorilor, pe bază discreționară, cu respectarea mandatului dat de aceștia, atunci când aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare; e. subscrierea de instrumente financiare în baza unui angajament ferm și/ sau plasamentul de instrumente financiare; 2. Servicii conexe: a. custodia și administrarea de instrumente financiare; b. închirierea de casete de siguranță; c. acordarea de credite și împrumuturi de instrumente financiare unui investitor, în vederea executării unor tranzacții cu instrumente financiare, în care respectiva societate de investiții financiare este implicată în tranzacții; d. consultanță acordată societăților cu privire la orice probleme legate de structura de capital, strategia industrială, precum și consultanță și servicii privind fuziunile și achizițiile de societăți; e. alte servicii privind subscrierea de instrumente financiare în baza unui angajament ferm; f. consultanță de investiții cu privire la instrumentele financiare; g. servicii de schimb valutar în legătură cu activitățile de servicii de investiții financiare prestate) sau orice servicii referitoare la plata în natură (OG nr. 85/ 2004).
15071.    Serviciu medical – Caz, totalitatea serviciilor acordate unui asigurat pentru o cură de servicii de recuperare-reabilitare a sănătăţii în ambulatoriu, respectiv totalitatea serviciilor pentru o cură de servicii de acupunctură (H.G. 1389/ 2010).
15072.    Serviciu ocazional de transport de persoane – Activitate de transport public de persoane, realizată pe bază de contract unic pentru fiecare cursă, care nu poate fi definită ca serviciu regulat sau ca serviciu regulat special, prin care se transportă grupuri de persoane dinainte constituite, la iniţiativa unei persoane, cu ocazia unor evenimente, manifestări speciale, călătorii circulare cu caracter de agrement, turism şi altele asemenea (OUG 109/ 2005).
15073.    Serviciu public – Activitatea organizată sau, după caz, autorizată de o autoritate publică, în scopul satisfacerii, după caz, a unui interes legitim public (L 554/ 2004).
15074.    Serviciu regulat de transport de persoane – Serviciu de transport public de persoane care asigură transportul persoanelor, potrivit graficelor de circulaţie, pe trasee specificate, în care urcarea/ coborârea persoanelor transportate în/ din autovehicul se face în puncte de oprire dinainte stabilite; serviciul regulat de transport de persoane presupune obligaţia respectării graficelor de circulaţie, acesta fiind accesibil oricărei persoane, putând fi condiţionat cel mult de o rezervare prealabilă (OUG 109/ 2005).
15075.    Serviciu regulat special de transport de persoane – Serviciu de transport public de persoane efectuat la solicitarea unui beneficiar, prin care se asigură doar transportul anumitor categorii determinate de persoane, în măsura în care acest serviciu se desfăşoară în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare. Serviciul regulat special de transport de persoane include: a. transportul muncitorilor între domiciliu şi locul de muncă; b. transportul elevilor şi al studenţilor spre şi dinspre instituţiile de învăţământ; c. transportul militarilor şi al familiilor acestora între domiciliu şi unitatea militară (OUG 109/ 2005).
15076.    Serviciu specific de gospodărire a apelor pentru ameliorarea şi monitorizarea cantitativă şi calitativă a poluanţilor din apele uzate şi de protecţie a calităţii acestora – Totalitatea activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea stării şi evoluţiei cantitative şi calitative a apelor (Cod bune practici fermă 2006).
15077.    Serviciu tehnic – Organizaţia sau organismul agreat/ agreată ca laborator de încercări şi care efectuează încercările sau inspecţiile în numele autorităţii competente a unui stat. Această funcţie poate fi îndeplinită, de asemenea, de însăşi autoritatea competentă. Serviciile tehnice trebuie să satisfacă normele armonizate referitoare la funcţionarea laboratoarelor de încercări (EN 45001); 1. un constructor nu poate fi agreat ca serviciu tehnic decât dacă reglementările specifice prevăd acest lucru în mod expres; 2. În scopul reglementărilor în vigoare, este acceptată utilizarea de către un serviciu tehnic, cu acordul autorităţii competente, a unor instalaţii de încercare care nu îi aparţin (OMLPTL 211/ 2003).
15078.    Serviciul datoriei – Sumă aferentă unui credit (suma ce trebuie plătită), datorată de un creditor pentru a numită perioadă care conţine o componentă de dobândă şi o componentă de principal, până la achitarea integrală a acesteia.
15079.    Serviciul datoriei publice – Totalitatea sumelor reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente datoriei publice provenind din finanţările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de către guvern, prin ministerul economiei şi finanţelor, ori de către unităţile administrativ teritoriale, prin autorităţile administraţiei publice locale, pentru o perioadă determinată (OUG 64/ 2007).
15080.    Serviciul public – Obligaţia care constă în activitatea organizată şi/ sau autorizată de stat în vedere satisfacerii cerinţelor de interes public (L 351/ 2004).
15081.    Servitute – Sarcina stabilită asupra unui imobil în folosul altui imobil ce aparţine altui proprietar; regim juridic stabilit de dreptul internaţional ce limitează convenţia statală teritorială în folosul altui stat sau a comunităţii internaţionale (aşa sunt servituţile naturale ce derivă din situaţii teritoriale sau cele convenţionale rezultate din unele tratate).
15082.    Servitute aeronautică – Sarcină impusă asupra unui imobil pentru uzul şi utilitatea unui imobil aeronautic (Codul aerian 1997).
15083.    Servitute de utilitate publică – Sarcina impusă asupra unui imobil pentru uzul şi utilitatea unui imobil având un alt proprietar. Măsură de protecţie a bunurilor imobile publice nu poate fi opusă cererilor de autorizare decât dacă este continuă în documentaţiile de urbanism aprobate (având drept consecinţă o limitare administrativă a dreptului de proprietate) (Legea nr. 350/ 2001).
15084.    Sesiune – Perioadă de timp în care membrii unui organ reprezentativ se întrunesc spre a soluţiona problemele curente şi a îşi exercita atribuţiile ce le revin.
15085.    Sesiune de validare – Perioadă de timp determinată, în interiorul căreia producătorul poate depune dosarul de validare (Norme de finanţare 05.01.2010).
15086.    Sesizare – Act prevăzut de lege prin care un organ de stat este informat şi abilitat să desfăşoare o anumită activitate.
15087.    Sesizarea din oficiu – Mod de sesizare a organelor de urmărire penală ce constă din autosesizarea organelor de urmărire penală în situaţiile în care ele constată în mod direct săvârşirea unor infracţiuni sau află despre acestea prin intermediul mijloacelor de informare în masă (art. 221 C.Proc.Pen.).
15088.    Sesizarea organelor de urmărire penală – Încunoştinţarea făcută organelor de urmărire penală prin plângere, denunţ sau alte modalităţi cu privire la săvârşirea unei infracţiuni (art. 221 C.Proc.Pen.).
15089.    Setcă – Unealta de pescuit tip reţea, formată dintr-un singur perete de plasă, care este prevăzută cu elemente de armare, la partea superioară plute, iar la partea inferioară plumbi, care reţine peştele prin încurcare şi agăţare (O.U.G. nr. 23/ 2008).
15090.    Sezină – Atribuirea procesiunii moştenirii unor categorii de succesori din momentul deschiderii acesteia, dându-le dreptul să exercite toate facultăţile şi acţiunile acestuia.
15091.    Sezon de irigaţii al fiecărui an – Perioada de timp cuprinsă între data de 1 octombrie a anului curent şi data de 30 septembrie a anului următor (L 138/ 2004).
15092.    Sezon de vegetaţie – Perioada din an de la intrarea în vegetaţie a unui arboret până la repaosul vegetativ (L 46/ 2008).
15093.    Sezonalitate – Tiparul fluctuaţiilor în evoluţia unei variabile economice care apar sistemic în anumite perioade ale anului (seasonality).
15094.    Sfeclă de zahăr căreia i se aplică o cotă – Înseamnă orice sfeclă de zahăr prelucrată în zahăr căruia i se aplică o cotă (Reg. CEE 1234/ 2007).
15095.    Sfera de cuprindere a impozitului – Reprezintă toate persoanele fizice sau juridice (contribuabili) asupra cărora se aplică impozitul pe profit. Impozitul pe profit se aplică după cum urmează: a. în cazul persoanelor juridice române, asupra profitului impozabil obţinut din orice sursă, atât în România cât şi în străinătate, b. în cazul persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent, c. în cazul persoanelor juridice străine şi al persoanelor fizice nerezidente care desfăşoară activitate în România într-o asociere fără personalitate juridică, asupra părţii din profitul impozabil al asocierii atribuibile fiecărei persoane, d. în cazul persoanelor juridice străine care realizează venituri din/ sau în legătură cu proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea/ cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română, asupra profitului impozabil aferent acestor venituri, e. în cazul persoanelor fizice rezidente asociate cu persoane juridice române care realizează venituri atât în România, cât şi în străinătate, din asocieri fără personalitate juridică, asupra părţii din profitul impozabil al asocierii atribuibile persoanei fizice rezidente. La prevederile referitoare la sfera de cuprindere a impozitului, codul fiscal şi alte acte normative, precizează şi derogări, numite scutiri (L 571/ 2003).
15096.    Shipmaster – Agent de necesitate împuternicit să facă tot ceea ce este necesar pentru realizarea afacerii în care s-a angajat pentru principal.
15097.    Short – Scurtă; poziţie a unui operator de bursă care datorează titlurile la care se referă poziţia; sold debitor al contului de titluri.
15098.    Short position – Termen ce desemnează o vânzare descoperită (fără acoperire) de titluri sau de devize.
15099.    Si ad naturam vives, numquam eris pauper, si ad opiniones, numquam eris dives – Dacă vei trăi după condiţia ta, nu vei fi niciodată sărac, dacă te vei lua după părerile oamenilor, nu vei fi niciodată sărac.
15100.    Si commes esse lupi vis, voce sibi simileris – Dacă vrei să te însoţeşti cu lupul, trebuie să semeni la glas cu el.
15101.    Si habemus pecunias, habemus amico – Ai bani, ai prieteni.
15102.    Si non caste, caute tanem – Dacă nu eşti curat, fii măcar prevăzător.
15103.    Si tacuisses, philosophus mansisses – Dacă tăceai, filozof rămâneai.
15104.    Si valebimus, omnia erunt facilia – Dacă suntem sănătoşi, totul pare mai uşor.
15105.    Sic cum inferiores vivas, quemadmodum tecum superiorem velis vivere – Să te comporţi cu cel inferior ţie, aşa cum ai dori să se poarte cu tine cel care îţi este superior.
15106.    Sic et simpliciter – Pur şi simplu.
15107.    SIC-uri – Standardele Internaţionale de Contabilitate.
15108.    Sicut a maioribus patriam accepimus, sic posteris eam tradamus – Aşa cum noi am primit patria de la strămoşii noştri, trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri.
15109.    Signa suo nomine – Spune lucrurilor pe nume.
15110.    Significanda verba sunt – Cuvintele există pentru a semnifica.
15111.    Siguranţa zborului – Capacitate a activităţii aeronautice constând în evitarea afectării sănătăţii sau pierderii de vieţi omeneşti, precum şi a producerii de pagube materiale (Codul aerian 1997).
15112.    Siguranţă – Garanţie dată pentru executarea unei obligaţii.
Asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor naturale la parametrii optimi de funcţionare şi securitatea tehnică a obiectivelor (L 351/ 2004).
15113.    Silvicultură – Ansamblul de preocupări şi acţiuni privind cunoaşterea pădurii, crearea şi îngrijirea acesteia, recoltarea şi valorificarea raţională a produselor sale, prelucrarea preliminară a lemnului, precum şi organizarea şi conducerea întregului proces de gestionare (L 46/ 2008).
15114.    Simbolurile României – Însemnele României; sunt reprezentate de stema României, sigiliul României, drapelul şi imnul de stat, iar pentru autorităţi sunt steme şi semne ale judeţelor şi altele de care se folosesc acestea.
15115.    Simia est simia, etiamsi aureat gestet insignia – Maimuţa, tot maimuţă rămâne, chiar împodobită cu aur.
15116.    Simili similibus cognoscuntur – Cele asemănătoare se cunosc prin cele asemănătoare.
15117.    Simulaţie – Fapt de a crea, în mod ilicit, un act aparent ce nu corespunde unei operaţii reale sau de a ascunde total sau parţial un act sub înfăţişarea altuia; simulaţia poate avea loc şi asupra unei persoane, când operaţia reală a intervenit între alte persoane decât cele menţionate în înscris ca fiind părţile în cauză.
15118.    Sinalagmatic – Caracterul unui act juridic de a fi bilateral, adică de a da naştere unor obligaţii reciproce între părţile care l-au încheiat; contract ce creează obligaţii reciproce între părţi.
15119.    Sindic – Persoana desemnată de către tribunal pentru a reprezenta masa creditorilor unei companii aflată în procedură de lichidare (judecător sindic).
15120.    Sindicalizare financiară – Expresie ce desemnează gruparea temporară de bănci constituită în scopul acordării unui credit de valoare ridicată.
15121.    Sindicat – Consorţiu; grupare de mai multe bănci în vederea emisiunii şi plasării de titluri sau acordării de credite.
Persoană juridică de tip asociativ ce constituie o organizaţie profesională care are drept principală finalitate, în condiţiile legii şi în concordanţă cu statutul ei, apărarea drepturilor şi promovarea intereselor profesionale, economice, sociale şi cultural-artistice ale salariaţilor, prevăzute în legislaţia muncii şi în contractele individuale sau colective de muncă.
Formă de organizare voluntară a angajaţilor, în scopul apărării drepturilor şi promovării intereselor lor profesionale, economice şi sociale în relaţia cu angajatorul (L 62/ 2011).
15122.    Sindicat de bănci – Consorţiu bancar internaţional.
15123.    Sindicat de emisiune – Grupare de mai multe bănci în vederea emiterii şi plasării de titluri; consorţiu de emisiune.
15124.    Sindicatul – Organizaţie sindicală; este persoană juridică independentă (faţă de autorităţile publice, de partidele politice şi de patronate), fără scop patrimonial, constituit în scopul apărării şi promovării drepturilor colective şi individuale, precum şi a intereselor profesionale, economice, sociale, culturale şi sportive a membrilor lor. Condiţiile şi procedura de dobândire a personalităţii juridice de către organizaţiile sindicale se reglementează prin lege specială. Organizaţiile sindicale au dreptul să-şi reglementeze prin statute proprii modul de organizare, asociere şi gestiune, cu condiţia ca statutele să fie adoptate printr-o procedură democratică, în condiţiile legii. Sindicatele participă prin reprezentanţii proprii, în condiţiile legii, la negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă, la tratative sau acorduri cu autorităţile publice şi cu patronatele, precum şi în structurile specifice dialogului social. Sindicatele se pot asocia liber, în condiţiile legii, în federaţii, confederaţii sau uniuni teritoriale (Legea 53/ 2003 Codul muncii).
Persoanele încadrate în muncă şi funcţionarii publici au dreptul să constituie organizaţii sindicale şi să adere la acestea. Persoanele care exercită potrivit legii o meserie sau o profesiune în mod independent, membrii cooperatori, agricultorii, precum şi persoanele în curs de calificare au dreptul, fără nici o îngrădire sau autorizare prealabilă, să adere la o organizaţie sindicală. Pentru constituirea de organizaţii sindicale este nevoie de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea la angajatori diferiţi (Legea 54/ 2003).
15125.    Sine die – “Fără termen”.
15126.    Sine labore, nihil est felix – Fără muncă nimeni nu este fericit.
15127.    Singulos dies, singulas vitas purta – Gândeşte-te că o singură zi este cât o viaţă întreagă.
15128.    Sinking fund – Termen ce desemnează o procedură de pregătire a rambursării unui împrumut prin plasarea unor anuităţi a căror valoare egalează suma de rambursat.
15129.    Sirop de inulină – Înseamnă produsul ce se obţine imediat după hidroliza inulinei sau o oligofructozelor, cu un conţinut de fructoză în greutate, în stare uscată, de cel puţin 10% sub formă liberă sau sub formă de zaharoză, exprimat în echivalent zahăr/ izoglucoză (Reg. CEE 1234/ 2007).
15130.    Sistem – O convenţie în formă scrisă care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a. este încheiată între 3 sau mai mulţi participanţi, alţii decât un posibil agent de decontare, o posibilă contraparte centrală, o posibilă casă de compensare sau un posibil participant indirect, şi are reguli comune şi proceduri standardizate privind executarea ordinelor de transfer între participanţi; b. este guvernată de legea aleasă de participanţi, care poate fi legea română, dacă cel puţin unul dintre participanţi îşi are sediul social în România, sau legea unui stat membru al Spaţiului Economic European, dacă cel puţin unul dintre participanţi îşi are sediul social în respectivul stat membru; c. este desemnată de Banca Naţională a României, ca sistem ce intră sub incidenţa prezentei legi, sau este desemnată de alt stat membru al Spaţiului Economic European, a cărui lege îi este aplicabilă şi este notificată ca atare Comisiei Europene (L 253/ 2004).
Echipament; ansamblu de dispozitive combinate pentru a permite efectuarea unei funcţii specifice într-un vehicul şi care trebuie să îndeplinească prevederile cuprinse în reglementările în vigoare (OMLPTL 211/ 2003).
15131.    Sistem alternativ de tranzacţionare – Un sistem care pune la dispoziţie în prezenţa mai multor părţi care cumpără şi vând instrumente financiare, toate datele necesare, într-un mod care duce la încheierea de contracte, denumit şi sistem multilateral de tranzacţionare (L 297/ 2004).
15132.    Sistem armonizat – Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor (Reg. CEE 2454/ 92).
15133.    Sistem bugetar – Sistem unitar de bugete care cuprinde bugetele centrale şi bugetele locale (L 500/ 2002).
15134.    Sistem comercial internaţional – Ansamblu de structuri internaţionale, de principii şi de reguli care, în totalitatea lor, formează cadrul de desfăşurare a raporturilor de comerţ internaţional.
15135.    Sistem de acces condiţionat – Orice modalitate tehnică sau dispozitiv prin intermediul căruia accesul sub o formă inteligibilă la un serviciu protejat de difuzare a programelor de radio sau de televiziune se poate face în mod restricţionat, pe baza unui abonament sau pe baza altei forme de autorizare individuală prealabilă (OG 34/ 2002).
15136.    Sistem de achiziţie dinamică – Proces în întregime electronic, limitat în timp şi deschis pe întreaga sa durată oricărui operator economic care îndeplineşte criteriile de calificare şi selecţie şi care a prezentat o ofertă orientativă conformă cu cerinţele caietului de sarcini (O.U.G. nr. 34/ 2006).
15137.    Sistem de agricultură – Tehnologie deosebit de complexă de producere a producţiei agricole caracterizată prin specificul intensiv sau extensiv al agriculturii, prin modul de folosinţă a terenurilor, îmbinarea ramurilor de producţie prin metodele aplicate, pentru menţinerea şi sporirea fertilităţii solului, prin modul de folosire a forţei de muncă, prin relaţiile de producţie (Cod bune practici fermă 2006).
15138.    Sistem de atestare – Înseamnă un sistem pentru atestarea şi monitorizarea verificatorilor de mediu, gestionat de o instituţie sau organizaţie imparţială desemnată sau creată de statul membru (organismul de atestare), având resurse şi competenţe suficiente şi dispunând de procedurile adecvate pentru a exercita funcţiile definite de prevederile şi normativele în vigoare (Reg. CE 761/ 2001).
15139.    Sistem de control al importului – Este un sistem bazat pe o aplicaţie informatică, denumită aplicaţia ICS-RO, care asigură transmiterea electronică a datelor, structurate în conformitate cu standardele agreate ale mesajelor (Norme tehnice ANAF ANV 24 septembrie 2009).
15140.    Sistem de cote obligatorii – Mecanismul de promovare a producerii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care impune furnizorilor achiziţia unor cantităţi minime/ cote obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, stabilite proporţional cu vânzările acestora de energie electrică către consumatorii finali/ deserviţi (prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi). Îndeplinirea cotelor se dovedeşte prin posesia unui număr corespunzător de certificate verzi dobândite în condiţiile legii (L 220/ 2008).
15141.    Sistem de desecare şi drenaj – O reţea hidraulic distinctă de conducte, canale, structuri şi pompe care pot fi folosite pentru a evacua apa în exces de pe o suprafaţă de teren definită şi a transporta acea apă la unul sau mai multe puncte specifice şi care cuprinde terenul, clădirile, echipamentul, drumurile de acces şi infrastructura aferente, necesare pentru a exploata, întreţine şi repara sistemul (L 138/ 2004).
15142.    Sistem de distribuţie – Reţea de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-măsurare, aparate şi accesorii, care funcţionează la presiunea de lucru de până la 6 bari inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare (L 351/ 2004).
15143.    Sistem de irigaţii – O reţea hidraulic distinctă de structuri, pompe, canale, conducte care pot fi folosite pentru a preleva şi/ sau a transporta apa, a distribui şi a aplica apa pentru irigaţii pe o suprafaţă de teren definită şi care cuprinde terenul, clădirile, echipamentul fix sau mobil, drumurile de acces şi infrastructura aferente, necesare pentru a exploata, a întreţine şi repara sistemul (L 138/ 2004).
15144.    Sistem de management de mediu – Înseamnă acea parte din sistemul global de management care include structura organizaţională, activităţile de planificare, responsabilităţile, practicile, procedurile, procesele şi resursele necesare dezvoltării, punerii în aplicare, realizării, evaluării şi menţinerii politicii de mediu, precum şi gestionării aspectelor de mediu (Reg. CE 1221/ 2009, Reg. CE 761/ 2001).
15145.    Sistem de pedepsire – Modalitate legală de stabilire a cuantumului pedepsei.
15146.    Sistem de plăţi – Aranjamentul colectiv formalizat, cuprinzând reguli şi proceduri standardizate comune cu privire la executarea ordinelor de transfer între participanţi, precum şi infrastructura corespunzătoare prin care se realizează toate sau o parte din activităţile de procesare, manipulare, compensare şi decontare a oricăror mijloace de plată şi/ sau plata oricăror sume de bani prin intermediul mijloacelor de plată, aranjament intervenit între cel puţin 3 participanţi, care pot fi: instituţii de credit, societăţi de servicii de investiţii financiare, trezoreria statului sau alte entităţi din străinătate care desfăşoară activităţi specific instituţiilor de credit sau societăţilor de servicii de investiţii financiare (L 58/ 1998).
Descrie un sistem de transfer de fonduri, reglementat de prevederi şi norme comune formale şi standardizate, pentru procesarea, compensarea şi/ sau decontarea operaţiunilor de plată (Directiva 2007/64/CE).
Ansamblu de acte şi fapte realizate de un grup de persoane şi instituţii care a adoptat instrumente de plată şi respectă proceduri de natură să facă posibilă circulaţia rapidă a banilor în spaţiu şi timp în vederea plăţilor, conform prevederilor legale, obligaţiilor reciproce sau reglementărilor aplicabile după caz.
15147.    Sistem de plăţi de importanţă sistemică – Un sistem în care, în cazul în care nu este suficient protejat împotriva riscurilor specifice, o întrerupere în funcţionarea sa poate produce sau transmite alte întreruperi în activitatea participanţilor sau chiar întreruperi în cadrul altor sisteme din sectorul financiar (L 253/ 2004).
15148.    Sistem de plăţi de importanţă deosebită – Un sistem care are rol important în procesarea şi decontarea unor tipuri variate de plăţi şi care, în cazul imposibilităţii de funcţionare, poate provoca efecte economice majore şi poate submina încrederea publicului în sistemele de plăţi şi în monedă, în general (L 253/ 2004).
15149.    Sistem de preţuri indicative – Denumire generică dată pârghiei economice principale a mecanismului de funcţionare a politicii agricole a Uniunii Europene.
15150.    Sistem de promovare – Orice instrument, schemă sau mecanism, care promovează utilizarea energiei din surse regenerabile prin reducerea costurilor acestei energii, prin creşterea preţului la care aceasta poate fi vândută sau prin mărirea, prin intermediul unor obligaţii referitoare la energia regenerabilă sau în alt mod, a cantităţii achiziţionate de acest tip de energie; aceasta include, dar nu se limitează la sistemul de promovare prin certificate verzi, ajutoare pentru investiţii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursări de taxe, scheme de promovare privind obligaţia de cumpărare a energiei din surse regenerabile (L 139/ 2010).
15151.    Sistem de promovare prin certificate verzi – Sistemul de cote obligatorii combinat cu tranzacţionarea certificatelor verzi (L 220/ 2008).
15152.    Sistem de sprijin – Ansamblul de măsuri destinat promovării producerii de energie din surse regenerabile prin reducerea costurilor de producţie ale acesteia, prin creşterea preţului la care aceasta poate fi vândută sau prin creşterea cantităţii de astfel de energie achiziţionată, prin instituirea unor obligaţii ori în alt mod (L 220/ 2008).
15153.    Sistem de transport/ sistem naţional de transport – SNT; reţea de transport al gazelor naturale, respectiv ansamblul de conducte magistrale, precum şi instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente acestora, care funcţionează la presiune mai mare de 6 bari, prin care se asigură preluarea gazelor naturale extrase în perimetrele de exploatare sau a celor provenite din import şi transportul acestora în vederea livrării către distribuitori, consumatorii direcţi, la înmagazinare, la export şi către beneficiarii din terţe ţări (L 351/ 2004).
15154.    Sistem economic – Cadrul instituţional pe care societatea l-a creat pentru a determina ce să se producă, cum să se producă şi cum să se repartizeze bunurile şi serviciile.
15155.    Sistem electroenergetic izolat – Sistemul local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei electrice care nu este interconectat cu Sistemul Electroenergetic Naţional (L 139/ 2010).
15156.    Sistem electronic de arhivare – Sistemul informatic destinat colectării, stocării, organizării şi catalogării documentelor în forma electronică în scopul conservării, consultării şi redării acestora (OMCSI 15.06.2009, L 135/ 2007).
15157.    Sistem european de certificate verzi – Organizaţia europeană nonprofit care promovează o piaţă europeană a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, susţinută de un sistem informaţional armonizat la nivel european şi acceptată de comun acord de participanţi (L 220/ 2008).
15158.    Sistem Federal de Rezerve – FRS, Federal Reserve System; organism bancar al SUA având autoritate monetară echivalentă cu aceea pe care o are banca centrală în orice altă ţară.
15159.    Sistem financiar – Instituţii, pieţe şi infrastructuri ce interacţionează în mod complex cu scopul de a mobiliza fonduri financiare pentru investiţii şi de a oferi facilităţi, inclusiv sisteme de plăţi, pentru activităţile comerciale.
15160.    Sistem informaţional – Ansamblu ordonat de procese informaţionale care asigură legătura între subsistemele operaţionale şi de decizie ale firmei.
15161.    Sistem interbancar de transfer de fonduri – Denumire generică dată (în cazul plăţilor cu card) sistemului de plăţi care, pe baza unui contract sau a unei legi ori prin efectul acesteia, face fondurile să circule în spaţiu şi timp, între el puţin trei participanţi la decontare, semnatari ai unor obligaţii reciproce de a respecta reguli comune şi proceduri standardizate pentru a transmite şi a deconta obligaţiile băneşti care intervin între ei, fie în numele şi pe contul lor, fie la cererea clienţilor lor care le ordonă sau îi mandatează să facă o plată.
15162.    Sistem Monetar European – SME, Systeme Monetaire Europeen; denumire generică dată setului de reglementări ale plăţilor şi ale altor relaţii financiar-monetare, convenite între statele membre ale Uniunii Europene.
15163.    Sistem monetar internaţional – Expresie ce descrie structurile, regulile şi principiile ce în totalitatea lor definesc cadrul juridico-financiar şi valutar internaţional.
15164.    Sistem Naţional de Gospodărire a Apelor – Ansamblul tuturor activităţilor şi lucrărilor care asigură administrarea domeniului public de interes naţional al apelor şi gestiunea durabilă, cantitativă şi calitativă a resurselor de apă (Cod bune practici fermă 2006).
15165.    Sistem urban – Sistem de localităţi învecinate între care se stabilesc relaţii de cooperare economică, socială şi culturală, de amenajare a teritoriului şi protecţie a mediului, echipare tehnico-utilitară, fiecare păstrându-şi autonomia administrativă (Legea nr. 350/ 2001).
15166.    Sisteme informaţionale relevante pentru raportarea financiară – O componentă a controlului intern care include sistemul de raportare financiară şi constă din procedurile şi înregistrările stabilite pentru a iniţia, înregistra, procesa şi raporta tranzacţii entităţii (precum şi evenimentele şi condiţiile) şi pentru a menţine responsabilitatea pentru activele, datoriile şi capitalurile proprii aferente.
15167.    Sisteme de plăţi de importanţă sistemică – Pentru sistemele de plăţi reprezintă sistemele care pot iniţia sau transmite şocurile asupra elementelor financiare şi pieţelor internaţionale, din cauza volumului sau naturii plăţii pe care o procesează sau din cauza valorii agregate a plăţilor.
15168.    Sistemul de compensare-decontare – Este un contract încheiat între 3 sau mai mulţi participanţi, fără a lua în considerare un posibil agent de decontare, o posibilă contraparte centrală, o posibilă casă de compensare sau un posibil participant indirect, cu reguli comune şi contracte standardizate pentru execuţia ordinelor de transfer a instrumentelor financiare între participanţi, autorizat de CNVM sau altă autoritate competentă a statelor membre, după caz.
15169.    Sistemul de pensii private – Ansamblul de reguli referitoare la schemele de pensii private, activele fondurilor de pensii private şi entităţile implicate în domeniu, precum şi participanţii şi beneficiarii la fondurile de pensii private (OUG 50/ 2005).
15170.    Sistemul Economic Latino-American – SELA; organism economic internaţional cu caracter regional creat în 1975 având ca obiect principal promovarea dezvoltării economice a ţărilor latino-americane şi constituirea unor mecanisme de cooperare economică la nivel continental.
15171.    Sistemul electronic de achiziţii publice – SEAP; Desemnează sistemul informatic de utilitate publică, accesibil prin internet la o adresă indicată, utilizat în scopul aplicării prin mijloace electronice a procedurilor de atribuire (O.U.G. nr. 34/ 2006).
15172.    Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA) – Totalitatea aplicaţiilor, dispozitivelor, documentelor şi procedurilor utilizate pentru identificarea şi înregistrarea animalelor (OANSVSA 40/ 2010).
15173.    Sistemul naţional de servicii medicale de urgenţă şi prim ajutor calificat – Ansamblul de structuri, forţe, mecanisme şi relaţii, organizate după aceleaşi principii şi reguli, care utilizează proceduri integrate de management specializat şi/ sau calificat (L 95/ 2006).
15174.    Sit – Înseamnă tot terenul dintr-o locaţie geografică dată, aflat sub controlul managerial al unei organizaţii acoperind activităţi, produse şi servicii. Acesta include întreaga infrastructură şi orice echipament sau materiale (Reg. CE 761/ 2001).
15175.    Situaţia valutară – Rezultă o diferenţă dintre active şi creanţe pe de o parte şi datoriile în valută pe de altă parte.
15176.    Situaţie financiară – Stare a posibilităţilor financiare a unei persoane (fizice şi/ sau juridice) rezultate din activitatea economică a acelei persoane (inclusiv din evaluarea patrimoniului), posibilităţi corelate cu obligaţiile financiare exigibile la un moment dat sau într-o perioadă de timp dată, precum şi volumul de credite posibil de contractat sau volumul de fonduri financiare posibil de primit sub forma subvenţiilor sau donaţiilor de către o întreprindere în perioada care este vizată de obligaţiile financiare ale acelei persoane; termen ce exprimă starea posibilităţilor financiare ale unei persoane (fizice sau juridice) decurgând din activitatea economică, inclusiv din evaluarea patrimoniului, posibilităţi ce se corelează cu obligaţiile financiare exigibile la un moment dat într-o perioadă de timp determinată.
15177.    Situaţii financiare – O reprezentare structurată a informaţiilor financiare, care de obicei include şi notele însoţitoare, derivate din înregistrările contabile şi menite să comunice resursele economice sau obligaţiile unei entităţi la un anumit moment dat, sau modificările intervenite în cadrul acestora într-o perioadă de timp, în conformitate cu un cadru de raportare financiară. Termenul se poate referi la un set complet de situaţii financiare, dar se poate referi, de asemenea, la o singură prezentare financiară, spre exemplu, un bilanţ sau o declaraţie a veniturilor şi cheltuielilor şi notele explicative aferente. Situaţiile financiare au ca obiectiv furnizarea de informaţii despre poziţia financiară, despre performanţele şi fluxul de trezorerie ale unei entităţi, informaţii utile acelor utilizatori care doresc să ia decizii economice. Un set complet de situaţii financiare cuprinde a. un bilanţ, b. un cont de profit şi pierdere, c. o situaţie care să reflecte fie toate modificările capitalurilor proprii, fie modificările capitalurilor proprii, altele decât acelea provenind din tranzacţii de capital cu deţinătorii de capitaluri proprii care acţionează în calitatea lor de deţinători de capitaluri proprii, d. o situaţie a fluxurilor de trezorerie şi e. note cuprinzând un rezumat al politicilor contabile semnificative şi alte note semnificative. Situaţiile financiare trebuie să furnizeze informaţii utile pentru adoptarea deciziilor economice, utilizatorii luând, în general, decizii economice pentru: a hotărî când să cumpere, să păstreze sau să vândă părţi din capital, a evalua capacitatea de gestionare sau responsabilitatea conducerii, a evalua capacităţile entităţii de a-şi plăti personalul şi de a oferi alte beneficii angajaţilor săi, a evalua garanţia pe care entitatea o poate oferi pentru creditele ce i-au fost acordate, a determina politicile fiscale, a determina profitul şi dividendele ce pot fi distribuite, a elabora şi utiliza date statistice privind venitul naţional, a reglementa activităţile entităţilor. Situaţiile financiare sunt întocmite de regulă conform modelului contabil bazat pe costul istoric recuperabil şi pe conceptul de menţinere a capitalului financiar nominal (IAS 1.8, F.7).
15178.    Situaţii financiare consolidate – Situaţiile financiare ale unui grup, prezentate ca şi în cazul unei entităţi economice unice (IAS 27.2, IAS 28.2).
15179.    Situaţii financiare cu scop general – Situaţiile financiare simplificate rezumă situaţiile financiare anuale auditate ale unei entităţi cu scopul de a informa grupurile de utilizatori interesaţi doar despre principalele aspecte ale performanţei şi poziţiei financiare ale entităţii.
15180.    Situaţii financiare separate – Cele prezentate de către o societate mamă, un investitor într-o entitate asociată sau un asociat într-o entitate controlată în comun, în care investiţiile sunt înregistrate mai degrabă pe baza participaţiilor raportate şi ale activelor nete ale entităţilor în care s-a investit (IAS 27.4, IAS 31.3).
15181.    Slip – În comerţul cu titluri reprezintă fişa ce însoţeşte şi certifică faptul că acesta corespunde câtorva exigenţe suplimentare (că nu este proprietatea adversarului, că este însoţit de o autorizare oficială privind transferul dobânzilor scadente, etc.).
15182.    Slumpflaţia – Termen utilizat în doctrina economică pentru a desemna corelaţia specifică între două procese macroeconomice semnificative cum ar fi criza economică sau un declin economic, pe de o parte, şi inflaţie rapidă sau chiar galopantă, pe de altă parte; stare caracterizată de declinul economiei, timp în care producţia naţională scade iar inflaţia se manifestă cu intensitate ridicată.
15183.    Smart – Acronim pentru următoarele atribute: S – Specific (specific), M – Measurable (măsurabil), R – Relevant (relevant), T – Timed (care se poate încadra în intervalul de timp stabilit, rezonabil). Conceptul este introdus cu referire la obiectivele de marketing ale firmei, care se regăsesc în planul de afaceri al acesteia.
15184.    Smântână – Reprezintă smântâna obţinută direct şi în mod exclusiv din lapte (Reg. CEE 1234/ 2007).
15185.    Societate – Contract prin care una sau mai multe persoane convin să pună ceva în comun pentru a realiza beneficii. Pentru existenţa contractului se cer: un aport comun, vocaţia tuturor asociaţilor de a participa la beneficii şi la pierderi şi intenţia de a crea un astfel de contract.
15186.    Societate afiliată – O filială sau o altă societate în care se deţine o participaţie ori o entitate aflată în legătură cu o altă entitate printr-o relaţie definită prin: a. conducerea unitară asupra entităţii în cauză şi una ori mai multe entităţi cu care nu are legătură, ca urmare a unui contract încheiat cu acea entitate sau în temeiul unor prevederi din actele constitutive ori din statutul acelor entităţi; sau b. prezenţa majoritară a aceloraşi persoane în consiliul de supraveghere a entităţii în cauză şi a uneia sau mai multor entităţi cu care nu are legătură, în cursul anului financiar şi până la întocmirea situaţiilor financiare consolidate (L 32/ 2000).
15187.    Societate afiliată unei societăţi mamă – Societatea care este legată de o societate mamă în una din următoarele modalităţi: 1. societatea mamă deţine direct şi/ sau indirect majoritatea drepturilor de vot în societatea respectivă; 2. societatea mamă are dreptul să numească sau să revoce majoritatea membrilor organelor de administrare ori e control sau majoritatea conducătorilor societăţii respective şi este în acelaşi timp acţionar ori asociat al acestei societăţi; 3. societatea mamă este acţionar sau asociat al societăţii respective şi controlează singură, în baza unu acord încheiat cu ceilalţi acţionari ori asociaţi, majoritatea drepturilor de vot în această societate (O.G. nr. 9/ 2004).
15188.    Societate agricolă – Este o societate de tip privat, cu capital variabil şi un număr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect exploatarea agricolă a pământului, uneltelor, animalelor şi altor mijloace aduse în societate, precum şi realizarea de investiţii de interes agricol. Societatea agricolă nu are caracter comercial şi nu este supusă legilor speciale privitoare la firmă. Într-o localitate pot lua naştere, după caz, una sau mai multe societăţi agricole (L 36/ 1991).
15189.    Societate anonimă – Societate al cărei capital este împărţit în acţiuni nenominale.
15190.    Societate civilă – Societate al cărei obiect principal îl constituie operaţiile civile.
15191.    Societate comercială – Persoana juridică ce ia fiinţă pe baza unui contract de societate prin care două sau mai multe persoane (fizice sau juridice, ori de natură diferită) convin să-şi aducă aportul (în bani sau în natură) pentru a constitui un capital social menit să servească la înfăptuirea unor activităţi aducătoare de câştig în scopul de a împărţi între ele beneficiile astfel realizate.
Contract în care una, două sau mai multe persoane se învoiesc să formeze prin aporturile lor la un fond comun cu scopul de a împărţi foloasele ce ar putea rezulta din activitatea lor (axată sau nu pe obţinerea de profit). Bunurile aduse de fiecare asociat formează patrimoniul societăţii.
15192.    Societate comercială pluripersonală – Tip de societate comercială ce presupune ca o condiţie normală pluralitatea de asociaţi.
15193.    Societate comercială de capitaluri – Tip de societate comercială care se distinge prin aceea că la constituirea ei primează ideea de capital, iar asociaţii au răspundere limitată (fiecare dintre ei la capitalul subscris) pentru datoriile sociale.
15194.    Societate comercială de fapt – Formă societară imperfectă care se distinge prin aceea că este înfiinţată fără a fi respectate condiţiile imperative ale legii.
15195.    Societate cooperativă de gradul 1 – Persoană juridică constituită de persoane fizice şi înregistrată în condiţiile legii  (L 1/ 2005).
15196.    Societate cooperativă de gradul 2 – Persoană juridică constituită din societăţi cooperative de gradul 1, în majoritate, şi alte persoane fizice sau juridice, în scopul integrării pe orizontală sau pe verticală a activităţii economice desfăşurate de acestea, şi înregistrată în conformitate cu prevederile legii (L 1/ 2005).
15197.    Societate cu caracter public – Orice firmă care îşi constituie, măreşte sau restructurează capitalul prin ofertă publică de acţiuni; este supusă reglementărilor legale privind emisiunea şi tranzacţiile cu titluri şi poate fi cotată la bursă (public company).
15198.    Societate cu răspundere limitată (SRL) – Societatea ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, asociaţii fiind obligaţi numai la plata părţilor sociale. Capitalul societăţii nu poate fi mai mic decât o sumă stabilită prin prevederile legale şi nu se poate divide în părţi sociale mai mici de o anumită sumă precizată legal şi statutar. Aporturile în natură nu pot reprezenta un procent mai mare de o valoare stabilită de lege şi se transmit în momentul constituirii societăţii comerciale. Prestaţiile în muncă şi creanţele nu pot constitui aport. Numărul asociaţilor şi creanţelor nu poate fi mai mare de o valoare stabilită în condiţiile legii. Cumulează caracterul de „intuitu personae” fiind tipul de societate comercială cel mai des întâlnit pe tot teritoriul ţării noastre.
15199.    Societate de administrare a investiţiilor – SAI; o societate de administrare a investiţiilor aşa cum sunt definite de lege, precum şi o societate de administrare a investiţiilor dintr-un stat terţ, care ar necesita o autorizaţie în conformitate cu prevederile legale, dacă ar avea sediul principal pe teritoriul României (OUG 99/ 2006).
15200.    Societate de asigurări mutuale – Contract ale cărui riscuri sunt suportate în comun de către asociaţi.
15201.    Societate de bursă – Formă a societăţii financiare care acţionează pe piaţa secundară; poate îndeplini funcţia de broker sau dealer, de unde şi denumirea de firmă broker/ dealer sau uneori broker (brokerage firm, stockbroking firm).
15202.    Societate de brokeraj – Societatea comercială constituită în baza legii societăţilor comerciale, recunoscută ca intermediar profesionist în bursa de mărfuri, deţinând calitatea de membru acţionar al unei burse de mărfuri sau de membru afiliat al acesteia, având ca obiect de activitate prestarea serviciilor de brokeraj (L 357/ 2005).
15203.    Societate de finanţare – Societate comercială având ca obiect desfăşurarea unor activităţi de finanţare în diverse domenii ale vieţii economice: industrie, agricultură, comerţ, cooperare în producţie, etc.
15204.    Societate de investiţii – Varietate de societate comercială, firmă care, contra unei taxe de gestiune, investeşte fondurile colectate de la un mare număr de mici investitori, în titluri financiare, astfel încât să se obţină o valorificare maximă, în condiţii de siguranţă, a acelor fonduri (investment company, investment trust).
Reprezintă: a. societăţile al căror obiect unic de activitate este plasarea fondurilor lor în diverse valori mobiliare, valori imobiliare şi alte active, cu singurul scop de a repartiza riscurile de investiţie şi de a oferi acţionarilor şi asociaţilor lor beneficiile rezultate din gestionarea activelor lor; şi b. societăţile asociate cu societăţi de investiţii cu capital fix, dacă obiectul unic de activitate al societăţilor astfel asociate este achiziţionarea de acţiuni integral liberate emise de societăţile de investiţii în cauză (Reg. 78/660/CEE).
15205.    Societate de navigaţie – Structură organizatorică specializată având ca obiect de activitate exploatarea tehnică şi comercială a navelor din dotare prin desfăşurarea de activităţi de transport de mărfuri şi/ sau pasageri în scopul de a obţine navlul.
15206.    Societate de portofoliu – Holding.
15207.    Societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) – Persoane juridice, constituite sub forma unor societăţi pe acţiuni, în conformitate cu legislaţia în vigoare, care au obiect exclusiv de activitate prestarea de servicii de investiţii financiare şi care funcţionează numai în baza autorizaţiei CNVM.
15208.    Societate de valori mobiliare – Societate financiară.
15209.    Societate financiară – Varietate de societate comercială, instituţie financiară cu caracter nebancar, care acţionează pe piaţa titlurilor financiare şi realizează următoarele funcţii principale: distribuţie primară şi secundară, comerţ cu titluri (dealing), intermedierea în comerţul cu titluri (brokerage), asistenţă de specialitate în tranzacţiile cu titluri (securities company).
15210.    Societate financiară holding – O instituţie financiară ale cărei filiale sunt fie exclusiv, fie în principal, instituţii de credit ori instituţii financiare, iar cel puţin una dintre filiale este instituţie de credit, şi fără a lua în considerare calitatea sa de societate financiară holding mixtă (OG 99/ 2006).
15211.    Societate financiară holding mamă la nivelul României – O societate financiară holding înfiinţată în România, care corespunde definiţiei societăţii financiare holding mamă la nivelul unui stat membru (OG 99/ 2006).
15212.    Societate financiară holding mamă la nivelul Uniunii Europene – O societate financiară holding mamă la nivelul unui stat membru care nu este o filială a unei instituţii de credit autorizate în oricare dintre statele membre sau o filială a unei societăţi financiare holding înfiinţate în oricare dintre statele membre (OG 99/ 2006).
15213.    Societate financiară holding mamă la nivelul unui stat membru – O societate financiară holding înfiinţată într-un stat membru, care nu este ea însăţi o filială a unei instituţii de credit autorizate în acelaşi stat membru sau o filială a unei societăţi financiare holding înfiinţate în acelaşi stat membru (OG 99/ 2006).
15214.    Societate financiară holding mixtă – O societate mamă, alta decât o entitate reglementată, care împreună cu filialele sale, din care cel puţin una este o entitate reglementată, şi împreună cu alte entităţi constituie un conglomerat financiar (OUG 98/ 2006).
15215.    Societate holding cu activitate mixtă – O societate mamă, alta decât o societate financiară holding, o instituţie de credit sau o societate financiară holding mixtă în înţelesul legii, ale cărei filiale includ cel puţin o instituţie de credit (OG 99/ 2006).
15216.    Societate în comandită pe acţiuni (SCA) – Societatea comercială al cărei capital social este împărţit în acţiuni. Obligaţiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social şi răspunderea solidară şi nelimitată a asociaţilor comanditaţi, comanditarii fiind obligaţi numai la plata acţiunilor lor. Capitalul societăţii nu poate fi mai mic de o sumă precizată prin lege, iar numărul acţionarilor nu poate fi mai mic faţă de precizarea legală. Este o societate similară cu societatea pe acţiuni (SA) în ceea ce priveşte constituirea, dizolvarea sau lichidarea.
15217.    Societate în comandită simplă (SCS) – Societatea ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social şi cu răspunderea nelimitată şi solidară a asociaţilor comanditaţi, care reprezintă elementul activ al acesteia. Asociaţii comanditari răspund numai până la concurenţa aportului lor, neavând calitatea de comercianţi. Are caracter de „intuitu personae”, bazându-se pe încrederea reciprocă a asociaţilor. Nu se prevăd condiţii restrictive cu privire la numărul de membri şi mărimea capitalului social.
15218.    Societate în nume colectiv (SNC) – Societatea ale cărei obligaţii sunt garantate cu patrimoniul social şi cu răspunderea nelimitată şi solidară a tuturor asociaţilor. Are caracter de „intuitu personae”, bazându-se pe încrederea reciprocă a asociaţilor. Nu se prevăd în legislaţie condiţii restrictive cu privire la numărul de membri şi la mărimea capitalului social.
15219.    Societate în participaţie – Acord între două sau mai multe persoane fizice sau juridice pentru asociere în vederea desfăşurării unei activităţi cu caracter lucrativ, aducătoare de beneficii. Existenţa unei astfel de societăţi nu este comunicată şi deci cunoscută terţilor. Constituirea ei nu este supusă formalităţilor de publicitate prevăzute pentru celelalte societăţi. Nu are personalitate juridică, nu are patrimoniu, firmă, sediu social nici naţionalitate. Terţii nu-i cunosc pe asociaţi, ci numai pe administratorul care-i reprezintă în nume propriu.
15220.    Societate leonină – Societate în care unul din asociaţi îşi atribuie toate beneficiile fără a participa la pierderi.
15221.    Societate mamă – Entitatea care se află în una din următoarele situaţii: a. deţine direct şi/ sau indirect majoritatea drepturilor de vot într-o altă entitate, denumită filială; b. are dreptul să numească sau să revoce majoritatea membrilor organelor de conducere, administrare sau supraveghere/ de control ori majoritatea conducătorilor unei alte entităţi, denumită filială şi este în acelaşi timp acţionar/ asociat sau membru al acelei entităţi; c. are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra unei entităţi, denumită filială, la care este acţionar sau asociat, în virtutea unor clauze cuprinse în contracte încheiate cu entitatea respectivă sau a unor prevederi cuprinse în actul constitutiv al acestei entităţi, în situaţia în care legislaţia care guvernează statutul filialei permite existenţa unor asemenea clauze ori prevederi (să fie supusă unor astfel de contracte şi prevederi); d. este acţionar sau asociat al unei entităţi sau membru al unei entităţi, denumită filială, şi în ultimii 2 ani a numit singur, ca rezultat al exercitării drepturilor de vot, majoritatea membrilor organelor de conducere, administrare sau de supraveghere/ control, ori majoritatea conducătorilor filialei (pentru legislaţia pieţei financiare sunt luaţi în considerare şi cei aflaţi în funcţie în exerciţiul financiar în curs, în exerciţiul financiar anterior şi până la data la care sunt întocmite situaţiile financiare anuale consolidate); e. este acţionar sau asociat al unei entităţi, denumită filială, şi controlează singur, în baza unui acord încheiat cu ceilalţi acţionari sau asociaţi, majoritatea drepturilor de vot în acea filială, f. are dreptul de a exercita sau exercită în fapt o influenţă dominantă sau un control asupra altei entităţi (o filială), g. societatea mamă împreună cu altă entitate (o filială) sunt conduse pe o bază unică de către societatea mamă (L 58/ 1998, OUG 99/ 2006, L 297/ 2004).
O entitate care are una sau mai multe filiale (IAS 27.7, IFRS 3.A).
15222.    Societate mixtă – Persoana juridică de naţionalitatea ţării sediu, constituită pe baze contractuale, prin participarea cu aport de capital a doi sau mai mulţi parteneri (persoane fizice şi/ sau juridice), provenind din alte ţări (din ţări diferite) având ca scop desfăşurarea unei activităţi economice profitabile; noua entitate este o persoană juridică, distinctă de cele care au constituit-o, are totală independenţă de acţiune, iar firmele care au creat-o îşi păstrează personalitatea juridică şi independenţa, libertatea de acţiune, nefiind vorba despre fuziunea lor sau de achiziţionarea uneia de către cealaltă. Îşi desfăşoară activitatea pe baza documentelor semnate de părţi, a statutului şi contractului de societate, cu respectarea legislaţiei în ţara de sediu.
15223.    Societate mutuală de asigurări – Persoana juridică civilă ai cărei asociaţi sunt deopotrivă asiguraţi şi asigurători (L 32/ 2000).
15224.    Societate participativă – O entitate care este fie o societate mamă, fie altă societate care deţine o participaţie, fie o entitate aflată în legătură cu o altă entitate printr-o relaţie definită prin: a. conducerea unitară asupra entităţii în cauză şi una sau mai multe entităţi cu care nu are legătură, ca urmare a unui contract încheiat cu acea entitate ori în temeiul unor prevederi din actele constitutive sau din  statutul acelor entităţi; sau b. prezenţa majoritară a aceloraşi persoane în consiliul de administraţie, conducerea executivă ori în consiliul de supraveghere ale entităţilor în cauză şi ale uneia sau mai multor entităţi cu care nu are legătură, în cursul anului financiar şi până la întocmirea situaţiilor financiare consolidate (L 32/ 2000).
15225.    Societate pe acţiuni (SA) – Societatea ale cărei obligaţii sunt garantate cu patrimoniul social, acţionarii fiind obligaţi numai la plata acţiunilor lor. Capitalul social nu poate fi mai mic de o limită precizată legal, asemenea numărului minim de acţionari. Reprezintă forma tipică a societăţilor de capitaluri şi nu are caracterul de „intuitu personae”. Acţionarii nu sunt consideraţi comercianţi şi, deci, nu au nici o răspundere faţă de terţi. Acţionarii au însă dreptul de a participa la luarea deciziilor în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor şi de a încasa cota de beneficii ce li se cuvine. Cotele de participare ale asociaţilor sunt reprezentate prin titluri financiare negociabile numite acţiuni.
15226.    Societate prestatoare de servicii auxiliare şi conexe – Societatea al cărui obiect de activitate constă în principal în deţinerea şi administrarea de bunuri mobile şi imobile, în serviciul de procesare a datelor şi administrare de baze de date ori în alte activităţi, având un caracter conex în raport cu activitatea principală a uneia sau mai multor instituţii de credit (L 58/ 1998, OG 99/ 2006).
15227.    Societate publică – Societate ale cărei acţiuni, părţi sociale, etc. sunt negociate la una sau mai multe burse.
15228.    Societate tip holding – O societate mamă, alta decât un holding financiar sau o instituţie de credit, ale cărei filiale includ cel puţin o instituţie de credit (L 58/ 1998).
15229.    Socius fidelis ancora tuta est – Prietenul credincios este ca o ancoră sigură.
15230.    Soiul – Înseamnă un grup de plante aparţinând unui taxon botanic de cel mai jos rang cunoscut, care: a. se diferenţiază clar de cele deja cunoscute prin cel puţin un caracter distinct, precis şi puţin fluctuant, ce poate fi definit şi descris, sau prin care mai multe caractere a căror combinaţie este de natură să dea calitatea de nou (distinctivitate); b. este uniform pentru ansamblul caracterelor luate în considerare de reglementările în vigoare privind uniformitatea soiurilor, cu excepţia unui număr foarte redus de forme atipice, ţinând seama de particularităţile de reproducere (uniformitate); c. este stabil în caracterele sale esenţiale, adică în urma reproducerii sau multiplicării succesive ori la sfârşitul fiecărui ciclu de reproducere, caracterele esenţiale rămân aşa cum au fost descrise iniţial (stabilitate); d. este considerat soi şi hibridul cu formele parentale ale acestuia (L 266/ 2002).
15231.    Soiul protejat – Reprezintă soiul nou-creat pentru care a fost acordat brevet de soi (L 266/ 2002).
15232.    Sol – Partea superioară a scoarţei terestre compusă din particule minerale, materie organică, apă, aer şi organisme (Cod bune practici fermă 2006).
15233.    Sol omnibus lucet – Soarele străluceşte pentru toţi.
15234.    Sola miseria caret invidia – Numai nenorocirea nu stârneşte invidia.
15235.    Sold – Rest de marfă care se vinde la preţ redus; marfă deteriorată sau distrusă; rest de marfă apărut în cazul lichidării unei societăţi comerciale, financiare, etc.; diferenţa dintre totalul sumelor înscrise în debitul unui cont (posturi debitoare) şi totalul sumelor înscrise în creditul lui (posturi creditoare); diferenţa între două coloane (debitul şi creditul, activul şi pasivul) ale unei balanţe sau buget.
15236.    Sold activ – Excedent al balanţei comerciale; sold favorabil.
15237.    Soldă brută – Câştig salarial brut, salariu lunar brut, veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, conform prevederilor Codului fiscal (L 263/ 2010).
15238.    Soldul finanţării garantate – Soldul finanţării (principalului) exigibil la data cererii de plată a garanţiei (Norme “Prima casă” din 17 iunie 2009).
15239.    Solduri iniţiale (de deschidere) – Soldurile conturilor care există la începutul perioadei. Soldurile iniţiale (de deschidere) se bazează pe soldurile finale (de închidere) ale perioadei precedente şi reflectă efectele tranzacţiilor din perioadele precedente şi politicile contabile aplicate în perioada precedentă.
15240.    Sole proprietarship – Forma de organizare a unei afaceri cu un singur proprietar; o “extensie” a proprietarului afacerii care devine şi comerciant.
15241.    Solemnitate – Obligaţie prevăzută de lege de a se respecta unele formalităţi în cazul încheierii anumitor acte juridice; fără aceste forme respectivele nu sunt valabile.
15242.    Solet aliud sentire et loqui – Una spune şi alta gândeşte.
15243.    Solicitant – În ceea ce priveşte tarifele reprezintă persoana care solicită autorităţilor vamale informaţii tarifare obligatorii. În ceea ce priveşte originea reprezintă persoana care solicită autorităţilor vamale informaţii obligatorii privind originea şi are motive întemeiate de a face acest lucru (Reg. CEE 2454/ 92).
În materie de tarif, orice persoană care a solicitat în scris o informaţie tarifară obligatorie, în materie de origine, orice persoană care a solicitat în scris o informaţie obligatorie în materie de origine şi are motive întemeiate să solicite o astfel de informaţie (HG 707/ 2006).
Persoană în numele căreia este depusă o cerere de înregistrare a unei mărci (Legea nr. 84/ 1998).
15244.    Solidaritate – termen prin care se desemnează raporturile juridice obligaţionale cu pluralitate de subiecţi (activi şi/ sau pasivi) caracterizate prin existenţa unor legături specifice între aceştia.
15245.    Solidaritate activă – Formă de solidaritate presupunând existenţa mai multor creditori, fiecare dintre aceştia fiind îndreptăţiţi să-i ceară debitorului comun plata integrală a creanţei datorate.
15246.    Solidaritate pasivă – Formă de solidaritate caracterizată prin existenţa unei pluralităţi de debitori şi de specificul căreia este dreptul creditorului de a cere oricăruia dintre aceştia executarea integrală a prestaţiei ce formează datoria lor comună.
15247.    Sollers prava timet, rudis aspiciens ea ridet – Cel avizat se teme de împrejurările dificile, nepriceputul priveşte râzând la ele.
15248.    Sollum certum nihil esse certi – Singurul lucru cert este că nimic nu e sigur.
15249.    Solus sapiens dives est – Doar înţeleptul este bogat.
15250.    Soluţia fiscală individuală anticipată – Reprezintă actul administrativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale de fapt viitoare (OG 92/ 2009).
15251.    Soluţionare a litigiilor de comerţ – Expresie utilizată pentru a desemna căile şi mijloacele de rezolvare a diferendelor ivite între participanţii la raporturile de comerţ.
15252.    Solvabilitate – Disponibilitatea de a utiliza numerarul pe o perioadă mai lungă de timp, în care urmează să se onoreze angajamentele financiare scadente (F 16).
Formă a încrederii pe care o reprezintă o persoană juridică sau fizică în momentul încheierii unei operaţiuni economico-financiare, în special pe bază de credit (vezi şi “Bonitate”); una din calităţile care fac o persoană să fie demnă de a obţine credit, existând metode, instituţii specializate etc. specializate în a aprecia solvabilitatea; posibilitate materială a debitorului de a efectua prestaţia la scadenţă.
15253.    Somaţie – Act prin care un organ competent pune în vedere unei persoane să ia, în conformitate cu legea, anumite măsuri; invitaţia scrisă pe care un creditor o face debitorului sau de a-şi executa obligaţia contractuală, în caz contrariu urmând a suferi rigorile legii; punere în întârziere.
15254.    Somn – Stare de repaus, fenomen fiziologic natural al organismului uman, alternând periodic cu starea de veghe, care se manifestă prin modificări ale funcţiilor fundamentale, activităţii psihice şi comportamentului exterior al omului.
15255.    Somnambulism – Stare de somn cu caracter patologic constând în desfăşurarea de activităţi complexe coordonate de care nu îşi aminteşte la trezire.
15256.    Somnos abrumpit cura salubres – Grijile întrerup somnul sănătos.
15257.    Sortiment de mijloace individuale de protecţie – Grup specific de mijloace individuale de protecţie care asigură protecţie aceleiaşi părţi anatomice, caracterizată prin aceeaşi formă generală şi caracteristici funcţionale (ex. încălţăminte de protecţie) (OMMPS 225/ 1995).
15258.    Sotto palanco – Clauză de Charter party şi conosament prin care se stipulează că în vederea încărcării sau descărcării navei mărfurile trebuie aduse de-a lungul acesteia sau al cheiului, în raza de acţiune a echipamentelor navei, în vederea efectuării operaţiunilor de încărcare/ descărcare.
15259.    Spaţii de depozitare a materialelor lemnoase – Spaţii delimitate, în care deţinătorul materialelor lemnoase are dreptul să realizeze depozitarea acestora în vederea expedierii pentru transport, a prelucrării primare şi industriale, a comercializării, precum şi platformele primare de la locul de tăiere a masei lemnoase pe picior (L 46/ 2008).
15260.    Spaţii de depozitare autorizate – Spaţiile de depozitare pentru produse agricole, autorizate în conformitate cu prevederile legale, cu excepţia spaţiilor de depozitare pentru cartof, legume-fructe, struguri de masă, flori (Ord. MAPDR 222/ 2006).
15261.    Spaţiu maritim – Denumire dată în terminologia transportului de mărfuri pe mare unui segment din spaţiul comercial al unei nave care este închiriat de un navlositor pentru transportul unei partizi de mărfuri care prin dimensiunea sa volumetrică şi de greutate nu necesită închirierea întregului spaţiu comercial al navei.
15262.    Spaţiul aerian naţional – Reprezintă coloana de aer situată deasupra teritoriului de suveranitate al României, până la limita inferioară a spaţiului extraatmosferic. În spaţiul aerian naţional se desfăşoară atât trafic aerian civil cât şi trafic aerian militar. Spaţiul aerian naţional cuprinde: a. spaţiul de circulaţie aeriană reprezentând porţiunea din spaţiul aerian naţional, unde se permite activitatea aeronautică în aer şi pe terenurile destinate decolărilor şi aterizărilor, indiferent de apartenenţa şi de natura activităţii de zbor; b. zonele rezervate reprezentând porţiunile din spaţiul aerian naţional, destinate activităţilor aeronautice de şcoală, de sport aeronautic, de încercare şi de omologare a aeronavelor, de natură utilitară şi altele similare; c. zonele reglementate constituite in zone periculoase, zone restricţionate sau zone interzise, precum şi căile aeriene condiţionale şi zonele de activitate comună la graniţă. Sunt asimilate, din punct de vedere al navigaţiei aeriene, cu spaţiul aerian naţional: a. spaţiul aerian de deasupra zonei internaţionale a Mării Negre, alocat de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) în baza acordurilor regionale de navigaţie aeriană; spaţiul aerian al altor ţări, stabilit prin acorduri şi convenţii internaţionale, cu delegarea permanentă sau pe termen limitat, în scopul asigurării serviciilor de trafic aerian, şi numai pe durata delegării (Codul aerian 1997).
15263.    Spălarea banilor – Reprezintă infracţiunea descrisă de următoarele fapte: a. schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; b. ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a dreptului asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni; c. dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni. Tentativa se pedepseşte (L 656/ 2002).
15264.    Specialia generalibus derogant – Expresie care descrie regula potrivit căreia clauzele (dispoziţiile) speciale derogă de la cele generale, în vreme ce acestea sin urmă nu sunt susceptibile să deroge de la cele dintâi.
15265.    Specialist – Agent de bursă care ocupă un loc fix în sala de negocieri şi este profilat pe tranzacţiile cu anumite acţiuni, îndeplinind funcţia de creator de piaţă pentru acele titluri; specialistul acţionează în cont propriu, dar poate să lucreze şi ca broker, atunci când execută ordine primite de la alţi agenţi de bursă.
15266.    Specialist cu drept de semnătură – Specialistul calificat în domeniul urbanismului şi/ sau al amenajării teritoriului care a dobândit dreptul de semnătură conform prevederilor legale şi care este înscris în Registrul Urbaniştilor (Reg. CSRUR 29 iulie 2010).
15267.    Specialişti în diverse domenii de activitate – Specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice care dezvoltă stocul existent de cunoştinţe, predau în mod sistematic şi aplică teorii în concepte ştiinţifice sau artistice ori se angajează în orice combinaţie a acestor activităţi (sunt reprezentaţi de: 1. Specialişti în domeniul ştiinţei şi ingineriei, 2. Specialişti în domeniul sănătăţii, 3. Specialişti în învăţământ, 4. Specialişti în domeniul administrativ-comercial, 5. Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, 6. Specialişti în domeniul juridic, social şi cultural) (Ordin COR nr. 1832/ 856/ 2011).
15268.    Specialişti în domeniul ştiinţei şi ingineriei – Persoane/ funcţii care efectuează cercetări, îmbunătăţesc şi dezvoltă concepte, teorii şi metode operaţionale ori aplică cunoştinţe ştiinţifice referitoare la domenii precum fizică, astronomie, meteorologie, chimie, geofizică, geologie, matematică, statistică, informatică, arhitectură, inginerie şi tehnologie. Aceste ocupaţii sunt structurate în: 1. Specialişti în fizică şi ştiinţa pământului, 2. Matematicieni, actuari şi statisticieni, 3. Specialişti în ştiinţele vieţii, 4. Ingineri (exclusiv în electrotehnologie), 5. Ingineri în electrotehnologie, 6. Arhitecţi, proiectanţi, topografi şi designeri (Ordin COR nr. 1832/ 856/ 2011).
15269.    Specialişti în fizică şi ştiinţa pământului – Persoane/ funcţii care efectuează cercetări, îmbunătăţesc şi dezvoltă concepte, teorii şi metode operaţionale ori aplică cunoştinţe ştiinţifice referitoare la domenii precum fizică, astronomie, meteorologie, chimie, geologie şi geofizică. Structurarea în subcategorii este reprezentată de: 1. Fizicieni şi astronomi, 2. Meteorologi, 3. Chimişti, 4. Geologi şi geofizicieni) (Ordin COR nr. 1832/ 856/ 2011).
15270.    Specializare – Situaţie în care oamenii produc alte tipuri de bunuri şi servicii decât cele pe care le consumă; determină creşterea productivităţii şi, totodată, duce la apariţia schimbului şi la accentuarea interdependenţelor.
15271.    Specializare în comerţ – Operaţiune de delimitare a activităţii în domeniul comercializării de produse, pe clienţi, pe un anumit teritoriu, a cărei îndeplinire este rezultatul unui acord intervenit între societăţile comerciale implicate.
15272.    Specializare în plan teritorial – Varietate de specializare în comerţ concretizată în înţelegerea intervenită între partenerii de afaceri prin care aceştia convin să-şi desfacă produsele delimitat geografic, în anumite regiuni, ţări sau zone.
15273.    Specializare pe clienţi – Varietate de specializare în comerţ constând în renunţarea, de comun acord, de către partenerii de afaceri, unul în favoarea celuilalt, la vânzări către anumite categorii de clienţi.
15274.    Specializare pe produse – Varietate de specializare în comerţ presupunând existenţa unei înţelegeri între firme din diverse ţări de a renunţa una în favoarea celeilalte la vânzarea anumitor produse sau categorii de produse, subansamble, etc. cu scopul de a reduce nomenclatorul produselor exportate fără a reduce volumul valoric al exportului.
15275.    Specificaţie la scrisoarea de trăsură colectivă – Înscris cuprinzând o listă a mărfurilor ce formează obiectul unui transport colectiv şi precizarea beneficiarilor acelor mărfuri.
15276.    Specie introdusă – Orice specie de peşti sau de alte vieţuitoare acvatice introdusă intenţionat ori accidental de om într-un mediu acvatic diferit de cel în care este prezentă natural (O.U.G. nr. 23/ 2008).
15277.    Specii ameninţate – Înseamnă specii în pericol de dispariţie pe tot arealul lor de răspândire sau pe o porţiune semnificativă a acestuia (L 137/ 2010).
15278.    Specii endemice – Înseamnă specii indigene şi unice într-o anumită locaţie sau regiune (L 137/ 2010).
15279.    Specii indigene – Înseamnă specii indigene într-o anumită regiune sau într-un anumit ecosistem (L 137/ 2010).
15280.    Specii străine invazive – Înseamnă specii neindigene introduse în mod deliberat sau accidental în afara habitatelor lor naturale, în locuri în care se stabilesc, proliferează şi se răspândesc astfel încât să aducă prejudicii mediului-gazdă (L 137/ 2010).
15281.    Speculaţie – Vânzare sau cumpărare de mărfuri pe titluri de credit care urmăresc obţinerea unui câştig, ca diferenţă între preţul de cumpărare şi cel de revânzare. Grupă de operaţiuni bursiere prin care se urmăreşte nu realizarea unor tranzacţii reale, ci obţinerea unor profituri de pe urma diferenţelor de curs ale titlurilor între momentul încheierii şi momentul lichidării contractului, cu asumarea de către operator a riscului de preţ; se poate efectua prin intermediul operaţiunilor “a la baisse”, “a la hausse” sau prin alte operaţiuni speculative de bursă.
15282.    Speculaţie valutară – Expresie ce descrie operaţia de vânzare sau de cumpărare de valută făcută cu unicul scop al realizării de câştig, ca urmare a diferenţelor de curs existente între valutele prezente pe aceeaşi piaţă la momente diferite de timp, pe pieţe diferite, ca şi oportunităţi similare din diferenţele de curs ale aceleaşi valute în operaţiile la vedere şi la termen.
15283.    Speculator – Persoana fizică sau juridică care efectuează operaţii de vânzare-cumpărare de valută pe piaţa valutară, cu unicul scop de a realiza din aceasta un câştig.
15284.    Speculă – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor la regimul stabilit pentru anumite activităţi economice reglementate şi constă în săvârşirea uneia dintre următoarele fapte: a. cumpărarea în scop de revânzare a produselor industriale sau agricole care potrivit dispoziţiilor legale nu pot face obiectul comerţului particular; b. cumpărare de produse industriale sau agricole, în scop de prelucrare în vederea revânzării, dacă ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face obiectul comerţului particular (art. 295 C.Pen.).
15285.    Spionajul – Infracţiune ce face parte din grupul de infracţiuni contra siguranţei statului şi constă în săvârşirea oricăreia dintre faptele ce constituie infracţiunea de trădare prin transmiterea de secrete, atunci când aceste fapte sunt săvârşite de un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie care nu domiciliază pe teritoriul statului român (art. 159 C.Pen.).
15286.    Sponsor – Străinul cu şedere legală pe teritoriul României, care depune cerere pentru reîntregirea familiei în condiţiile legii (OUG nr. 194/ 2002).
15287.    Sponsorizare – Activitate desfăşurată pe baza unui contract încheiat între sponsor şi beneficiar, care consimt asupra mijloacelor financiare şi a bunurilor materiale care se acordă ca sprijin, precum şi asupra duratei sponsorizării.
15288.    Spor la salariul de bază – Element accesoriu al salariatului ce se constituie ca fiind un adaos la salariul de bază care se acordă în raport cu rezultatele obţinute, condiţiile concrete în care se desfăşoară activitatea şi vechimea în muncă.
15289.    Spot – Marfă spot; marfă tranzacţionată cu scopul de a fi livrată efectiv cumpărătorului; piaţă spot; piaţă de mărfuri pe care bunurile sunt vândute pe bani gheaţă şi livrate imediat; preţ spot; preţul curent de livrare al unei mărfi vândută pe piaţa spot; contract de vânzare/ cumpărare de marfă fizică de specificul căreia este faptul că livrarea şi plata au loc imediat după încheierea tranzacţiei (în operaţii de bursă).
15290.    Spirit analitic – Capacitate mintală de a disocia părţile componente ale unui întreg; persoană care are această capacitate.
15291.    Spirit gregar – Spirit sau instinct care îndeamnă pe unii oameni să se supună orbeşte, să-şi piardă cu totul individualitatea în mijlocul mulţimii din care fac parte.
15292.    Spread – “Diferenţa dintre două entităţi”, de exemplu, preţul ce se oferă şi preţul ce se pretinde; diferenţă între preţurile ask şi bid oferite de un creator de piaţă; diferenţa dintre preţul cel mai înalt şi cel mai scăzut al unui titlu financiar într-o anumită perioadă; denumire dată operaţiunii de bursă concretizată în cumpărarea şi vânzarea simultană de contracte la termen sau contracte futures pentru acelaşi activ; denumirea dată operaţiunii de bursă constând în cumpărarea şi vânzarea simultană de opţiuni de acelaşi tip (call sau put) şi făcând parte din aceeaşi clasă de opţiuni (spreading).
15293.    Stabil – Curs a cărui valoare a variat foarte puţin pe o anumită perioadă de timp.
15294.    Stabilirea paternităţii – Instituţie de drept reglementată potrivit căreia copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei. În afară de cazurile prevăzute, filiaţia faţă de tată se stabileşte prin recunoaştere şi hotărâre judecătorească (art. 53 C.Fam.).
15295.    Stabilitate în muncă – Drept principal al salariatului în temeiul căruia contractul individual de muncă nu poate înceta sau să fie modificat decât în cazurile prevăzute de lege (art. 19 C.M.).
15296.    Stabilitate monetară – Expresie ce descrie menţinerea constantă a puterii de cumpărare a unei monede pe o anumită perioadă, care reflectă şi influenţează echilibrul economic general şi starea de proporţionalitate dintr-un anumit sistem economic naţional.
15297.    Stabilizare a pieţelor – Deziderat vizând crearea unor condiţii de echilibru între cerere şi ofertă pe pieţele internaţionale prioritar în ceea ce priveşte produsele de bază pentru eliminarea fluctuaţiilor excesive ale preţurilor, estomparea procesului de deteriorare a raportului de schimb al unor categorii de mărfuri şi realizarea unui raport corespunzător între preţurile materiilor prime şi cele ale produselor manufacturate.
15298.    Stabilizare monetară – Complex de măsuri luate de stat în vederea refacerii stabilităţii monetare pe plan intern (ceea ce presupune stabilitatea preţurilor) şi asigurarea pe plan extern a stabilităţii cursului de schimb a monedei naţionale.
15299.    Stagflaţie – Situaţie ce rezultă dintr-o recesiune ce s-a reflectat într-o stagnare a activităţii economice, fără ca masa monetară să se micşoreze, accentuându-se dezechilibrul dintre cerere şi ofertă şi continuarea unui proces inflaţionist.
15300.    Stagiar – Persoană în stagiu.
15301.    Stagiu – Perioadă determinată de timp, expres prevăzută de reglementări legale speciale, în scopul adâncirii şi perfecţionării pregătirii profesionale prin muncă a absolvenţilor unor instituţii de învăţământ superior.
15302.    Stagiu complet de cotizare – Perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială (L 263/ 2010).
15303.    Stagiu de cotizare – Perioada în care s-a plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat (L 76/ 2002).
Perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declarare individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii (L 263/ 2010).
15304.    Stagiu de cotizare în specialitate – Perioada în care o persoană din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare s-a aflat în una din următoarele situaţii: 1. a avut calitatea de cadru militar în activitate; 2. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei şcoli militare/ şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar; 3. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist; 4. a fost în captivitate; 5. a avut calitatea de funcţionar public cu statut special în instituţiile din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare; 6. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract şi/ sau de soldat şi gradat voluntar (L 263/ 2010).
15305.    Stagiu de cotizare necesar – Perioada de timp prevăzută de lege, în funcţie de vârstă, în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate (L 263/ 2010).
15306.    Stagiu de practică – Instruirea cu caracter aplicativ, specifică meseriei sau specialităţii în care se pregătesc elevii, studenţii, ucenicii, precum şi şomerii în perioada de reconversie profesională (L 319/ 2006).
15307.    Stagiu minim  de cotizare – Perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare (L 263/ 2010).
15308.    Stagiu potenţial – Perioada de timp prevăzută de lege, considerată stagiu de cotizare şi acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecţiunilor invalidante (L 263/ 2010).
15309.    Stagnare economică – Expresie ce descrie acea stare a economiei naţionale caracterizată prin stoparea creşterii producţiei şi menţinerea ei la un anumit nivel, limitarea activităţilor comerciale, financiar-bancare, etc. în condiţiile în care disponibilul de mărfuri existente pe piaţă devine greu vandabil datorită faptului că cererea solvabilă este inferioară producţiei realizate.
15310.    Stalii – Termen prin care se desemnează, în contextul contractului de navlosire charter party, timpul normal afectat navlositorului pentru încărcarea sau descărcarea navei.
15311.    Stand by – Expresie ce desemnează acel contract intervenit între o bancă şi un client (acesta din urmă fiind de regulă comerciant) prin efectul căruia o bancă îşi asumă obligaţia să pună la dispoziţia clientului credite succesive în vederea efectuării de plăţi într-o anumită perioadă convenită (cu durată de 3 – 5 ani), până la atingerea unui nivel prestabilit.
15312.    Standard armonizat – Standardul european adoptat de un organism european de standardizare, împuternicit de Comisia Europeană în conformitate cu procedurile prevăzute în Directiva 98/ 34/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi a regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările ulterioare, şi a cărui a aplicare este voluntară (H.G. 612/ 2010).
15313.    Standard charter party – Expresie prin care se desemnează contractele charter party utilizate pe scară largă în practica internaţională (ca urmare a importanţei majore a transportului maritim de mărfuri şi a absenţei unor reglementări uniforme în materie) şi elaborate, de regulă, de către armator sau de asociaţii de armatori.
15314.    Standard de firmă – Document stabilit prin libera înţelegere a părţilor interesate şi aprobat de un organism recunoscut (în România – Institutul Român de Standardizare), care prevede şi caracteristici referitoare la activităţi şi rezultatele acestora, în scopul obţinerii unui grad optim de ordine într-un context dat.
15315.    Standarde Internaţionale de Audit (ISA) – Reprezintă standardele internaţionale de audit, declaraţiile şi standardele aferente, în măsura în care sunt relevante pentru auditul statutar/ legal, emise de Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Audit şi Asigurare (IAASB) din cadrul Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC) (OUG 90/ 2008; Dir. 2006/ 43/ CE).
15316.    Standarde Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS-uri) – Standarde şi interpretări adoptate de către Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB – International Accounting Standards Board). Ele cuprind: a. Standarde Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS – International Financial Reporting Standards), b. Standarde Internaţionale de Contabilitate (IAS – International Accounting Standards) şi c. Interpretări elaborate de către Comitetul pentru Interpretarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRIC – International Financial Reporting Interpretation Commitee) sau fostul Comitet Permanent pentru Interpretarea Standardelor (SIC).
15317.    Standarde naţionale (de audit) – Un set de standarde cu privire la activitatea de audit definite prin lege sau reglementări, sau de un organism cu autoritate la nivel naţional, a căror aplicare este obligatorie în efectuarea unui audit, unei revizuiri sau a altor servicii conexe sau de asigurare.
15318.    Standarde profesionale – Standardele pentru misiune elaborate de Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Audit şi Asigurare (IAASB), aşa cum sunt definite în prefaţa IAASB la Standardele Internaţionale de Controlul Calităţii, Audit, Asigurare şi Servicii Conexe şi cerinţele etice relevante care cuprind de obicei Părţile A şi B ale Codului Etic pentru profesioniştii contabili, precum şi cerinţele naţionale relevante de etică.
15319.    Star del credere – Clauză specială prevăzută explicit în contractul de comision “prin care comisionarul îşi poate lua faţă de comitent obligaţia de a garanta executarea contractului principal pe care l-a încheiat cu terţul pe seama comitentului”.
15320.    Stare a solului – Ansamblu al tuturor proprietăţilor fizice, chimice şi biologice, care definesc fertilitatea, productivitatea şi funcţiunile solului la un moment dat (Cod bune practici fermă 2006).
15321.    Stare bună a apelor – Calitate pe care o ating corpurile de apă de suprafaţă atunci când parametrii geologici şi chimici de caracterizare, au valori numerice corespunzătoare regimului natural de scurgere cu impact antropic nesemnificativ (Cod bune practici fermă 2006).
15322.    Stare civilă – Situaţia unei persoane aşa cum rezultă din actele sale privitoare la naştere, căsătorie, deces.
Starea civilă este dreptul persoanei de a se individualiza, în familie şi societate, prin calităţile strict personale ce decurg din actele şi faptele de stare civilă. Starea civilă se dovedeşte prin actele de naştere, căsătorie şi deces întocmite, potrivit legii, în registrele de stare civilă eliberate pe baza acestora (L 287/ 2009 – Codul Civil).
15323.    Stare coloidală – Stare de diviziune a materiei, în care particulele constitutive au dimensiuni cuprinse între aceea a moleculelor şi aceea a suspensiilor.
15324.    Stare conflictuală – Situaţie economico-socială specifică intervenită între partenerii sociali (patronat, sindicate), la nivelul de ramură sau naţional, privitoare la anumite domenii de activitate (restructurarea şi dezvoltarea economiei naţionale, privatizarea agenţilor economici, relaţiile de muncă, politica socială, politica salarială, protecţia socială şi ocrotirea sănătăţii, învăţământ şi cercetare).
15325.    Stare de masiv – Stadiul din care o regenerare se poate dezvolta independent, ca urmare a faptului că exemplarele componente ale acesteia realizează o desime care asigură condiţionarea lor reciprocă în creştere şi dezvoltare, fără a mai fi necesare lucrări de completări şi întreţineri (L 46/ 2008).
15326.    Starea de necesitate – Cauză care înlătură caracterul penal al faptei constând în faptul că este în stare de necesitate acela care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa, a altuia sau a unui bun important al său, ori al altuia, sau un interes public (art. 45 C.Pen.).
15327.    Stat – Ansamblul calităţilor inerent persoanei umane, prevăzute în dreptul civil; populaţie fixată pe un  teritoriu determinat şi supusă aceleiaşi autorităţi guvernamentale având personalitate juridică.
15328.    Stat compus – Stat alcătuit din mai multe state, fiecare bucurându-se de o autonomie mai mult sau mai puţin întinsă, dar unite într-o finalitate exterioară comună.
15329.    Stat federal – Confederaţie statală ce formează o unitate internaţională distinctă de statele alcătuitoare, servind între acestea din urmă drept legătură politico-juridică.
15330.    Stat membru – Orice stat membru al Uniunii Europene, precum şi un stat aparţinând Spaţiului Economic European (OG 99/ 2006; L 127/ 2011).
15331.    Stat membru al angajamentului – Statul membru în care asiguratul, persoană fizică, îşi are reşedinţa sau statul membru în care asiguratul, persoană juridică, îşi are sediul (L 32/ 2000).
15332.    Stat membru al furnizării de servicii – Statul membru al angajamentului, dacă acesta este asumat de un asigurător sau o sucursală a acestuia, situată în alt stat membru (L 32/ 2000).
15333.    Stat membru al sucursalei – Statul membru în care este situată sucursala care îşi asumă o obligaţie printr-un contract de asigurare (L 32/ 2000).
15334.    Stat membru de origine – Statul membru în care instituţia de credit a fost autorizată. Acesta reprezintă: a. statul membru în care este situat sediul social al societăţii care prestează servicii de investiţii financiare sau de administrare de investiţii (inclusiv servicii de plată), dacă, în conformitate cu legea naţională, societatea nu are sediu social, statul membru, de origine este acela în care este situat sediul central; b. statul membru în care este situat sediul social al societăţii care administrează un sistem de tranzacţionare, dacă, în conformitate cu legea naţională, societatea nu are sediu social, statul membru de origine este acela în care este situat sediul central; c. statul membru în care societatea de administrare a unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare constituit ca fond deschis de investiţii îşi are sediul social, unde este situat sediul social al asigurătorului şi reasigurătorului, precum şi statul membru în care se află sediul social al societăţii de investiţii, în cazul unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare constituit ca societate de investiţii. În cazul în care, în conformitate cu legislaţia naţională, prestatorul de servicii de plată nu are sediu social, statul membru de origine este statul membru în care se află sediul central al acestuia  (L 58/ 1998, L 32/ 2000, L 297/ 2004, Directiva 2007/64/CE, L 411/ 2004; L 127/ 2011).
15335.    Stat membru gazdă – Statul membru în care instituţia de credit, de plată, etc. are deschisă o sucursală sau în care prestează servicii în mod direct. Statul membru gazdă este: a. statul membru în care o societate de servicii de investiţii financiare sau o societate de administrare a investiţiilor (inclusiv servicii de plată) are o sucursală sau îşi desfăşoară activitatea; b. statul membru, altul decât statul membru de origine al respectivului organism de plasament colectiv în valori mobiliare, în care sunt comercializate titluri de participare emise de acesta, în care asigurătorul şi reasigurătorul îşi desfăşoară activitatea. (L 58/ 1998, L 32/ 2000, L 297/ 2004, Directiva 2007/64/CE).
Statul membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, a cărui legislaţie socială şi de muncă relevantă în domeniul schemelor de pensii private este aplicabilă relaţiei dintre angajator şi participanţi (L 411/ 2004).
15336.    Stat membru în care este situat riscul – Una din următoarele situaţii: a. statul membru în care se află imobilul, atunci când acoperirea prin contractul de asigurare se referă fie la acest imobil, fie la imobilul în cauză şi bunurile aflate în acesta, atât timp cât aceste bunuri sunt asigurate prin acelaşi contract de asigurare; b. statul membru al înmatriculării, când contractul de asigurare se referă la vehicule de orice fel; c. statul membru în care contractul de asigurare, cu o durată de 4 luni sau mai mică, acoperă riscul de călătorie în străinătate, indiferent de clasa de asigurare în care sunt încadrate acestea; d. statul membru în care asiguratul îşi are domiciliul sau, în cazul asiguratului persoană juridică, statul membru în care îşi are sediul social (L 32/ 2000).
15337.    Stat neutru – Stat ce rămâne de bună voie străin într-un conflict dintre două sau mai multe state.
15338.    Stat suveran – Stat pe deplin independent ce se bucură de toate drepturile atât din punct de vedere intern (administraţie, legislaţie, justiţie) cât şi extern (drept de război, drept de legaţie, drept de a încheia tratate).
15339.    Stat terţ – Orice stat care nu este un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European (L 32/ 2000, OG 99/ 2006, L 411/ 2004).
15340.    State membre – Statele membre ale Uniunii Europene şi celelalte state aparţinând Spaţiului Economic European (L 58/ 1998, L 32/ 2000, L 297/ 2004).
15341.    Statement of facts – “Istoricul faptelor”, cronologia evenimentelor; expresie care desemnează, pentru transportul maritim de marfă, documentul în care sunt consemnate cronologic operaţiunile efectuate de navă.
15342.    Statu Quo – Starea prezentă; “Istoricul faptelor”, fără modificări; în starea iniţială.
15343.    Statul membru în care sunt situate activele – Reprezintă: a. în cazul în care acțiunile nominative ale societății, altele decât cele ce vor fi menționate la pct. b., statul membru pe teritoriul căruia își are sediul social societate care a emis acțiunile, b. în cazul instrumentelor financiare a căror proprietate se dovedește printr-o înscriere într-un registru sau într-un cont ținut de un intermediar sau în numele unui intermediar (”titluri în formă dematerializată”), statul membru în care este ținut registrul sau contul în care s-au făcut înscrierile, c. în cazul fondurilor bănești deținute în conturile unei instituții de credit, statul membru indicat în IBAN al contului sau, în cazul fondurilor bănești deținute în conturile unei instituții de credit care nu are IBAN, statul membru în care instituția de credit titulară a conturilor își are administrația centrală ori, dacă acel cont este deschis la o sucursală, o filială sau un alt sediu, statul membru în care se află sucursala, filiala sau sediul, d. în cazul bunurilor și drepturilor pe care proprietarul sau titularul le înscrie într-un registru public, altele decât cele menționate la pct. a., statul membru sub a cărui autoritate este ținut registrul, e. în cazul brevetelor europene, statul membru pentru care se acordă brevetul european, f. în cazul drepturilor de autor și al drepturilor conexe, statul membru pe teritoriul căruia titularul acestor drepturi își are reședința obișnuită sau sediul social, g. în cazul bunurilor corporale, altele decât cele menționate la pct. a. – d., statul membru pe teritoriul căruia sunt situate bunurile respective, h. în cazul creanțelor față de terți, altele decât cele referitoare la activele menționate la pct. c., statul membru pe teritoriul căruia terțul debitor își are centrul intereselor principale.
15344.    Statut – Document constitutiv al unei societăţi, în care se precizează forma juridică de înfiinţare, condiţiile de organizare şi funcţionare; regulament sau convenţie destinată să asigure funcţionarea unei colectivităţi publice sau private; actul constitutiv al bursei de valori, aprobat de membrii bursei şi autorizat conform legii, în care se stabilesc drepturile şi obligaţiile membrilor, organizarea instituţiei, principiile funcţionării bursei, etc. (charter, constitution).
15345.    Statut de personal – Act normativ din domeniul legislaţiei muncii prin care se reglementează în mod unitar şi, pe cât posibil, exhaustiv întreaga problematică privind raportul juridic de muncă, fundamentat pe contractul individual de muncă, a unei (unor) categorii de salariaţi/ personal deţinând o anumită funcţie ori un ansamblu de funcţii dintr-un domeniu de activitate economico-socială sau exclusiv pentru personalul salariat al unui angajator.
15346.    Statut disciplinar – Act normativ din domeniul legislaţiei muncii prin care se reglementează regimul juridic al disciplinei muncii, în mod derogatoriu de la dreptul comun disciplinar al muncii prevăzut în codul muncii, pentru unele categorii de salariaţi care deţin o anumită funcţie (sau un ansamblu de funcţii dintr-un domeniu de activitate economico-socială) ori exclusiv pentru personalul unui anumit angajator.
15347.    Statut personal – Normele referitoare la starea şi capacitatea persoanelor.
15348.    Statut real – Normele de aplicare teritorială (ex. legile penale).
15349.    Statut vamal – Reprezintă statutul mărfurilor ca mărfuri comunitare sau necomunitare, românească sau străină (Reg. CEE 2913/ 92); statutul unei mărfi ca fiind românească sau străină (Legea nr. 86/ 2006 – Codul vamal).
15350.    Staţie publică – Punct de pe traseul unui serviciu regulat de transport de persoane, amenajat corespunzător, semnalizat printr-un indicator rutier şi care să aibă în dotare un panou suplimentar pe care este ataşat orarul conform căruia opresc autovehiculele pentru urcarea şi coborârea persoanelor transportate (OUG 109/ 2005).
15351.    Staţiune turistică – Localitate sau parte a unei localităţi cu funcţii turistice specifice, în care activităţile economice susţin exclusiv realizarea produsului turistic (O.G. nr. 58/ 1998).
15352.    Stem – Termen prin care se consemnează documentul ce consemnează acordul definitiv al părţilor contractului de navlosire asupra condiţiilor privind angajarea unei navlosiri sau rezervarea de spaţii pe navă.
15353.    Step up – “Procedeu ascendent”, oferirea de premii cumpărătorilor pentru a-i tenta să sporească achiziţionarea de produse/ servicii.
15354.    Stil academic – Manieră în artă în care subiectul este tratat în genul studiilor de şcoală de artă academică, stil sobru, corect, ştiinţific, convenţional şi rece.
15355.    Stimulent – Adaos la salariul de bază, premiu.
15356.    Stimulente economice – Factori care motivează şi influenţează comportamentul indivizilor şi al organizaţiilor (firme, agenţii guvernamentale); preţul, profitul şi pierderile sunt stimulente importante într-o economie de piaţă.
15357.    Stingere (a obligaţiilor privind beneficiile angajaţilor) – O tranzacţie ce elimină toate obligaţiile implicite sau legale suplimentare pentru o parte sau pentru toate beneficiile furnizate pe baza unui plan de beneficii determinate, de exemplu, când suma plătită în numerar este făcută pentru sau este din partea participanţilor la plan în schimbul drepturilor lor de a primi beneficii postangajare (IAS 19.12).
15358.    Stingere a incendiilor – Totalitatea acţiunilor de limitare şi întrerupere a procesului de ardere prin utilizarea de metode, procedee şi mijloace specifice (L 307/ 2006).
15359.    Stingerea obligaţiei – Încetarea existenţei unei obligaţii prin modurile prevăzute de lege.
15360.    Stipulaţie – Clauză contractuală.
15361.    Stipulaţie pentru altul – Clauză prin care o persoană numită promitent se obligă faţă de o alta numită stipulant să facă o prestaţie unui terţ numit beneficiar.
15362.    Stocare în conductă – Stocarea gazelor prin compresie în sistemele de transport şi distribuţie a gazelor, dar excluzând instalaţiile rezervate pentru operatorii sistemului de transport care îşi realizează activităţile proprii (L 351/ 2004).
15363.    Stocuri – Active (circulante): a. deţinute pentru a fi vândute pe parcursul desfăşurării normale a activităţii, b. în curs de producţie în vederea unei vânzări în aceleaşi condiţii ca mai înainte sau c. sub formă de materii prime, materiale şi alte consumabile ce urmează a fi folosite în procesul de producţie  sau pentru prestarea de servicii. Stocurile includ mărfurile, şi anume bunurile cumpărate şi deţinute cu scopul revânzării, cum sunt mărfurile achiziţionate de un detailist în vederea revânzării sau terenurile şi alte proprietăţi imobiliare deţinute cu scopul de a fi revândute. Stocurile includ, de asemenea, produsele finite sau producţia aflată în curs de execuţie de către entitate, precum şi materialele şi alte consumabile destinate utilizării în procesul de producţie. În cazul unui prestator de servicii, stocurile includ costul serviciilor, pentru care entitatea nu a recunoscut încă venitul aferent.
În cadrul stocurilor se cuprind: a. mărfurile, şi anume bunurile pe care entitatea le cumpără în vederea revânzării sau produsele predate spre vânzare magazinelor proprii, b. materiile prime, care participă direct la fabricarea produselor şi se regăsesc în produsul finit integral sau parţial, fie în starea lor iniţială, fie transformată, c. materialele consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminţe şi materiale de plantat, furaje şi alte materiale consumabile), care participă sau ajută la procesul de fabricaţie sau de exploatare fără a se regăsi, de regulă, în produsul finit, d. materialele de natura obiectelor de inventar, e. produsele, şi anume: semifabricatele, prin care se înţelege produsele al căror proces tehnologic a fost terminat într-o secţie (faza de fabricaţie) şi care trec în continuare în procesul tehnologic al unei secţii (faza de fabricaţie) sau se livrează terţilor; produsele finite, adică produsele care au parcurs în întregime fazele procesului de fabricaţie şi nu mai au nevoie de prelucrări ulterioare în cadrul entităţii, putând fi depozitate în vederea livrării sau expediate direct clienţilor; rebuturile, materialele recuperabile şi deşeurile. f. animalele şi păsările, respectiv animalele născute şi cele tinere de orice fel (viţei, miei, purcei, mânji şi altele) crescute şi folosite pentru reproducţie, animalele şi păsările la îngrăşat pentru a fi valorificate, coloniile de albine, precum şi animalele pentru producţie (lână, lapte şi blană), g. ambalajele, care includ ambalajele refolosibile, achiziţionate sau fabricate, destinate produselor vândute şi care în mod temporar pot fi păstrate de terţi, cu obligaţia restituirii în condiţiile prevăzute în contracte, h. producţia în curs de execuţie, reprezentând producţia care nu a trecut prin toate fazele (stadiile) de prelucrare, prevăzute în procesul tehnologic, precum şi produsele nesupuse probelor şi recepţiei tehnice sau necompletate în întregime. În cadrul producţiei în curs de execuţie se cuprind, de asemenea, lucrările şi serviciile, precum şi studiile în curs de execuţie sau neterminate. În cadrul stocurilor se includ şi bunurile aflate în custodie, pentru prelucrare sau în consignaţie la terţi, care se înregistrează distinct în contabilitate pe categorii de stocuri (IAS 2.6, IAS 2.8, OMFP 1752/ 2005).
15364.    Stocuri înregistrate – Sunt toate elementele de natura stocurilor înregistrate în contabilitatea unei entităţi economice. Deţinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum şi efectuarea de operaţiuni economice, fără să fie înregistrate în contabilitate, sunt interzise de lege. În acest sens trebuie să se asigure: a. recepţionarea tuturor bunurilor materiale intrate în entitate şi înregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile primite pentru prelucrare, în custodie sau în consignaţie se recepţionează şi înregistrează distinct ca intrări în gestiune. În contabilitate, valoarea acestor bunuri se înregistrează în conturi în afara bilanţului; b. în situaţia unor decalaje între aprovizionarea şi recepţia bunurilor care se dovedesc a fi în mod cert în proprietatea entităţii, se procedează astfel: - bunurile sosite fără factură se înregistrează ca intrări în gestiune atât la locul de depozitare cât şi în contabilitate, pe baza recepţiei şi a documentelor însoţitoare, - bunurile sosite şi nerecepţionate se înregistrează distinct în contabilitate ca intrare în gestiune; c. în cazul unor decalaje între vânzarea şi livrarea bunurilor, acestea se înregistrează ca ieşiri din entitate, nemaifiind considerate proprietatea acesteia, astfel: i. bunurile vândute şi nelivrate se înregistrează distinct în gestiune, iar în contabilitate în conturi în afara bilanţului, ii. bunurile livrate, dar nefacturate, se înregistrează ca ieşiri din gestiune atât la locurile de depozitare cât şi în contabilitate, pe baza documentelor care pot confirma ieşirea din gestiune potrivit legii; d. bunurile aprovizionate sau vândute cu clauze privind dreptul de proprietate se înregistrează la intrări şi, respectiv, la ieşiri, atât în gestiune, cât şi în contabilitate, potrivit contractelor încheiate (OMFP 1752/ 2005).
15365.    Stocuri minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere – Sunt stocurile minime constituite de Administraţia Naţională de Stat şi persoanele juridice prevăzute de normele legale în vigoare reprezentate de categoriile de produse petroliere luate în calculul consumului intern: a. benzine auto, benzine de aviaţie şi carburanţi de aviaţie de tip benzină; b. motorine, carburanţi diesel, kerosen şi carburanţi de aviaţie tip kerosen; c. combustibili petrolieri. Stocurile minime includ: a. cantităţile de la bordul petrolierelor aflate în port în vederea descărcării, după încheierea formalităţilor portuare; b. cantităţile deţinute în rezervoare în porturile de descărcare; c. cantităţile deţinute în rezervoarele din sistemul de transport al ţiţeiului şi produselor petroliere; d. cantităţile deţinute în rezervele rafinăriilor, exclusiv cele care se găsesc în instalaţiile de rafinare; e. cantităţile deţinute în stoc de către principalii consumatori; g. cantităţile deţinute în barje şi nave de coastă care se angajează în transportul în interiorul frontierelor naţionale, în măsura în care este posibil ca autorităţile competente să menţină sub control aceste cantităţi şi cu condiţia ca aceste cantităţi să fie imediat disponibile; h. cantităţile aflate în stocul rezervelor de stat. Stocurile minime exclud: ţiţeiul indigen neextras; b. cantităţile destinate navelor maritime; c. cantităţile aflate în tranzit direct, cu excepţia stocurilor deţinute în porturile de descărcare; d. cantităţile din conducte, din autocisterne şi vagoane cisternă, din rezervoarele de stocare ale staţiilor de distribuţie, precum şi cele deţinute de micii consumatori; e. cantităţile deţinute de forţele armate şi cele rezervate acestora din rezerva de stat şi de unităţile din domeniul industriei petroliere. Nivelul stocurilor minime este echivalent cu consumul intern mediu zilnic al produselor petroliere realizat pentru 67,5 zile din anul calendaristic precedent (OUG 54/ 2002).
15366.    Stop loss order – Ordin de vânzare la un curs anumit pentru a limita o pierdere prevăzută. În cazul în care cursul atinge sau se situează puţin sub limita fixată ordinul intră în execuţie. Un astfel de ordin, acela de cumpărare, poate fi dat, de asemenea, pentru a acoperi vânzările descoperite (fără acoperire), în cazul în care cursul depăşeşte o anumită limită.
15367.    Stoppage in tranzit – Expresie prin care se desemnează măsura pe care vânzătorul este îndreptăţit să o ia cu privire la mărfurile aflate în curs de transport către cumpărător, când acesta din urmă se află într-o situaţie financiară dificilă, de natură să pună sub semnul incertitudinii plata preţului, măsură concretizată în oprirea mărfurilor respective pe traseu astfel încât să fie împiedicată predarea lor către destinatar.
15368.    Straddle – Operaţiune cu primă cuprinzând o operaţiune call combinată cu o operaţiune put.
15369.    Straight bond – Termen pentru obligaţiunea obişnuită care nu este nici convertibilă, nici la alegere.
15370.    Strangel – Termen utilizat pentru a exprima o combinaţie de opţiune realizată prin cumpărare şi vânzare de call şi put cu scadenţe identice (în operaţiunile bursiere).
15371.    Strategia elitei – Efortul pe care îl face un producător de a oferi clientelei un produs/ serviciu de excepţie.
15372.    Strategia generală de audit – Stabileşte aria de aplicabilitate, programarea şi direcţia unui audit şi ajută la elaborarea unui plan de audit mai detaliat.
15373.    Strategia globală – Aplicarea la nivelul întregii forme a triadei “angajare-competitivitate-creativitate” pentru obţinerea unui avantaj competitiv. Kenichi Ohmae, cel care a formulat acest concept, propune 4 tipuri de strategie globală întemeiate pe: creşterea segmentului de piaţă, rentabilitate, iniţiativă agresivă, dezvoltare tehnologică şi managerială.
15374.    Strategie – Complex de metode pentru stabilirea orientării generale a activităţii firmei şi sarcinilor pentru atingerea obiectivelor proprii în fiecare etapă. În funcţie de etapă există strategie de producţie, de dezvoltare de piaţă (de distribuţie, de marketing) managerială, etc. Pornind de la conceptul de strategie o firmă trebuie să-şi identifice sectorul de activitate în care se situează, de a atrage o linie de conduită specifică, şi să completeze obiectivele prin alegerea celor mai bune ocazii de a le realiza.
15375.    Strategie de dezvoltare – Direcţionarea globală sau pe domenii de activitate, pe termen scurt, mediu şi lung, a acţiunilor menite să determine dezvoltarea urbană (Legea nr. 350/ 2001).
15376.    Strategie de politică monetară – Ansamblul de criterii şi proceduri ce stau la baza adoptării, implementării şi comunicării deciziilor băncii centrale care vizează atingerea obiectivului fundamental al politicii monetare. Principalele tipuri de strategii de politică monetară sunt: a. ţintirea cursului de schimb; b. ţintirea agregatelor monetare; c. ţintirea inflaţiei. În contextul ţintirii cursului de schimb, ancora nominală a politicii monetare o constituie valoarea ratei de schimb a monedei naţionale faţă de o monedă aparţinând unui partener comercial important, care înregistrează o rată scăzută a inflaţiei. În funcţie de gradul de flexibilitate a cursului de schimb şi de fermitatea angajamentului autorităţii monetare vis-a-vis de evoluţia cursului, regimul are o mare varietate de forme (curs de schimb fix, curs de schimb ajustabil conform unei traiectorii prestabilite, curs de schimb cu bandă orizontală sau ajustabilă etc.). Un caz  extrem al regimurilor cursului de schimb îl constituie consiliul monetar, în cadrul căruia banca centrală este obligată să schimbe moneda naţională contra valută la cursul de schimb fix stabilit prin lege, ori de câte ori publicul solicită; consiliul monetar impune ca baza monetară să fie acoperită în proporţie de peste 100 % cu rezerve valutare, constrângând la maximum operaţiunile discreţionare ale autorităţii monetare. În contextul agregatelor monetare, banca centrală utilizează în mod explicit un agregat monetar drept ancoră nominală (obiectiv intermediar) în vederea atingerii obiectivului de inflaţie; această strategie are ca fundament existenţa unei relaţii relativ stabile între stocuri de bani din  economie şi valoarea nominală a PIB (monetary policy strategy).
15377.    Strategie de specializare inteligentă – Strategii naționale sau regionale în domeniul inovării care stabilesc priorități în scopul de a crea un avantaj competitiv prin dezvoltarea punctelor tari proprii cercetării și inovării și prin corelarea acestora cu nevoile întreprinderilor în vederea abordării coerente a oportunităților emergente și a evoluțiilor pieței, evitând suprapunerea și fragmentarea eforturilor. O astfel de strategie de specializare inteligentă poate lua forma unui cadru politic strategic în domeniul cercetării și inovării (C&I) la nivel național sau regional sau poate fi inclusă într-un astfel de cadru (Reg. UE 1303/ 2013).
15378.    Strategie locală de dezvoltare – Un ansamblu coerent de operaţiuni care urmăreşte să răspundă obiectivelor, nevoilor locale şi punerii în aplicare la nivelul adecvat în cadrul unui parteneriat (Reg. CEE 1698/ 2005).
15379.    Strategie macroregională – Un cadru aprobat de Consiliul European, care poate fi sprijinită de fondurile ESI, printre altele, pentru a aborda provocări comune cu care se confruntă o zonă geografică definită care afectează state membre și țări terțe situate în aceeași zonă geografică, care beneficiază astfel de o cooperare consolidată ce contribuie la realizarea coeziunii economice, sociale și teritoriale (Reg. UE 1303/ 2013).
15380.    Strategie pentru bazinul maritim – Un cadru structurat de cooperare cu privire la o anumită zonă geografică, dezvoltat de instituțiile Uniunii, statele membre, regiunile acestora și, după caz, țările terțe care împart același bazin maritim. Strategia pentru bazinul maritim ține cont de particularitățile geografice, climatice, economice și politice ale bazinului maritim (Reg. UE 1303/ 2013).
15381.    Stratificare – Procesul divizării populaţiei în subpopulaţii, fiecare dintre acestea fiind un grup de unităţi de eşantionare care are caracteristici similare (adesea valoarea monetară).
15382.    Străin – Persoana care nu are cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European (OUG nr. 194/ 2002).
Persoanele care au o altă cetăţenie cât şi acelea care nu au nici o cetăţenie.
15383.    Strămutarea judecăţii – Instituţie de drept procesual penal care constă în trecerea unei cauze de la instanţa competentă, după lege, la altă instanţă de acelaşi grad, din altă localitate, pentru desfăşurarea normală a procesului penal. Este deci o derogare de la competenţa teritorială normală.
15384.    Stress test – Tehnici statistice care permit evaluarea vulnerabilităţilor ce rezultă din legăturile macrofinanciare de la nivelul economiei şi aprecierea capacităţii sistemului bancar de a absorbi şocurile în condiţiile unor evenimente excepţionale dar plauzibile. Literatura şi practica de specialitate au consacrat două funcţionalităţi ale stress testului din perspectiva băncilor centrale. Prima dintre acestea priveşte procesul de analiză macrofinanciară (sistemică), respectiv studierea rezistenţei sistemului financiar la şocuri extreme şi cuantificarea riscului sistemic. Rolul principal al stress testului din perspectiva sistemică este de a identifica expunerile latente care pot genera efecte de contaminare la nivelul sectorului financiar. În mod particular, modelele de stress test pot furniza o verificare independentă asupra resurselor potenţiale de vulnerabilitate şi o înţelegere mai cuprinzătoare a legăturilor dintre sistemul financiar şi mediul macroeconomic. A doua funcţie este legată de analiza instituţională, prin faptul că pe baza stress testului pot fi identificate băncile vulnerabile. Acesta poate fi folosit de băncile centrale împreună cu instrumentele tradiţionale de supraveghere off site (modelele de rating, sistemele de avertizare timpurie şi alte date şi informaţii calitative) pentru a identifica băncile comerciale care trebuie monitorizate mai atent. În plus, unele bănci centrale au început să acorde mai multă atenţie aspectelor reglementare privind analizele de stress test realizate la nivelul instituţiilor de credit. Aceste preocupări sunt impulsionate şi de prevederile pilonului doi din Noul Acord de Capital, care menţionează explicit rolul stress testului în gestiunea riscurilor bancare. Tehnicile de stress test nu au o funcţie predictivă.
15385.    Structură a solului – Caracteristică deosebit de complexă a solului care reflectă capacitatea de unire a particulelor elementare şi organice în microagregate, şi acestea la rândul lor reunite în macroagregate (elemente structurale, formaţiuni structurale), având grade diferite de formare şi dezvoltare, forme şi dimensiuni diferite (Cod bune practici fermă 2006).
15386.    Structură de primire turistică – Orice construcţie şi amenajare destinată, prin proiectare şi execuţie, cazării turiştilor, servirii mesei pentru turişti, agrementului, transportului special destinat turiştilor, tratamentului balnear pentru turişti, împreună cu serviciile aferente. Structurile de primire turistice includ: a. structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, camere de închiriat în locuinţe familiale, nave fluviale şi maritime, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice şi alte unităţi cu funcţiuni de cazare turistică; b. structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică: unităţi de alimentaţie din incinta structurilor de primire cu funcţiuni de cazare, unităţi de alimentaţie publică situate în staţiuni turistice, precum şi cele administrate de societăţi comerciale de turism, restaurante, baruri, unităţi de fast food, cofetării, patiserii şi care sunt atestate conform legii; c. structuri de primire turistice cu funcţiuni de agrement: cluburi, cazinouri, săli polivalente, instalaţii şi dotări specifice agrementului turistic; d. structuri de primire turistice cu funcţiuni de transport: 1. transport rutier: autocare, etc.; 2. transport feroviar: trenuleţe, trenuri cu cremalieră, etc.; 3. transport fluvial şi maritim: ambarcaţiuni cu scop turistic; 4. transport pe cablu: telecabine, teleschi, etc.; e. structuri de primire turistice cu funcţiuni de tratament balnear: unităţi de prestări de servicii pentru tratament balnear, componente integrate sau arondate complexurilor de turism balnear (O.G. nr. 58/ 1998).
15387.    Structură de vânzare – Spaţiul de desfăşurare a unuia sau mai multor exerciţii comerciale (O.G. nr. 99/ 2000).
15388.    Structură de vânzare cu suprafaţă mare – Structură de vânzare cu o suprafaţă mai mare de 1.000 mp (O.G. nr. 99/ 2000).
15389.    Structură de vânzare cu suprafaţă medie – Structură de vânzare cu o suprafaţă de vânzare cuprinsă între 400 – 1.000 mp (O.G. nr. 99/ 2000).
15390.    Structură de vânzare cu suprafaţă mică – Structură de vânzare având o suprafaţă de vânzare de până la 400 mp inclusiv (O.G. nr. 99/ 2000).
15391.    Structură silvică de rang superior – Structura în a cărei subordine se pot afla, din punct de vedere tehnic, ocoalele silvice private (L 46/ 2008).
15392.    Structură urbană – Modul de alcătuire, de grupare sau de organizare a unei localităţi ori a unei zone din aceasta, constituită istoric, funcţional şi fizic; totalitatea relaţiilor în plan funcţional şi fizic, pe baza cărora se constituie organizarea unei localităţi sau a unei zone din aceasta şi din care rezultă configuraţia lor spaţială (Legea nr. 350/ 2001).
15393.    Structuri de implementare – Organismul de implementare, autoritatea de management, autoritatea de implementare, organismul intermediar, alte structuri cu funcțiuni delegate etc., așa cum sunt acestea definite de reglementările comunitare și de memorandumurile/ acordurile de finanțare încheiate cu Uniunea Europeană/ donatorul public internațional și sunt stabilite prin reglementările și acordurile la nivel național (O.U.G. 66/ 2011).
15394.    Structuri verificate – Beneficiarul asistenței din fonduri europene, oricare structură de implementare, precum și orice persoană fizică ori juridică ce se află într-o relație contractuală, în cadrul proiectelor/ programelor finanțate din fonduri europene și/ sau din fonduri publice naționale aferente acestora (O.U.G. 66/ 2011).
15395.    Studiorum agitatio vitae aequalis fuit – Nu încetăm niciodată să învăţăm.
15396.    Stulti timent fortunam, sapientes ferunt – Proştii se tem de soartă, înţelepţii o îndură.
15397.    Stultita est contagiosa – Prostia este molipsitoare.
15398.    Stultorum infinitus est numerus – Infinit este numărul proştilor.
15399.    Stultus si taceat, sapientia magna putatur – Dacă prostul tace, credem că avem de-a face cu o mare înţelepciune.
15400.    Suae quemque fortunae maxime poeniteent – Nimeni nu este mulţumit cu soarta sa.
15401.    Sub colore iuris – Sub aparenţa justiţiei.
15402.    Sub cute formosa saepe latet mens odiosa – Sub un înveliş frumos, se poate ascunde o minte monstruoasă.
15403.    Subbuclă locală – Porţiunea din bucla locală care conectează punctul terminal al reţelei aflat la punctul de prezenţă al abonatului cu un punct de acces intermediar (OG 34/ 2002).
15404.    Subdiviziuni ale unităţilor administrativ teritoriale – Sectoarele municipiului Bucureşti sau alte subdiviziuni ale municipiilor, ale căror delimitare şi organizare se stabilesc prin lege (L 273/ 2006) (Legea nr. 215/ 2001).
15405.    Subiect – Persoana aflată în centrul atenţiei unei cercetări.
15406.    Subiect activ – Titularul unui drept de creanţă.
15407.    Subiect de drept – Titular de drepturi şi obligaţii.
15408.    Subiect de drept civil – Sunt persoanele fizice şi persoanele juridice. Persoana fizică este omul, privit individual, ca titular de drepturi şi de obligaţii civile. Persoana juridică este orice formă de organizare care, întrunind condiţiile cerute de lege, este titulară de drepturi şi de obligaţii civile (L 287/ 2009 – Codul Civil).
15409.    Subiect pasiv – Parte dintr-un raport de drept obligată la îndeplinirea unei prestaţii.
15410.    Subiectul infracţiunii – Persoana care săvârşeşte sau participă la săvârşirea infracţiunii în calitate de autor, instigator sau complice. Categorii de subiecţi ai infracţiunii: subiecţi activi şi subiecţi pasivi.
15411.    Subîmprumut – Finanţare rambursabilă angajată de către stat prin ministerul economiei şi finanţelor şi transferată către subîmprumutat prin acordul de împrumut subsidiar (OUG 64/ 2007).
15412.    Subîmprumutat – Persoana juridică ce beneficiază de împrumuturi angajate de Ministerul economiei şi finanţelor şi a căror rambursare se asigură exclusiv din veniturile proprii ale acesteia, fără a afecta bugetul de stat, sau, în cazul unităţilor administrativ teritoriale, se prevede ca rambursarea să se facă din bugete locale (OUG 64/ 2007).
15413.    Subînchiriere – Contract de închiriere încheiat de locatarul principal cu o altă persoană (subchiriaş, sublocatar).
15414.    Sublata causa tollitur effectus – Înlătură cauza şi va dispare efectul.
15415.    Subminarea economiei naţionale – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra siguranţei statului şi constă în fapta de a folosi o autoritate publică, instituţie publică sau alte persoane juridice de interes public ori de a împiedica funcţionarea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia naţională (art. 165 C.Pen.).
15416.    Subminarea puterii de stat – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra siguranţei statului şi constă în acţiunea armată de natură să slăbească puterea de stat precum şi din orice alte acţiuni violente săvârşite de mai multe persoane împreună, de natură să atragă aceleaşi urmări (slăbirea puterii de stat) (art. 162 C.Pen.).
15417.    Subparticipare – Cotă parte a unui împrumut cedat la o bancă terţă de către o bancă ce face parte dintr-un sindicat bancar. Subparticipanţii nu figurează pe lista băncilor ce este reprodusă pe prospectul de emisiune; în emisiunile pe piaţa europeană (euroemisiuni) deţinătorii de subparticipări (bănci şi brokeri) formează sindicatul de vânzare, ele nefigurând pe prospectul de emisiune; în operaţiile de credit (credit financiar) sunt cedate subparticipări sub formă de tranşe dintr-un credit, cesiuni de creanţe care sunt reglementate legal sau contractual.
15418.    Subproducţie comunitară – Formă avansată de subproducţie practicată de întreprinderi cu referire la piese, subansamble, etc. pentru realizarea producţiei acestora pe o bază stabilă şi pe termen lung.
15419.    Subproducţie de capacitate – Formă de subproducţie care presupune fabricarea de către subcontractanţi a unor piese finite, identice cu cele realizate de ordonator, ce preia cea mai mare parte a acestora şi le desface sub marca proprie, permiţând totodată subcontractantului în cauză să comercializeze pe o arie geografică limitată şi sub aceeaşi marcă restul producţiei.
15420.    Subrogaţie – Denumire dată operaţiunii de substituire a creditorului iniţial dintr-un raport juridic obligaţional de către persoana care plătind acestuia datoria debitorului său dobândeşte toate drepturile celui pe care îl plăteşte, devenind la rândul său creditor al aceluiaşi debitor.
15421.    Subscriere – Angajament luat de o persoană (subscriptorul) cu ocazia unei emisiuni de titluri foarte căutate în intenţia de a obţine un număr suficient din aceste titluri, dacă atribuirea lor ar fi restrânsă.
15422.    Subscriere fictivă – Subscripţie depusă la mai multe bănci cu ocazia unei emisiuni de titluri foarte căutate cu intenţia de a obţine un număr suficient de titluri, dacă atribuirea lor ar fi restrânsă.
15423.    Subsidiaries – Termen prin care sunt denumite societăţile comerciale grupate într-un holding (holding company) şi a căror activitate economică este direcţionată şi controlată, în cadrul grupării respective, de către societatea numită holding.
15424.    Substanţă suport – Înseamnă o substanţă utilizată pentru dizolvarea, diluarea, dispersarea sau modificarea fizică a unui aditiv pentru hrana animalelor în scopul de a facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea acestuia fără a-i afecta funcţia tehnologică şi fără a avea, ea însăşi, vreun efect tehnologic (Reg. CE 767/ 2009).
15425.    Substanţe periculoase pentru sol – Substanţe, care datorită proprietăţilor, cantităţii sau concentraţiei lor, au un efect nefavorabil asupra funcţiilor şi utilizării solului (Cod bune practici fermă 2006).
15426.    Subrogaţie – Substituirea unei persoane cu o alta într-un raport de drept (substituţie personală) sau conferirea către un lucru a unor calităţi juridice specifice lucrului pe care acesta îl înlocuieşte într-un patrimoniu oarecare.
15427.    Substituire – Substituţie; înlocuire.
15428.    Substituire de persoane – Infracţiune ce are ca obiect fapta de a-şi atribui sieşi sau unei alte persoane o identitate falsă spre a induce în eroare o altă persoană sau o autoritate.
15429.    Subunitate de gospodărire – Diviziunea unei unităţi de producţie şi/ sau protecţie, constituită ca urmare a grupării arboretelor din unitatea de producţie şi/ sau protecţie în funcţie de ţelul de gospodărire (L 46/ 2008).
15430.    Subunităţi fără personalitate juridică – (Care aparţin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul în România) se înţelege sucursale, agenţii, reprezentanţe sau altele asemenea unităţi fără personalitate juridică înfiinţate potrivit legii (OMFP 3055/ 2009; OMFP 1802/ 2014).
15431.    Subvenţii – Ajutoare, prime; suport acordat de către beneficiar grupului ţintă eligibil, sub formă financiară sau în natură (OMMFPS 2170/ 2010).
15432.    Subvenţii aferente activelor – Reprezintă subvenţii guvernamentale pentru acordarea cărora principala condiţie este ca entitatea beneficiară să cumpere, să construiască sau să achiziţioneze în alt mod active imobilizate. De asemenea, pot exista şi condiţii secundare care restricţionează tipul sau amplasarea activelor sau perioadele în care acestea urmează a fi achiziţionate sau deţinute (IAS 20.3)
15433.    Subvenţii aferente veniturilor – Subvenţiile guvernamentale diferite de cele pentru active (IAS 20.3).
15434.    Subvenţii guvernamentale – Reprezintă asistenţa acordată de guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în  schimbul respectării, în trecut şi/ sau în viitor, a anumitor condiţii referitoare la activitatea de exploatare a acestei entităţi. Ele exclud acele forme de asistenţă guvernamentală cărora nu li se pot atribui, în mod rezonabil, o anumită valoare, precum şi acele tranzacţii cu guvernul care nu se pot distinge de operaţiunile comerciale normale ale entităţii (IAS 20.3).
15435.    Succesiune – Transmisiunea de la una sau mai multe persoane fizice sau juridice a unui patrimoniu, a unei părţi a acestuia sau a unor bunuri determinate ce au aparţinut unei persoane decedate.
15436.    Succesiune cu titlu universal – Este o succesiune ce se referă la o fracţiune din patrimoniu.
15437.    Succesiune testamentară – Are loc când devoluţia moştenirii are loc în conformitate cu testamentul întocmit de persoana decedată.
15438.    Succesiune vacantă – Succesiune pe care nimeni n-o reclamă fie pentru că nu există succesori cunoscuţi fie că aceştia au renunţat la moştenire.
15439.    Succesor – Persoana chemată la moştenire pe baza legii.
15440.    Sucursală – Structură de întreprindere comercială creată de o societate comercială în ţara care i-a dat naţionalitatea sau într-o altă ţară ca modalitate de extindere a întreprinderii fondatoare fiind menită să contribuie la realizarea obiectului ei de activitate.
Structură organizată/ unitate operaţională fără personalitate juridică (dependentă din punct de vedere juridic) a unei instituţii de credit sau financiare, care efectuează în mod direct toate sau unele dintre activităţile instituţiei de credit sau financiare, la limita mandatului dat de aceasta (L 58/ 1998).
Structura organizată, fără personalitate juridică separată a unei societăţi comerciale, care prestează unul sau toate serviciile pentru care societatea a fost autorizată, în conformitate cu mandatul primit. Toate sediile înfiinţate în România de către o societate cu sediul social sau central situat într-un stat membru vor fi tratate ca fiind o singură sucursală (L 297/ 2004).
Agenţia ori sucursala unui asigurător sau reasigurător. Orice prezenţă permanentă a unui asigurător sau reasigurător pe teritoriul unui stat membru trebuie să fie tratată ca o agenţie ori sucursală, chiar dacă prezenţa nu ia forma unei agenţii sau sucursale, dar consideră, în principal, într-o reprezentanţă condusă de personalul acelei entităţi ori de o persoană independentă care are mandat permanent de a acţiona în numele şi pentru acea entitate (L 32/ 2000).
15441.    Suficienţă – Suficienţa reprezintă măsura cantităţii probelor de audit. Cantitatea necesară a probelor de audit este afectată de riscul de denaturare şi, de asemenea, de calitatea probelor respective de audit.
15442.    Sufragiu – Vot dat în materie electorală.
15443.    Sugestie – Mijloc de a influenţa pe cineva fără a recurge la convingere determinând persoana respectivă să accepte idei, păreri, hotărâri etc.. Persoana sugestionată se numeşte sucub iar cea care o determină se numeşte incub.
15444.    Sultă – Sumă de bani care, într-un partaj, compensează inegalitatea loturilor.
15445.    Sumă asigurată obligatoriu – Limita maximă de despăgubire care poate fi acordată de asigurător pentru daunele provocate construcţiei, în funcţie de tipul locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, în condiţiile legislaţiei în vigoare (L 260/ 2008).
15446.    Sumă la risc – Diferenţa dintre indemnizaţia de asigurare şi rezerva matematică stabilită pentru contractele de asigurare care acoperă riscul de deces (L 32/ 2000).
15447.    Sumă plătită necuvenit – Plata nedatorată, așa cum este aceasta prevăzută în dreptul civil, acordată unui beneficiar, care provine din fonduri europene și/ sau fonduri publice aferente acestora (O.U.G. nr. 66/ 2011).
15448.    Sume de bani – Bani aflaţi în soldul creditor al unui cont, indiferent de moneda în care sunt denominaţi, sau alte creanţe similare având ca obiect sume de bani, cum ar fi depozitele pe piaţa monetară ori sumele datorate sau plătibile ca urmare a aplicării unei clauze de compensare cu exigibilitate imediată (O.G. nr. 9/ 2004).
15449.    Sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat – Sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale şi sumele defalcate cu destinaţie specială, alocate pentru finanţarea unor servicii publice descentralizate sau a unor cheltuieli publice (L 273/ 2006).
15450.    Summum ius, summa iniuria – Cel mai mare act de dreptate poate fi uneori cea mai mare nedreptate.
15451.    Sunt bona mixta malis, sunt mala mixta bonis – Lucrurile bune sunt amestecate cu cele rele, dar şi cele rele sunt amestecate cu lucruri bune.
15452.    Suo doceri ab hoste nullus est pudor – Nu este nici o ruşine să înveţi de la duşmanul tău.
15453.    Suo ipsius laqueo captus – Prins în propria-i plasă.
15454.    Suo tempore – Totul la timpul său; la vremea sa.
15455.    Superbientem animus prosternet – Pe cel trufaş, mândria îl va nimici.
15456.    Superficie – Drept de proprietate ce are ca obiect clădirile sau plantaţiile ce există pe un teren a cărui proprietate aparţine altei persoane.
15457.    Superproducţie – Denumire dată complexului de activităţi productive şi de comercializare realizate în cooperare de către firme din ţări diferite în baza unor relaţii contractuale care se stabilesc între o firmă principală (ordonator) şi unul sau mai mulţi subcontractanţi, în virtutea cărora aceştia din urmă pun în fabricaţie pe baza documentaţiei date de ordonator un produs finit sau piese, subansamble, etc. care urmează a fi asamblate în întreprinderea ordonatoare, care va asigura şi comercializarea (integrală sau parţială) a produsului finit, sub marca sa.
15458.    Superproducţie de specialitate – Formă a superproducţiei care presupune realizarea de către subproducători, după o prealabilă specializare, a unor piese, subansamble, etc. ce urmează a fi integrate în produsul finit la ordonator.
15459.    Suport durabil – Orice mijloc care permite clientului să stocheze informaţia adresată lui, într-o modalitate accesibilă pentru utilizări viitoare, într-o perioadă de timp corespunzătoare scopului pentru care a fost furnizată informaţia şi care permite reproducerea exactă a acesteia pe dischete, CD-ROM, DVD, unităţile centrale ale computerelor pe care poşta electronică este stocată, cu excepţia site-urilor internet, care nu îndeplinesc criteriile de stocare şi reproducere a informaţiei (L 32/ 2000).
Orice instrument care permite consumatorului să stocheze informaţii care îi sunt adresate personal, în aşa fel încât acestea să fie accesibile pentru consultare în viitor pe o perioadă de timp adecvată scopului informaţiilor, şi care îi permite reproducerea fidelă a informaţiilor stocate (OUG 50/ 2010).
Orice instrument ce permite consumatorului păstrarea informațiilor ce îi sunt comunicate și accesul la acestea pentru o perioadă de timp corespunzătoare scopului informației, cu posibilitatea de a fi consultate ori de câte ori este necesar, și care să permită repăroducerea nemodificată a conținutului lor (OG nr. 85/ 2004).
15460.    Supoziţie de part – Infracţiune ce are ca obiect atribuirea unui copil ca fiind născut de o femeie care nu l-a conceput; frauda poate emana sau de la femeia în cauză sau de la un terţ.
15461.    Supraarbitru – Arbitru care prezidează completul de arbitraj în litigiile de comerţ exterior.
15462.    Supradividende – Repartiţie făcută în mod excepţional de către o societate pentru acţionarii săi şi deţinătorii de bonuri de participare în plus faţă de dividende.
15463.    Supraevaluarea activelor – Reprezintă o expansiune nesustenabilă a preţurilor activelor, nejustificată de factori economici structurali, urmată de reducerea drastică şi rapidă a preţurilor.
15464.    Suprafaţă de vânzare – Suprafaţă destinată accesului consumatorilor pentru achiziţionarea produsului/ serviciului, expunerii produselor oferite, plăţii acestora şi circulaţiei personalului angajat pentru derularea activităţii. Nu constituie suprafeţe de vânzare cele destinate depozitării şi păstrării mărfurilor, producţiei, birourilor şi anexelor (O.G. nr. 99/ 2000).
15465.    Suprafaţă de vânzare a unui centru comercial – Suma suprafeţelor de vânzare cu amănuntul de produse şi servicii de piaţă şi de alimentaţie publică cuprinse în aceasta (L 296/ 2004).
15466.    Suprasubscris – O emisiune este suprasubscrisă atunci când volumul total de subscripţii este mai mare decât volumul împrumutului. În acest caz, băncile trebuie să procedeze la o retragere a subscripţiilor.
15467.    Suprafaţă agricolă – Înseamnă orice suprafaţă de teren arabil, păşune permanentă sau culturi permanente (Reg. CEE 73/ 2009).
15468.    Supralicitaţie – Licitaţie publică suplimentară în cadrul unei urmăriri silite imobiliare ce urmăreşte un preţ superior celui la care s-a adjudecat bunul cu ocazia licitaţiei.
15469.    Supraprofit – Profit suplimentar rezultat din folosirea unor factori de producţie cu calităţi deosebite, care permit realizarea unor cheltuieli mai reduse decât ale celorlalţi producători.
15470.    Suprasolviri – Sume achitate de contribuabil în plus faţă de creanţele pe care le datorează bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale (Legea nr. 273 din 2006).
15471.    Suprataxă de import – Taxă vamală având caracter suplimentar, instituită în condiţii excepţionale pentru anumite grupe de produse, pentru o perioadă de timp determinată (de obicei relativ scurtă).
15472.    Supraveghere de către autorităţi – Reprezintă acţiunile desfăşurate, în general, de către respectivele autorităţi pentru a asigura respectarea reglementărilor legale şi, atunci când este cazul, a altor dispoziţii aplicabile.
Reprezintă acţiunile desfăşurate, în general, de autorităţile vamale pentru a asigura respectarea reglementărilor vamale şi, atunci când este cazul, a altor dispoziţii aplicabile mărfurilor aflate sub supraveghere vamală (Reg. CEE 2913/ 92).
15473.    Supraveghere vamală – Orice acţiune a autorităţii vamale pentru respectarea reglementărilor vamale şi, când este cazul, a altor dispoziţii aplicabile mărfurilor aflate sub supraveghere vamală (L 86/ 2006).
15474.    Supravegherea – Activitatea de colectare sistematică şi continuă, analiza, interpretarea şi diseminarea datelor privind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile, pe baza cărora sunt identificate priorităţile de sănătate publică şi sunt instituite măsurile de prevenire şi control  (L 95/ 2006).
15475.    Supravegherea exercitată de procuror – Potrivit dispoziţiilor legale procurorul, în exercitarea supravegherii respectării legii în activitatea de urmărire penală, veghează ca orice infracţiune să fie descoperită, orice infractor să fie tras la răspundere penală şi ca nici o persoană să nu fie urmărită penal fără să existe indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală (art. 216 C.Proc.Pen.).
15476.    Supraveghetor consolidant – Autoritatea competentă cu exercitarea supravegherii pe bază consolidată a instituţiilor de credit-mamă la nivelul Uniunii Europene şi a instituţiilor de credit controlate de societăţi financiare holding-mamă la nivelul Uniunii Europene (OUG 99/ 2006).
15477.    Supunerea la munca forţată obligatorie – Infracţiune care face parte din categoria de infracţiuni contra libertăţii persoanei. şi constă în fapta de a supune o persoană, în alte cazuri decât cele prevăzute de dispoziţiile legale, la prestarea unei munci contra voinţei sale sau la o muncă obligatorie (art. 191 C.Pen.).
15478.    Supunerea la rele tratamente – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei şi constă în supunerea la rele tratamente a unei persoane aflate în stare de reţinere, deţinere ori în executarea unei măsuri de siguranţă sau educative (art. 267 C.Pen.).
15479.    Surplus la lichiditate – Suma ce rămâne după realizarea tuturor activelor şi plata datoriilor unei societăţi în lichidare.
15480.    Surse externe de informaţie – Reprezintă sursele de informaţii în care se pot încadra/ rezultă din: a. valoarea de piaţă a imobilizării care a crescut semnificativ în cursul perioadei; b. în cursul perioadei au avut loc modificări semnificative cu efect favorabil asupra entităţii sau se estimează că astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat, în mediul tehnologic, comercial, economic sau juridic în care entitatea îşi desfăşoară activitatea sau pe piaţa căreia îi este dedicat activul etc. (OMFP 3055/ 2009).
15481.    Surse interne de informaţie – Reprezintă sursele de informaţii care se pot încadra/ rezultă din: a. pe parcursul perioadei au avut loc modificări semnificative, cu efect favorabil asupra entităţii, sau astfel de modificări se vor produce în viitorul apropiat în ceea ce priveşte gradul sau modul în care imobilizarea este utilizată sau se aşteaptă să fie utilizată (aceste modificări includ costurile efectuate în timpul perioadei pentru a îmbunătăţi şi a creşte performanţa imobilizării sau pentru a restructura activitatea căreia îi aparţine imobilizarea); b. raportările interne dovedesc faptul că performanţa economică a unei imobilizări este sau va fi mai bună decât s-a prevăzut iniţial (OMFP 3055/ 2009).
15482.    Surse regenerabile de energie – Sursele de energie nefosile, cum sunt: energie eoliană (vântul), solară, aerotermală, geotermală şi gazele combustibile asociate apelor termale, hidrotermală, energia valurilor, a mareelor (energia oceanelor), energie hidraulică, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, sau gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz (L 220/ 2008).
15483.    Suspendarea condiţionată a executării pedepsei – Instituţie de drept penal ce constă în suspendarea executării pedepsei, luată de instanţa de judecată, pe o anumită durată, dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege; pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii (cu unele excepţii), se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia (art. 81 C.Pen.).
15484.    Suspendarea contractului individual de muncă – Perioadă în care munca prevăzută în contract nu se prestează şi, în consecinţă, de regulă, nu se plăteşte nici salariul de către angajator, fiind o suspendare a efectelor principale ale contractului individual de muncă.
15485.    Suspendarea cursului prescripţiei – Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau de o împrejurare de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal (art. 128 C.Pen.).
15486.    Suspendarea executării hotărârii – Oprirea temporară a punerii în aplicare a dispoziţiilor din hotărârile penale. Ea poate avea loc în temeiul legii sau ca o măsură luată de instanţa de judecată sau procurorul general.
15487.    Suspendarea judecăţii – Măsură temporară a procesului penal luată de instanţa de judecată, când se constată pe baza unei expertize medicale că inculpatul suferă de o boală gravă, care îl împiedică să participe la judecată.
15488.    Suspendarea urmăririi penale – Modalitate de întrerupere temporară a urmării penale în baza căreia, în cazul în care se constată, printr-o expertiză medicală, că învinuitul sau inculpatul suferă de o boală gravă care îl împiedică să ia parte la procesul penal, procurorul poate dispune, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale (art. 239 C.Proc.Pen.).
15489.    Suspiciune de fraudă – Reprezintă o neregulă care a făcut obiectul unei constatări primare administrative sau judiciare care a generat iniţierea unei proceduri la nivel naţional pentru a determina existenţa unui comportament intenţionat, în special a unei fraude (Reg. CEE 1848/ 2006).
15490.    Sustine et absine – Îndură şi înfrânează-te.
15491.    Sustragerea de la executarea amenzii – Reprezintă neplata cu rea credinţă a amenzii de către cel condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. În această situaţie instanţa de judecată poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii în limitele prevăzute pentru infracţiunea săvârşită, ţinând seama de partea de amendă care a fost achitată (art. 63 C.Pen.).
15492.    Sustragerea de la rechiziţii militare – Infracţiune care face parte din grupul de infracţiuni contra capacităţii de apărare şi constă în fapta de a refuza nejustificat de a pune la dispoziţia forţelor armate a bunurilor legal rechiziţionate, sustragerea de la îndeplinirea acestor obligaţii ori nedeclararea la recensământ a bunurilor supuse rechiziţionării (art. 352 C.Pen.).
15493.    Sustragerea de la recrutare – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra capacităţii de apărare şi constă în fapta de sustragere de la recrutare în timp de pace.
15494.    Sustragerea de la serviciul militar – Face parte din grupul infracţiunilor contra capacităţii de apărare şi constă în fapta persoanei care îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage serviciului militar (art. 348 C.Pen.).
15495.    Sustragerea de la tratamentul medical – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra sănătăţii publice şi constă în sustragerea de la executarea măsurii de siguranţă a obligării la tratamentul medical, în cazul contaminării venerice, pandemice, etc. (art. 309 C.Pen.).
15496.    Sustragerea de sub sechestru – Infracţiune ce face parte din grupul infracţiunilor contra autorităţii şi constă în fapta de a sustrage un bun care este legal sechestrat (art. 244 C.Pen.).
15497.    Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri – Infracţiune care face parte din grupul infracţiunilor contra autorităţii şi constă în fapta unei persoane de a sustrage ori distruge un dosar, registru, document sau orice alt înscris care se află în păstrarea ori în deţinerea unui organ sau unei instituţii de stat ori autorităţi publice, instituţii publice sau alte persoane juridice de interes public (art. 242 C.Pen.).
15498.    Susţinerea cursului – Cursul unei acţiuni este susţinut pentru a evita fluctuaţia puternică prin vânzarea titlurilor când presiune spre creştere este mare şi cumpărând pentru a obţine un efect contrar.
15499.    Suveranitate – Atribut al statului ce constă în supremaţia de stat în interiorul hotarelor sale şi în independenţa ei în interior.
15500.    Swap – Operaţiune prin care se schimbă un titlu financiar contra altui titlu financiar pentru o perioadă determinată; operaţiune de schimb caracterizată prin cumpărarea sau vânzarea unei monede străine şi vânzarea sa simultană la termen (sau invers), operaţiune executată în general pentru micşorarea pierderilor de schimb; credite încrucişate.
15501.    Swap valutar – În general, swap-ul valutar presupune cumpărarea unei valute la momentul încheierii tranzacţiei şi obligaţia vinderii acesteia la un termen viitor la un curs la termen (forward) prestabilit. Unele analize includ în această categorie şi tranzacţii de tip swap pe rata dobânzii care presupun şi un risc valutar. Acestea sunt tranzacţii în care schimbul dintre cele două părţi reprezintă diferenţialul de dobândă (în care cel puţin una este variabilă), calculate pentru două sume, exprimate în valute diferite.
15502.    Swatching – “Potecă pe care să mergi”; mostre dintr-un produs lipite pe un material tipărit.
15503.    Swift – Sigla pentru „Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare” care exploatează o reţea internaţională de telecomunicaţii ce permite asigurarea unui trafic de plăţi raţional şi rapid; cod acordat băncilor, instituţiilor, etc. pentru accesarea acestei reţele.
15504.    Swing – Termen prin care se desemnează linia de credit deschisă între două ţări semnatare ale unui acord de clearing, linie ce serveşte la efectuarea plăţilor către furnizori atunci când încasările de la cumpărători devin insuficiente, ca urmare a decalajului valoric sau în timp între prestaţiile reciproce ale celor două părţi, întrucât prin specificul lor operaţiile de clearing sunt echilibrate, în mod normal, la încheierea perioadei de clearing creditul swing fiind necesar a fi lichidat (în practică există cazuri când acest credit se permanentizează transformându-se într-un credit obişnuit).
15505.    Switch – Termen care desemnează cedarea a ceva contra altceva; operaţiune ce constă în vânzarea de titluri ale căror perspective sunt descrescătoare pentru a cumpăra alte titluri care prezintă mai mult interes, sunt mai atrăgătoare (în limbaj bursier); varianta de bază a operaţiilor în contrapartidă/ compensaţie, care presupune participarea a mai mult de doi parteneri având sisteme economice şi financiare distincte şi care, de regulă, se fundamentează pe existenţa unui acord de plăţi şi pe funcţionarea unui cont de clearing ce determină echilibrul schimburilor reciproce.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018