To Work - Dex/ Dicționar - Glosar Economic

E

"Glosar Economic"

Grup 2 - ”Extinctiv” ... ”Ezitare”


 
8381.    Extinctiv – Care duce la înlăturarea efectelor unui act juridic.
8382.    Extinctor – Care are proprietatea de a stinge; aparat care serveşte la stingerea incendiilor; stingător.
8383.    Extincţie – Stingere, slăbire (a unei acţiuni, a unei oscilaţii etc.); micşorare sau anulare a intensităţii unui fascicul de lumină.
8384.    Extinde – A face să ocupe sau a ocupa un spaţiu mai mare decât cel iniţial; a (se) lărgi (ca sferă de acţiune); a (se) întinde, a (se) mări.
8385.    Extindere – Acţiunea de a (se) extinde şi rezultatul ei; întindere, mărire, lărgire.
8386.    Extinderea acţiunii penale pentru alte acte materiale – Reprezintă extinderea limitelor judecăţii dincolo de cadrul fixat prin actul de sesizare a instanţei, în cazul în care, în cursul judecăţii, se descoperă în sarcina inculpatului date cu privire la alte acte materiale, care intră în conţinutul infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată (ex. acte materiale nou descoperite ca făcând parte dintr-o infracţiune continuată sau complexă) (art. 335 C.Proc.Pen.).
8387.    Extinderea cercetării penale – Operaţiune prin care procurorul, la propunerea organelor de cercetare penală, extinde cercetarea penală asupra altor fapte, a altor persoane sau schimbă încadrarea juridică a faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală (art. 238 C.Proc.Pen.).
8388.    Extinderea procesului penal – Poate avea loc pentru alte fapte sau cu privire la alte persoane. Extinderea procesului penal pentru alte fapte, operaţiune prin care instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, extinde procesul penal dacă în cursul judecăţii se descoperă în sarcina inculpatului date cu privire la săvârşirea unei alte fapte penale, având legătură cu infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată (ex. în cazul judecării unei delapidări se descoperă că inculpatul a săvârşit şi un fals (art. 336 C.Proc.Pen.).
8389.    Extingibil – Care poate fi stins; acţiuni judiciare care trebuie stinse.
8390.    Extorca – A obţine un lucru de la cineva cu forţa, prin ameninţări, violenţă, şantaj etc.
8391.    Extorcare – Acţiunea de a extorca şi rezultatul ei; extorsiune.
8392.    Extorsiune – Extorcare, stoarcere, luare de bani prin ameninţări sau prin violenţă.
8393.    Extra – Element de compunere ce înseamnă „afară de”, „în afară”, deosebit de; superior, ultra, foarte.
8394.    Extrabugetar – Care nu este înscris în buget, care se face în afara bugetului.
8395.    Extracontabil – Calcule, situaţii, lucrări etc. care se efectuează pe baza unor date procurate pe alte căi decât cea contabilă.
8396.    Extract – Copie a unui act, scoasă dintr-un registru (de stare civilă); substanţă sau amestec de substanţe chimice preparat prin concentrarea până la un anumit grad a produselor extrase din diferite materii vegetale sau animale, proaspete sau uscate.
8397.    Extract de hamei – Înseamnă produsele concentrate obţinute din acţiunea unui solvent asupra hameiului sau pulberii de hamei (Reg. CEE 1234/ 2007).
8398.    Extractiv – Care serveşte la extragerea unor substanţe utile.
8399.    Extractor – Care extrage sau ajută la extragerea anumitor substanţe sau corpuri; aparat cu ajutorul căruia se face o extracţie; aparat cu care se extrage mierea din faguri; utilaj de construcţii folosit pentru extracţia din pământ a piloţilor, în vederea reutilizării lor la alte lucrări; dispozitiv al închizătorului unei arme de foc, care extrage din ţeavă tubul-cartuş sau tubul proiectilului.
8400.    Extracţie – Extragere; operaţie de aducere la suprafaţă a minereului, a materialului şi a personalului, prin puţuri verticale sau înclinate care fac legătura cu diferite planuri ale minei; îndepărtare a unui corp străin.
8401.    Extrados – Porţiune, suprafaţă exterioară convexă a unui arc sau a unei bolţi; faţă convexă a unei palete de turbină sau faţa superioară a unei aripi de avion.
8402.    Extradotal – Care este în afară de zestre (despre averea soţiei).
8403.    Extrafin – De calitate superioară; foarte fin, extraordinar de bun.
8404.    Extrage – A scoate o substanţă dintr-un material, a separa o substanţă de alta prin diferite procedee; a scoate un corp din locul în care s-a format sau în care a fost introdus.
8405.    Extragere – Acţiunea de a extrage şi rezultatul ei.
8406.    Extrajudiciar – Probă sau procedură care se desfăşoară sau se administrează în afara unui organ de jurisdicţie.
8407.    Extralegal – În afara legalităţii.
8408.    Extraneitate – Caracter străin al unui element cuprins într-un raport juridic, necesitând aplicarea unei legi nenaţionale; situaţia juridică a unei persoane care se află într-o ţară străină.
8409.    Extraneu – Din afară, străin.
8410.    Extraordinar – Care este cu totul deosebit, care iese din comun; neobişnuit, nemaipomenit, formidabil, excepţional; dotat cu calităţi deosebite, excepţionale; foarte bun; legi, măsuri, funcţii etc. care depăşesc cadrul unei reguli, unei măsuri obişnuite.
8411.    Extraparlamentar – Care nu face parte din parlament; din afara parlamentului.
8412.    Extrapola – A face o extrapolare.
8413.    Extrapolare – Metodă de determinare aproximativă a unei funcţii continue pentru valori situate în afara unui interval de valori cunoscute; extrapolaţie; extindere ipotetică a unei noţiuni, legi, teorii, etc. de la un domeniu la altul; trecere de la o idee la alta, mai complexă, cu o sferă mai largă etc.
8414.    Extrapolaţie – Extrapolare.
8415.    Extrareglementar – Care este în afara regulamentului.
8416.    Extras – Fragment, pasaj scos dintr-o scriere; reprodus fragmentar, parţial; articol sau studiu scos dintr-o revistă, dintr-un volum sau dintr-o altă publicaţie colectivă şi machetat separat sub formă de broşură; reproducere a unei părţi dintr-un înscris sau dintr-un registru.
8417.    Extras de carte funciară – Document eliberat la cerere proprietarului unui imobil sau titularului unui drept real principal asupra unui imobil de către serviciul de carte funciară, care funcţionează în condiţiile legii, în raza teritorială a căreia este situat imobilul respectiv. Extrasul de carte funciară constituie titlu de proprietate pentru persoana înscrisă în foaia de proprietate.
8418.    Extras de cont – Recapitulare a înregistrărilor operate într-un cont, într-o perioadă determinată; document care conţine copia operaţiilor efectuate, într-o anumită perioadă, într-un cont. Băncile remit clienţilor lor extrasele anuale, semestriale (inclusiv calculul dobânzilor), trimestriale, lunare sau la cerere. Între bănci şi pentru clienţii comerciali ai băncilor se întocmesc automat extrase de cont lunare.
Documentul eliberat la solicitarea proprietarilor de valori mobiliare, în scopul atestării dreptului lor de proprietate asupra respectivelor valori mobiliare la o anumită dată.
8419.    Extras din Registrul funciar – Enumerarea oficială a tuturor inscripţionărilor (adnotărilor, etc.) făcute în registrul funciar pentru un imobil.
8420.    Extrastatutar – Care este în afară de statut.
8421.    Extrateritorial – Care este în afara teritoriului unui stat.
8422.    Extrateritorialitate – Faptul de a considera spaţiul unei ambasade într-o ţară străină detaşat de acea ţară.
Termen utilizat pentru a desemna principiul de drept mai rar evocat în raporturile de comerţ internaţional conform  căruia o lege internaţională îşi extinde incidenţa de reglementare şi asupra filialelor sau stabilimentelor unei societăţi comerciale dintr-o altă ţară decât cea care i-a dat naţionalitatea, precum şi asupra societăţilor mixte constituite în străinătate cu participaţii de capital ale unor agenţi economici din ţara de provenienţă a acelei legi, ori asupra activităţii firmelor din străinătate care produc şi comercializează mărfuri sub licenţă unei firme ce are sediul în ţara căreia îi aparţine respectiva lege.
8423.    Extraurban – Care se află în afara oraşului.
8424.    Extravagant – Care caută cu orice preţ să iasă din comun; excentric; neobişnuit, ciudat, bizar.
8425.    Extravaganţă – Purtare, ţinută, atitudine ieşită din comun; faptă lipsită de judecată; excentricitate, ciudăţenie, bizarerie.
8426.    Extravilan – Caracteristic teritoriului aflat în afara spaţiului construit sau pe cale de construire al unei localităţi.
8427.    Extrăda – A preda pe cineva urmărit sau condamnat altui stat, la cerere, în condiţiile prevăzute de convenţiile internaţionale; a săvârşi o extrădare.
8428.    Extrădare – Acţiunea de a extrăda şi rezultatul ei; act prin care un stat, pe al cărui teritoriu s-a refugiat un infractor, îl predă pe acesta la cererea altui stat. Extrădarea este un  act bilateral ce intervine între două state şi se acordă pe bază de convenţie internaţională, pe bază de reciprocitate sau, în lipsa acestora, în temeiul legii (art. 9 C.Pen.).
8429.    Extrem – Foarte mare, exagerat; foarte, prea, extraordinar de; foarte grav; foarte energic, întrebuinţat numai în împrejurări deosebit de grave; radical, drastic; aşezat în punctul cel mai îndepărtat, la capăt, la vârf, la margine; care are cea mai mare sau cea mai mică dintre valorile pe care le poate avea o mărime; margine, limită, capăt (foarte îndepărtat).
8430.    Extremă dreaptă – Fracţiune politică dintr-un partid, dintr-o adunare, etc., reprezentând poziţia cea mai evidentă spre afirmarea şi susţinerea capitalului şi a relaţiilor capitaliste.
8431.    Extremă stângă – Fracţiune politică dintr-un partid, dintr-o adunare, etc., reprezentând poziţia cea mai evidentă spre afirmarea şi susţinerea relaţiilor şi susţinerii sociale.
8432.    Extremism – Atitudine, doctrină a unor curente politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor.
8433.    Extremist – Care ţine de extremism, care depăşeşte limitele normale, moderate; privitor la teoriile, ideile, opiniile, metodele, măsurile, etc. împinse la extrem; adept al extremismului.
8434.    Extremitate – Limită, parte extremă, punct final.
8435.    Extrinsec – Care vine din afară, care nu provine din esenţa lucrurilor.
8436.    Extrudare – Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastică, constând în trecerea forţată a materialului, supus unei forţe de compresiune, printr-o matriţă de formă adecvată; extruziune.
8437.    Extruziune – Extrudare.
8438.    Exuberant – Care îşi manifestă sentimentele prin numeroase demonstraţii ulterioare; de o mare vioiciune, foarte vioi; expansiv; abundent, îmbelşugat.
8439.    Exuberanţă – Însuşirea de a fi exuberant; manifestare a acestei însuşiri; expansivitate; bogăţie, belşug, abundenţă; varietate.
8440.    Exulta – A simţi o mare bucurie, a fi foarte fericit.
8441.    Exultant – Care exultă, foarte vesel.
8442.    Exultare – Acţiunea de a exulta şi rezultatul ei; exultaţie.
8443.    Exultaţie – Exultare.
8444.    EXW – Ex works, franco fabrică, la poarta fabricii. Este condiţia de livrare cea mai comodă pentru vânzător care trebuie să pună la dispoziţia cumpărătorului marfa ambalată “la poarta fabricii”, acesta fiind obligat să o încarce şi să preia toate riscurile.
8445.    Ezita – A sta la îndoială în luarea unei hotărâri; a şovăi, a se codi, a pregeta.
8446.    Ezitant – Care ezită; şovăitor, nehotărât.
8447.    Ezitare – Faptul de a ezita; şovăială, nehotărâre.

Notă: Paginile cu ”definiții, expresii, etc” cuprind grupuri de 1.000 de astfel de ”acumulări” din motive de accesibilitate rapidă (paginile de mari dimensiuni încărcându-se cu greutate, în special pe dispozitivele ”mobile”). Utilizați ”Ctrl + f” pentru căutarea rapidă a ceea ce vă interesează!

Dorin M - 05 martie 2018