Studiu - Tehnic - LMS-SFC - CyRO ȘI CYRENE - Achiziția unui sistem de calcul

Cyber Security - Cyro și Cyrene

Alte componente ale sistemului de calcul


CYRO

Cât despre alte componente, cum ar fi cititoarele optice, cititoarele de carduri, plăcile grafice, plăcile audio, tunere, plăci de rețea dedicate, bluetooth, wireless, etc, ceva mai târziu (acum sunt prea multe lucruri de spus)… Momentan acestea sunt doar ”detalii”… Importante, este adevărat, dar suita logică ce o dezvolt cu aceste ”materiale” cere abordarea curentă.
 
Chiar sunt importante chiar dacă, de exemplu, cititoarele optice sunt din ce în ce mai rar folosite. Ele au un spațiu de utilizare mult prea redus pentru cerințele actuale.
 
Un alt exemplu ar fi simpla achiziționare a unui conector wireless pentru un sistem desktop, conector ce va transforma desktop-ul într-un laptop... Similar unui conector bluetooth ce mărește conectivitatea unui desktop... Și exemplele ar putea continua, subliniind că totul ține de cât de multe ne dorim, de cât de mult investim.
 
Totuși, în cazul tabletelor și dispozitivelor mobile, dotările sunt destul de standard și cu rare posibilități de îmbunătățire. În acest caz este clar că trebuie să avem grijă de dispozitive există în dotarea standard a tabletelor și dispozitivelor mobile.
 
Deci, discuțiile sunt ample și greu de concretizat. Dar, din toate punctele de vedere, ceea ce face posibilă utilizarea tuturor dispozitivelor prezentate, este existența lor, prin alegerea Dumneavoastră când faceți selecția sistemului de calcul și, ulterior, capacitatea lor de utilizare prin intermediul unui sistem de operare, că este el primar reprezentat de BIOS sau de un sistem de operare ca atare.
 
În final, după aceste minime considerații de tip hardware, avem de a face cu un posibil sistem de operare prezent deja pe acel sistem de calcul, preinstalat, cum este denumit în lumea comercială. Deci, vom avea tangență cu ceea ce ar fi descris de termenul software...
 
În realitate, prin orice componentă ce există în sistemul nostru de calcul, avem tangență la software, fie prin intermediul plăcii de bază ce are un sistem de operare primar denumit BIOS, fie prin ”interpretoarele” ROM din diversele componente, platformele TPM, etc (dar vom discuta despre acestea tot mai târziu - toate la vremea lor). Să ajungem puțin, introductiv, la sistemele de operare!
 
Unele sisteme de operare costă, cum ar fi Microsoft Windows, altele sunt gratis… Aici vor interveni doar rațiuni legate de ceea ce dorești să faci cu acel sistem de calcul și de câți bani vei da pe softul preinstalat. Atât…
 
Acesta ar fi pasul final al efortului nostru legat de achiziția unui sistem de calcul.
 
Oricum, despre sistemele de operare, vor urma multe detalii în ceea ce va urma.
 
Da, mai este de luat în considerare și ”nivelul” tău de ”utilizator” (tu, cititorule) al acelui sistem de operare... Chiar dacă este bizar să luăm în calcul acest detaliu în cazul ”începătorilor”... Deci, totul ar fi, cum am afirmat, doar o problemă de bani investiți și, nu în ultimul rând, de ”ce vrei să faci cu acel sistem de calcul”...
 
Da, uitam de garanție… Nu uitați de ea, atât atunci când achiziționați un sistem de calcul sau când îl construiți, caz în care garanția va fi pe componente!...
 
Și de efortul tău de a deveni stăpân, fie și minimal, pe sistemul de calcul ce l-ai achiziționat.


Dorin M - 08 Ianuarie 2021