Studiu - Tehnic - LMS-SFC - CyRO ȘI CYRENE - Achiziția unui sistem de calcul

Cyber Security - Cyro și Cyrene

Memoriile unui sistem de calcul


CYRO

Deci, despre RAM, am prezentat micile detalii privitoare la o alegere corectă, dar aici lucrurile se complică deoarece placa de bază a calculatorului trebuie să fie compatibilă cu utilizarea acestora, etc.
 
Și, după toate acestea am ajuns iar la placa de bază, ”motherboard” în engleză… Un detaliu aparent nesemnificativ… ”Dacă sunt pe această placă toate celelalte, ce mai contează”… Ei bine, nu este așa.
 
În aceste vremuri, plăcile de bază au încorporate în ele procesoare video, audio, elemente de conectică reprezentate de porturi USB, porturi audio-video, porturi de rețea și multe, multe altele. Este, deci, destul de important ca această placă de bază să conțină cât mai multe, cât mai bune și la un preț corect.
 
Suplimentar, în cazul în care noi ne construim computerul, placa de bază trebuie să ”dețină” porturile PCI expres corecte, să aibă un număr ”corelat” cu dorințele noastre de porturi PCI de conectare a tuturor elementelor ce le urmărim și multe, multe altele… Deci, placa de bază va ”decide” cât de upgrade-abil, ”îmbunătățibil” va fi computerul nostru.
 
Aceeași situație apare și în cazul memoriei RAM... Plăcile de bază, marea majoritate, au doar două ”porturi” pentru memoriile RAM... Deci, vom putea utiliza, doar două piese RAM, ce se recomandă a fi identice... Două de 4 rezultând 8 Gb de RAM, două de 8 rezultând 16 Gb de RAM, etc.
 
Da, se poate și ”fără echilibru”, în sensul de a folosi o memorie de 4 Gb ”corelată” cu una de 8 Gb, rezultând 12 Gb de RAM, dar deseori vor apare probleme (ce nu le voi descrie aici). Dacă avem de a face cu o placă de bază cu 4 porturi de memorie RAM, la cele 2 inițiale de 4 Gb, cu rezultantă în 8 Gb de RAM, putem adăuga încă 4 Gb (”mergând” pe recomandarea memoriilor identice) și vom avea 12 Gb de RAM și/ sau încă una și vom avea 16 Gb de RAM...
 
Deci, prezența a 4 sloturi de RAM reprezintă clar un avantaj... Suplimentar, memoriile RAM de mici dimensiuni costă mai puțin, putând upgrada RAM-ul mașinii de calcul mai ieftin, mai facil...
 
Dar aici apare o mică problemă. Este deosebit de avantajos (luați asta ca atare deoarece ar fi prea multe de explicat) să utilizați memoriile câte două identice (adică același producător, același tip de RAM). În mod cert memoriile vor funcționa mult mai bine decât cele "desperecheate".
 
Din acest motiv, dacă nu aveți posibilitatea împerecherii, se merită achiziția unui singur modul de memorie la dimensiunea celor două cumulate (dar desperecheate) chiar dacă va costa mai mult.
 
De reținut aici că, în cazul laptop-urilor există ”din start” doar 2 porturi de memorie... Nu există alternativa cu 4... Și, apoi, la tablete, nu există posibilitatea de a crește memoria (similar și sistemelor de tip mobile, smart). Cât ai, atât ai...
 
Deci, în acest caz nu aveți altceva de făcut decât să urmăriți sfatul inițial, cu cât mai mult RAM cu atât mai bine și nu mai puțin de 8 Gb de RAM (mai ales că nu va mai exista posibilitatea de a mări memoria, cel puțin pe considerentele de lipsă de "viață lungă a acestor dispozitive"). Și acest sfat este valabil chiar și în cazul tabletelor ce aduc a laptop (subliniez asta pentru a nu se face confuzia cu laptop-urile moderne cu touch screen ce pot fi confundate cu tabletele).


Dorin M - 06 Ianuarie 2021