To Study - Tehnic - LMS-SFC

*

"Let's make something!"

"Să facem ceva!"

Am un sistem de operare?!?

O întrebare ce pare a nu-și avea rostul. Sau să vedem (bineînțeles, indiferent de momentul la care am ajuns la descrierea noastră, din materialele anterioare)?!?

Pașii descriși anterior ne-ar induce ideea că avem de a face cu ceva final. Totul este gata... Dar cum rămâne cu perifericele reprezentate de împrimante, de exploatarea corectă și maximală a plăcilor video, audio, precum și a altor periferice?!? Ei bine, asta urmează...

În zilele noastre nu se poate discuta despre calculator fără a lua în considerare internetul (eventual rețelele). Care internet este ”prin cablu”, prin wireless, etc. Deci, la ansamblul unui computer nu se poate discuta fără o placă de rețera, un conector de rețea.

Și, odată ce știm că nu se poate realiza delimitarea hardware - software, evident, sistemul de operare este acel ceva ce se va ocupa de gestionarea tuturor perifericelor, începând cu ceea ce am ales arbitrar, placa de rețea.

Prima întrebare la care avem nevoie de un răspuns, legitimă, este forma perifericului de rețea ce o avem la dispoziție. Este placă de rețea clasică, cu ”mufă clasică” (UTP, RJ45, bla, bla), este placă wireless, sunt ambele, care sunt caracteristicile lor, etc?

În cazul laptopurilor există ambele variante, la dispozitivele mobile și tablete există doar wireless (în majoritatea covârșitoare), la sistemele desktop există doar ”mufă clasică”

Dorin M - 06 iunie 2020