STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Amenoreea (Medicina clasică/ alopată)

Amenoreea, absența fluxului menstrual, poate fi clasificată ca primară sau secundară. Cu amenoreea primară, menstruația nu începe înainte de vârsta de 16 ani. Amenoreea secundară, începe la o vârstă adecvată, dar mai târziu încetează timp de 3 sau mai multe luni în absența unor cauze fiziologice normale, cum ar fi sarcina, alăptarea și menopauza.

Amenoreea patologică rezultă din anovulație sau obstrucție fizică a fluxurilor menstruale, cum ar fi un himen imperforat, stenoză cervicală sau aderențe intrauterine. Anovulația poate rezulta din dezechilibru hormonal, boli debilitante, stres sau tulburări emoționale, exerciții fizice intense, malnutriție, obezitate sau o anomalie anatomică, cum ar fi absența congenitală a ovarelor sau a uterului. Amenoreea poate rezulta și din terapia medicamentoasă sau hormonală.

ISTORIC:
Întrebați pacienta la ce vârstă a menstruat prima dată mama ei, deoarece vârsta menarhei este destul de consistentă în familii.
Formați o impresie generală a dezvoltării fizice, mentale și emoționale a pacientului, deoarece acești factori, precum și ereditatea și clima pot întârzia menarha până după vârsta de 16 ani.
Determinați frecvența și durata ciclurilor menstruale anterioare ale pacientei (dacă există), precum și debutul și natura modificărilor în tiparul menstrual normal al acesteia.
Întrebați pacienta dacă a observat semne și simptome asociate, cum ar fi umflarea sânilor sau modificări de greutate.
Examinați istoricul medical al pacientului, notând în special bolile pe termen lung, cum ar fi anemia sau utilizarea contraceptivelor hormonale.
Întrebați pacienta despre obiceiurile de exerciții fizice, în special de alergare, și întrebați dacă se confruntă cu stres la serviciu sau acasă.
Întrebați pacienta despre obiceiurile ei alimentare, inclusiv numărul și dimensiunea meselor și gustărilor zilnice.
Întrebați pacientul despre pierderea sau creșterea recentă în greutate.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Observați aspectul pacientului pentru caracteristici sexuale secundare sau semne de virilizare.
Observați prezența obezității trunchiului, a feței cu lună sau a creșterii pigmentării.
Palpați abdomenul. Observați orice sensibilitate sau mase abdominale.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Dacă pacienta are amenoree secundară, examinările fizice și pelvine trebuie să excludă sarcina înainte de începerea testării diagnostice.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Adolescentele sunt în special predispuse la amenoree cauzată de tulburări emoționale, care decurg de obicei din probleme școlare, sociale sau familiale.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La femeile cu vârsta peste 50 de ani, amenoreea reprezintă de obicei debutul menopauzei.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Instruiți pacienta la ce să se aștepte de la testele de diagnosticare și tratament și răspundeți la întrebările ei. Deoarece amenoreea poate provoca stres emoțional sever, oferiți-i suport emoțional și trimiteți-o pentru consiliere psihologică, dacă este cazul.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)