STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Analgezia (Medicina clasică/ alopată)

Analgezia, absența sensibilității la durere, este un semn important al bolii sistemului nervos central care indică în mod obișnuit un anumit tip și localizare a leziunii măduvei spinării. Apare întotdeauna cu pierderea senzației de temperatură (termanestezie), deoarece aceste două impulsuri nervoase senzitive călătoresc împreună în măduva spinării. Poate apărea și cu alte deficite senzoriale (cum ar fi parestezia, pierderea propriocepției și simțului vibrator și anestezia tactilă) care sunt frecvente în tulburările care implică nervii periferici, măduva spinării și creierul. Cu toate acestea, atunci când este însoțită doar de termanestezie, analgezia denotă o leziune incompletă a măduvei spinării.

Analgezia poate fi clasificată ca parțială sau totală sub nivelul leziunii și ca unilaterală sau bilaterală, în funcție de cauza și nivelul leziunii. Debutul său poate fi lent și progresiv (cum ar fi o tumoare) sau brusc (cum ar fi trauma) și se poate rezolva spontan.

ALERTĂ:
Dacă pacientul se plânge de analgezie unilaterală sau bilaterală pe o zonă mare a corpului care este însoțită de paralizie, suspectați o leziune a măduvei spinării și efectuați următoarele:
Imobilizați coloana vertebrală a pacientului într-o aliniere adecvată, folosind un guler cervical și o tablă (targă, masă) lungă, sau mențineți pacientul în decubit dorsal pe o suprafață plană și plasați saci de nisip în jurul capului, gâtului și trunchiului său.
Monitorizați continuu frecvența și ritmul respirator și observați pacientul pentru utilizarea mușchilor accesorii.
Să aveți la dispoziție echipament de urgență.
Când sunteți mulțumit că coloana vertebrală și starea respiratorie a pacientului sunt stabilizate - sau dacă analgezia nu este severă și nu este însoțită de semne de leziune a măduvei spinării - efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când au început simptomele acestuia.
Determinați dacă pacientul a suferit o traumă recentă.
Examinați istoricul medical al pacientului, notând în special traume recente și incidența cancerului la pacient sau familia acestuia.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Evaluează nivelul de conștiință; reflexe pupilare, corneene, tuse și gag; vorbire; și capacitatea de a înghiți.
Dacă este posibil, observați mersul și postura pacientului și evaluați echilibrul și coordonarea acestuia.
Evaluează tonusul muscular și forța la toate extremitățile.
Verificați cu atenție sensibilitatea durerii, simțul vibrațiilor și senzația de temperatură pe toate dermatoamele.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Concentrați-vă îngrijirea pe prevenirea rănirii ulterioare a pacientului, deoarece analgezia poate masca leziunile sau dezvoltarea complicațiilor.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Deoarece un copil poate avea dificultăți în a descrie analgezia, observați cu atenție pacientul în timpul evaluării pentru indicii nonverbale ale durerii, cum ar fi expresiile faciale, plânsul și retragerea de la stimuli. Amintiți-vă că sugarii au un prag ridicat de durere, astfel încât rezultatele evaluării dvs. pot fi nesigure.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Discutați măsurile de siguranță cu pacientul și familia acestuia. Sfătuiți pacientul să testeze temperatura băii folosind un termometru sau o parte a corpului cu senzație intactă pentru a evita rănirea.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)