STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Anuria (Medicina clasică/ alopată)

Definită clinic ca debitul de urină mai mic de 75 ml pe zi, anuria indică fie obstrucție a tractului urinar, fie insuficiență renală din cauza diferitelor mecanisme. (Vezi Cauzele majore ale insuficienței renale acute.)

Din fericire, anuria este rară; chiar și la cei cu insuficiență renală, rinichii produc de obicei cel puțin 75 ml de urină pe zi.
Deoarece debitul de urină este ușor de măsurat, anuria rareori trece nedetectată. Cu toate acestea, fără tratament imediat, poate provoca rapid uremie și alte complicații ale retenției de urină.

ISTORIC:
Întrebați pacientul despre schimbările în modelul său de micție.
Determinați cantitatea de lichid ingerată în mod normal în fiecare zi, cantitatea de lichid ingerată în ultimele 24 până la 48 de ore și timpul și cantitatea ultimei urinări a pacientului.
Examinați istoricul medical al pacientului, menționând în special afecțiunile anterioare ale rinichilor, obstrucția sau infecția tractului urinar, mărirea prostatei, calculi renali, vezica urinară neurogenă, anomalii congenitale și intervenții chirurgicale abdominale, renale sau urinare.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Inspectați și palpați abdomenul pentru asimetrie, distensie sau bombare.
Inspectați zona flancului pentru edem sau eritem și percutați și palpați vezica urinară.
Evaluați o probă de urină pentru tulburări și miros urât.

Cauzele majore ale insuficienței renale acute
Cauze prenatale:
- scăderea debitului cardiac
- hipovolemie
- vasodilatație periferică
- obstrucție renovasculară
Cauze intrarenale:
- necroza tubulară acută
- necroza corticală
- glomerulonefrita
- necroza papilară
- ocluzie vasculară renală
- vasculite
Cauze postrenale:
- obstrucția vezicii urinare
- obstrucție ureterală
- obstrucție uretrală

ALERTĂ:
După detectarea anuriei, determinați dacă are loc formarea de urină și:
- cateterizați pacientul pentru a ameliora o obstrucție a tractului urinar inferior sau pentru a verifica dacă există urină reziduală
- obțineți studii ale funcției renale
- evaluați pacientul pentru semne de supraîncărcare cu lichide.

Considerații speciale:
Restricționați aportul de lichide al pacientului până când este determinată cauza anuriei. Monitorizați semnele vitale, aportul și debitul și studiile funcției renale. Dacă anuria este cauzată de o obstrucție, pregătiți pacientul pentru intervenție chirurgicală.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Anuria la nou-născuți este definită ca absența debitului de urină timp de 24 de ore. Poate fi clasificată ca primară sau secundară. Anuria primară rezultă din ageneză renală bilaterală, aplazie sau displazie multichistică. Anuria secundară, care este asociată cu edem sau deshidratare, rezultă din ischemie renală, tromboză a venei renale sau anomalii congenitale ale tractului genito-urinar.
Anuria la copii rezultă de obicei din pierderea funcției renale.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La pacienții vârstnici, anuria este de obicei o manifestare treptată a unei patologii subiacente. Un pacient vârstnic internat sau imobilizat la pat poate fi incapabil să genereze presiunea necesară pentru a micționa dacă rămâne în decubit dorsal.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Dacă pacientul necesită intervenție chirurgicală sau dializă imediată, oferiți-i sprijin. Instruiți pacientul la ce să se aștepte de la teste de diagnostic și tratament și răspundeți la întrebări.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)