STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Apraxia (Medicina clasică/ alopată)

Apraxia este incapacitatea de a efectua mișcări intenționate în absența unei slăbiciuni semnificative, a pierderii senzoriale, a unei coordonări slabe sau a lipsei de înțelegere sau motivație. Acest semn neurologic indică de obicei o leziune în emisfera cerebrală. Debutul, severitatea și durata acestuia variază, în funcție de localizarea și extinderea leziunii.

Apraxia este clasificată ca ideatică, ideomotorie sau cinetică, în funcție de stadiul în care mișcarea voluntară este afectată. Poate fi, de asemenea, clasificată după tipul de deficiență motrică sau de calificare. De exemplu, apraxia facială și a mersului implică grupuri motorii specifice și sunt ușor de perceput. Apraxia constructivă se referă la incapacitatea de a copia desene sau modele simple. Apraxia îmbrăcămintei se referă la incapacitatea de a se îmbrăca corect. Apraxia calozală (unilaterală) se referă la funcția motorie normală pe o parte a corpului, însoțită de incapacitatea de a reproduce mișcările pe cealaltă parte. (Vezi Cum interferează apraxia cu mișcarea intenționată.)

ISTORIC:
Examinați istoricul medical al pacientului pentru boli neurologice, cerebrovasculare și neoplazice; ateroscleroza; și infecție.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Întrebați pacientul despre durerile de cap sau amețelile recente.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Evaluați nivelul de conștiență, ținându-vă atenți pentru dovezi de afazie sau disartrie.
Testați funcția motorului, observând slăbiciune și tremor.
Testați funcția senzorială.
Verificați reflexele profunde ale tendonului pentru calitate și simetrie.
Testarea deficitelor de câmp vizual.

Cum interferează apraxia cu mișcarea intenționată
Apraxia ideatică:
Pacientul poate efectua fizic pașii necesari pentru a îndeplini o sarcină, dar nu își amintește succesiunea în care sunt efectuate.
Apraxia ideomotorie:
Pacientul înțelege și poate efectua fizic pașii necesari pentru îndeplinirea sarcinii, dar nu poate formula un plan pentru a le îndeplini.
Apraxia cinetică:
Pacientul înțelege sarcina și formulează un plan, dar nu reușește să pună în mișcare mușchii corespunzători.

ALERTĂ:
Dacă pacientul prezintă semne și simptome de creștere a presiunii intracraniene, cum ar fi dureri de cap și vărsături, în timpul evaluării:
- ridicați capul patului cu 30 de grade
- monitorizați-l îndeaproape pentru dimensiunea și reactivitatea pupilei modificate, bradicardie, presiunea pulsului mărită și respirații neregulate
- aveți în apropiere echipament de resuscitare de urgență.
Dacă pacientul are convulsii:
- menține permeabilitatea și siguranța căilor respiratorii
- ajutați-l să se întindă, slăbiți hainele strâmte și puneți o pernă sau alt obiect moale sub capul lui
- întoarce capul pentru a oferi o cale respiratorie deschisă.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Deoarece slăbiciunea, deficitele senzoriale, confuzia și convulsiile pot însoți apraxia, luați măsuri pentru a asigura siguranța.

INDICATOARE PEDIATRICE:
În multe cazuri, detectarea apraxiei la copii este dificilă. Cu toate acestea, orice incapacitate bruscă de a efectua o mișcare realizată anterior justifică o evaluare neurologică promptă, deoarece o tumoare cerebrală - cea mai frecventă cauză a apraxiei la copii - poate fi tratată eficient dacă este detectată devreme.
Leziunile cerebrale la un copil mic pot provoca apraxie în dezvoltare, care interferează cu capacitatea de a învăța activități care necesită mișcări secvențiale, cum ar fi țopăitul, săritul, atingerea sau lovirea cu piciorul într-o minge și dansul.
Când aveți grijă de un copil cu apraxie, fiți conștienți de limitările acestuia, dar asigurați-vă un mediu propice reabilitării. Oferiți sprijin emoțional, deoarece colegii de joacă vor tachina adesea un copil care nu poate efectua activități fizice normale.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Explicați apraxia pacientului și încurajați-i participarea la activități normale. Evitați să dați instrucțiuni complexe și învățați familia să participe la reabilitare. Îndrumați pacientul către un terapeut fizic sau ocupațional.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)