STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Atrofia musculară (Medicina clasică/ alopată)

Atrofia musculară (pierderea musculară) rezultă din denervare sau neutilizare prelungită a mușchilor. Atunci când sunt lipsite de exerciții fizice regulate, fibrele musculare își pierd volumul și lungimea, producând o pierdere vizibilă a mărimii și a conturului mușchilor și aparentă emaciare sau deformare în zona afectată. Chiar și o atrofie ușoară provoacă, de obicei, o oarecare pierdere a mișcării sau a puterii.

Atrofia rezultă de obicei din boli sau leziuni neuromusculare. Cu toate acestea, poate proveni și din anumite tulburări metabolice și endocrine și imobilitate prelungită. O anumită atrofie musculară apare și odată cu îmbătrânirea.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când și unde a observat pentru prima dată pierderea musculară și cum a progresat.
Întrebați pacientul despre semnele și simptomele asociate, cum ar fi slăbiciune, durere, pierderea senzației și pierderea recentă în greutate.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru o boală cronică sau tulburări musculo-scheletice sau neurologice, inclusiv traumatisme; şi tulburări endocrine sau metabolice.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și medicamente fără prescripție medicală (în special steroizi), remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

Măsurarea circumferinței membrelor
Pentru a asigura măsurători precise și consecvente ale circumferinței membrelor, utilizați de fiecare dată un punct de referință consistent și măsurați cu membrul în extensie completă. Diagrama de aici arată punctele de referință corecte pentru măsurătorile brațelor și picioarelor.
imagine

EVALUARE FIZICĂ:
Determinați locația și amploarea atrofiei. Evaluați vizual mușchii mici și mari. Verificați toate grupele de mușchi majore pentru dimensiune, tonicitate și forță.
Măsurați circumferința tuturor membrelor, comparând părțile laterale. (Consultați Măsurarea circumferinței membrelor.)
Verificați dacă există contracturi musculare la toate membrele extinzând complet articulațiile și notând durerea sau rezistența.
Palpați pulsurile periferice pentru calitate și frecvență, evaluați funcția senzorială în și în jurul zonei atrofiate și testați reflexele profunde ale tendonului.

CONSIDERAȚII PEDIATRICE:
Terapia prelungită cu steroizi interferează cu metabolismul muscular și duce la atrofie, mai ales la nivelul membrelor.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La copiii mici, slăbiciune musculară profundă și atrofie pot rezulta din distrofia musculară.
Atrofia musculară poate rezulta din paralizia cerebrală și poliomielita și din paralizia asociată cu meningocel și mielomeningocel.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Dacă pacientul este imobil, încurajați-l să efectueze frecvent exerciții active de mișcare. Dacă nu poate mișca activ un mușchi, învață-i familia să ofere exerciții activ-asistative sau pasive și aplică atele sau bretele pentru a menține lungimea mușchilor.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)