STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Bradicardia (Medicina clasică/ alopată)

Bradicardia se referă la o frecvență cardiacă mai mică de 60 de bătăi/minut. Apare în mod normal la adulții tineri, la sportivi antrenați, la persoanele în vârstă și în timpul somnului. Este, de asemenea, un răspuns normal la stimularea vagală cauzată de tuse, vărsături sau efort în timpul defecării.

În sine, bradicardia este un semn nespecific. Cu toate acestea, împreună cu simptome precum durere în piept, amețeli, sincopă și dificultăți de respirație, poate semnala o tulburare care pune viața în pericol.

ALERTĂ:
După detectarea bradicardiei:
- verificați pentru alte simptome, cum ar fi durere în piept, amețeli, dificultăți de respirație, sincopă, expunere prelungită la frig sau traumatisme la nivelul capului sau gâtului
- plasați pacientul pe un monitor cardiac sau obțineți o ecocardiogramă
- inițiază măsuri de urgență, dacă este cazul.
Dacă bradicardia pacientului este asimptomatică, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul dacă el sau un membru al familiei are antecedente de puls lent, deoarece bradicardia poate fi o afecțiune moștenită.
Întrebați pacientul dacă are o tulburare metabolică subiacentă, cum ar fi hipotiroidismul, care poate precipita bradicardia.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Inspectați pielea pentru paloare, diaforeză și umezeală.
Palpați pulsurile periferice. Rețineți pulsul paradoxal - o scădere accentuată a presiunii sistolice în timpul inspirației care sugerează tamponada pericardică.
Auscultați pentru zgomote, rată și ritm cardiac anormal.
Căutați indicii de hemoragie, inclusiv sângerare vizibilă și mase palpabile, vânătăi și sensibilitate.
Evaluați pacientul pentru rigiditatea abdominală și sensibilitatea la rebound; auscultați pentru zgomote intestinale anormale.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Aspirația poate induce hipoxie și stimulare vagală, provocând bradicardie. Continuați să monitorizați frecvent semnele vitale.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Bradicardia fetală (o frecvență cardiacă mai mică de 120 de bătăi/minut) poate apărea în timpul travaliului prelungit sau a complicațiilor nașterii, cum ar fi compresia ombilicului, desprinderea parțială a placentei și placenta previa.
Bradicardia apare rar la sugari sau copii la termen. Cu toate acestea, poate rezulta din defecte cardiace congenitale, glomerulonefrită acută și bloc cardiac tranzitoriu sau complet asociat cu cateterismul cardiac sau chirurgia cardiacă.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Disfuncția nodului sinusal este cea mai frecventă bradiaritmie întâlnită la pacienții vârstnici. Se poate prezenta sub formă de oboseală, intoleranță la efort, amețeli sau sincopă. Dacă pacientul este asimptomatic, nu este necesară nicio intervenție. Pacienții simptomatici, totuși, necesită o examinare atentă a medicamentelor lor. Au fost implicate blocante beta-adrenergice, verapamil, diazepam, medicamente simpatolize și antihipertensive și unele antiaritmice; simptomele se pot clarifica atunci când aceste medicamente sunt întrerupte. Stimularea este de obicei indicată la pacienții cu bradicardie simptomatică fără o cauză corectabilă.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Instruiți pacientul la ce să se aștepte de la testele de diagnostic. Dacă este cazul, pregătiți pacientul pentru monitorizarea Holter de 24 de ore.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)