STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Diaforeza (Medicina clasică/ alopată)

Diaforeza este o transpirație abundentă - uneori ridicând la mai mult de 1 qt (1 L) de transpirație pe oră. Acest semn reprezintă un răspuns al sistemului nervos autonom la stres fizic sau psihogen sau la febră sau temperatură ridicată a mediului. Când este cauzată de stres, diaforeza poate fi generalizată sau limitată la palmele mâinilor, tălpile picioarelor și frunte. Când este cauzată de febră sau de temperatură ridicată a mediului, este de obicei generalizată.

Diaforeza începe de obicei brusc și poate fi însoțită de alte semne ale sistemului autonom, cum ar fi tahicardia și creșterea tensiunii arteriale. Diaforeza intermitentă poate însoți o tulburare cronică caracterizată prin febră recurentă; diaforeza izolată poate marca un episod de durere acută sau febră. Transpirațiile nocturne pot caracteriza febra intermitentă, deoarece temperatura corpului tinde să revină la normal între 2 a.m. și 4 a.m. înainte de a crește din nou. (Temperatura este de obicei cea mai scăzută în jurul orei 6 a.m.)

Diaforeza apare frecvent si in timpul menopauzei, precedată de o senzație de căldură intensă (bufeuri). Alte cauze includ exercițiile fizice sau efortul care accelerează metabolismul și creează căldură internă și anxietate ușoară până la moderată care ajută la inițierea răspunsului de luptă sau fugi.

ALERTĂ:
Dacă pacientul este diaforetic:
- ia repede semnele vitale
- evaluați-l pentru dureri în piept sau palpitații
- determinați nivelul de glucoză din sânge dacă se plânge de amețeală sau slăbiciune sau are o modificare a nivelului său de conștiență.
Dacă pacientul nu este diaforetic, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Cereți pacientului să-și explice plângerea principală, apoi explorați semnele și simptomele asociate. Întrebați dacă diaforeza are loc ziua sau noaptea.
Observați oboseala generală și slăbiciune. Întrebați pacientul dacă are insomnie, dureri de cap sau modificări ale vederii sau auzului. Este adesea amețit?
Întrebați pacientul dacă are palpitații.
Întrebați pacientul despre durerea pleuritică, tuse, spută, dificultăți de respirație, greață, vărsături, dureri abdominale și obiceiuri alterate ale intestinului sau vezicii urinare.
Dacă pacienta este o femeie, întrebați-o despre amenoree și modificările ciclului menstrual. Este la menopauză?
Întrebați pacientul despre parestezii, crampe musculare sau rigiditate și dureri articulare.
Întrebați pacientul despre pierderea sau creșterea recentă în greutate.
Întrebați pacientul dacă a călătorit recent într-o țară tropicală, a fost expus recent la temperaturi ridicate din mediu sau la pesticide sau a experimentat o mușcătură de insectă.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru gastrectomie parțială.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Determinați amploarea diaforezei inspectând trunchiul și extremitățile, precum și palmele, tălpile și fruntea. De asemenea, verificați îmbrăcămintea pacientului pentru umiditate.
Observați pacientul pentru înroșire, textura anormală a pielii sau leziuni și o cantitate crescută de păr grosier. Observați turgența slabă a pielii și membranele mucoase uscate.
Evaluați starea psihică a pacientului.
Luați semnele vitale ale pacientului.
Observați pacientul pentru fasciculații și paralizie flască. Fiți atenți la convulsii.
Observați expresia facială a pacientului și examinați ochii pentru dilatarea sau constricția pupilară, exoftalmie și lăcrimare excesivă. Testați câmpurile vizuale.
Verificați pierderea auzului.
Verificați dacă există boli ale dinților și gingiilor.
Percutați plămânii pentru tonalitate și auscultați pentru trosnet, zgomote ale respirației diminuate sau bronșice și fremitus vocal crescut.
Palpați pentru limfadenopatie și hepatosplenomegalie.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Pacientul care se confruntă cu diaforeză abundentă va necesita înlocuirea lichidelor și electroliților, în special pentru copii. Încurajați fluidele orale bogate în electroliți sau administrați I.V. fluide.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Diaforeza la copii rezultă în mod obișnuit din căldura mediului sau de îmbrăcarea excesivă a copilului; este de obicei cel mai evident în jurul capului. Alte cauze includ sevrajul de droguri asociat cu dependența maternă, insuficiența cardiacă, tireotoxicoza și efectele unor medicamente precum antihistaminice, efedrina, haloperidolul și hormonul tiroidian.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Rețineți că pacienții mai în vârstă pot să nu prezinte diaforeză din cauza scăderii mecanismului de transpirație. Din acest motiv, au un risc crescut de a dezvolta insolație la temperaturi ridicate.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Explicați pacientului și familiei sale că diaforeza semnalează revenirea la temperatura corporală normală după ce aceasta a crescut din orice motiv. De asemenea, poate apărea spontan, după administrarea unui antipiretic, sau ca răspuns simpatic la durere sau stres.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)