STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Diareea (Medicina clasică/ alopată)

De obicei, un semn principal al unei tulburări intestinale, diareea este o creștere a volumului scaunelor în comparație cu obiceiurile intestinale normale ale pacientului. Ea variază ca severitate și poate fi acută sau cronică. Diareea acută poate rezulta din infecție acută, sensibilități alimentare, stres, impact fecal sau efectele anumitor medicamente. Diareea cronică poate rezulta din alergii alimentare, infecții cronice, boli intestinale obstructive sau inflamatorii, sindrom de malabsorbție, o tulburare endocrină sau intervenții chirurgicale gastrointestinale. Diareea periodică poate rezulta din intoleranța alimentară sau din ingestia de alimente picante sau bogate în fibre sau de cofeină.

Unul sau mai multe mecanisme fiziopatologice pot contribui la diaree. Dezechilibrele fluide și electrolitice pe care le produce pot precipita aritmii care pun viața în pericol sau șoc hipovolemic.

ALERTĂ:
Dacă diareea pacientului este abundentă:
- verificați semnele de șoc, cum ar fi tahicardie, hipotensiune arterială și piele rece, palidă și umedă
- verificați dezechilibrele electrolitice
- căutați puls neregulat, slăbiciune musculară, anorexie, greață și vărsături
- ține la îndemână echipamentul de resuscitare de urgență.
Dacă pacientul nu este în stare de șoc, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Explorați semnele și simptomele asociate cu diareea. Pacientul are dureri abdominale și crampe? Respirație dificilă? Este slab sau obosit?
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Întrebați pacientul dacă a suferit recent o intervenție chirurgicală GI sau radioterapie.
Cereți pacientului să descrie pe scurt dieta lui. Are vreo alergie alimentară cunoscută?
Întrebați pacientul dacă este supus unui stres neobișnuit.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului. Luați-i tensiunea arterială cu el întins, așezat și în picioare. Luați-i temperatura și observați orice frisoane. Verifică-i greutatea.
Evaluați hidratarea și verificați turgența pielii. De asemenea, caută o erupție cutanată.
Inspectați abdomenul pentru distensie difuză. Auscultați zgomotele intestinale și palpați pentru sensibilitate.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Se administrează un analgezic pentru durere și un opiaceu pentru scăderea motilității intestinale. Asigurați intimitatea pacientului în timpul defecării. Menține integritatea pielii prin curățarea temeinică a perineului și aplicarea unguentului.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Diareea la copii rezultă de obicei din infecție, dar diareea cronică poate rezulta din sindromul de malabsorbție, un defect anatomic sau alergii.
Deoarece deshidratarea și dezechilibrul electrolitic apar rapid la copii, diareea poate pune viața în pericol.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La pacientul vârstnic cu debut de colită segmentară, luați în considerare întotdeauna ischemia înainte de a diagnostica starea sa ca boala Crohn.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Sfătuiește pacientul să evite cofeina, laptele și alimentele picante și bogate în fibre. Sugerați mese mai mici, mai dese dacă a suferit o intervenție chirurgicală gastrointestinală sau o boală. Dacă este cazul, învățați pacientului exerciții de reducere a stresului, cum ar fi imagini ghidate și tehnici de respirație profundă, sau recomandați consiliere. Dacă pacientul are boală inflamatorie intestinală, subliniați necesitatea unei urmăriri medicale, deoarece starea lui îl expune la un risc crescut de a dezvolta cancer de colon.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)