STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Dispareunia (Medicina clasică/ alopată)

Un obstacol major în calea plăcerii sexuale, dispareunia este coitutul dureros sau dificil. Deși majoritatea femeilor active sexual prezintă ocazional dispareunie ușoară, dispareunia persistentă sau severă este un motiv de îngrijorare. Dispareunia poate apărea la încercarea de penetrare sau în timpul sau după coitus. Poate să provină din frecarea penisului cu țesutul perineal sau din șocurile structurilor anexe mai profunde. Localizarea durerii ajută la determinarea cauzei acesteia.

Dispareunia însoțește de obicei tulburările pelvine. Cu toate acestea, poate rezulta și din reducerea lubrifierii vaginale asociată cu îmbătrânirea, efectele anumitor medicamente sau factori psihologici - în special, frica de durere sau rănire. Se poate stabili un ciclu de frică, durere și tensiune în care episoadele repetate de coit dureros condiționează pacientul să anticipeze durerea, provocând frică, care împiedică excitarea sexuală și lubrifierea vaginală adecvată. Apare și contracția mușchiului pubococcigian, făcând penetrarea și mai dificilă și traumatizantă.

Alți factori psihologici includ sentimentele de vinovăție față de sex, frica de sarcină sau de rănirea fătului în timpul sarcinii și anxietatea cauzată de o relație sexuală întreruptă sau de un nou partener sexual. Ungerea vaginală inadecvată asociată cu preludiul insuficient și oboseala mentală sau fizică poate provoca, de asemenea, dispareunie.

ISTORIC:
Cereți pacientului să descrie durerea. Apare cu încercare de penetrare sau împingere profundă? Cât a durat? Durerea este intermitentă sau însoțește întotdeauna actul sexual? Întrebați dacă schimbarea poziției coitale ameliorează durerea.
Întrebați pacientul despre antecedentele infecțiilor pelvine, vaginale sau urinare. Are pacientul semne și simptome ale unei infecții curente?
Cereți pacientului să descrie descărcarea, dacă este prezentă.
Întrebați pacientul despre stare de rău, febră, dureri de cap, oboseală, dureri abdominale sau de spate, greață și vărsături și diaree sau constipație.
Obține un istoric sexual și menstrual. Determinați dacă dispareunia este legată de ciclul menstrual al pacientului. Sunt ciclurile ei regulate? Întrebați despre dismenoree și metroragie. De asemenea, aflați ce metodă contraceptivă folosește pacientul.
Întrebați pacienta dacă a avut recent un copil. Dacă da, a făcut epiziotomie? Observați dacă alăptează. Întrebați despre sarcina anterioară, abuzul sexual sau operația pelviană.
Încercați să determinați atitudinea pacientului față de intimitatea sexuală. Se simte încordată în timpul coitului? Este mulțumită de lungimea preludiului? De obicei atinge orgasmul? Întrebați despre antecedentele de viol, incest sau abuz sexual în copilărie.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului.
Palpați abdomenul pentru sensibilitate, durere sau mase și pentru limfadenopatie inghinală.
Inspectați organele genitale pentru leziuni și scurgeri vaginale.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Radioterapia pentru cancerul pelvin poate provoca cicatrici pelvine și vaginale, ducând la dispareunie.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Dispareunia poate fi o problemă a adolescenților. Deși aproximativ 40% dintre adolescenți sunt activi sexual până la vârsta de 19 ani, cei mai mulți sunt reticenți în a iniția o discuție sexuală sinceră. Obțineți un istoric sexual complet punând pacientului întrebări directe, dar fără judecăți.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La femeile aflate în postmenopauză, absența estrogenului reduce diametrul și elasticitatea vaginului, ceea ce provoacă ruperea mucoasei vaginale în timpul actului sexual. Aceste sângerări, precum și reacțiile inflamatorii la invazia bacteriană provoacă aderențe fibroase care duc la ocluzia vaginului. Dispareunia poate rezulta din oricare sau din toate aceste afecțiuni.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Încurajați pacientul să discute deschis despre dispareunie. O femeie poate ezita să raporteze dispareunia din cauza jenei și modestiei. Dacă este prescris un antimicrobian sau antiinflamator, învaț-o cum să aplice crema sau să introducă un supozitor vaginal.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)