STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Durerea de picioare (Medicina clasică/ alopată)

Deși durerea de picior semnifică în mod obișnuit o tulburare musculo-scheletică, poate rezulta și dintr-o tulburare vasculară sau neurologică mai gravă. Durerea poate apărea brusc sau treptat și poate fi localizată sau afecta întregul picior. Constant sau intermitent, se poate simți mut, arzător, ascuțit, împușcător sau furnicături. Durerea de picioare afectează de obicei locomoția, limitând suportarea greutății. Durerea severă a piciorului care urmează aplicarea ghipsului pentru o fractură poate semnala sindromul compartimental care amenință membrele. Apariția bruscă a durerii severe de picior la un pacient cu insuficiență vasculară subiacentă poate semnala o deteriorare acută, care poate necesita o grefă arterială sau o amputare. (Consultați Evidențierea cauzelor durerii locale ale picioarelor.)

ALERTĂ:
Dacă pacientul are dureri acute de picior și un istoric de traumatism:
- ia rapid semnele vitale și determina starea neurovasculară a piciorului prin evaluarea pulsurilor distale, culoarea pielii și temperatura
- observați-i poziția piciorului și verificați dacă există umflături, deformări grave sau rotații anormale
- pregătiți-vă pentru o intervenție chirurgicală de urgență, dacă este cazul.
Dacă starea pacientului o permite, efectuați o evaluare concentrată.

Evidențierea cauzelor durerii locale ale picioarelor
Diverse tulburări cauzează dureri de șold, genunchi, glezne sau picior, care pot radia către țesuturile înconjurătoare și pot fi raportate ca dureri de picioare. Durerea locală este de obicei însoțită de sensibilitate, umflare și deformare în zona afectată.
Dureri de glezne: Contractura tendonului lui Ahile; Artrită; Dislocare; Fractură; Entorsă; Tenosinovita;
Dureri de genunchi: Artrită; Bursita; Condromalacia; Contuzie; Leziune a ligamentelor încrucișate; Dislocare; Fractură; Leziune meniscală; Osteocondrita disecantă; Flebită; Chist popliteu; Radiculopatie; Mecanism extensor rupt; Entorsă;
Dureri de șold: Artrită; Necroza avasculară; Bursita; Dislocare; Fractură; Septicemie; Tumora;
Dureri de picioare: Artrită; Inflamaţie la picior; Calus sau ciocuri; Dislocare; Picior plat; Fractură; Gută; Hallux rigidus; Degetul ciocanului; Unghie încarnată; boala Köhler; neuromul Morton; Boala vasculară ocluzivă; Fasciita plantară; Neg plantar; Radiculopatie; Tabes dorsalis; Sindromul tunelului tarsal.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a început durerea și rugați-l să descrie intensitatea, caracterul și modelul acesteia. Durerea este mai accentuată dimineața, seara sau cu mișcarea? Dacă durerea nu îl împiedică să meargă, întreabă-l dacă folosește o cârjă sau alt dispozitiv de asistență.
Întrebați pacientul dacă se confruntă cu alte semne și simptome asociate.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru leziuni sau intervenții chirurgicale la picior și probleme articulare, vasculare sau de spate. De asemenea, întrebați pacientul dacă există antecedente familiale ale acestor tulburări.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Observați mersul pacientului, dacă starea lui permite.
Observați cum își ține piciorul în timp ce stă în picioare și stă.
Palpați picioarele, fesele și partea inferioară a spatelui pentru a determina gradul de durere și sensibilitate. Dacă fractura a fost exclusă, testați gama de mișcare (ROM) în șold și genunchi.
Testați reflexele cu piciorul îndreptat și ridicat al pacientului, notând orice acțiune care provoacă durere.
Comparați ambele picioare pentru simetrie, mișcare și ROM activ. De asemenea, evaluați pulsurile, culoarea, senzația și puterea.
Dacă pacientul poartă un ghips pentru picior, o atela sau un pansament restrictiv, verificați cu atenție circulația distală, senzația și mobilitatea și întindeți-i degetele de la picioare pentru a provoca durerea asociată.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Dacă pacientul are durere acută la picior, monitorizați îndeaproape starea lui neurovasculară evaluând frecvent pulsurile distale, temperatura și culoarea ambelor picioare.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Cauzele pediatrice comune ale durerii de picioare includ fractura, osteomielita și cancerul osos.
Dacă părinții nu reușesc să ofere o explicație adecvată pentru o fractură de picior, luați în considerare posibilitatea abuzului asupra copiilor.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Dacă pacientul are dureri cronice de picioare, sfătuiți-l cu privire la regimul antiinflamator adecvat și învățați-l să efectueze exerciții ROM. Dacă este necesar, învață-l cum să folosească un baston, un premergător sau un alt dispozitiv de asistență.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)