STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Durerea de sân (mamară) (Medicina clasică/ alopată)

Un indicator nesigur al cancerului, durerea de sân rezultă de obicei din boala benignă a sânilor. Poate apărea în timpul repausului sau mișcării și poate fi agravată de manipulare sau palpare. (Sensibilitatea sânilor se referă la durerea provocată de contactul fizic.) Durerea sânilor poate fi unilaterală sau bilaterală; ciclic, intermitent sau constant; și plictisitoare sau ascuțită. Poate rezulta dintr-o tăietură de suprafață, un furuncul, o contuzie sau o leziune similară (durere superficială); o fisură a mamelonului sau inflamație în ductul papilar sau areolă (durere severă localizată); distensie stromală în parenchimul mamar; sau o tumoare care afectează terminațiile nervoase (durere severă, constantă). Durerea de sân poate radia spre spate, brațe sau gât.

Sensibilitatea sânilor la femei poate apărea înainte de menstruație și în timpul sarcinii. Înainte de menstruație, durerea sau sensibilitatea sânilor provine din creșterea fluxului sanguin mamar din cauza modificărilor hormonale. În timpul sarcinii, pot apărea sensibilitate a sânilor și senzații de pulsații, furnicături sau înțepături, inclusiv din cauza modificărilor hormonale. La bărbați, durerea de sân poate proveni din ginecomastie (în special în timpul pubertății și senescenței), o anomalie a tractului reproducător sau o boală organică a ficatului sau a pituitarei, cortexului suprarenal sau glandei tiroide.

ISTORIC:
Întrebați pacienta despre debutul și caracterul durerii mamare. Este constant sau intermitent? Dacă este intermitent, determinați relația dintre durere și faza ciclului menstrual.
Cereți pacientului să descrie durerea. Stabiliți dacă durerea afectează un sân sau ambii și rugați-o să arate zona dureroasă.
Întrebați pacienta dacă alăptează. Dacă nu, întreabă dacă se confruntă cu scurgeri ale mameloanelor. Dacă da, cereți să o descrie.
Întrebați pacienta dacă este însărcinată, folosește un contraceptiv hormonal sau a ajuns la menopauză.
Întrebați pacienta dacă a avut recent simptome asemănătoare gripei sau o rănire susținută la sân. A observat vreo schimbare în forma sau conturul sânilor?

EVALUARE FIZICĂ:
Instruiți-i pacientului să-și plaseze brațele în lateral, apoi inspectații sânii. Observați dimensiunea, simetria și conturul acestora, precum și aspectul pielii.
Observați dimensiunea, forma și simetria mameloanelor și a areolelor. Detectați echimoză, o erupție cutanată, ulcerație sau o scurgere? Sfârcurile indică în aceeași direcție? Vedeți semne de retracție, cum ar fi gropițe ale pielii sau inversarea sau aplatizarea mameloanelor? Repetați inspecția, mai întâi cu brațele pacientului ridicate deasupra capului și apoi cu mâinile apăsate de șolduri.
Palpați sânii, mai întâi cu pacienta așezată și apoi cu ea întinsă și o pernă așezată sub umăr în lateral în curs de examinare. Observați orice căldură, sensibilitate, noduli, mase sau neregularități.
Palpați mameloanele, notând sensibilitatea și nodulii și verificați dacă există scurgeri.
Palpați ganglionii limfatici axilari, observând orice mărire.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Oferiți suport emoțional pacientului și, atunci când este cazul, subliniați importanța autoexaminării lunare.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Ginecomastia tranzitorie poate provoca dureri de sân la bărbați în timpul pubertății.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Durerea de sân secundară bolii benigne de sân este rară la femeile aflate în postmenopauză.
Durerea de sân poate rezulta din traume, fie din cădere, fie din abuz fizic.
Din cauza scăderii percepției durerii și scăderii funcției cognitive, este posibil ca o pacientă în vârstă să nu raporteze durerea de sân.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Sfătuiește pacienta să poarte un sutien care să susțină întregul sân cu bretele late pentru umeri si spate. Spuneți pacientului că compresele calde sau reci pot ajuta la ameliorarea durerii.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)