STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Durerea oculară (oftalmalgia) (Medicina clasică/ alopată)

Durerea oculară (oftalmalgie) poate fi descrisă ca o senzație de arsură, pulsație, durere sau înjunghiere în sau în jurul ochiului. Poate fi, de asemenea, caracterizată ca o senzație de corp străin. Acest semn variază de la ușor la sever; durata și localizarea exactă a acestuia oferă indicii asupra tulburării cauzale.

Durerea oculară rezultă de obicei din abraziunea corneei, dar poate fi și din cauza glaucomului sau a unei alte afecțiuni oculare, a traumei sau a unei tulburări neurologice sau sistemice. Oricare dintre acestea poate stimula terminațiile nervoase din cornee sau ochiul extern, producând durere.

Examinarea externă a ochiului
Pentru pacientul cu dureri oculare sau alte simptome oculare, examinarea ochiului extern constituie o parte importantă a evaluării oculare. Iată cum să examinați ochiul extern.
Mai întâi, inspectați pleoapele pentru ptoză și închidere incompletă. De asemenea, observați pleoapele pentru edem, eritem, cianoză, hematom și mase. Evaluați leziunile pielii, creșterile, umflarea și sensibilitatea pielii prin palpare grosieră. Pleoapele sunt răsturnate sau răsucite? Se întorc genele spre interior? S-au pierdut unele dintre ele? Genele aderă între ele sau conțin o scurgere? Apoi, examinați marginile pleoapelor, notând în special orice resturi, descuamări, leziuni sau secreții neobișnuite. De asemenea, aveți grijă la spasme ale pleoapelor.
Acum retrageți ușor pleoapa cu degetul mare și arătător și evaluați conjunctiva pentru înroșire, tulburare, foliculi și vezicule sau alte leziuni. Verificați chemoza apăsând pleoapa inferioară pe globul ocular și observând orice bombare deasupra acestui punct de compresie. Observați sclera, notând orice modificare față de culoarea albă normală.
Apoi, orientați o lumină pe cornee pentru a detecta cicatrici, abraziuni sau ulcere. Observați orice modificări de culoare, puncte sau zone opace sau tulbure. De asemenea, evaluați camera anterioară a ochiului, care ar trebui să fie curată, adâncă, fără umbre și umplută cu umoare apoasă limpede.
Inspectați culoarea, forma, textura și modelul irisului. Apoi evaluați dimensiunea, forma și egalitatea pupilelor. În cele din urmă, evaluează răspunsul lor la lumină. Sunt lente, fixe sau nu răspund? Dilatarea sau constricția pupilei apare doar pe o parte?

ALERTĂ:
Dacă durerea oculară a pacientului este rezultatul unei arsuri chimice:
- scoateți-i lentilele de contact, dacă există, și irigați ochiul cu cel puțin 1 qt (1 L) de soluție salină normală timp de 10 minute
- răsturnați capacele și ștergeți fornicele cu un aplicator cu vârf de bumbac pentru a îndepărta orice particule sau substanțe chimice.
Dacă durerea oculară a pacientului nu este rezultatul unei arsuri chimice, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a început durerea.
Cereți pacientului să descrie pe deplin durerea. Este o durere sau o durere ascuțită? Este însoțită de arsură sau mâncărime? Cât a durat? Este mai rău dimineața sau seara târziu?
Întrebați pacientul despre traume sau intervenții chirurgicale recente, mai ales dacă se plânge de durere bruscă și severă.
Întrebați pacientul dacă are dureri de cap. Dacă o face, află cât de des și la ce oră din zi apar.

EVALUARE FIZICĂ:
Nu manipulați ochiul dacă bănuiți o traumă. Evaluați cu atenție pleoapele și conjunctivele pentru înroșire, inflamație și umflare. (Consultați Examinarea ochiului extern.)
Examinați ochii pentru ptoză sau exoftalmie.
Testează acuitatea vizuală cu și fără corecție și evaluează mișcarea extraoculară.
Caracterizați orice descărcare.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Nu uitați să întrebați un pacient care suferă de dureri de ochi dacă poartă lentile de contact; pot provoca o senzație de corp străin și pot fi sursa durerii.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Traumele și infecțiile sunt cele mai frecvente cauze ale durerii oculare la copii.
Fiți atenți la indicii nonverbale despre durere, cum ar fi închiderea strânsă sau frecarea frecventă a ochilor.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Glaucomul, care poate provoca dureri oculare, este de obicei o boală a pacienților mai în vârstă, devenind semnificativă clinic după vârsta de 40 de ani. Apare cel mai frecvent bilateral și duce la pierderea vizuală lent progresivă, în special în câmpurile vizuale periferice.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Pentru a ameliora durerea oculară, spuneți pacientului să se întindă într-o cameră întunecată și liniștită și să închidă ochii. Amintiți-i pacientului să nu-și frece ochii, chiar dacă simte o senzație de corp străin.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)