STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Edemul (Medicina clasică/ alopată)

Un semn comun la pacienții grav bolnavi, edemul generalizat este acumularea excesivă de lichid interstițial în tot corpul. Severitatea sa variază foarte mult; edem ușor poate fi dificil de detectat, mai ales dacă pacientul este obez, în timp ce edemul masiv este imediat evident.

Edemul generalizat poate rezulta din afecțiuni cardiace, renale, endocrine sau hepatice, precum și din arsuri severe, malnutriție sau efectele anumitor medicamente și tratamente.

Edemul facial se referă fie la umflarea localizată - de exemplu, în jurul ochilor - sau la umflarea facială mai generalizată care se poate extinde până la gât. Ocazional dureros, acest semn se poate dezvolta treptat sau brusc. Uneori precede debutul edemului periferic sau generalizat. Edemul ușor poate fi dificil de detectat; pacientul sau cineva familiarizat cu aspectul său îl poate raporta înainte de a fi observat în timpul evaluării.

Edemul picioarelor apare atunci când excesul de lichid interstițial se acumulează în unul sau ambele picioare. Poate afecta doar piciorul și glezna sau se poate extinde până la coapsă; poate fi ușoară sau dramatică și ascuns sau evident. Poate rezulta dintr-o tulburare venoasă, traumatism sau o tulburare osoasă sau cardiacă care perturba echilibrul normal de lichide.

ALERTĂ:
Dacă pacientul are edem sever:
- luați-i prompt semnele vitale și verificați dacă există distensia venei jugulare și buzele cianotice
- auscultație a plămânilor și inimii; fiți atenți la semnele de insuficiență cardiacă
- plasați-l în poziția lui Fowler, dacă este cazul, și administrați oxigen și un diuretic, conform ordinului
- inițiază măsuri de urgență (dacă este prezent edem facial și afectează căile respiratorii ale pacientului).
Dacă pacientul prezintă edem generalizat, facial sau de picior, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Dacă pacientul prezintă edem generalizat sau edem la nivelul piciorului, obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative, precum și consumul de alcool și I.V recent. terapie. De asemenea, pune aceste întrebări:
Când a început edemul?
Edemul se mișcă pe parcursul zilei - de exemplu, de la extremitățile superioare la extremitățile inferioare? Este mai rău dimineața sau la sfârșitul zilei sau este afectat de schimbările de poziție?
Edemul este însoțit de dificultăți de respirație sau durere la nivelul brațelor sau picioarelor?
Te-ai îngrășat? Cât de mult? Descrieți dieta și consumul de lichide.
Aveți anterioare afecțiuni cardiace, renale, hepatice, endocrine sau gastro-intestinale?
Dacă pacientul are edem facial, puneți și următoarele întrebări:
Edemul s-a dezvoltat brusc sau treptat?
Ai alergii? Ați fost expus recent la alergeni?
Ați avut recent traumatisme faciale?

EVALUARE FIZICĂ:
Dacă pacientul prezintă edem generalizat:
Comparați brațele și picioarele pacientului pentru edem simetric. De asemenea, rețineți echimoze și cianoză. Evaluați spatele, sacrul și șoldurile pacientului imobilizat la pat pentru edem dependent.
Palpați pulsurile periferice, observând dacă mâinile și picioarele se simt reci. Efectuați o evaluare cardiacă și respiratorie completă.
Dacă pacientul prezintă edem facial:
Examinați cavitatea bucală pentru a evalua igiena dentară și căutați semne de infecție. Vizualizați orofaringele și căutați umflarea țesuturilor moi.
Dacă pacientul prezintă edem la picioare:
Examinați fiecare picior pentru edem. Palpați pulsurile periferice pentru a detecta o posibilă insuficiență. Observați culoarea picioarelor și căutați modele de vene neobișnuite.
Palpați fiecare picior pentru căldură, sensibilitate și corzi și strângeți ușor mușchiul gambei de tibie pentru a verifica dacă există dureri profunde. Dacă edemul piciorului este unilateral, flexați dorsal piciorul pentru a căuta semnul lui Homans, care este indicat de durerea gambei.
Observați îngroșarea sau ulcerația pielii în zonele edematoase.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Dacă pacientul are edem generalizat, poziționați-l cu membrele deasupra nivelului inimii pentru a favoriza drenajul. Dacă dezvoltă dispnee, coboară membrele, ridică capul patului și administrează oxigen.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Insuficiența renală la copii provoacă de obicei edem generalizat.
Edemul periferic este mai frecvent decât edemul periferic la copiii cu tulburări precum insuficiența cardiacă și glomerulonefrita acută. Pertussis poate provoca, de asemenea, edem periorbitar.
Mai rar la copii, edemul picioarelor poate rezulta din osteomielita, traumatisme ale picioarelor sau, mai rar, insuficienta cardiacă.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Un pacient mai în vârstă este mai probabil să dezvolte edem din mai multe motive, inclusiv scăderea funcției cardiace și renale și, în unele cazuri, starea nutrițională slabă.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Învățați pacientul cu insuficiență cardiacă sau insuficiență renală cunoscută să recunoască edemul și să îl raporteze medicului său. Sfătuiți-l să-și monitorizeze greutatea și să raporteze o creștere de 2 lb (0,9 kg) într-o zi sau 5 lb (2,3 kg) într-o săptămână.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)