STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Eritemul (Medicina clasică/ alopată)

Vasele de sânge dilatate sau congestionate produc piele roșie, sau eritem, cel mai frecvent semn al inflamației sau iritației pielii. Eritemul poate fi localizat sau generalizat și poate apărea brusc sau treptat. Culoarea pielii poate varia de la roșu aprins (la cineva cu o afecțiune acută) până la violet pal sau maro (la cineva cu o afecțiune cronică). Eritemul trebuie diferențiat de purpură, care provoacă roșeață din sângerare în piele. Când presiunea este aplicată direct pe piele, eritemul se albește momentan, dar purpura nu.

Eritemul rezultă de obicei din modificări ale arterelor, venelor și vaselor mici care duc la creșterea perfuziei vaselor mici. Medicamentele și mecanismele neurogenice pot permite, de asemenea, să pătrundă sânge suplimentar în vasele mici. În plus, eritemul poate rezulta din traumatisme și leziuni tisulare, precum și din modificări ale țesuturilor de susținere, care cresc vizibilitatea vaselor. Multe tulburări rare pot provoca și acest semn. (Vezi Cauze rare de eritem.)

ALERTĂ:
Dacă pacientul are eritem progresiv brusc:
- ia repede semnele vitale
- evaluați-l pentru puls rapid, dispnee, răgușeală și agitație, toate acestea putând indica șoc anafilactic
- inițiază măsuri de urgență, dacă este necesar.
Dacă eritemul pacientului nu este asociat cu anafilaxia, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul de cât timp are eritemul și unde a început.
Întrebați pacientul dacă eritemul este asociat cu durere sau mâncărime.
Întrebați pacientul dacă a avut recent febră, infecție a tractului respirator superior sau dureri articulare.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru boli de piele și alte boli. De asemenea, întrebați pacientul despre antecedentele familiale de alergii, astm sau eczeme.
Întrebați pacientul dacă a fost expus la cineva care a avut o erupție similară sau este acum bolnav.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool și imunizările recente.
Întrebați pacientul despre consumul de alimente și expunerea la substanțe chimice.

Cauze rare de eritem
În cazuri excepționale, eritemul pacientului poate fi cauzat de una dintre aceste tulburări rare:
- dermatoză neutrofilă febrilă acută, care produce leziuni eritematoase pe față, gât și extremități după o febră mare
- eritem ab igne, care produce eritem dantelat și telangiectazie după expunerea la căldură radiantă
- eritem cronic migrans, care produce macule și papule eritematoase pe trunchi, brațe sau coapse după o mușcătură de căpușă
- erythema gyratum repens, care produce benzi ondulate de eritem și este frecvent asociat cu malignitate internă
- necroliza epidermică toxică, care provoacă eritem sever, larg răspândit, sensibilitate și pierderea pielii ca urmare a stafilococilor sau, eventual, a utilizării anumitor medicamente.

EVALUARE FIZICĂ:
Evaluați extinderea, distribuția și intensitatea eritemului. Căutați edem și alte leziuni ale pielii, cum ar fi urticarie, solzi, papule și purpură.
Examinați zona afectată pentru căldură și palpați-o ușor pentru a verifica sensibilitatea sau crepitul.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Deoarece eritemul poate provoca pierderi de lichide, monitorizați îndeaproape și înlocuiți lichidele și electroliții, mai ales dacă pacientul are arsuri sau eritem larg răspândit. Asigurați-vă că renunțați la toate medicamentele până când cauza eritemului a fost identificată.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Erythema toxicum neonatorum (erupție cutanată la nou-născut), o erupție papulară roz, se dezvoltă în mod normal în primele 4 zile după naștere și dispare spontan în a 10-a zi.
Nou-născuții și sugarii pot dezvolta eritem din infecții și alte tulburări. De exemplu, candidoza poate produce leziuni groase, albe, peste o bază eritematoasă pe mucoasa bucală, precum și erupții cutanate de scutec cu eritem roșu.
Rozeola, rubeola, scarlatina, granulomul inelar și cutis marmorata pot provoca toate eritem la copii.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Pacienții vârstnici au de obicei macule sau petice violet bine delimitate, de obicei pe dosul mâinilor și pe antebrațe. Cunoscută sub numele de purpură actinică, această afecțiune este rezultatul scurgerii de sânge prin capilarele fragile. Leziunile dispar spontan.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Dacă pacientul are o tulburare cronică care provoacă eritem, învățați-l despre caracterul unei erupții cutanate tipice, astfel încât să poată fi atent la erupții. De asemenea, sfătuiește-l să evite expunerea la soare și să folosească protecție solară atunci când este cazul.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)