STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Erupția papulară (Medicina clasică/ alopată)

O erupție cutanată papulară constă din leziuni mici, ridicate, circumscrise - și posibil decolorate (de la roșu până la violet) - cunoscute sub numele de papule. Poate erupe oriunde pe corp în diferite configurații și poate fi acută sau cronică. Erupțiile papulare caracterizează multe afecțiuni cutanate; pot rezulta, de asemenea, dintr-o alergie sau dintr-o tulburare infecțioasă, neoplazică sau sistemică. (Pentru a compara papule cu alte leziuni ale pielii, consultați Recunoașterea leziunilor cutanate comune.)

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a observat prima erupție.
Întrebați pacientul dacă ceva face erupția cutanată mai bună sau mai înrăutățită.
Întrebați pacientul dacă a observat modificări ale erupției cutanate. Este mâncărime sau arsură, dureroasă sau sensibilă?
Întrebați pacientul despre semnele și simptomele asociate, cum ar fi febră, dureri de cap, dificultăți de respirație și tulburări gastro-intestinale.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru alergii, erupții cutanate anterioare sau tulburări ale pielii, infecții, boli ale copilăriei și cancer.
Întrebați pacientul despre istoricul său sexual. A avut vreodată o boală cu transmitere sexuală?
Întrebați pacientul dacă a fost mușcat recent de o insectă sau rozătoare sau a fost expus unei persoane cu o boală infecțioasă.
Întrebați pacientul despre istoricul călătoriilor și despre alimente, despre animalele de companie și despre expunerile la mediu.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

Recunoașterea leziunilor comune ale pielii
Macule -
O pată sau decolorare plată mică (de obicei, mai mică de 1 cm în diametru), care poate fi maro, cafeniu, roșu sau alb și are aceeași textură ca pielea din jur.
Veziculă - O mică (mai puțin de 0,5 cm în diametru), cu pereți subțiri, veziculă ridicată care conține lichid limpede, seros, purulent sau sângeros
Umflătură - O leziune ușor ridicată, fermă, de dimensiuni și formă variabile, care este înconjurată de edem (pielea poate fi roșie sau palidă)
Papulă - O leziune mică, solidă, ridicată, cu diametrul mai mic de 1 cm, cu decolorarea pielii de la roșu până la violet
Bulă - O veziculă ridicată, cu pereți subțiri, care are un diametru mai mare de 0,5 cm și conține lichid limpede sau seros
Pustulă - O leziune circumscrisă, plină de puroi sau limfă, o leziune crescută care variază în diametru și poate fi fermă sau moale și albă sau galbenă
Nodul - O leziune mică, fermă, circumscrisă, ridicată de aproximativ 1 până la 2 cm în diametru, cu posibilă decolorare a pielii
Tumoră - O masă solidă, ridicată, care este de obicei mai mare de 2 cm în diametru, cu posibilă decolorare a pielii

EVALUARE FIZICĂ:
Examinați erupția cutanată. Notați culoarea, configurația și locația acestuia.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Erupțiile maculopapulare tranzitorii, de obicei pe trunchi, pot însoți reacțiile la multe medicamente. Aplicați comprese reci sau o loțiune antipruriginoasă pe erupție pentru confortul pacientului.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Cauzele frecvente ale erupțiilor cutanate papulare la copii sunt bolile infecțioase, cum ar fi moluscum contagiosum și scarlatina; scabie; muscături de insecte; alergii și reacții la medicamente; și miliaria, care apare în trei forme, în funcție de adâncimea implicării glandelor sudoripare.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La pacienții vârstnici imobilizați, primul semn al ulcerelor de presiune este de obicei o zonă eritematoasă, uneori cu papule ferme. Dacă nu sunt gestionate corespunzător, aceste leziuni progresează spre ulcere profunde și pot duce la moarte.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Sfătuiește pacientul să-și păstreze pielea curată și uscata; să poarte haine largi, neiritante; pentru a evita zgârierea erupției cutanate.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)