STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Erupția pustuloasă (Medicina clasică/ alopată)

O erupție pustuloasă este formată din culturi de pustule - vezicule și bule care se umplu cu un exsudat purulent. Aceste leziuni variază foarte mult ca mărime și formă și pot fi generalizate sau localizate la foliculii de păr sau la glandele sudoripare. (Consultați Identificarea unei pustule.) Pustulele pot rezulta din afecțiuni ale pielii sau sistemice, din utilizarea anumitor medicamente sau din expunerea la iritanți pentru piele. De exemplu, persoanele care au înotat în apă sărată dezvoltă în mod obișnuit o erupție cutanată papulo-pustuloasă sub costumul de baie sau în altă parte a corpului din cauza iritației organismelor marine. Deși multe leziuni pustuloase sunt sterile, o erupție pustuloasă indică de obicei o infecție. Orice erupție veziculoasă, sau chiar dermatită acută de contact, poate deveni pustuloasă dacă apare o infecție secundară.

ISTORIC:
Cereți pacientului să descrie aspectul, localizarea și debutul primei leziuni pustuloase. Întrebați-l dacă un alt tip de leziune a pielii a precedat pustula și cum s-au răspândit leziunile.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Întrebați pacientul dacă a aplicat un medicament topic pe erupția cutanată. Dacă da, cereți-l să numească medicamentul. Când l-a aplicat ultima dată?
Întrebați pacientul dacă există antecedente familiale de afecțiuni ale pielii.

EVALUARE FIZICĂ:
Examinați întreaga suprafață a pielii, notând dacă este uscată, grasă, umedă sau grasă.
Înregistrați locația exactă și distribuția leziunilor cutanate și culoarea, forma și dimensiunea acestora. Rețineți dacă erupția este liniară sau urmează un dermatom.

Identificarea unei pustule
O pustulă este o leziune ridicată, circumscrisă, care are de obicei mai puțin de 1 cm în diametru și conține material purulent, ceea ce o face de culoare galben-alb.

Recunoașterea impetigo
În impetigo, când veziculele se sparg, din exsudat se formează cruste. Această infecție este contagioasă în special în rândul copiilor mici.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Respectați procedurile de izolare a plăgii și a pielii până când infecția este eliminată printr-o colorație Gram sau testul de cultură și sensibilitate a conținutului pustulei.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Printre diferitele tulburări care produc o erupție pustuloasă la copii sunt varicela, eritemul toxic neonatorum, candidoza, impetigo, acropustuloza infantilă și acrodermatita enteropatică. (Consultați Recunoașterea impetigoului.)

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Instruiți pacientul să-și păstreze articolele de toaletă și lenjeria de pat de cele ale altor membri ai familiei.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)