STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Exoftalmia (PROPTOZA) (Medicina clasică/ alopată)

Exoftalmia (proptoza) - proeminența anormală a unuia sau ambilor globi oculari - poate rezulta din hemoragie, edem sau inflamație din spatele ochiului; relaxarea mușchilor extraoculari; sau leziuni intraorbitale ce ocupă spațiu si tumori metastatice. Acest semn poate apărea brusc sau treptat, provocând o proeminență ușoară până la dramatică. Ocazional, ochiul afectat pulsează și el. Cea mai frecventă cauză a exoftalmiei la adulți este boala oculară distiroidiană.

Exoftalmia este de obicei ușor de observat. Cu toate acestea, retragerea pleoapelor poate imita exoftalmia chiar și atunci când proeminența este absentă. În mod similar, ptoza dintr-un ochi poate face ca celălalt ochi să pară exoftalmic prin comparație. Un exoftalmometru poate diferenția aceste semne prin măsurarea proeminenței oculare.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a observat pentru prima dată exoftalmie.
Întrebați pacientul dacă exoftalmia este asociată cu durere în sau în jurul ochiului. Dacă da, întreabă-l cât de gravă este și de cât timp a avut-o.
Aflați dacă pacientul a avut recent o infecție a sinusurilor sau probleme de vedere.

EVALUAREA FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului, notând febră, care poate însoți infecția oculară.
Evaluați severitatea exoftalmiei cu un exoftalmometru. (Consultați Detectarea exoftalmiei unilaterale.) Dacă ochii se umflă sever, căutați tulburări pe cornee, ceea ce poate indica formarea de ulcer. Descrie scurgerile oculare și caută ptoză. Apoi verificați acuitatea vizuală, cu și fără corecție, și evaluați mișcările extraoculare.

Detectarea exoftalmiei unilaterale
Dacă unul dintre ochii pacientului pare mai proeminent decât celălalt, examinați ambii ochi de deasupra capului pacientului. Privește-i în jos pe față, trage-i ușor pleoapele în sus și compară relația dintre cornee și pleoapele inferioare. Proeminența anormală a unui ochi sugerează exoftalmie unilaterală. Amintiți-vă: nu efectuați acest test dacă bănuiți o traumă oculară.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Protejați ochiul afectat de traume, în special de uscarea corneei. Nu așezați niciodată un tampon de tifon sau alt obiect peste ochiul afectat; îndepărtarea ar putea afecta epiteliul corneei.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La copiii în jurul vârstei de 5 ani, o tumoare rară - gliomul nervului optic - poate provoca exoftalmie.
Rabdomiosarcomul, o tumoare mai frecventă, afectează de obicei copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani și produce un debut rapid al exoftalmiei.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Exoftalmia face pacientul de obicei conștient de sine. Oferiți intimitate și sprijin emoțional. Dacă este necesar, trimiteți-l la un oftalmolog pentru o examinare completă.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)