STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Frecare pleurală (Medicina clasică/ alopată)

În mod obișnuit, rezultatul unei afecțiuni pulmonare sau a unui traumatism, acest sunet puternic, grosier, scârțâit sau frecare poate fi auscultat peste unul sau ambii plămâni în timpul inspirației târzii sau expirării timpurii. Se aude cel mai bine peste axilele joase sau bazele anterioare, laterale sau posterioare ale câmpurilor pulmonare cu pacientul în poziție verticală. Uneori intermitent, poate să semene cu trosnituri sau cu o frecare pericardică.

O frecare pleurală indică inflamația mucoasei pleurale viscerale și parietale, care provoacă congestie și edem. Exudatul fibrinos rezultat acoperă ambele suprafețe pleurale, deplasând lichidul care se află în mod normal între ele și provocând frecarea suprafețelor.

ALERTĂ:
Când detectați o frecare pleurală:
- caută rapid semne de detresă respiratorie
- aflați dacă pacientul a avut dureri în piept; dacă da, rugați-l să descrie locația și gravitatea acesteia
- instituie măsuri de urgență, dacă este necesar.
Dacă starea pacientului o permite, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Dacă pacientul se plânge de durere în piept, întrebați-l de cât timp are durerea și despre caracteristicile acesteia. Iradiază spre umăr, gât sau abdomenul superior? Se agravează cu respirația, mișcarea, tusea sau strănutul?
Întrebați pacientul dacă a avut febră.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru artrită reumatoidă, tulburări respiratorii sau cardiovasculare, traumatisme recente, expunere la azbest și radioterapie.
Dacă pacientul fumează, obțineți un istoric în pachet de ani.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului, notând nivelul său de conștiență.
Observați culoarea pielii pacientului.
Auscultați pieptul pacientului cu acesta stând în poziție verticală și respirând profund și încet prin gură. Ascultați zgomotele respiratorii absente sau diminuate, notând locația și momentul lor în ciclul respirator. Observați munca de respirație. Explorați dacă durerea ameliorează dacă își așteaptă pieptul, își ține respirația, exercită presiune sau se întinde pe partea afectată.
Verificați dacă există bătăi de club și edem la pedală.
Palpați pentru scăderea mișcării pieptului și percutați pentru planeitate sau tonalitate.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Monitorizați starea respiratorie a pacientului și semnele vitale. Se administrează un antitusiv dacă pacientul are o tuse uscată, persistentă, conform comandă.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Auscultați pentru o frecare pleurală - un semn precoce al pleureziei - la un copil care are respirații mormăite, raportează dureri în piept sau își protejează pieptul ținându-l sau întinzându-l pe o parte.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La un pacient în vârstă, intensitatea durerii toracice pleuritice o poate imita pe cea a durerii toracice cardiace.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Deoarece durerea pleuritică însoțește în mod obișnuit o frecare pleurală, învățați pacientul manevrele de atelare pentru a-și spori confortul. Deși tusea poate fi dureroasă, instruiți pacientul să nu o suprima deoarece tusea și respirația profundă ajută la prevenirea complicațiilor respiratorii.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)