STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Greața (Medicina clasică/ alopată)

Greața, un simptom comun al tulburărilor gastrointestinale, este o senzație de repulsie profundă față de alimente sau de vărsături iminente. Însoțită în mod obișnuit de semne autonome precum hipersalivația, diaforeza, tahicardia, paloarea și tahipneea, este strâns asociată cu anorexia și vărsăturile.

Greața poate apărea cu un dezechilibru de lichide sau electroliți, o infecție sau o tulburare metabolică, endocrină, labirintică sau cardiacă. Poate fi, de asemenea, un rezultat al terapiei medicamentoase, al intervenției chirurgicale sau al radiațiilor. Frecvent în timpul primului trimestru de sarcină, greața poate apărea și din durere severă, anxietate, intoxicație cu alcool, supraalimentare sau ingestia de alimente sau lichide neplăcute.

ISTORIC:
Cereți pacientului să descrie debutul, durata și intensitatea grețurilor, precum și ceea ce o provoacă sau ameliorează.
Examinați istoricul medical al pacientului, notând în special tulburările gastrointestinale, endocrine și metabolice; infecții recente; și cancer (inclusiv tratamentul acestuia).
Întrebați pacientul despre semnele și simptomele asociate, în special vărsături (inclusiv culoarea și cantitatea), dureri abdominale, anorexie, scădere în greutate, modificări ale obiceiurilor intestinale sau ale caracterului scaunului, eructații excesive sau flatus și o senzație de balonare.
Dacă pacienta este o femeie în vârstă fertilă, întrebați dacă este sau ar putea fi însărcinată.
Întrebați pacientul dacă a fost expus recent la cineva cu o tulburare gastrointestinală.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Întrebați pacientul despre dieta lui.

EVALUARE FIZICĂ:
Inspectați pielea pentru icter, vânătăi și angioame de păianjen și evaluați turgența pielii.
Inspectați abdomenul pentru distensie, auscultați pentru zgomote intestinale și bătăi, palpați pentru rigiditate și sensibilitate și testați pentru sensibilitate la rebound.
Palpați și percutați ficatul pentru mărire.
Evaluați alte sisteme ale corpului, după caz.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Remediile pe bază de plante, precum ginkgo biloba și sunătoarea, au anumite efecte adverse, inclusiv greață. Greața și vărsăturile postoperatorii sunt frecvente, mai ales după operația abdominală.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Greața, descrisă frecvent ca o durere de stomac, este una dintre cele mai frecvente plângeri ale copilăriei. În mod obișnuit, rezultatul supraalimentării și greața poate apărea din oricare dintre mai multe tulburări, de la o infecție acută la o reacție de conversie cauzată de frică.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Pacienții vârstnici au carii dentare crescute; pierderea mai frecventă a dinților; scăderea funcției glandelor salivare, ceea ce provoacă uscăciunea gurii; reducerea debitului de acid gastric și a motilității; și scăderea simțurilor gustului și mirosului. Toate acestea pot fi factori care contribuie la greața nepatologică.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Spuneți pacientului să respire profund pentru a ușura greața. Sfătuiți-l să-și păstreze camera proaspătă și cu miros curat, oferind o ventilație adecvată.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)