STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Hirsutismul (Medicina clasică/ alopată)

Hirsutismul este creșterea excesivă a părului întunecat și grosier la femei. Producția excesivă de androgeni stimulează creșterea părului în regiunea pubiană, axilă, bărbie, buză superioară, obraji, gât anterior, stern, linea alba, antebrațe, abdomen, spate și brațe. Alterarea metabolismului androgenului este cea mai frecventă cauză a hirsutismului.

Cu hirsutism ușor, părul fin și pigmentat apare pe părțile laterale ale feței și bărbiei (dar nu formează o barbă completă) și pe extremități, piept, abdomen și perineu. Cu hirsutism moderat, părul aspru și pigmentat apare în aceleași zone. În cazul hirsutismului sever, părul aspru acoperă, de asemenea, toată zona bărbii, articulațiile interfalangiene proximale, urechile și nasul.

În funcție de gradul de producție în exces de androgeni, hirsutismul poate fi asociat cu acnee și îngrășarea pielii, creșterea libidoului și nereguli menstruale (inclusiv anovulația și amenoreea). Nivelurile extrem de ridicate de androgeni provoacă virilizare suplimentară, inclusiv semne precum atrofia sânilor, pierderea conturului corpului feminin, chelie frontală și adâncirea vocii.

Hirsutismul poate rezulta din anomalii endocrine și cauze idiopatice. De asemenea, poate apărea în timpul sarcinii din cauza producției tranzitorii de androgeni de către placentă sau corpul galben și în timpul menopauzei din cauza creșterii producției de androgeni și scăderii de estrogeni. Unii pacienți au o predispoziție familială puternică la hirsutism, care poate fi considerată normală în contextul fondului lor genetic.

Recunoașterea semnelor de virilizare
Nivelurile excesive de androgeni produc hirsutism sever și alte semne marcate de virilizare.

ISTORIC:
Întrebați pacienta unde pe corpul ei a observat pentru prima dată creșterea excesivă a părului. Întrebați-o câți ani avea și unde și cât de repede s-au dezvoltat alte zone hirsute.
Întrebați pacienta dacă folosește tehnici de îndepărtare a părului. Dacă da, cât de des îl folosește și când l-a folosit ultima dată?
Obțineți un istoric menstrual: vârsta pacientului la menarhă, durata menstruației, cantitatea obișnuită de flux sanguin și numărul de zile dintre menstruații.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Examinați zonele hirsute. Observați dacă părul excesiv apare și pe alte părți ale corpului.
Determinați dacă părul este fin, pigmentat, dens sau aspru.
Evaluați dacă pacientul este obez. Observați-o pentru semne de virilizare. (Consultați Recunoașterea semnelor de virilizare.)

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Pregătiți pacientul pentru studiile hormonale.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Hirsutismul copilăriei poate proveni din hiperplazia suprarenală congenitală. Această tulburare este aproape întotdeauna detectată la naștere, deoarece sugarii afectați au organe genitale ambigue. Rareori, o formă ușoară devine evidentă după pubertate când apar hirsutism, sângerări neregulate sau amenoree și semne de virilizare.
Hirsutismul care apare la sau după pubertate rezultă de obicei din boala ovarului polichistic.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Hirsutismul poate apărea după menopauză dacă conversia periferică a estrogenului este slabă.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
La cererea pacientului, furnizați informații despre metodele de îndepărtare a părului, cum ar fi decolorarea, penseta, tratamentele cu ceară fierbinte, depilatorii chimice, bărbierit și electroliză.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)