STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Impotența (Medicina clasică/ alopată)

Impotența este incapacitatea de a obține și de a menține o erecție a penisului suficient pentru a finaliza un act sexual satisfăcător; ejacularea poate fi sau nu afectată. Impotența variază de la ocazional și minim la permanent și complet. Impotența ocazională apare la aproximativ jumătate dintre bărbații adulți, în timp ce impotența cronică afectează aproximativ 2,5% dintre bărbați.

Impotența poate fi clasificată ca primară sau secundară. Un bărbat cu impotență primară nu a fost niciodată puternic cu un partener, dar poate obține erecții normale în alte situații. Această afecțiune neobișnuită este dificil de tratat. Impotența secundară are un prognostic mai favorabil deoarece, în ciuda disfuncției erectile actuale, pacientul a reușit să finalizeze actul sexual în trecut.

O erecție a penisului implică creșterea fluxului sanguin arterial secundar stimulării psihologice, tactile și alte stimulări senzoriale. Prinderea sângelui în penis crește lungimea, circumferința și rigiditatea. Impotența apare atunci când orice componentă a acestui proces - psihologică, vasculară, neurologică sau hormonală - funcționează defectuos.

Cauzele organice ale impotenței includ boli vasculare, diabet zaharat, hipogonadism, o leziune a măduvei spinării, abuzul de alcool și droguri și complicații chirurgicale. (Incidența impotenței organice asociate cu alte probleme medicale crește după vârsta de 50 de ani.) Cauzele psihogene variază de la anxietatea de performanță și discordia conjugală până la conflicte morale sau religioase.

ISTORIC:
Dacă pacientul se plânge de impotență sau de o afecțiune care o poate cauza, lăsați-l să-și descrie problema fără întrerupere.
Întrebați pacientul când a început impotența lui. Cum a progresat? Care este starea sa actuală? Faceți întrebările specifice, dar amintiți-vă că pacientul poate avea dificultăți în a discuta despre problemele sexuale sau poate să nu înțeleagă fiziologia implicată.
Întrebați pacientul dacă este căsătorit, singur sau văduv. De cât timp este căsătorit sau are o relație sexuală? Care este vârsta și starea de sănătate a partenerului său sexual?
Dacă puteți face acest lucru discret, întrebați pacientul despre activitatea sexuală în afara căsătoriei sau despre relația sa sexuală principală.
Întrebați pacientul despre istoricul său de muncă, activitățile sale tipice zilnice și situația sa de viață. Cât de bine se înțelege cu ceilalți din casa lui?
Examinați istoricul medical al pacientului pentru diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială sau boli de inimă, notând informații despre debut și tratament. De asemenea, întrebați despre bolile neurologice precum scleroza multiplă.
Obțineți un istoric chirurgical, notând în special intervenția chirurgicală neurologică, vasculară și urologică. Dacă trauma poate cauza impotența pacientului, aflați data leziunii, precum și severitatea acesteia, efectele asociate și tratamentul.
Obțineți un istoric urologic, inclusiv probleme de micționare și leziuni anterioare.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Întrebați pacientul dacă fumează. Dacă da, întreabă-l câte pachete fumează într-un an.
Întrebați pacientul despre dieta și regimul de exerciții fizice.
Cereți pacientului să evalueze calitatea unei erecții tipice pe o scară de la 0 la 10, cu 0 fiind complet flasc și 10 fiind complet erect. Folosind aceeași scală, cereți-i să-și evalueze capacitatea de a ejacula în timpul activității sexuale, 0 fiind niciodată și 10 fiind întotdeauna.

EVALUARE FIZICĂ:
Inspectați și palpați organele genitale și prostata pentru anomalii structurale.
Evaluează funcția senzorială a pacientului, concentrându-se pe zona perineală.
Testați puterea motorie și reflexele profunde ale tendonului la toate extremitățile și observați alte deficite neurologice.
Luați semnele vitale ale pacientului și palpați-i pulsul pentru calitate. Observați semnele bolii vasculare periferice, cum ar fi cianoza și extremitățile reci.
Auscultați pentru aorta abdominală, femurală, carotidă sau iliacă și palpare pentru mărirea glandei tiroide.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Sildenafilul poate fi utilizat pentru tratamentul disfuncției erectile și este o alternativă la intervenția chirurgicală.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La persoanele în vârstă care suferă de disfuncție sexuală, boala organică trebuie exclusă mai întâi.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Rețineți că impotența este potențial frustrantă, umilitoare și devastatoare pentru stima de sine și relațiile semnificative. Încurajați pacientul să vorbească deschis despre nevoile și dorințele sale, temeri, anxietăți sau concepții greșite. Îndeamnă-l să discute aceste probleme cu partenerul său, precum și rolul pe care doresc să îl joace activitatea sexuală în viața lor.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)