STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Leziuni genitale masculine (Medicina clasică/ alopată)

Printre diversele leziuni care pot afecta organele genitale masculine se numără verucile, papulele, ulcerele, solzii și pustulele. Aceste leziuni comune pot fi dureroase sau nedureroase, singulare sau multiple. Ele pot fi limitate la organele genitale sau pot apărea și în altă parte a corpului.

Leziunile genitale pot rezulta din infecții, neoplasme, paraziți, alergii sau efectele medicamentelor. Aceste leziuni pot afecta profund imaginea de sine a pacientului. De fapt, pacientul poate ezita să solicite asistență medicală pentru că se teme de cancer sau de o boală cu transmitere sexuală (BTS).

Leziunile genitale care apar în urma unei BTS ar putea însemna că pacientul este expus riscului de apariție a virusului imunodeficienței umane (HIV). Ulcerele genitale fac mai probabilă transmiterea HIV între partenerii sexuali. Din nefericire, dacă pacientul se tratează singur, el poate modifica leziunile, făcând diagnosticul diferențial deosebit de dificil. (Consultați Recunoașterea leziunilor genitale masculine comune.)

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a observat prima leziune.
Întrebați pacientul dacă a călătorit recent.
Întrebați pacientul dacă a început recent să ia un medicament nou.
Întrebați pacientul dacă a mai avut leziuni similare înainte. Dacă da, a primit tratament medical pentru ei?
Întrebați pacientul dacă a tratat el însuși leziunea. Dacă da, tratamentul a făcut leziunea mai bună sau mai înrăutățită?
Întrebați pacientul dacă leziunea mâncărime. Dacă da, întreabă-l dacă mâncărimea este constantă sau dacă îl deranjează doar noaptea. De asemenea, întreabă-l dacă leziunea este dureroasă.
Obțineți un istoric sexual complet, notând frecvența relațiilor și numărul de parteneri sexuali.

Recunoașterea leziunilor genitale masculine comune
Multe leziuni pot afecta organele genitale masculine. Unele dintre cele mai comune și cauzele lor sunt discutate aici.
Șancrul provoacă un ulcer dureros care are de obicei mai puțin de 2 cm în diametru și sângerează ușor. Leziunea poate fi profundă și acoperită de exsudat gri sau galben la baza ei.
Erupțiile medicamentoase fixe provoacă leziuni de la roșu aprins până la violet pe glandul penisului.
Herpesul genital începe ca o umflătură, ușor pruriginoasă și mai târziu devine un grup de vezicule mici sau vezicule pe prepuț, glandulul penisului sau tija penisului.
Negii genitali sunt marcați de grupuri de excrescențe papilare de culoarea cărnii, care variază în dimensiune de la abia vizibil la câțiva centimetri în diametru.
Cancerul penian provoacă o leziune ulcerativă nedureroasă pe glandul penisului sau prepuțului, posibil însoțită de o scurgere urât mirositoare.
Tinea cruris (cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de mâncărime) produce pete cu mâncărime din leziuni solzoase bine definite, ușor înălțate, care afectează de obicei partea interioară a coapselor și inghinală.

EVALUARE FIZICĂ:
Observați potrivirea îmbrăcămintei pacientului, notând dacă pantalonii acestuia se potrivesc corect.
Examinați suprafața pielii din zona genitală, notând locația, dimensiunea, culoarea și modelul leziunilor. Observați orice leziuni pe alte părți ale corpului.
Palpați pentru noduli, mase și sensibilitate. De asemenea, căutați sângerări, edem sau semne de infecție, cum ar fi eritemul.
Luați semnele vitale ale pacientului.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Multe tulburări produc leziuni penisului care seamănă cu cele ale sifilisului. Așteptați-vă să examinați fiecare pacient cu leziuni penisului pentru o BTS.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La sugari, dermatita de contact (erupție cutanată de scutec) poate produce iritații minore sau leziuni roșii aprinse, cu scurgeri, excoriate. Utilizarea scutecelor de unică folosință și curățarea atentă a penisului și scrotului poate ajuta la reducerea erupției cutanate de scutec.
La copii, impetigo poate provoca pustule cu cruste groase, galbene, cu scurgeri.
Copiii cu BTS trebuie evaluați pentru semne de abuz sexual.
Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au o incidență ridicată a bolilor cu transmitere sexuală și a leziunilor genitale asociate. Sifilisul, cu toate acestea, poate fi, de asemenea, congenital.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Toți pacienții - inclusiv vârstnicii - care sunt activi sexual cu mai mulți parteneri prezintă un risc ridicat de a dezvolta o BTS. Cu toate acestea, deoarece mulți pacienți vârstnici au imunitate scăzută, igienă precară, raportare slabă a simptomelor și mai multe afecțiuni concomitente, aceștia pot prezenta simptome diferite.
Dermatita seboreică durează mai mult și este mai extinsă la pacienții imobilizați la pat și cei cu boala Parkinson.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Învățați pacientul cum să folosească unguentele sau cremele prescrise. Sfătuiți-l să folosească o lampă de căldură pentru a usca leziunile umede sau să facă o baie de șezut pentru a ameliora crusta sau mâncărimea. Instruiți-l să raporteze modificările leziunilor. Dacă este cazul, consiliați pacientul cu privire la practicile sexuale mai sigure.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)