STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Limfadenopatia (Medicina clasică/ alopată)

Limfadenopatia - mărirea unuia sau mai multor ganglioni limfatici - poate rezulta din producția crescută de limfocite sau celule reticuloendoteliale sau din infiltrarea celulelor care nu sunt prezente în mod normal. Acest semn poate fi generalizat (care implică trei sau mai multe grupuri de noduri) sau localizat. Limfadenopatia generalizată poate fi cauzată de un proces inflamator, cum ar fi infecția bacteriană sau virală; boala țesutului conjunctiv; tulburări endocrine; sau neoplasm. Limfadenopatia localizată rezultă de obicei din infecție sau traumă care afectează zona drenată. (Vezi Cauzele limfadenopatiei localizate.)

În mod normal, ganglionii limfatici variază de la ¼″ la 1″ (0,5 până la 2,5 cm) în diametru și sunt discreți, mobili, nesensibili și, cu excepția copiilor, nepalpabili. (Cu toate acestea, ganglionii palpabili pot fi normali la adulți.) Ganglionii care depășesc 11/8 "(3 cm) în diametru sunt motive de îngrijorare. Acestea pot fi sensibile, iar pielea de deasupra ganglionului limfatic poate fi eritematoasă, sugerând o leziune de drenaj. Sau pot fi dure și fixe, sensibile sau nesensibile, sugerând o tumoare malignă. Evaluați pacientul pentru zone unilaterale versus bilaterale de limfadenopatie.

Cauzele limfadenopatiei localizate
Diverse tulburări pot provoca limfadenopatii localizate, dar acest semn rezultă de obicei din infecție sau traumatism care afectează zona drenată. Aici veți găsi câteva cauze comune ale limfadenopatiei enumerate în funcție de zonele afectate.

Auricular: Erizipel;1 Herpes zoster oftalmic; Infecţie; Rubeolă; Carcinom cu celule scuamoase; Hordeolum (Ulciorul) sau chalazionul; Tularemie

Axilar: Cancer mamar; Limfom; Mastită

Cervical: Febra zgârieturii de pisică; Cancer facial sau oral; Infecţie; Mononucleoza; Sindromul ganglionilor limfatici mucocutanați; Rubeolă; Rujeola (germană); Tireotoxicoza; Amigdalită; Tuberculoză; Varicela

Inghinal și femural: Carcinom; Chancroid; Limfogranulomul venerian; Sifilis

Occipital: Rozeola; Infecția scalpului; Dermatita seboreică; Mușcătura de căpușă; Tinea capitis

Poplitee: Infecţie

Submaxilar și submental: Fibroză chistică; Infecție dentară; Gingivita; Glosită

Supraclaviculară: Boala neoplazică

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a observat pentru prima dată umflarea și dacă este situată pe o parte a corpului sau pe ambele.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru infecția recentă și alte probleme de sănătate. Dacă a fost efectuată vreodată o biopsie pe unul dintre ganglionii limfatici ai pacientului, verificați pentru a vedea dacă a dezvăluit cancer diagnosticat anterior. De asemenea, întrebați pacientul dacă există antecedente familiale de cancer.

EVALUARE FIZICĂ:
Palpați întregul sistem ganglionar pentru a determina amploarea limfadenopatiei și pentru a detecta alte zone de mărire locală. Folosiți tampoanele degetelor arătător și mijlociu pentru a muta pielea peste țesuturile subiacente în zona ganglionilor.
Dacă detectați noduri mărite, notați dimensiunea lor în centimetri și dacă sunt fixe sau mobile, sensibile sau nesensibile, eritematoase sau neeritematoase și sensibile sau aspre. Este nodul discret sau se simte zona mată?
Dacă detectați ganglioni limfatici sensibili, eritematoși, verificați zona drenată de acea parte a sistemului limfatic pentru semne de infecție, cum ar fi eritem și umflare. De asemenea, palpați și percutați splina.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Așteptați-vă să obțineți sânge pentru analize de sânge de rutină, număr de trombocite și studii ale funcției hepatice și renale. Dacă testele evidențiază infecția, verificați politica unității dumneavoastră privind controlul infecțiilor.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Infecția este cea mai frecventă cauză de limfadenopatie la copii. Afecțiunea este frecvent asociată cu otita medie și faringita.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Spuneți pacientului că o febră sub 101 ° F (38,3 ° C) poate ajuta la recuperare și nu ar trebui să fie tratată cu un antipiretic, cu excepția cazului în care este foarte inconfortabil. Sfătuiește-l să încerce să calmeze febra cu băi calde.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)