STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Oboseala (Medicina clasică/ alopată)

Oboseala este un sentiment de oboseală excesivă, lipsă de energie sau epuizare însoțită de o dorință puternică de odihnă sau de somn. Acest simptom comun este diferit de slăbiciune, care implică mușchii, dar poate apărea odată cu aceasta.

Oboseala este un răspuns normal și important la suprasolicitarea fizică, stresul emoțional prelungit și privarea de somn. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, un simptom nespecific al unei tulburări psihologice sau fiziologice - în special infecție virală și boli endocrine, cardiovasculare sau neurologice.

Oboseala reflectă stări hipermetabolice și hipometabolice în care nutrienții necesari pentru energia și creșterea celulară lipsesc din cauza epuizării prea rapide, a mecanismelor de înlocuire afectate, a producției insuficiente de hormoni sau a aportului sau metabolismului inadecvat de nutrienți.

ISTORIC:
Întrebați pacientul despre simptomele asociate și despre bolile virale recente sau despre schimbările stresante ale stilului său de viață.
Întrebați pacientul despre obiceiurile sale nutriționale și despre modificările apetitului sau ale greutății.
Examinați istoricul medical și psihiatric al pacientului pentru tulburări cronice care produc de obicei oboseală. Întrebați pacientul dacă există antecedente familiale de astfel de tulburări.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Observați aspectul general al pacientului pentru semne evidente de depresie sau boli organice.
Evaluați starea psihică a pacientului, notând în special tulburarea mentală, deficitele de atenție, agitația, retardul psihomotoriu sau depresia.
Efectuați o evaluare fizică completă pentru a identifica cauza.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Oboseala poate rezulta din diferite medicamente, cum ar fi antihipertensive și sedative. În terapia cu glicozide cardiace, oboseala poate indica toxicitate.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Când evaluezi un copil pentru oboseală, întreabă-i părinții dacă au observat vreo schimbare în nivelul său de activitate.
Oboseala fără o cauză organică apare în mod normal în fazele de creștere accelerată la copiii de vârstă preșcolară și prepubescenți.
Cauzele psihologice ale oboselii trebuie luate în considerare - de exemplu, un copil deprimat poate încerca să scape de problemele de acasă sau de la școală refugiindu-se în somn.
La copilul pubescent, luați în considerare posibilitatea abuzului de droguri, în special de hipnotice și tranchilizante.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Întrebați întotdeauna pacienții mai în vârstă despre oboseală, deoarece acest simptom poate fi insidios și maschează condițiile de bază mai grave la pacienții din această grupă de vârstă.
Arterita temporală, care este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, se prezintă de obicei ca oboseală, scădere în greutate, claudicație a maxilarului, slăbiciune musculară proximală, dureri de cap, tulburări de vedere și anemie asociată.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Indiferent de cauza oboselii, ajutați pacientul să-și modifice stilul de viață pentru a obține o dietă echilibrată, un program de exerciții fizice regulate și odihnă adecvată. Predați tehnici de gestionare a stresului, după caz. Îndrumați pacientul către o asistentă medicală comunitară, serviciu de menaj sau consiliere psihologică, după caz. Dacă oboseala rezultă din boli organice, ajutați pacientul să stabilească pentru care dintre activitățile sale zilnice ar putea avea nevoie de ajutor și cum să se ritmeze pentru a asigura odihnă suficientă.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)