STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Oligomenoreea (Medicina clasică/ alopată)

La majoritatea femeilor, sângerarea menstruală apare la fiecare 28 de zile, plus sau minus 4 zile. Deși unele variații sunt normale, sângerarea menstruală la intervale mai mari de 36 de zile poate indica oligomenoree - sângerare menstruală anormal de rare, caracterizată prin trei până la șase cicluri menstruale pe an. Când apare sângerarea menstruală, este de obicei abundentă, prelungită (până la 10 zile) și încărcată cu cheaguri și țesut. Ocazional, apar sângerări reduse sau spotting între aceste menstruații grele.

Oligomenoreea se poate dezvolta brusc sau poate urma o perioadă de cicluri care se prelungesc treptat. Deși oligomenoreea poate alterna cu sângerare menstruală normală, poate evolua spre amenoree secundară.

ISTORIC:
Întrebați pacienta când a apărut menarha și dacă a experimentat vreodată cicluri menstruale normale.
Cereți pacientului să descrie tiparul sângerării, precum și câte zile durează sângerarea și cât de des apare.
Întrebați pacienta dacă a avut simptome de sângerare ovulatorie sau dureri abdominale ușoare cu crampe cu 14 zile înainte de a sângera. Întrebați-o dacă sângerarea este însoțită de semne și simptome premenstruale, cum ar fi sensibilitate la sâni, iritabilitate, balonare, creștere în greutate, greață, diaree sau crampe.
Verificați antecedentele de infertilitate. Pacienta are copii sau încearcă să rămână însărcinată?
Întrebați pacienta despre metoda ei de control al nașterii.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru afecțiuni ginecologice, cum ar fi chisturile ovariene. Dacă pacienta alăptează, a avut probleme cu producția de lapte? Dacă nu a alăptat recent, a observat că i se scurge lapte din sâni?
Întrebați pacientul despre creșterea sau pierderea recentă în greutate. Pacienta este mai mică de 80% din greutatea ei ideală? Dacă da, susține că este supraponderală? Întrebați-o dacă face exerciții mai viguroase decât de obicei.
Evaluați pacientul pentru o tulburare metabolică, întrebând despre sete excesivă, urinare frecventă și oboseală. Întrebați pacientul dacă a fost nervos sau a avut palpitații. De asemenea, întrebați despre dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere periferică.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului și cântăriți-o.
Verificați creșterea creșterii părului facial, părul rar pe corp, distribuția masculină a grăsimii și a mușchilor, acnee și mărirea clitorisului.
Observați dacă pielea este anormal de uscată sau umedă și verificați textura părului.
Fiți atenți la semnele de stres psihologic sau fizic.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Oligomenoreea este frecventă la femeile infertile, postmenarhale timpurii și în perimenopauză, deoarece este asociată cu anovulația. De obicei, anovulația reflectă anomalii ale hormonilor care guvernează funcția normală a endometrului.
Oligomenoreea poate rezulta dintr-o tulburare ovariană, hipotalamică, pituitară sau de altă natură metabolică sau poate rezulta din efectele anumitor medicamente. De asemenea, poate rezulta din stres emoțional sau fizic, cum ar fi schimbarea bruscă a greutății, boli debilitante sau antrenament fizic riguros. Oligomenoreea la femeia în perimenopauză indică de obicei debutul iminent al menopauzei.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Adolescentele pot prezenta oligomenoree asociată cu funcția hormonală imatură.
Oligomenoreea prelungită sau dezvoltarea amenoreei pot semnala hiperplazia suprarenală congenitală sau sindromul Turner.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Cereți pacientului să înregistreze zilnic temperatura bazală a corpului pentru a determina dacă are cicluri ovulatorii. Amintiți-i pacientei că poate rămâne însărcinată chiar dacă nu are menstruație normală. Discutați măsurile contraceptive, după caz.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)