STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Paloare (Medicina clasică/ alopată)

Paloarea este o paloare anormală sau o pierdere a culorii pielii, care se poate dezvolta brusc sau treptat. Deși paloarea generalizată afectează întregul corp, este cea mai evidentă pe față, conjunctivă, mucoasa bucală și paturile unghiilor. Paloarea localizată afectează de obicei un singur membru.

Cât de ușor este detectată paloarea variază în funcție de culoarea pielii și de grosimea și vascularizația țesutului subcutanat subiacent. Uneori, este doar o albire subtilă a culorii pielii care poate fi dificil de detectat la persoanele cu pielea închisă; uneori, este evidentă doar pe conjunctiva si mucoasa bucală.

Paloarea poate rezulta din scăderea oxihemoglobinei periferice sau scăderea oxihemoglobinei totale. Prima reflectă diminuarea fluxului sanguin periferic asociat cu vasoconstricție periferică sau ocluzie arterială sau cu debit cardiac scăzut. (Voconstricția periferică tranzitorie poate apărea la expunerea la frig, provocând paloare nonpatologică.) Aceasta din urmă rezultă de obicei din anemie, cauza principală a paloarei.

ALERTĂ:
Dacă se dezvoltă paloare generalizată:
- ia rapid semnele vitale ale pacientului
- căutați semne de șoc, cum ar fi tahicardie, hipotensiune arterială, oligurie și scăderea nivelului de conștiență
- instituie măsuri de urgență, dacă este cazul.
Dacă starea pacientului o permite, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Examinați istoricul medical al pacientului pentru anemie sau tulburări cronice care ar putea duce la paloare, cum ar fi insuficiența renală, insuficiența cardiacă, boala ulceroasă și diabetul. Întrebați pacientul despre antecedentele familiale de anemie.
Întrebați pacientul despre dieta sa, în special despre consumul de legume verzi.
Întrebați pacientul când a observat prima dată paloarea și dacă este constantă sau intermitentă. Apare atunci când este expus la frig sau sub stres emoțional?
Întrebați pacientul despre semnele și simptomele asociate, cum ar fi amețeli, leșin, ortostaza, slăbiciune și oboseală la efort, dureri în piept, palpitații, neregularități menstruale sau pierderea libidoului. Întrebați-l despre apariția melenei sau despre semnele evidente de sângerare, cum ar fi epistaxisul sau hematemeza.
Dacă paloarea se limitează la unul sau ambele picioare, întrebați pacientul dacă mersul este dureros sau dacă picioarele îi simt reci sau amorțite; dacă este limitat la degete, întreabă despre furnicături și amorțeală.

EVALUARE FIZICĂ:
Luați semnele vitale ale pacientului. Asigurați-vă că verificați hipotensiunea ortostatică.
Auscultați inima pentru galop și murmur și plămânii pentru trosnet.
Efectuați o examinare abdominală, în special verificând sensibilitatea.
Verificați temperatura pielii pacientului - extremitățile reci apar de obicei cu vasoconstricție sau ocluzie arterială.
Observați ulcerația pielii și palpați pulsurile periferice.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Când paloarea rezultă din debitul cardiac scăzut, fiți pregătit să administrați înlocuitori de sânge și lichide și un diuretic, un cardiotonic sau un antiaritmic, după cum este comandat.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La copii, paloarea provine din aceleași cauze ca și la adulți. Cu toate acestea, poate proveni și din defecte cardiace congenitale sau boli pulmonare cronice.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Dacă pacientul are paloare cronică generalizată, pregătiți-l pentru studii de sânge și, eventual, biopsie de măduvă osoasă. Dacă pacientul are paloare localizată, pregătiți-l pentru arteriografie pentru a determina cu exactitate cauza.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)