STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Purpura (Medicina clasică/ alopată)

Purpura este extravazarea globulelor roșii din vasele de sânge în piele, țesutul subcutanat sau membranele mucoase. Se caracterizează prin decolorare - de obicei violet sau roșu maronie - care este ușor vizibilă prin epidermă. Leziunile purpurice includ peteșii, echimoze și hematoame. (Consultați Identificarea leziunilor purpurice.) Purpura diferă de eritem prin faptul că nu se albește la presiune, deoarece implică sânge în țesuturi, nu doar vase dilatate.

Purpura poate rezulta din deteriorarea endoteliului vaselor mici de sânge, un defect de coagulare, suport perivascular ineficient, fragilitate capilară, permeabilitate sau o combinație a acestor factori. Acești factori hemostatici defecți, la rândul lor, pot rezulta din trombocitopenie sau altă tulburare hematologică, o procedură invazivă sau utilizarea unui anticoagulant.

Cauzele suplimentare sunt nepatologice. Purpura poate fi o consecință a îmbătrânirii atunci când pierderea de colagen scade suportul țesutului conjunctiv al vaselor de sânge superioare ale pielii. La o persoană în vârstă sau cașectică, atrofia și inelasticitatea pielii și pierderea grăsimii subcutanate cresc susceptibilitatea la traumatisme minore, determinând apariția purpurei de-a lungul venelor antebrațelor, mâinilor, picioarelor și picioarelor. Tusea sau vărsăturile prelungite pot produce peteșii la nivelul feței și a gâtului. Contracția musculară violentă - de exemplu, la convulsii sau ridicarea greutăților - duce uneori la echimoze localizate din cauza presiunii intraluminale crescute și a rupturii. Febra mare, care crește fragilitatea capilară, poate produce și purpură.

Identificarea leziunilor purpurice
Leziunile purpurice se împart în trei categorii: peteșii, echimoze și hematoame.
Peteșii
Peteșiile sunt leziuni nedureroase, rotunde, punctiforme, cu diametrul de 1 până la 3 mm. Cauzate de extravazarea globulelor roșii în țesutul cutanat, aceste leziuni roșii sau maro apar de obicei pe părți dependente ale corpului. Apar și se estompează în culturi și se pot grupa pentru a forma echimoze.
Echimoze
Echimozele, o altă formă de extravazare a sângelui, sunt mai mari decât peteșiile. Aceste vânătăi violet, albastre sau galben-verzui variază în dimensiune și formă și pot apărea oriunde pe corp ca urmare a unei traume. Echimozele apar de obicei pe brațele și picioarele pacienților cu o tulburare de sângerare.
Hematoame
Hematoamele sunt echimoze palpabile care sunt dureroase și umflate. De obicei, rezultatul unui traumatism, hematoamele superficiale sunt roșii, în timp ce hematoamele profunde sunt albastre. Multe hematoame depășesc 1 cm în diametru, dar dimensiunea lor variază foarte mult.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a observat pentru prima dată leziunea și dacă a observat alte leziuni pe corp.
Întrebați pacientul dacă are alergii cunoscute. Dacă da, întreabă-l dacă a fost expus recent la ele.
Întrebați pacientul dacă el sau familia lui are antecedente de tulburări de sângerare sau vânătăi ușoare.
Întrebați pacienta despre traumatismele sau transfuziile recente și despre dezvoltarea semnelor asociate, cum ar fi epistaxis, sângerare a gingiilor, hematurie, sângerare vaginală și hematohezie. Dacă pacienta este de sex feminin, întrebați despre fluxul menstrual abundent.
Întrebați pacientul despre plângeri sistemice, cum ar fi febră, care poate sugera o infecție.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Inspectați întreaga suprafață a pielii a pacientului pentru a determina tipul, dimensiunea, localizarea, distribuția și severitatea leziunilor purpurice.
Inspectați membranele mucoase.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Procedurile care perturbă circulația, coagularea sau activitatea sau producția de trombocite pot provoca purpură.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Cauzele purpurei la sugari includ trombocitopenia, deficitul de vitamina K și scorbutul infantil.
Cel mai frecvent tip de purpură la copii este purpura alergică. Altele includ traume, hemofilie, anemie hemolitică autoimună, boala Gaucher, trombastenie, deficiențe congenitale ale factorilor, sindromul Wiskott-Aldrich, purpură trombocitopenică acută idiopatică, boala von Willebrand și rarele, dar care pun viața în pericol, purpura virală sau purpura virală. infecţie.
Când evaluați un copil cu purpură, fiți atenți la semne de posibil abuz asupra copilului.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Spune-i pacientului cu purpură să nu folosească creme cosmetice de decolorare sau alte produse în încercarea de a reduce pigmentarea. Asigurați-l că leziunile purpurice nu sunt permanente și se vor estompa dacă cauza de bază poate fi tratată cu succes.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)