STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Respirații anormale (Medicina clasică/ alopată)

Caracterizat printr-un sunet profund și scăzut de mormăit la sfârșitul fiecărei respirații, respirațiile cu mormăit sunt un semn principal de detresă respiratorie la sugari și copii. Ele pot fi moi și auzite numai la auscultare sau tare și clar audibile fără stetoscop. De obicei, intensitatea respirațiilor mormăite reflectă severitatea detresei respiratorii.

Respirațiile mormăite indică o boală intratoracică cu afectare a căilor respiratorii inferioare. Deși sunt cele mai frecvente la copii, acestea apar uneori la adulții care suferă de detresă respiratorie severă. Indiferent dacă apar la copii sau la adulți, respirațiile mormăite necesită asistență medicală imediată.

Respirațiile sunt superficiale atunci când un volum redus de aer intră în plămâni în timpul inspirației. Pacientul cu respirații superficiale respiră de obicei într-un ritm accelerat. Cu toate acestea, pe măsură ce obosește sau pe măsură ce mușchii îi slăbesc, această creștere compensatorie a respirației se diminuează, ducând la schimburi inadecvate de gaze și la semne și simptome precum dispnee, cianoză, confuzie, agitație, pierderea conștienței și tahicardie.

Respirațiile superficiale se pot dezvolta brusc sau treptat și pot dura pentru scurt timp sau pot deveni cronice. Sunt un semn cheie al detresei respiratorii și al deteriorării neurologice.

Caracterizate printr-un sunet aspru, zgomot sau sforăit, respirațiile stertoroase rezultă de obicei din vibrația structurilor orofaringiene relaxate în timpul somnului sau al comei, provocând obstrucția parțială a căilor respiratorii. Mai rar, aceste respirații rezultă din reținerea mucusului în căile aeriene superioare.

Respirația stertoroasă apare în mod normal la aproximativ 10% dintre indivizi, în special bărbații de vârstă mijlocie, obezi. Ele pot fi agravate de consumul de alcool sau de sedative înainte de culcare, care crește flacciditatea orofaringiană, și de dormitul în decubit dorsal, care permite limbii relaxate să alunece înapoi în căile respiratorii. Cauzele patologice majore ale respirațiilor stertoroase sunt apneea obstructivă în somn și obstrucția căilor aeriene superioare care pune viața în pericol, asociată cu o tumoare orofaringiană sau cu edem uvular sau palatin. Obstrucția poate apărea și în faza postictală a unei convulsii generalizate când secrețiile mucoase sau o limbă relaxată blochează căile respiratorii.

ALERTĂ:
Dacă pacientul prezintă respirații anormale:
- verificați semnele și simptomele de detresă respiratorie asociată, inclusiv respirație șuierătoare, tahipnee, utilizarea mușchilor accesorii; retracții; erupție nazală; si tahicardie
- instituie măsuri de urgență, dacă este necesar.
Dacă pacientul nu suferă de detresă respiratorie severă, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când au început respirațiile sale anormale, cât durează acestea și ce le face mai bune sau mai rele.
Întrebați pacientul dacă fumează. Dacă da, întreabă-l câte pachete fumează într-un an.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru boli cronice, intervenții chirurgicale, traumatisme, astm bronșic, alergii, insuficiență cardiacă sau boli vasculare, boli respiratorii cronice sau infecții sau boli neurologice sau neuromusculare.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Inspectați pieptul pentru deformări sau mișcări anormale, cum ar fi retracții intercostale.
Palpați pentru expansiune și fremitus tactil diafragmatic și percutați pentru hiperrezonanță sau tonalitate.
Auscultați plămânii, în special lobii inferiori. Observați zgomotele diminuate sau anormale, cum ar fi trosnituri sau rhonchi sibilanți, care pot indica acumularea de mucus sau lichid.
Caracterizați culoarea, cantitatea și consistența scurgerilor sau sputei, dacă este prezentă.
Inspectați extremitățile pentru cianoză și clubbing digital. Observați edem periferic, dacă este prezent.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Poziționați pacientul cât mai aproape în poziție verticală pentru a-și ușura respirația și continuați să monitorizați îndeaproape starea lui respiratorie.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La copii, respirațiile superficiale indică de obicei o afecțiune care pune viața în pericol. Obstrucția căilor respiratorii poate apărea rapid.
Cauzele respirației superficiale la sugari și copii includ sindromul de detresă respiratorie idiopatică (sugar), epiglotidita acută, difteria, aspirația unui corp străin, crupa, bronșiolita acută, fibroza chistică și pneumonia bacteriană.
La copii, cea mai frecventă cauză a respirațiilor stertoroase este obstrucția nazală sau faringiană secundară hipertrofiei amigdale sau adenoide sau prezenței unui corp străin.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
Rigiditatea sau deformarea peretelui toracic asociată cu îmbătrânirea poate provoca respirații superficiale.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Învățați pacientul să tușească și să respire adânc pentru a curăța secrețiile și pentru a contracara posibila hipoventilație.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)