STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Sângerarea gingivală (Medicina clasică/ alopată)

Sângerarea gingivală rezultă de obicei dintr-o afecțiune dentară; mai rar, poate proveni din discrazie sanguină sau din efectele anumitor medicamente. Cauzele fiziologice ale acestui semn comun includ sarcina, care poate produce umflarea gingiilor în primul sau al doilea trimestru (epulis de sarcină); modificări ale presiunii atmosferice, care afectează de obicei scafandrii și aviatorii; și traumatisme bucale. Sângerarea variază de la o ușoară scurgere la hemoragie care pune viața în pericol. Poate fi spontan sau poate urma un traumatism. Ocazional, presiunea directă o poate controla.

ALERTĂ:
Dacă detectați sângerare abundentă, spontană în cavitatea bucală:
- verificați rapid căile respiratorii ale pacientului și căutați semne de colaps cardiovascular, cum ar fi tahicardie și hipotensiune arterială
- aplicați presiune directă pe locul sângerării, dacă este posibil
- instituie măsuri de urgență, dacă este necesar.
Dacă starea pacientului o permite, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul când a început sângerarea și dacă a fost continuă sau intermitentă. Apare spontan sau când se spală pe dinți? Rugați pacientul să vă arate locul sângerării, dacă este posibil.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru tendințe de sângerare și antecedente de boală hepatică sau a splinei. De asemenea, întreabă-l dacă există antecedente familiale de astfel de tulburări.
Verificați istoricul stomatologic al pacientului. Întreabă-l cât de des se spală pe dinți și vizitează medicul dentist.
Întrebați pacientul despre dieta lui normală pentru a-și evalua starea nutrițională.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Efectuați un examen oral complet. Examinați gingiile pentru a determina locul și cantitatea de sângerare.
Verificați dacă există inflamații, buzunare în jurul dinților, umflături, retracție, hipertrofie, decolorare și hiperplazie a gingiilor.
Observați degradarea evidentă; decolorare; materiale străine, cum ar fi alimente; și absența dinților.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Warfarina și heparina interferează cu coagularea sângelui și pot provoca sângerări abundente ale gingiilor. Abuzul de aspirină și antiinflamatoare nesteroidiene poate altera funcția trombocitelor, producând sângerare a gingiilor. Sângerarea localizată a gingiilor poate apărea în cazul „arsurilor de aspirină” ale mucoasei, cauzate de dizolvarea aspirinei în apropierea unui dinte dureros.

INDICATOARE PEDIATRICE:
La nou-născuți, sângerarea gingiilor poate rezulta din deficiența de vitamina K asociată cu o lipsă a florei intestinale normale sau o alimentație deficitară a mamei.
La sugarii care beau în principal lapte de vacă și nu primesc suplimente de vitamine, sângerarea gingiilor poate rezulta din deficiența de vitamina C.

PROBLEME DE VÂRSTĂ:
La pacienții care nu au dinți, pot apărea traumatisme gingivale și sângerări constante din utilizarea unei proteze dentare.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Învățați pacientul îngrijirea corectă a gurii și gingiilor. Dacă are o tulburare cronică care îl predispune la sângerare - cum ar fi leucemia cronică, ciroza sau purpura trombocitopenică idiopatică - asigurați-vă că este conștient de faptul că sângerarea gingiilor poate indica o agravare a stării sale, ceea ce ar necesita îngrijiri medicale imediate.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)