STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Scăderea nivelului de conștiență (Medicina clasică/ alopată)

O scădere a nivelului de conștiență (LOC - Level of Conscience), de la letargie la stupoare la comă, rezultă de obicei dintr-o tulburare neurologică și semnalează de obicei complicații care pun viața în pericol de hemoragie, traumă sau edem cerebral. Totuși, acest semn poate rezulta și dintr-o tulburare metabolică, gastro-intestinală, musculo-scheletică, urologică sau cardiopulmonară; deficit nutrițional sever; expunerea la o toxină; sau consumul de droguri. LOC se poate deteriora brusc sau treptat și poate rămâne alterat temporar sau permanent.

Conștiința este afectată de sistemul de activare reticular (RAS - Reticular Activating System), o rețea complicată de neuroni ai căror axoni se extind de la trunchiul cerebral, talamus și hipotalamus până la cortexul cerebral. O perturbare în orice parte a acestui sistem integrat împiedică intercomunicarea care face posibilă conștiința. Pierderea conștienței poate rezulta dintr-o tulburare cerebrală bilaterală, o tulburare RAS sau ambele. Disfuncția cerebrală produce în mod caracteristic cea mai puțin dramatică scădere a LOC al pacientului. În schimb, disfuncția RAS produce cea mai dramatică scădere a LOC - comă.

Cel mai sensibil indicator al unei LOC scăzute este schimbarea stării psihice a pacientului. Scala de comă Glasgow, care măsoară capacitatea de a răspunde la stimularea verbală, senzorială și motrică, poate fi utilizată pentru a evalua rapid LOC-ul pacientului. (Vezi Scala de Comă Glasgow.)

Scala de coma Glasgow
Probabil ați auzit termeni precum letargic, confuz și stuporos, folosiți pentru a descrie o scădere progresivă a nivelului de conștiență al unui pacient (LOC). Cu toate acestea, Scala de Comă Glasgow oferă o metodă mai precisă, mai puțin subiectivă de înregistrare a unor astfel de schimbări, gradarea conștiinței în raport cu deschiderea ochilor și răspunsurile motorii și verbale.
Pentru a utiliza Scala de Comă Glasgow, testați capacitatea pacientului de a răspunde la stimularea verbală, motrică și senzorială. Sistemul de notare nu determină un LOC exact, dar oferă o modalitate ușoară de a descrie starea de bază a pacientului și ajută la detectarea și interpretarea modificărilor de la constatările inițiale. Un scor de reacție scăzut în una sau mai multe categorii poate semnala o criză neurologică iminentă. Un scor de 7 sau mai puțin indică leziuni neurologice severe.

Scorul de reacție la test
Ochii se deschid spontan 4
Deschidere la comandă verbală 3
Deschis la durere 2
Nici un răspuns 1

Cel mai bun răspuns motor
Ascultă comanda verbală 6
Localizează stimulul dureros 5
Flexie – retragere 4
Flexie - anormală (rigiditatea decorticatei) 3
Extensie (rigiditate decerebrată) 2
Nici un răspuns 1

Cel mai bun răspuns verbal
Orientat și conversează 5
Dezorientat și conversează 4
Cuvinte nepotrivite 3
Sunete de neînțeles 2
Nici un răspuns 1

Total de la 3 la 15

ALERTĂ:
Dacă pacientul are un LOC scăzut:
- evaluează-i căile respiratorii, respirația și circulația
- utilizați Scala de Comă Glasgow pentru a determina rapid LOC și pentru a obține date de referință. Dacă scorul pacientului este de 13 sau mai puțin, el ar trebui să fie evaluat imediat pentru un eveniment care pune viața în pericol.
Dacă starea pacientului o permite, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Obțineți informații despre istoric de la pacient (dacă este lucid) sau de la familia lui. Întrebați dacă pacientul s-a plâns de dureri de cap, amețeli, greață, tulburări de vedere sau de auz, slăbiciune, oboseală sau alte probleme înainte ca LOC să scadă.
Întrebați familia pacientului dacă au observat modificări în comportamentul, personalitatea, memoria sau temperamentul pacientului.
Examinați istoricul medical al pacientului pentru boli neurologice, cancer și traume recente.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.

EVALUARE FIZICĂ:
Efectuați o evaluare neurologică completă. Deoarece o scădere a LOC poate rezulta din oricare dintre mai multe tulburări care pot afecta orice sistem al corpului, adaptați evaluarea fizică în funcție de simptomele asociate pacientului.

CONSIDERAȚII SPECIALE:
Reevaluați LOC și starea neurologică a pacientului cel puțin o dată pe oră. Asigurați permeabilitatea căilor respiratorii. Luați măsuri de precauție pentru a asigura siguranța pacientului.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Cauza principală a scăderii LOC la copii este traumatismele craniene, care de obicei rezultă din abuz fizic sau un accident de mașină. Alte cauze includ otrăvirea accidentală, hidrocefalia și meningita sau abcesul cerebral după o infecție a urechii sau a tractului respirator.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Sfătuiește familia să vorbească cu pacientul chiar dacă acesta pare în comă; vocile lor pot ajuta la reorientarea pacientului spre realitate.


Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)