STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică Zgomote intestinale anormale (Medicina clasică/ alopată)

Absența zgomotelor intestinale se referă la incapacitatea de a auzi zgomotele intestinale printr-un stetoscop după ascultare timp de cel puțin 5 minute în fiecare cadran abdominal. Zgomotele intestinale încetează atunci când o obstrucție mecanică sau vasculară sau o inhibiție neurogenă oprește peristaltismul. Când peristaltismul se oprește, gazele din conținutul intestinal și lichidul secretat de pereții intestinali se acumulează și dilată lumenul, ducând la complicații care pun viața în pericol, cum ar fi perforație, peritonită și sepsis sau șoc hipovolemic.

Obstrucția mecanică simplă - rezultată din aderențe, hernie sau tumoră - provoacă pierderea de lichide și electroliți și induce deshidratare. Obstrucția vasculară întrerupe circulația către pereții intestinali, ducând la ischemie, necroză și șoc. Inhibarea neurogenă, care afectează inervația peretelui intestinal, poate rezulta din infecție, distensie intestinală sau traume.

Oprirea bruscă a zgomotelor intestinale - atunci când este însoțită de dureri abdominale, rigiditate și distensie - semnalează o criză care pune viața în pericol, care necesită intervenție imediată. Zgomotele intestinale absente după o perioadă de sunete hiperactive sunt la fel de amenințătoare și pot indica strangularea unui intestin obstrucționat mecanic.

Uneori audibile fără stetoscop, zgomotele intestinale hiperactive reflectă motilitatea intestinală crescută (peristalsis). Ele sunt caracterizate în mod obișnuit ca valuri de sunete rapide, grăbite și gâlgâite. Acestea pot proveni din obstrucția intestinală care pune viața în pericol sau hemoragia gastrointestinală, precum și din infecția gastrointestinală, boli inflamatorii intestinale, alergii alimentare și stres.

Zgomotele intestinale hipoactive, detectate prin auscultare, sunt diminuate în regularitate, tonus și zgomot față de zgomotele intestinale normale. Zgomotele intestinale hipoactive rezultă din scăderea peristaltismului, care poate rezulta dintr-o obstrucție intestinală în curs de dezvoltare.

ALERTĂ:
Dacă nu reușiți să detectați zgomotele intestinale, evaluați pacientul pentru dureri abdominale și crampe sau distensie abdominală.
Dacă detectați zgomote intestinale hiperactive, verificați rapid semnele vitale ale pacientului și întrebați-l despre durerile abdominale, vărsături și diaree.
Dacă durerea pacientului nu este severă sau însoțită de alte semne care pun viața în pericol, efectuați o evaluare concentrată.

ISTORIC:
Întrebați pacientul dacă are dureri abdominale. Dacă da, când a început?
Întrebați pacientul despre o senzație de balonare și flatulență. Care a fost timpul și natura ultimului său scaun?
Revizuiți istoricul medical al pacientului, notând în special intervenții chirurgicale, traumatisme abdominale, pancreatită acută, diverticulită, afecțiuni toxice precum uremie, leziuni ale măduvei spinării și, dacă pacienta este femeie, infecție ginecologică.
Obțineți un istoric de droguri, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, remedii pe bază de plante și medicamente recreative. De asemenea, întrebați pacientul despre consumul de alcool.
Determinați dacă stresul ar fi putut contribui la problema pacientului.
Întrebați despre alergiile alimentare și despre ingestia recentă de alimente sau lichide neobișnuite.

EVALUARE FIZICĂ:
Verificați semnele vitale ale pacientului. Observați prezența febrei.
Inspectați conturul abdominal pentru a detecta distensia localizată sau generalizată.
Percutați ușor și palpați abdomenul. Palpați pentru rigiditate abdominală și pază.

CONSIDERAȚII GENERALE:
Dacă este introdusă o sondă nazogastrică, restricționați aportul oral al pacientului, ridicați capul patului cu cel puțin 30 de grade și întoarceți pacientul pentru a facilita drenajul. Dacă este introdus un tub intestinal, evitați fixarea tubului de fața pacientului și întoarceți pacientul pentru a facilita trecerea tubului prin tractul gastro-intestinal.

INDICATOARE PEDIATRICE:
Absența zgomotelor intestinale la copii poate rezulta din boala Hirschsprung sau invaginație, ambele putând duce la obstrucții care pun viața în pericol.
Zgomotele intestinale hiperactive la copii rezultă de obicei din gastroenterită, obiceiuri alimentare neregulate, ingestia excesivă a anumitor alimente (cum ar fi fructele necoapte) sau alergii alimentare.
Zgomotele intestinale hipoactive la un copil se pot datora pur și simplu distensiei intestinale de la înghițirea excesivă de aer în timp ce copilul mănâncă sau plângea.

CONSILIEREA PACIENTULUI:
Instruiți pacientul la ce să se aștepte de la testele de diagnostic. Explicați modificările dietetice prescrise care pot fi necesare.



Bibliografie:

1. Evaluare rapidă, Ghid diagramă pentru evaluarea semnelor și simptomelor, Lippincott Williams & Wilkins, 2004.
2. Ghid profesional al semnelor și simptomelor, Ediția V, Lippincott Williams & Wilkins, 2007.
3. Ghidul simptomelor comune, Ediția V, McGraw - Hill, 2002.

Dorin, Merticaru (2010)