STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

Alimentația
                și necesitățile nutriționale (1)
            O alimentaţie adecvată este necesară atât pentru menţinerea sănătăţii, cât şi pentru tratarea bolilor. Alimentaţia este intermitentă, chiar dacă necesarul energetic este permanent. De exemplu, este esenţial să se realizeze un aport energetic constant la nivelul creierului, ale cărui necesităţi sunt de aproximativ 5 g glucoză/ oră atât în cazul alimentaţiei, cât şi în condiţii de post alimentar.
Pentru a face faţă acestor
                necesităţi, controlul metabolic şi hormonal realizează pe
                parcursul perioadei de absorbţie depozite de substanţe
                nutritive, în cea mai mare parte sub formă de glicogen şi ţesut
                adipos, pe care le eliberează postabsorbţie şi pe parcursul
                posturilor alimentare prelungite. Menţinerea greutăţii corporale
                constante se realizează printr-un echilibru între ingestia de
                substanţe nutritive şi consumul energetic. Semnalele interne
                care echilibrează aportul caloric cu necesarul energetic sunt
                încă puţin înţelese, însă ele nu acţionează pe o perioadă
                scurtă, cum este cea dintre mese, ci mai degrabă de-a lungul mai
                multor zile, realizând modificări compensatorii în volumul
                cantităţii ingerate. Afectarea acestor factori de control pe o
                perioadă mai lungă poate determina fie obezitate fie anorexie.
              
Din punct de vedere al necesităţilor nutriţionale, limitelor şi toleranţelor se poate începe prin a preciza că, organismul conţine mii de tipuri de molecule, dar necesită pentru menţinerea unei stări normale de sănătate aportul unui număr mic de compuşi organici (9 aminoacizi esenţiali, un acid gras şi 13 vitamine) asociate unui aport suficient de apă, energie şi minerale. Majoritatea compuşilor organici din alimentaţie, deşi metabolizaţi şi asimilaţi de către organism, sunt neesenţiali, în sensul că lipsa lor din dietă nu determină îmbolnăvirea. Simplitatea necesităţilor nutriţionale ale unui organism sănătos, în contrast cu complexitatea chimică a organismului, este rezultatul unei capacităţi remarcabile de sinteză endogenă a unui mare număr de molecule organice.
Organismul tinde să-şi
                menţină compoziţia, iar factorii din alimentaţie îşi modifică
                compoziţia numai într-o oarecare măsură. Marea majoritate a
                componentelor ingerate din alimente, incluzând lipide complexe,
                carbohidraţi şi proteine sunt degradate în părţile lor
                componente, care sunt folosite pentru sinteza de novo a
                materialului energetic şi a constituenţilor organismului. În
                contrast, cele mai multe molecule anorganice din alimentaţie
                sunt esenţiale din punct de vedere nutriţional (calciu, fosfor,
                potasiu, sodiu, clor şi magneziu sunt constituenţi principali ai
                organismului dar sunt necesare şi cantităţi medii de fier, zinc,
                iar fluorul, cuprul, cromul, iodul, manganul, molibdenul şi
                seleniul sunt necesare în cantităţi foarte mici, de mai puţin de
                1 mg/ zi).
              
Necesarul de factori nutriţionali esenţiali este definit ca fiind cea mai mică cantitate care menţine masa corporală, compoziţia chimică, morfologia şi funcţiile fiziologice în limite normale şi care previne orice semne clinice sau chimice ale unei stări de deficienţă. Pentru cei mai mulţi factori nutriţionali esenţiali, această valoare este foarte greu de definit, chiar şi pentru adultul sănătos, iar necesităţile diferă în funcţie de diverse perioade, cum ar fi stadiul de dezvoltare al embrionului, de creştere al copilului sau la femeia care este însărcinată şi alăptează. Necesităţile minime diferă de la individ la individ şi sunt determinate de o serie de variabile care ţin de mediul înconjurător şi de profilul genetic, hormonal şi fiziologic al fiecărui individ.
Consecutiv, din punct de vedere clinic, conceptul care spune că standardele nutriţionale ar trebui să se bazeze pe necesităţile nutriţionale a fost înlocuit de conceptul de toleranţe nutriţionale recomandate (TNR), care exprimă nivelele de ingestie ale factorilor nutriţionali esenţiali care, pe baza datelor ştiinţifice, sunt considerate că ar fi adecvate pentru necesităţile nutriţionale ale unei persoane sănătoase.
Aceste toleranţe privesc cantităţile de proteine, vitamine liposolubile, hidrosolubile şi minerale recomandate pe criterii de vârstă, implicit şi pe greutate corporală, în mai multe categorii principale reprezentate de copii mici, copii, bărbaţi şi femei (unde se face şi precizare privitoare la sarcină şi lactaţie). conceptul de TNR a avut impact mare asupra politicii şi a educaţiei nutriţionale, acesta bazându-se pe mai multe tipuri de evidenţe, care variau în plenitudinea şi acurateţea lor, şi a inclus studii efectuate pe pacienţi cu deficit nutriţional, studii ale balanţei nutriţionale, evaluări biochimice ale funcţiilor în raport cu ingestia de factori nutritivi, ingestia de factori nutritivi la persoanele sănătoase, studii epidemiologice ale relaţiei dintre statusul nutriţional şi ingestia de factori nutritivi şi, în unele cazuri, extrapolarea datelor obţinute din diverse experimente.
Când datele sunt
                insuficiente pentru a formula anumite TNR, este utilizat
                termenul de sigur şi adecvat, cum ar fi cazul biotinei,
                cuprului, manganului şi molibdenului (unde se face aceeaşi
                "grupare" pe criterii de vârstă în sugari, copii şi adolescenţi
                şi adulţi). În principiu, în ambele formulări, atât cea de TNR,
                cât şi cea de sigur şi adecvat, necesarul fiziologic minim este
                definit astfel încât să cuprindă variaţiile necesarului şi
                eficienţa diferită a utilizării factorilor nutritivi de către
                indivizi separaţi, precum şi biodisponibilitatea diferită a
                diverselor alimente. Scopul acestor recomandări este de a defini
                o limită de siguranţă adecvată pentru fiecare factor nutritiv,
                prin depăşirea necesităţilor actuale ale celor mai multor
                indivizi. Oricum, nici TNR şi nici termenul de sigur şi adecvat
                nu definesc necesarul nutriţional pentru o sănătate optimă a
                individului.
              
Ingestia doar a unor factori nutritivi esenţiali sub nivelul critic care determină boala şi ingestia a mai multor factori nutritivi peste un nivel specific afectează în egală măsură structura sau funcţia organismului. O ingestie mai mare decât o toleranţă zilnică poate determina o disfuncţie acută, progresivă sau permanentă. Obezitatea, fluoroza, ateroscleroza, hipervitaminoza A şi hipervitaminoza D sunt exemple ale consecinţelor pe termen lung ale ingestiei excesive de factori nutritivi (manifestările acute ale intoleranţei la dietă includ greaţă, crampe abdominale, vomismente şi diaree - în excesul de alimentaţie, aritmii - în intoxicaţia cu potasiu, şi hiponatremie - în intoxicaţia cu apă???).
O dietă sănătoasă determină
                nivele ale ingestiei factorilor nutritivi cuprinse între două
                treimi ale necesarului minim şi toleranţa maximă. Recunoaşterea
                faptului că toleranţa pentru un factor nutritiv poate fi
                depăşită este un factor important în special pentru nutriţia
                parenterală, când mecanismele gastrointestinale (senzaţia de
                plenitudine, voma, absorbţia incompletă, diaree), care
                protejează în mod obişnuit faţă de consecinţele unei ingestii în
                exces de factori nutritivi, sunt anulate. Toleranţa maximă
                pentru muţi factori nutritivi este nesigură. De exemplu, nu este
                cunoscut dacă o ingestie crescută de proteine şi/ sau aminoacizi
                de către atleţi şi maniaci în privinţa mâncărurilor (bulimici)
                este sănătoasă.
              
Dar, să trecem la modificări
                ale necesităţilor nutriţionale. Atât TNR, cât şi toleranţa
                maximă pentru fiecare factor nutritiv sunt influenţate de o
                varietate de elemente: vârstă, rata creşterii, exerciţiul fizic,
                sarcină şi lactaţie, compoziţia alimentaţiei, boli asociate şi
                medicamente. Limita dintre necesar şi toleranţă este greu de
                definit în ceea ce priveşte o ingestie adecvată, aşa cum se
                observă în cazul ingestiei adecvate de proteine la un pacient
                caşectic cu ciroză şi encefalopatie hepatică.
              
Din punct de vedere al
                factorilor fiziologici, creşterea, exerciţiul fizic susţinut,
                sarcina şi lactaţia cresc necesarul de energie şi factori
                nutritivi esenţiali. În condiţii climatice extreme, necesarul
                nutriţional poate fie să crească, fie să scadă, în funcţie de
                pierderile energetice. La bătrâni, necesarul de energie şi
                factori nutritivi pe unitatea de masă corporală este acelaşi ca
                la indivizii tineri. Totuşi, din cauza scăderii masei corporale
                şi a reducerii activităţii, necesarul energetic scade de obicei
                cu vârsta (din cauza raţiunilor atât sociale, cât şi medicale,
                îmbătrânirea este expusă apariţiei unei malnutriţii proteice şi
                a deficitului de microelemente, cum ar acid ascorbic şi acid
                folic).
              
În ceea ce priveşte
                compoziţia alimentaţiei, pentru dietele cu conţinut identic în
                factori nutritivi, disponibilitatea biologică a indivizilor
                poate varia. De exemplu, proteinele nu au valori biologice
                egale, în sensul unui conţinut optim de aminoacizi, şi nici
                capacitatea de a realiza o creştere lineară maximă la copii (în
                particular, conţinutul de triptofan poate varia mult la nivelul
                diverselor proteine). Proteinele din lapte, ouă, carne au o
                valoare biologică mare, pe când proteinele din porumb (mălai),
                făină de soia şi glutenul din grâu au o valoare biologică
                scăzută. Chiar şi atunci când dieta este adecvată, factorii
                individuali pot influenţa biodisponibilitatea, cum ar fi, de
                exemplu, afectarea absorbţiei calciului şi magneziului de către
                fitaţii din dietă, precum şi absorbţia fierului care nu este
                inclus în hem, care este scăzută atunci când dieta conţine
                cantităţi mici de acid ascorbic.
              
În plus, trebuie ţinut cont de calea de administrare. Recomandările de alimentaţie se aplică pentru aportul prin tractul gastrointestinal "sănătos". Absorbţia aminoacizilor, carbohidraţilor, lipidelor, sodiului, clorului şi potasiului ingerate este cu atât mai eficientă dacă TNR sunt aceleaşi atât pentru nutriţia parenterală, cât şi pentru cea orală. Totuşi, pentru cele mai multe minerale, absorbţia netă este de 50% sau mai puţin, iar necesarul de minerale în nutriţia parenterală este mai mic decât cel din nutriţia orală. Timpul de administrare poate de asemenea să fie important.
De exemplu, din moment ce
                excesul de aminoacizi nu este stocat, ci este convertit în
                material energetic, toţi aminoacizii esenţiali trebuie să fie
                prezenţi simultan în dietă, pentru a realiza o sinteză proteică
                maximă. Intervine aici şi boala, care poate afecta necesarul de
                factori nutritivi şi toleranţele acestora printr-o varietate de
                mecanisme, incluzând inducerea anorexiei (în cancer, SIDA,
                obstrucţie gastrointestinală), creşterea utilizării de factori
                nutritivi (febră, infecţie, traumatism, hemoliză, cancer,
                refacere pentru malnutriţie), malabsorbţie (fibroză chistică,
                sprue), scăderea metabolismului factorilor nutritivi (boli ale
                rinichiului şi ficatului), pierderi de factori nutritivi
                (arsuri, pierderi de sânge, aspiraţie nazogastrică, diaree),
                hiperabsorbţie (hipercalciuria cu hiperabsorbţie,
                hemocromatoza), scăderea excreţiei (uremie) şi terapia
                medicamentoasă (colestiramină, colestipol).
              
Atât pentru azi... Data
                viitoare voi aborda factorii nutritivi esenţiali.
                
                O săptămână din cele mai bune, înţelegere, dragoste şi
                recunoştinţă!
              
Dorin, Merticaru