STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină DacicăLimbajul subconștientului (4)


Ieri am discutat despre elementele de bază ce se pot constitui ca un fel de substrat al percepţiei subconştientului, ca vise necontrolate sau nu. Azi, vom aprofunda şi vom discuta unele lucruri despre modelele limbajului subconştientului, deci şi al viselor. Mai concret, ce construcţii lingvistice (fraze) sunt cele ce stau la baza acestui limbaj şi/ sau pot determina intrarea în starea de transă.

Pentru cei care au parcurs postările anterioare, primele repere sunt cele prezentate la stările de hipnoză precum şi la cele de "transmitere" mentală a unui mesaj din cazul telepatiei. De exemplu, este vorba despre necesitatea utilizării unui limbaj cât mai simplu care să nu de-a loc de interpretări (cu cât mesajul este mai complicat cu atât el este redus la ceva ce poate fi înţeles de către receptor). Corelând informaţiile parcurse cu cele ce vin din "lumea" studiilor psihicului uman se vor trage mai multe concluzii. Astfel...

Prima concluzie ar fi că, toate cuvintele care nu au pentru toţi acelaşi sens obiectiv şi care nu sunt definite concret, din punctul de vedere al conţinutului de către cel care le foloseşte pot fi interpretate greşit de către conştient sau pot determina intrarea în starea de transă (prea mulţi stimuli, prea multe sensuri, declanşează "retragerea" în starea de protecţie, reprezentată de transă). De exemplu, "fericire". Oricine ar fi bucuros să afle ce este fericirea, dar dacă vei întreba zece oameni diferiţi ce ar trebui să se întâmple în mod real pentru a se simţi fericiţi, vei avea surpriza că vor veni răspunsuri diferite.

Este posibil ca unul să se simtă fericit atunci când ţine în braţe partenerul pe care-l iubeşte, un altul, atunci când vede o anumită cifră pe coloana de credit a contului său bancar, un altul, când colorează perfect o carte de colorat şi este apreciat de părinţii sau educatoarea sa, şi exemplele pot continua. Deci, cine aude cuvântul "fericire" va intra în lumea sa interioară şi, pe baza experienţelor, antipatiilor şi simpatiilor sale, îi va conferi un anumit conţinut care să îl facă inteligibil. Acelaşi lucru se va întâlni şi la nivelul subconştientului cu diferenţa că, acolo, este vorba numai şi numai despre experienţe, fără sentimente, care sunt translate doar la nivelul conştientului.

Alte cuvinte de aceeaşi natură, sunt denumite în limbajul de specialitate etichete, chiar dacă, de exemplu, o etichetă de pe o conservă închisă nu relevă exact ce se află înăuntru, fiind nevoie de cunoaşterea noastră anterioară pentru a ne putea imagina, percepe concret ce se află acolo. Dar, fără comentarii suplimentare, exemple de astfel de etichete ar putea fi: dragoste - lumină - esoteric - spiritualitate - Dumnezeu - forţe - energie - viaţă - suferinţă - frumuseţe - relaţie - siguranţă (securitate) - ocrotire - ameninţare - pericol - creştere - capacitate - experienţă - soluţie... Şi lista ar putea continua mai mult decât ne putem imagina, constituindu-se ca un adevărat vocabular.

Ce trebuie reţinut este faptul că, fiecare cuvânt în parte, cu toate că este clar, precis, el nu poate fi abordat unitar, fiind în relaţie directă atât cu contextul cât şi cu înţelesul ce îl atribuie fiecare dintre noi. Mai mult, aproape orice cuvânt poate fi asociat cu unul sau mai multe sentimente. dar, asta numai la nivel conştient. Din acest motiv, al multiplelor sensuri (la care se adaugă şi metaforele, despre care vom discuta în postările viitoare), "emanaţiile" subconştientului reprezentate de vise ajung deseori să nască la nivelul conştientului percepţiile sentimentale asociate termenilor respectivi, motiv pentru care apar "neînţelegerile" legate de mister, de coşmaruri, de metaforele viselor, ş.a.m.d.

Apoi, apare particularitatea cuvintelor referitoare la activităţi care nu conţin descrierea exactă a acestora. Chiar dacă "reuşim" să distingem înţelesul exact al termenului acesta depinde aproape întotdeauna de contextul în care este plasat (atât din punct de vedere al "exprimării" cât şi al sentimentelor asociate). De exemplu, a schimba, a iubi, a vindeca, a înţelege, a rezolva, a simţi, a afla, a învăţa sunt verbe care au nevoie de "precizări" suplimentare pentru a întregi mesajul necesar percepţiei conştiente.

Şi în acest caz, receptorul (cel care ascultă, implicit conştientul sau subconştientul), pentru a putea înţelege corect şi concret şi pentru a-l putea raporta la percepţiile sale senzoriale, trebuie să umple, de exemplu, cuvântul/ verbul "a schimba", cu un conţinut bazat pe experienţele, dorinţele, simpatiile şi antipatiile sale. De aceea apar întrebări lămuritoare la această temă care ar putea fi: "Ce anume s-a schimbat?", "În ce mod s-a schimbat?", "Ce ai văzut, auzit, simţit, mirosit sau gustat pentru a putea constata schimbarea?". Apoi, substratul "sentimental" general precum şi cel născut de cuvintele în cauză pot constitui un suport mult mai sesizabil decât cel al exprimării propriu-zise.

Ca exemplu, pe un fond general depresiv, termenul iubire poate fi asociat cu decepţiile născute de aceasta pe când un fond general de mulţumire şi de fericire sugerează imediat adevăratul înţeles al termenului iubire (nu uitaţi, totul se datorează translării în conştient, deoarece inconştientul nu "percepe" sentimentele). De aici diferenţa de "valoare" a termenului iubire raportat la visele depresivului, unde el devine destul de sigur un mic sau mare coşmar, faţă de visele fericitului unde el devine un noi dans cu cei dragi.

Când ieşim de pe "teritoriul" verbelor, ajungem la cel al persoanelor. Astfel, sunt necesare legăturile de conţinut precise. De exemplu, "cineva"... Cine ştie cu exactitate cine este "cineva"? Pentru a afla te poţi gândi ce persoane din contextul general ar putea fi "cineva". Şi, pentru aceasta trebuie să-ţi îndrepţi atenţia spre lumea ta interioară. Alte cuvinte similare, de aceeaşi natură, sunt: acesta/ aceasta, ceva, aceea, fiecare putând să identifice o percepţie deosebită, o anumită experienţă. Atenţie, este mai important decât că daţi seama să înţelegi acest lucru. Persoanele sunt cele care nasc conflictele majore ce influenţează viaţa noastră, indiferent dacă este vorba despre Dumneavoastră sau altcineva, apropriat sau necunoscut. O raportare corectă la persoana "ţintă" va da sens micului dialog al Dumneavoastră cu propriu subconştient sau, în cazul viselor necontrolate, va permite o corectă interpretare a mesajelor...

Apoi, este bine să ne concentrăm pe omisiuni, deci lipsa unor elemente/ părţi ale propoziţiei necesare înţelegerii. De exemplu, "Cu siguranţă că acum, poate încă inconştient se va trezi în tine o anumită dorinţă". Aici lipseşte descrierea conţinutului dorinţei. Ce dorinţă anume? Alte exemple ar putea fi: "Cu siguranţă că şi pentru Dumneavoastră este important să te dezvolţi". În ce direcţie, în ce mod, de ce să fie important? Asta numai dacă luăm în calcul reveriile, visele cu ochii deschişi sau visele controlate. În cazul viselor necontrolate, de cele mai multe ori omisiunile îşi fac treaba mai bine decât vă imaginaţi. Vă puteţi trezi înainte de finalizarea visului şi "restul" devine omisiune care, de cele mai multe ori, vă face să eliminaţi mesajul ca neinteligibil. Sau, efortul de "traducere" să nu aibă nici un rezultat...

Urmează crearea unei legături subiective, non-logice între ceva şi ce se întâmplă în acel moment cu adevărat şi un lucru care trebuie să se întâmple. De exemplu: "Auzi zgomotele din jurul tău şi te relaxezi tot mai mult". Sau: "În timp ce simţi bătăile inimii, gândurile tale se liniştesc tot mai mult". Sau: "Fluxul respiraţiei tale duce la o relaxare tot mai cuprinzătoare a corpului". Aceste tehnicii de relaxare sunt legate, în general, de un efort al individului de a intra în starea conştientă de apel la subconştient (fără a lua în considerare nivelul de aprofundare alfa, teta sau altul). În stadiu beta este greu de realizat această corelaţie subiectivă ca şi în cazul viselor necontrolate. În cazul ultimelor, datorită lipsei unei asemenea legături apar "trăirile reale" ale viselor şi confuzia profundă atât la nivel mental, atunci când visul atinge conştientul (şi ni-l amintim) cât şi la nivel fizic (activitatea corporală din timpul coşmarelor, etc).

Apoi, există cuvinte care stimulează o dihotomizare sau o autopercepţie. De exemplu: "Poate simţi acum, conştient sau inconştient, o schimbare a senzaţiei tale corporale în partea superioară a corpului" sau "în partea ta inferioară", sau "în braţe", "şi intri din ce în ce mai mult într-o stare de spirit care te poate ajuta să-ţi continui călătoria în împărăţia fanteziei tale, astfel încât, acum, percepi tot mai limpede într-un anumit fel şi descoperi cum acest lucru îţi influenţează corpul, în timp ce poate, îţi dai seama că este o experienţă pe care, posibil, ai mai avut-o odată, aşa sau altfel".

În ceea ce priveşte manifestarea viselor necontrolate nu este greu să ne amintim, fiecare din noi, de senzaţiile "trăite" în vis, de exemplu, cele de cădere de la înălţime, cele legate de căderea în apă şi tot ceea ce este legat de ele, ş.a. Despre manifestările conştiente ale acestei dihotimizări putem aminti de practicile moderne de antrenament în care se folosesc tehnicile "de imaginaţie" (în care subiectul îşi imaginează că efectuează un anumit tip de antrenament, de activitate) care dau rezultate din cele mai neaşteptate (deoarece subconştientul nu distinge între real şi imaginaţie - am descris despre acestea în postările anterioare)...

În finalul acestei postări pot aminti de faptul că poţi adânci această introducere în limbajul subconştientului, al viselor, dacă ai să asculţi conştient, texte ale melodiilor pop, sloganuri de publicitate precum şi orice alte călătorii imaginare care se găsesc astăzi pe piaţă în mii de variante. Mai există o serie de alte posibilităţi lingvistice care îi pot determina pe oameni să-şi îndrepte atenţia asupra lumii lor interioare. Despre acestea s-ar putea scrie o carte întreagă. Dar, fiindcă tu ai cunoscut deja cele mai importante principii care sunt folosite în acest scop, în acest moment, în loc "să te îndopi cu şi mai multă teorie" este mult mai profitabil să-ţi aplici noile cunoştinţe în practică, lărgindu-ţi astfel experienţa personală. Subconştientul şi conştientul nu se lasă "cucerit" atât de uşor, nu poate fi influenţat oricum, dar exerciţiile, în special cele legate de autocunoaştere îţi pot da posibilitatea de a începe să faci mai repede multe lucruri folositoare pentru tine şi, ai târziu, pentru oamenii din jurul tău (vezi postările viitoare).

Am mai avea de discutat despre metafore şi am încheiat cu limbajul subconştientului (al viselor) şi vom trece la limbajul conştientului. Pe mâine!

Dragoste, Recunoştinţă şi Înţelegere (Namaste)!!!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro