STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică"Ședințele" alfa (3)

Să continuăm cu realizarea fişierului nostru de autopilotare… După formula mea introductivă, care puteţi să o omiteţi, vine momentul relaxării corporale, chiar totale, descris în postările anterioare.

... (inspir) Sunt gata de a intra (expir) într-o poziţie de repaus, (inspir) într-o poziţie imobilă, (expir) naturală şi confortabilă. (inspir) Mă ridic în picioare, (expir) din orice poziţie m-aş afla. (inspir) Acum încep (expir) să mă scutur bine, (acum nu contează respiraţia ci doar timpul cât consideraţi că trebuie să vă „scuturaţi” corpul – mişcări de relativă întindere repetată, asemenea celor de atunci când vă întindeţi de somn urmate de zbaterea, scuturarea extremităţilor (mâini, picioare) inclusiv rotaţii de cap pentru musculatura gâtului) îmi scutur bine mâinile, picioarele, capul, acum încep să-mi întind bine tot corpul, aşa, ridic braţele deasupra capului, întind braţele tot mai mult, mă întind bine de tot, mă întind tot mai bine, întind picioarele, aşa, întind mâinile şi picioarele cât mai mult, casc, aşa, întind bine tot corpul, casc, aaa (onomatopee ce imită căscatul) şi mă întind bine. Procedez la fel ca atunci când vreau să mă culc, să adorm. Acum încep să mă aşez, sunt atent să urmez instrucţiunile, de aşezare. Acum încep să mă aşez lent pe spate, calm, atent, îmi aşez spatele foarte lent, mă aşez… bla, bla, bla… Am descris procedura în detaliu în postările anterioare.

De reţinut este faptul că se reia o ordonare, o sincronizare cu respiraţia imediat ce începe exerciţiul efectiv de relaxare, cel în care se concentrează atenţia pe membre cu impunerea senzaţiei de greutate, apoi de căldură etc (repet, totul a fost descris deja, în postări anterioare, fiind necesar doar să îl adaptaţi Dumneavoastră) după tipicul şi necesităţile concrete (m-aş putea „băga” dar nu am timp de astfel de detalii, şi nici nu este indicat, fiecare dintre noi fiind datori să descopere ceea ce este eul fiecăruia).

Asemenea părţii introductive (prezentată în postarea de ieri), Dumneavoastră trebuie să realizaţi un fel de scenariu pe care îl veţi înregistra cu ajutorul utilitarului audio Audacity. Din experienţă vă recomand să lucraţi cu „bucăţi” de comenzi audio în sensul de a realiza, de exemplu un fişier „Sunt gata de a intra”, apoi un fişier „într-o poziţie de repaus”, ş.a.m.d. (vezi începutul exerciţiului, scenariului de azi). Utilitarul Audacity va permite să lucraţi cu astfel de „bucăţele”, denumite tehnic „Sample”-uri, care, puse „cap la cap” şi/ sau unele lângă altele, acolo unde trebuie („cuvintele” necesare autopilotării sunt inserate pe lângă o coloană sonoră de fundal ce va constitui „linia principală” – dar, toate la vremea lor), vor forma linia audio finală a exerciţiului Dumneavoastră de autopilotare.

Acum a venit vremea să intrăm în detaliile tehnice de realizare ale „coloanei audio” care ne va pilota auditiv (cu ajutorul Audacity). Descrierile cale le voi face vor fi deosebit de amănunţite pentru sa putea ajuta şi pe cei necunoscători în „arta calculatorului” şi a realizării de „materiale media” (atât audio cât şi video, dacă va fi posibil – Materialele video vor fi deosebit de utile la momentul fixării tehnicii imageriei vizuale, când vom folosi imagini sugestive, fotografii ale noastre posibil prelevate în cele mai minunate momente ale vieţii noastre, etc.

Toate la vremea lor! Sunt „informatician” de peste 30 de ani – da, aţi citit bine – şi ştiu cum trebuie să realizez aceste materiale chiar dacă mă plictisesc îngrozitor când le „fac” şi mă salvează doar dorinţa de a merge mai departe în ceea ce fac – mi-a luat mai bine de 3 zile să pot trece peste impulsul plictiselii de care am amintit anterior) cu ajutorul acestei arte. Aşa că, indiferent cât mi-ar lua, voi merge înainte pe această linie. Pentru început voi merge pe „linia” realizării de sample-uri mai mari, cum ar fi cel de grupuri. Şi, iată că am procedat la înregistrarea părţii de început… Am apăsat pe înregistrare (butonul cu cerc, aşa cum v-am arătat în postarea de ieri), am rostit cuvintele în faţa microfonului (conform cu indicaţiile de tonalitate a vocii, de respiraţie, etc) şi iată ce a rezultat.

audacity 2

 
Am uitat să amintesc de faptul că, imediat ce porniţi înregistrarea, acest lucru vă este semnalat de un cursor tip linie verticală ce merge de la timpul „zero” crescător pe linia timpului ce se află în partea de sus a acestei structuri vizuale grupată implicit pe cele două canale audio ce se vor înregistra (stânga - dreapta). Orice sunet prelevat de microfon va fi „semnalat” prin semnalul înregistrat (de culoare albastră în imagine – zonele încercuite cu roşu fiind delimitate de mine pentru a vă da seama care este „timpul de inspiraţie” iar cele delimitate cu verde fiind „timpul de expiraţie” – atenţie, ele nu apar în Audacity).

În final, atunci când decideţi că s-a terminat de înregistrat mesajul Dumneavoastră, apăsaţi pe stop (butonul cu pătrat în interior) şi cursorul care vă prezintă trecerea timpului se va opri şi Audacity vă va „trece” automat la startul înregistrării efectuate. Atenţie, oprirea înregistrării nu înseamnă automat că aţi şi salvat. Ea este doar un fişier temporar care se va şterge automat dacă nu salvaţi! Apoi, tot ca detaliu al operaţiei de salvare, când salvaţi se salvează, de fapt, un fişier tipic utilizării pentru Audacity (cu extensia .aup – de la audacity project, cred) şi nu un fişier utilizabil general cum ar fi cel de tip mp3. Pentru a beneficia de un fişier general utilizabil este necesar să folosiţi facilitatea „export” („Exportă audio”) care apare tot în meniul „File” sau „Fişier”… Dar voi „vorbi” despre toate acestea ceva mai târziu…

audacity 3

 
Acest lucru poate fi uşor sesizat dacă doriţi să închideţi programul, acesta lansând interogarea care vă solicită să salvaţi sau, pur şi simplu să închideţi programul fără a salva înregistrarea Dumneavoastră. OK, puteţi alege şi această cale directă de a salva dar, programul a fost dotat cu o cale normală de salvare prin apelul la meniul acestuia pe calea „Fişier” + „Salvare proiect” sau „Salvare proiect ca” (în cazul în care doriţi să salvaţi un fişier deja existent dar să îi schimbaţi numele pentru a-l putea folosi distinct), eventual să folosiţi combinaţia de taste „scurtătură” formată din combinaţia „Ctrl” + „s”.

audacity 4

 
Apoi, în cazul exemplului din imaginea „anexată” de mine, mesajul sonor a depăşit limita celor 14 secunde (ce se poate vedea în partea superioară, pe axa timpului), motiv pentru care „gestionarea” sample-ului devine greoaie (ceea ce se vede nu este întreaga înregistrare ci doar o parte din acesta). Din acest motiv, Audacity este prevăzut cu posibilitatea de a mări sau de a micşora coloana audio afişată cu ajutorul butoanelor de mărire (încercuit cu roşu în imaginea de mai jos) sau de micşorare (încercuit cu verde).

audacity 5

 
În urma „micşorării” vizualizării, imaginea prezentată de Audacity arată astfel:

audacity 6

 
În cazul exemplului meu, se poate vedea că durata întregului sample este de 1,22 minute (este vorba doar despre formula introductivă din postarea anterioară). De ce am subliniat acest lucru?!? Totul depinde de timpul care doriţi să îl alocaţi Dumneavoastră de către Dumneavoastră. Formulele de autohipnoză sau pilotare auditivă sau cum doriţi să o denumiţi pot fi pe cât de scurte doriţi dar şi pe cât de lungi doriţi să fie. Dar, să mergem mai departe!

Acum avem la dispoziţie sampleul de autopilotare şi, dacă aţi fost atenţi, avem nevoie de o coloană sonoră de fundal. Această coloană sonoră poate fi reprezentată de orice fel de tip de muzică vă este plăcută şi care vă induce senzaţia maximă de relaxare (din punctul meu de vedere) ar fi inutil să folosiţi o manea în care „să moară duşmanii mei” sau o linie rock în care relaxarea să fie doar o manifestare a dependenţei. În primul rând liniile melodice de fundal trebuie să fie cât mai instrumentale pentru a evita interferenţa altor cuvinte în ceea ce doriţi să faceţi.

În al doilea rând aceste linii melodice chiar trebuie să fie liniştitoare şi selecţia acestora trebuie să ţină cont numai şi numai de relaxare şi nu de amintiri depresive sau care să vă „aducă” într-o stare în care amintirile Dumneavoastră să fie răscolite fie şi pe o linie sexuală, de pură manifestare a dragostei ce aţi avut-o cândva, în acele minunate momente care vă fac să agreaţi atât de mult acea linie melodică. Din experienţă vă pot sugera să folosiţi linii melodice neutre, de exemplu o linie melodică descărcată de pe Youtube. Aici există numeroase exemple, cu titluri sugestive legate de relaxare, de visare, de meditaţie, etc.

În timp puteţi realiza selecţii pe care vă sugerez să le descărcaţi şi să le folosiţi în fişierul audio final ce se doreşte a fi folosit la autopilotare. Din lene sau din lipsă de timp, în practica mea iniţială foloseam redări de fişiere suprapuse (mai multe melodii şi fişiere audio ce rulau în acelaşi timp) dar am sesizat rapid desincronizările care apar în cazul acestor practici. Aşa că am trecut la realizarea de fişiere de sine stătătoare, care le recomand.

Şi, ar mai fi ceva înainte de a încheia această postare… Învârtindu-mă într-o lume a celor pricepuţi în chestiile informatice dar şi a celor aflaţi veşnic în criză de timp am primit diverse solicitări de „coordonare” şi „corectare”. Lenea sau lipsa de timp de care pomeneam anterior a „lovit” mai multe persoane decât mă aşteptam şi care „foloseau” rularea simultană de fişiere de pe Youtube. Atenţie, chiar este o practică eronată (fie şi numai datorită desincronizării de care pomeneam anterior) deoarece „când vă este lumea mai dragă” intră o reclamă care va strica totul… Veţi vedea când veţi proceda la realizarea fişierului audio că este nevoie de multă răbdare şi migală dar se merită. Efectele de care veţi beneficia vor întrece orice imaginaţie a Dumneavoastră.

Dar, ajunge pentru azi! Să ne vedem cu bine cu prilejul următoarelor postări!

Dragoste, Recunoştinţă şi Înţelegere (Namaste)!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro