To STUDY/ Pentru STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică

To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M

Paginile Noua Medicină Dacică            Pagină în construcție/ refacere.


         7 august 2017 (”Zero Day”, pentru cunoscători) reprezintă data la care un atac cibernetic a distrus întreaga structură ce o realizam de mai bine de doi ani într-un CMS (Content Management System).

Și nu am mai putut recupera nimic deoarece, pentru eficiență, lucram direct online, fără a mai ”dezvolta” un server local care să îmi permită refacerea în baza unui backup... Cu toate că am utilizat resursele de backup ale providerului de hosting.

Atacul a fost insidios, pe baza unui metasploit ce a folosit ”slăbiciunile” hostingului (atenție, acesta nu are nici o vină deoarece era un metasploit nou). Nu intru în detalii dar sunt expert în securitate cibernetică, cu multe atestări internaționale și știu ce tastez. Ideea de bază este că totul s-a dus și a intervenit necesitatea de refacere, reconstrucție în baza materialelor de redactare ce le utilizam, în baza efortului de pe dorinm.wordpress.com, etc. Păcat de traducerile efectuate în engleză, franceză, etc care chiar s-au dus deoarece nu am avut inspirația să le salvez cumva...

Și am decis să lucrez în ”html pur” deoarece nu apare riscul de a pierde drepturile de acces la materiale prin luarea în posesie a parolelor de administrare a CMS-ului (sau altui utilitar), a bazelor de date, etc (iar nu intru în detalii).

În mod normal ar trebui să finalizez refacerea în 2 - 3 ani, deoarece atât mi-a luat să implementez forma CMS!!!

Dar am decis să și completez Noua Medicină cu noi elemente, pe baza materialelor deja existente. Deci, 2020 ar fi anul de finalizare, 2021 ar fi anul de funcționalitate ”cât de cât” (dacă nu intervin lucruri noi, ”dureroase”)... Ulterior să procedez la planul de dezvoltare inițial... Vom vedea!

Mulțumesc pentru înțelegerea Dumneavoastră!

Dorin, Merticaru

Introduceţi comentariile Dumneavoastră!


Rating for dorinm.ro