STUDIU - Tehnic - Noua Medicină Dacică
To Study/ Pentru studiu - Tehnic - Dorin M


|Cu sau fără timp|
-Entropie-
|Evoluția către materie|

Paginile Noua Medicină DacicăPrimul pas al energiei - Entropie

Autor: Merticaru Dorin

„Doar spațiul se extindea spre dimensiunile sale” ar fi ideea de bază a statului universului nostru, manifestarea esențială de la „Big Bang” până în zilele noastre și în viitorul viitorului (fără a mai aminti de alte „detalii”)...

Dar, al doilea pas logic (și manifest) este faptul că universul se răcește pe măsură ce se extinde. Ceea ce se cheamă „entropie”.

Evolutie termica UniversÎn prima „fracțiune de secundă” a „Big Bang” universul era „inimaginabil” de fierbinte li în doar 0,01 „secunde” temperatura acestuia a scăzut la 100 de miliarde (1011)  grade (K sau C, ce mai contează), după aproximativ 3 „minute” a scăzut la aproximativ 1 miliard (109) de grade (încă de aproximativ 70 de ori mai fierbinte decât interiorul soarelui) și după câteva sute de mii de ani a scăzut la doar 3.000 grade, continuând să se răcească și în ziua de azi și în toate zilele ce vor urma *1.

Cert este că, în "momentele" de început ale universului nostru, acesta nu arăta nici pe departe aşa cum îl ştim noi acum deoarece nu existau atomi.

El arăta asemenea unui fel de supă energetică în care energia devenea materie (sub forma de agregări ce formau particulele subatomice) şi materia redevenea energie (pe fondul unei instabilităţi date de conţinutul energetic mult prea mare, conţinut care "dizolva" termic particulele subatomice ce se formau, într-un fel de joc "apare-dispare").

După cum veţi vedea, lumea subatomică este o lume în continuă manifestare (şi, implicit, schimbare) în care particulele subatomice la energii mari produc translări de poziţie instantanee în funcţie de manifestările particulelor quark ce le compun, schimbându-şi atât poziţia cât şi "forma de manifestare/ existenţă" (protonul devenind neutron sau electron, etc.).

Dar, până la acești pași ai materiei mai este foarte mult deoarece legile de bază ale universului material încă nu se manifestau constant, majoritar, ci doar își creșteau ponderea pe fondul răcirii, al scăderii nivelului termic prin distribuție în spațiul ce se „expanda” aproape „instantaneu”...

Deci, era nevoie de răcire (de scăderea "conţinutului termic/ energetic", entropie) pentru a se trece la pasul următor, cel reprezentat de "stabilizarea" particulelor subatomice şi, ulterior, apariţia atomilor. Și, să nu uităm de „investirea” în radiație. Doar de aceea se folosește denumirea de „Eră a radiațiilor”.

Răcire care trebuie înţeleasă ca fiind translarea, „investirea” energiei în ceva, nu neapărat în spațiu, în dimensiunile acestuia, ci o investire posibilă în materie, altceva neexistând ulterior…

Aşadar, primul pas "născut" de această răcire, pe fondul „apariţiei” şi existenţei particulelor nucleare subatomice, a fost reprezentat de apariţia "forţei tari" nucleare ("strong force", în limba engleză).

Ca o paranteză ”științifică”, ”forța tare” (interacțiunea ”tare”) este una din cele patru interacțiuni fundamentale cunoscute la acest moment (pe lângă gravitație, ”forța slabă” și electromagnetism).

ȘI ea are această denumire deoarece, de exemplu, este mai puternică de 137 de ori decât cea electromagnetică în raza de acțiune de 10 la puterea -15 metri (un femtometru - 10-15 m), de un milion de ori mai mare decât ”forța slabă” și de 10 la puterea 38 (1038) decât gravitația.

Și, această ”forță tare” este ”vinovată” de ”închegarea” nucleelor atomice, ea ”adunând” quarcii în particulele hadron cum ar fi protonii și neutronii, limitând emisiile de gluoni (radiație liberă), considerându-se că ea stă la baza formării nucleelor atomice (nu voi da alte detalii).

Dar, până la acest moment, avem de a face doar cu interacțiunea „majoritară” a radiațiilor. Alături de aceste radiații, fotonii umpleau universul și se ciocneau, interacționau, întreg acest ansamblu producând particulele materiale elementare.

Tot acest ansamblu avea prea multă energie pentru a produce stabil masă.

Bibliografie:

1. Începutul universului (link material).

(Prelucrare Postare 28 ianuarie 2015/ 2017/ 2020 dorinm.ro și blogul de pe wordpress)

Dorin, Merticaru

|Cu sau fără timp|
-Entropie-
|Evoluția către materie|