(Generalitati - 6)

( |1| ; |2| ; |3| ; |4| ; |5| )
|Home Entertainment|
( |7| ; |8| )


|Grupa O - 1|   |Grupa A - 2|   |Grupa B - 3|   |Grupa AB - 4|   |Main Page - Grupele sangvine|


            Demonstratie:

            Este evident ca teoria evolutionista dezvoltata de antropologi (vom lua in considerare si "optica" cercetatorilor Laurance Snyder, A.E. Moruant, William Boyd, Luigi Cavalli - care au studiat legaturile dintre antropologie, genetica si sange), are puncte bune dar si puncte slabe.
            Acestia au utilizat metode de cercetare moderne (contemporane timpului lor) pentru a dezvolta o teorie coerenta in ceea ce priveste istoria umana, a evolutiei liniei umane de la primele primate "originare" pana la omul actual. Bineinteles ca ei au studiat si modul cum oamenii s-au adaptat la presiunea mediului extern incercand sa se axeze pe elemente clare cum ar fi urmele arheologice, prototemperamentele, instinctualitatea animala si umana, sangele (stiinta care studiaza societatile timpurii prin folosirea sangelui si a grupelor sangvine si caracteristicilor genetice ale acestuia se numeste paleoserologie - studiul sangelui stravechi), etc..
            Primul pas in analiza noastra il vom face, bineinteles, in jurul factorului "migratie", in tendinta de a explica "enigma" popularii suprafetei terestre/ Terrei.
            Deductia cea mai optimista plaseaza inceputurile migratiei umane din Africa catre Asia in urma cu aproximativ 1.000.000 de ani fiind vorba, bineinteles, de omul de Neanderthal, punctul "crucial" de aparitie "Cro Magnon" fiind plasat in jurul anilor 40.000 i.Ch.. De ce am folosit termenul "crucial"?
            Ganditi-va la actualele forme de existenta ale primatelor care, oricum s-ar pune problema sunt destul de apropiate comportamental unui neanderthalian incipient! Se poate afirma ca cimpanzeii, gorilele sau urangutanii au "chef" sa migreze? Chiar si in conditiile in care omul de Neanderthal era un tip mai "ducace" nu vad de ce ar fi incalcat acesta niste reguli clare de existenta (ca sa nu folosesc un termen de genul: "legile lu' mama lu' natura"). Deci, o eventuala forma de migratie atribuibila omului de Neanderthal ar fi doar aceea a extinderii populationale simple, prin popularea unui teritoriu invecinat de catre "excedentele de populatie", tip "pas cu pas".
            Aceasta forma de migratie impune un timp indelungat si multiple elemente favorizante. Tinand cont de constitutia "initiala" a unui Neanderthal se poate sesiza ca acesta este un individ adaptat formelor de "vanator": nas foarte dezvoltat necesar unui miros enorm mai dezvoltat decat al unui Cro Magnon, tinuta indesata, musculoasa, necesara exploziilor energetice "de lupta", adaptarea la viata in aer liber fara tendinte de formare de grupuri umane in jurul unor asezari (manifestata prin rezistenta la modificarile climatice/ termice, reguli de convietuire de grup - care justifica utilizarea eficienta a uneltelor, crearea protoculturii, etc). Astfel, intervalul de timp dintre 1.000.000 si aproximativ 100.000 i.Ch. este evident "de ajuns" pentru ca aces om incipient sa "cultive" intreaga suprafata a Pamantului.
            In plus, prima mare glaciatiune, surprinde omul de Neanderthal pe o mare suprafata de teren, dand posibilitatea sa apara delimitarile de culoare ale pielii, cu toate adaptarile ce dau unele particularitati rasiale incipiente (adaptari de grup ale vietii umane ancestrale, modificarea metabolismului, descoperirea alternativelor de hrana si trecerea de la alimentatia exclusiv "vanatoreasca" la una clar omnivora - fara a afirma ca ei au descoperit agricultura, etc.).
            Scurtand "expunerea" vom pune intrebarea: Omul de Cro Magnon a aparut tot in Africa avand nevoie de o noua migratie sau a exploatat "terenul" creat de Omul de Neanderthal prin fenomenul mutatiilor genetice?
            Mai intai trebuie sa observam ca, fiecare dintre rasele de baza are o zona "natala" proprie, o zona geografica in care a dominat (si domina) si la ora actuala. In plus se poate sublinia ca, este pe deplin exprimat acordul cercetatorilor ca exista doua mari grupe "populationale": grupa "Etiopiana" si grupa "Paleartica". Grupa "Etiopiana", care se considera a fi compusa fie exclusiv din membri ai rasei negre fie dintr-o "mixtura" a rasei albe cu cea neagra, este plasata intr-o zona care acopera Etiopia, Egipt, Africa Sud-Sahariana si treimea sudica a Arabiei precum si zona Carpatica si Balcanica. Grupa "paleartica" este la randul ei divizata in subgrupele "caucazian" (rasa alba) si "mongol" (rasa galbena) care "acopera" majoritatea Orientului Mijlociu cu zonele invecinate, coborand inspre sud pana la includerea totala a "subcontinentului" indian si inaintand spre est pana la "platoul" Tibet, pentru primii, si asiatic, pentru ceilalti.
            Concluzionand, exista doua "potentiale" ramuri rasiale pentru grupa Etiopiana (negroid si european), una pentru Caucaziana, una pentru Mongola si una cu plasament in zona americilor care nu este descrisa din lipsa argumentelor fizice, demonstrative. In total 5 (cinci) grupe (!!!).
            Nota: exista multe alte "clasificari" ale omului dar acestea "complica" extrem de mult demonstratia de fata si creaza "pretextul" interpretarilor de tip rasial sau altele asemenea si nu acesta este obiectivul lucrarii de fata. Ele pot fi studiate pentru "amuzament" in ideea de a gasi o explicatie a tendintelor de "superioritate" permanenta si asigurata a diferitelor grupuri de indivizi. Ca un argument in acest sens pot cita din "opera" lui Laurence Snyder (1929) care "prezinta" ca existenta o  grupa de populatie denumita de el "tipul hunic" in care include ucrainenii, polonezii, japonezii, coreenii, chinezii din sud si, bineinteles ungurii. Dar, la aceste cumplite aberatii "intervine" una si mai si: includerea in acest grup de populatie a "evreilor romani" - din Romania si nu din Roma. Sa mai vorbim despre "teoriile rasiale naziste" (ca sa nu dau nume de autori)? Interesant, nu-i asa? Cred ca este bine sa continui asa cum am stabilit!
            Pentru a clarifica o "mica" dilema a celor cinci grupe populationale este bine sa prezentam rezultate cercetarilor de genetica moleculara asupra indivizilor umani, ca urmare a descoperirii si demonstrarii teoriei mitocondriale. (Pentru cei care nu au avut "acces" la aceasta informatie este bine sa clarificam ce este cu mito...blabla asta... Mitocondriile sunt organite celulare care indeplinesc functii esentiale in metabolismul energetic al celulelor umane - si nu numai. Deci, sunt ceva care face parte din structura celulei. Geneticienii care au descoperit si demonstrat aceasta teorie au avut intuitia/ initiativa/ etc. de a preleva ADN "de studiu" chiar din aceste organizate celulare - mitocondriile. "Ametindu-le"/ "chinuindu-le" de colo colo pentru diverse cercetari au sesizat ca acest ADN se mosteneste exclusiv de la mama - deoarece la momentul fecundarii ovulului singurele mitocondrii existente sunt cele din ovul, barbatul fiind c-am avar!!!
            Deci, daca se realizeaza un studiu cat mai amanuntit asupra acestui ADN mitocondrial se poate determina daca exista Mama lu' Mama Mamelor sau nu. Zis si facut... Se pun oamenii nostri la treaba si... dupa studii indelungata in care au fost "zapaciti" mii de oameni din populatii mai mult sau mai putin hibride s-a ajuns la concluzia ca... au existat si... exista... doar/ numai/ exact/ evident cinci grupuri populationale, bineinteles din punct de vedere genetic, nu-i asa?!?
            Revenind la "crucialul" nostru sa vedem care ar putea fi completarile induse de dezbaterile care au urmat "anuntarii" sale. Omul de Neanderthal populase intreaga suprafata a Terrei. Existau, deja, create elementele de baza rasiale. Oare, afirmatia anterioara legata de "pastrarea" zonelor "natale" ale fiecarei rase in parte nu este in mod evident "certificata" de "plasamentele" realizate de antropologi? Atunci, care este rostul migratiei in demonstrarea unor "calitati evolutioniste" ale omului "primar" - referindu-ne aici strict la omul de Cro Magnon? In afara amestecului cu rezultanta la nivelul populatiilor intermediare nu se gaseste nici o alta "ratiune" a migratiei. Si nu trebuie uitat ca aceste populatii "intermediare" se gasesc numai si numai la zonele de confluenta ale "zonelor natale ancestrale".
            Pastrand "firul" analizei "migratiei populationiste" se poate trece la posibilitatea realizarii acesteia de-a lungul celei de-a doua perioade glaciare. Intamplator sau nu, ea starteaza odata cu "estimata" aparitie a omului de Cro-Magnon. Ori, pentru a se "justifica" teoria migratiei trebuie sa se ia in calcul ca, omul de Cro-Magnon incepe sa "colinde" tocmai odata cu aceasta inasprire a climei. Mamifer calator sau, pur si simplu, izgonit de conditiile rele de viata el trece la colonizarea Terrei (la un loc cu ceea ce presupune tot acest efort: frig, organizare, lupta cu Neanderthalienii, etc.). Greu de crezut in conditiile in care era mult mai usor sa se adapteze noilor conditii (ceea ce, dupa parerea mea, s-a si intamplat - de aici viata in pesteri cu toate "urmele" lasate de aceasta, continuitatea unor asezari stravechi, etc.). Ar fi bine sa amintesc aici de faptul ca unii cercetatori sunt siguri de faptul ca omul de Cro Magnon a aparut cu ceva timp inainte de a doua glaciatiune, in jurul anilor 50.000 i.Ch. avand timp sa creeze unele structuri sociale proprii care sa il delimiteze de neanderthalieni si, de ce nu, care sa ii permita sa cucereasca un teren vital de viata pentru primele grupuri de dezvoltare a acestei noi specii.
            Si, chiar daca ar fi procedat la "calatorie", cum ar fi fost realizata colonizarea Americilor? De exemplu, daca se analizeaza imaginea de mai jos, se poate sesiza o mica "disfunctionalitate de teritoriu accesibil" in perioada 40.000 -  10.000 i.Ch., cand este atestata prezenta omului pe intreaga suprafata a uscatului si momentul denumit arbitrar "sfarsitul migratiilor populationiste" (moment care poate fi precizat de oricine atunci cand doreste).

            Se poate sesiza ca suprafata ocupata de gheata din Era Glaciara nu permitea accesul prin actuala Alaska asa cum explica evolutionistii migrarea omului in sensul colonizarii continentelor americane. Zona delimitata cu un cerc rosu ar fi zona de plecare initiala (conform parerilor evolutioniste) iar traseele de migrare sunt figurate cu sagetile rosii. Problema apare in momentul in are ajungem la zona delimitata de cercul albastru (si care se poate estima ca avea o suprafata destul de mare - fara a lua in calcul distanta care ar fi trebuit parcursa pentru a intra in continentul american si, apoi, sa se ajunga in zonele proprice vietii sau in zonele unde s-au dezvoltat civilizatiile americane stravechi cum ar fi zona Americii Latine si fara a lua in calcul ca, in acea zona clima este si acum destul de "prohibitiva" miscarilor de populatie).
            Din punctul de vedere propriu autorului este greu de crezut ca omul stravechi ar fi acceptat sa se aventureze intr-un teritoriu in care cu greu se putea supravietui, atat timp cat avea la dispozitie atatea resurse in teritoriile "ramase disponibile". Chiar daca ar fi luata in calcul varianta ca oamenii de atunci erau prin excelenta nomazi nu se poate ajunge la o justificare a migratiei in niste teritorii "prinse" de glaciatiune. Oare omul "ancestral", chiar si cel actual, "migreaza" acolo unde este mai rau? Sau omul primitiv era un temerar masochist care i se urase cu binele si asa destul de relativ? Oare, in acele timpuri, nu era ai usor sa ataci vecinul mai slab? Oare, atunci, nu se castiga teritoriu, putere si resurse asa cum au castigat toti migratorii "celebri" care au urmat?
            In plus, daca vom "inainta" in timp se ajunge la momente istorice destul de bine cunoscute care "dovedesc" aparitia "barierelor populationale" bine structurate si compacte. Astfel, trecerea prin "pasul Alaska" devine total impenetrabil datorita existentei populatiilor mongoloide, chineze, etc. care devin din ce in ce mai structurate odata cu trecerea timpului si, mai ales, destul de opace la elemente populationale externe. Deci, inca odata, "pasul Alasa" cade.
           Acum, este necesar sa facem o mica "pauza" pentru a vedea care ar fi formele generale ale migratiei? Prima, si cea mai plauzibila pentru orice individ uman (umanoid) este "migratia in cautarea de mai bine" datorata unor conditii existentiale care il alunga pur si simplu din zonele unde s-a stabilit (la baza stand lipsa mijloacelor primare de existenta cum ar fi hrana, apa, etc., sau razboaie ucigatoare mai mult sau mai putin prelungite in timp).
            Urmatoarea cauza (intr-o ordine a "importantei") este "cautarea suprabogatiilor" (daca se poate utiliza un astfel de termen). Ganditi-va la istoria "cunoscuta"! Orice expeditie de colonizare a avut, de fapt, la baza ideea de suprabogatie (Bonanza sau alte raiuri ale aurului, mirodeniilor, etc.) sau o bogatie usor de obtinut, accesibila (vikingii care au descoperit continentul american urmati de Columb, Drake, etc.). Un alt amanunt important legat de aceste colonizari este faptul ca expeditiile au fost intr-o oarecare masura finantate de cineva (individ, grupare sociala, etc.) care presupunea ca, locul unde va ajunge expeditia va recompensa pe deplin efortul "plecarii" inducand "marirea puterii" acelui individ sau grupari sociale. De retinut ca aceasta este baza motivationala si pentru marile "migratii" interpretate de istorie a fi "valul popoarelor migratoare" din antichitate si dupa acest moment al istoriei.
            In final nu va trebui sa subestimam "motorul" curiozitatii umane. Acesta avea (si are) la baza intentia de a cunoaste cat mai multe lucruri detinute/ descoperite de "civilizatiile" apropiate sau indepartate. Dar, aceasta motivatie nu poate fi sustinuta in cazul miscarii unor mase mari de populatie deoarece este evident ca aceste "expeditii" presupuneau un numar mic de persoane cu o misiune de baza: "reintoarcerea la punctul de plecare" pentru comunicarea si aplicarea "achitiziilor".
            Incercand sa "detinem" un "detaliu demonstrativ" pentru colonizarea planetei prin migratie, in urma acestei sumare analize, putem sesiza ca nu prea avem decat tot ipoteze. Chiar daca vom pleca de la o manifestare primordiala, "instinctiva" a omului se poate sesiza ca nu se poate justifica nimic, in favoarea migratiei. Animalele (mamifere, pasari, etc. - ca vector purtator al instinctualitatii) au zone de migratie bine stabilite si nu se aventureaza niciodata in afara traseelor cunoscute. Schimbarile majore ale conditiilor de viata nu au nimic de a face cu deplasarile "instinctuale". Chiar daca vom merge mai departe se stie ca, indivizii migratori se "incapataneaza" sa moara urmand traseul cunoscut fara a tine cont de schimbari.
            (Celelalte forme de migrare - migratia "turistica", "navetistii", "grupele armate", "colonistii" etc. - se justifica doar daca luam in calcul un anumit nivel de dezvoltare al societatii umane. Si acest nivel trebuie sa fie unul destul de ridicat pentru a apartine unui Neanderthal, chiar si unui Cro-Magnon "incipient". Gresesc?)
            Sa analizam acum teritoriile unde se puteau realiza aceste "migratii" - intr-o ultima incercare de a da o sansa teoriei migratiei. De retinut ca in aceasta "analiza de teritorii" exista certa posibilitate de a lua in calcul teritorii locuibile suplimentare datorate rcesterii suprafetei uscatului datorita reducerii suprafetei acoperite de apa prin inglobarea unor imense cantitati de apa in calotele glaciare.
            Africa (care ocupa 22 % din totalul suprafetei terestre - 30,243 milioane kilometri patrati) dispunea de intreg teritoriul, mai putin Sahara si Namibia. Referitor la acest "intreg teritoriu" trebuie luate in considerare mai multe amanunte. Din punct de vedere climatic s-a dovedit ca o clima europeana bogata in precipitatii (cum ar fi cazul unei ere glaciare) este insotita de o diminuare a precipitatiilor pe teritoriul Africii (considerentele fizice sunt multiple si nu fac obiectul acestei prezentari). In plus survine amanuntul (de asemenea demonstrat de climatologi) ca o clima europeana rece (tot cazul glaciatiunii) este insotita de cresterea temperaturilor medii la nivelul Africii. Ce relevanta au aceste detalii? Simplu, Sahara nu se intindea decat pe aproximativ 30 - 40 % din teritoriul actual (extinderea acestui teritoriu demarand, cel mai probabil, incetul cu incetul, odata cu perioada glaciara) iar clima generala a Africii era mult mai benefica vietii (in special datorita "apropierii" furnizorilor climatici de apa de teritoriul african). In acest sens stau dovada desenele rupestre intalnite pe teritoriu Africii Sahariene care prezinta o vegetatie bogata, chiar luxurianta. Cine ar fi vrut, neaparat, sa gaseasca "pasul" de trecere din Africa in Asia sau Europa, sa parcurga o distanta mai mult sau mai putin imensa (pentru omul de atunci), plina de pericole si comunitati stabile si organizate, pe deasupra?
            Urmeaza Europa (cu cei 10,355 milioane kilometri patrati), care era aproape injumatatita de "placa de gheata" iar teritoriile ramase "beneficiau" de o clima destul de buna, cu predominanta temperata. Aici este locul cel mai favorabil pentru adaptarea omului la conditiile aspre ale climei de tip glaciar si, de altfel, aici exista si dovezi ca omul a "suportat" temperaturile scazute dar ... grupandu-se in jurul unor asezari stabile sau "echilibrand" dezvoltarea sa in functie de potentialul natural al zonei. Dar aceasta adaptare este "posibila" doar daca cei "prinsi de schimbarea climei" au motive sa nu plece (traditii, concepte religioase, etc.), nu-i asa?
            Asia, prin masivitatea sa (44,391 milioane kilometri patrati), oferea cele mai bune conditii ale momentului pentru dezvoltare. Aproximativ o treime din acest  continent era acoperita de "placa glaciara" dar restul oferea un adevarat paradis al vietii (probabil de aici au aparut vechile consideratii ale "Gradinii Edenului"/ sau a ceva similar, pentru alte religii ale zonei). Evident ca acest paradis se refera atat la conditiile climatice si cele oferite de resursele existente cat si la posibilitatea de dezvoltare a populatiei. Oare aveau de ce sa migreze in continentul american? Si, atunci cand i-a "apucat" migratia, nu cumva ei au "venit" peste celelalte popoare (cunoscute si interne continentului asiatic sau european) pentru a se bucura de bogatiile lor? Oare credeti ca obiceiurile razboinice ale popoarelor asiatice, devenite in marea majoritate, vestitele popoare migratoare ale antichitatii, sau manifestat numai dupa caderea Imperiului Roman? Studiati putin istoria sa vedeti ca au fost razboinici de cand... Mama lor le vazu fata.
            America de Sud 17,821 milioane kilometri patrati si America de Nord cu 24,247 milioane kilometri patrati precum si Australia cu 7,682 milioane kilometri patrati plus Antartica cu 14 milioane kilometri patrati nu pot fi luate prea mult in calcul datorita lipsei aproape totale de izvoare istorice care sa ateste orice afirmatii care se pot "lansa" pe seama trecutului. Sau sa luam in considerare argumentele populationale cunoscute? Se va ajunge tot la o lipsa absoluta a necesitatii migratiei. Pe aceste teritorii au existat populatii stabile deosebite total de toate celelalte elemente "populationale" de pe restul Terrei care elimina total si absolut orice posibilitate a migratiei. Dovada stau unele "incercari" de migratie care, oricum, demonstreaza ca, cei care au migrat au avut nevoie de ceva putere sau concurenta a sortii ca sa supravietuiasca populatiilor deja existente. Primii vikingi care au descoperit America au murit inainte sa isi dea seama (si nu cred ca datorita sifilisului sau unui virus), Columb si cei care i-au urmat au fost ajutati de legendele religioase ale populatiilor intalnite deoarece, altfel, sa fie convins oricine ca erau exterminati (ganditi-va cat timp s-au chinuit europenii - britanici, francezi, spanioli, portughezi, etc. si imigranti - sa "rada" rasa rosie sau populatiile Americii latine!).
            Tinand cont de teritorii vine momentul sa abordam problema populatiei. Astfel, daca se va considera o durata medie de viata de 45 de ani si daca se vor folosi ratele "populationale" intalnite la ora actuala pe teritoriul Africii - care oricum sunt consideratii pline de "curaj" deoarece Africa actuala nu este un teritoriu destul de primitiv pentru o acuratete "reala" a calculelor - si se porneste cu anul 100.000 i.Ch. se va sesiza ca pana in jurul anilor 10.000 i.Ch. populatia Terrei nu avea cum sa fie mai mare de 75 - 100 milioane de locuitori Cro Magnon (!!!). Chiar este posibil sa se creada ca nu existau conditiile ca aceasta populatie sa traiasca bine mersi din ceea ce oferea mama natura (fie si numai din vanatoare)?!
            Sa trecem iar la calcule! Dupa o simpla operatie se va obtine o densitate a populatiei de 1,2 oameni pe kilometru patrat. Daca se va lua in considerare ca acestia erau organizati obligatoriu in cete si vom considera ca aceste cete inregistrau un efectiv de doar 25 de oameni va rezulta un trib la fiecare 20 kilometri patrati. Interesant, nu-i asa? Dubland dimensiunea tribului (la 50 de membri) se va obtine un teritoriu de 50 kilometri patrati (deci un teritoriu de "o zi distanta"). Chiar trebuie sa mai continuam?
            Pentru cei pesimisti voi introduce in calcul si teritoriile Americii si ale Australiei. Calculele anterioare vor da un trib de 50 de membri la fiecare 130 de kilometri patrati. "Distrugand" teritoriu locuibil prin glaciatiune se reduce suprafata "tribala" la 38 kilometri patrati pentru primul caz si la 104 kilometri patrati daca vom considera teritoriu extins.
            Vom starta acum o ultima si o ultima forma de argumentare. Ce ar fi daca ne-am baza pe extensia de tip "nucleu" care am amintit-o anterior? Initial, omul de Cro Magnon, care a parut in cele 5 nuclee de baza, a procedat la "cucerirea" unui teren vital de viata care sa il delimiteze de neanderthalieni. Acest teren vital de viata este, dupa parerea autorului, solicitat de ambele specii. Ele aveau nevoie de un teren de vanatoare propriu, in conditiile in care erau evident "inchistati" de grupurile invecinate, nu-i asa?
            In plus, omul de Cro Magnon vine cu o "inventie" tipica a rasei, apartenenta de grup. Initial aceasta a aparut, in mod cert datorita inferioritatii fata de populatiile de neanderthalieni (numerice sau cu referire la calitatile vanatoresti). Ulterior, prin dezvoltarea arsenalului tehnic pus la dispozitie de ganditorii grupului de Cro Magnon a aparut o noua etapa a cerintei de diferentiere. Este bine cunoscut, la ora actuala, ca, sociologic, Homo Sapiens are o "defavorizanta" gandire de grup. El nu se poate integra la grupurile invecinate decat in conditii cel putin de egalitate raportate la diverse puncte reper. Sa fie aceasta constatare sociologica o urma ancestrala? Sau ea a existat de atunci? Greu de precizat dar, autorul este ferm convins ca, omul de Cro Magnon, imediat ce a prins oarecare puteri, a procedat la exterminarea primitivilor si individualistilor neanderthalieni. Fiecare nucleu, din cele 5, a trecut la treaba eliminand in timp tot ceea ce intalnea. Mai rau este faptul ca nu a mai reusit sa se opreasca. Atunci cand nu a mai gasit nici un reprezentant al "the evil people of Neanderthal" a gasit motive temeinice sa treaca la exterminarea semenilor sai pe motiv ca au alta culoare, sunt pagani, etc..
            Ori, toate argumentele de mai sus nu sunt suficiente sa va convinga ca, nucleele populationale de baza tip Cro Magnon, ajunsesera atat de structurate incat sa faca total imposibila orice forma de migrare semnificativa?
            Greu de crezut ca se poate mentine viabila teoria "migratiei simple" drept motor primar al colonizarii planetei in ceea ce priveste omul de Cro Magnon, demn inaintas al omului actual.
            Se poate afirma in acest moment ca enuntul evolutionist al ipotezei este corect?


Powered by Medow....................................